Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Felháborodást váltott ki Bush kampánya

2004.03.05. 11:28
Kapcsolódó cikkek (1)
Nem fogadta kedvezően Bush újraválasztási kampányának reklámfilmjeit az amerikai közvélemény. A szeptember 11-i merényletek képeit felvillantó szpotokat az áldozatok rokonai hullagyalázónak tartják. Bush stábja értetlenkedik.
Hatalmas felháborodást váltottak ki az Egyesült Államokban George W. Bush újraválasztási kampányának reklámfilmjei. Egy nappal a szeptember 11-i terrortámadások képeit is felhasználó szpotok sugárzása után máris tiltakozásukat fejezte ki a terrortámadások áldozatainak rokonai.

Felháborító témaválasztás

"Ez arculcsapása a háromezer áldozatnak" - nyilatkozta a New York Daily Newnak Monica Gabrielle. Az asszony a Világkereskedelmi Központ elleni támadásban vesztette el férjét. Gabrielle szerint még felháborítóbb, hogy Bush csak kampánycélokra használja szeptember 11-ét, a kongresszus a terrortámadások előzményeit vizsgáló bizottsága előtt azonban nem hajandó tanúvallomást tenni.

"Akkor sem lennék ennyire felháborodva, ha a Szabadságszoborral fényképezkedett volna. Szeptember 11. kampánycélú hasznosítása teljesen felháborít" - jelentette ki a napilapnak Tom Roger. A férfi lánya a WTC-be csapódó American Airlines járat légikísérője volt.

Hullagyalázó hirdetések

Mindy Kleinberget leginkább az háborította fel, hogy a reklámszpotban látni, ahogy egy holttestet emelnek ki a romok közül. "Milyen förtelmes már ez, itt valakik szerettéről van szó" - mondta.

A reklám a New York-i tűzoltókat is felháborította, Tommy Fee, a queensi tűzoltóktól egyenesen hullarablásnak minősítette a hirdetéseket. A New York Daily News szerint a reklámban ráadásul nem is New York-i tűzoltók szerepelnek. Bush kampánystábja nem kívánta elárulni, kikkel forgatták le a jelenetet.

Meghatározó pillanat

Bush stábja egyébként teljesen indokoltnak látja szeptember 11. kampánycélú felhasználását. "Ez Bush elnökségének egyik meghatározó pillanata volt, Amerika attól a naptól kezdve harcban áll" - jelentette ki Ken Mehlman, az elnök kampánymenedzsere. Érvelése legalább egy áldozat rokonát meggyőzte. A bátyját elvesztő Jennie Farrell szerint az "ízléses" hirdetések jól kiemelik, hogy Bush "átvezette az országot történelme legsötétebb szakaszán".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!