Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Terror-ellenes minisztérium alakul az USA-ban

2002.07.27. 12:18
Hamarosan új, terrorizmus elleni belbiztonsági minisztériumot hoznak létre az USA-ban, erről döntött pénteken a képviselőház. Az új tárca létrehozása jelentős átszervezésekkel jár félszáz részleget olvaszt ugyanis magába 22 különböző ügynökségből.
Az amerikai képviselőház pénteken megszavazta a terrorizmus elleni védelem céljából felállítandó belbiztonsági minisztérium létrehozását. Az új minisztérium megszervezését George Bush elnök javasolta a terrorizmus elleni harc jegyében, e kihívásra adandó amerikai válaszok keretében.

Átszervezések

Az alsóház pénteken elfogadta azt az elnöki javaslatot is, hogy a csúcstárca hatékony működése érdekében meghatározott munkajogi korlátozásokat is érvényesítsenek e hivatalnál. A demokrata többségű szenátus ugyanakkor saját változatát vitatja a jövő héten, s ezzel kiújulhatnak az érdekvédelmi jogokról kialakult viták. A belbiztonsági tárca az egyik legnagyobb amerikai kormányzati átszervezésnek ígérkezik, ugyanis csaknem félszáz részleget olvaszt magába teljesen vagy részben 22 különböző ügynökségből.

Vita a tárca jogköréről

A belbiztonsági minisztérium jogkörét illetően komoly viták folytak: egyes nézetek szerint az új minisztérium felügyelete alá kell vonni nem csupán az Bevándorlási és Honosítási Szolgálatot (INS), a parti őrséget, a határőrséget, valamint további másfél tucat, eddig egymástól elkülönülten dolgozó kormányzati intézményt, hanem az FBI és a CIA egyes részlegeit is.

(A beolvasztásokkal a belbiztonsági minisztériumhoz összesen mintegy 170 ezer kormányzati alkalmazott kerülne.) Mások inkább összehangoló, az információáramlást biztosító irodaként képzelik el a minisztériumot, anélkül, hogy az "felettesévé" válna a saját titkaikat - hírszerzési forrásaikat és módszereiket - féltékenyen őrző titkosszolgálatoknak.

A vízumpolitikát is felügyeli az új minisztérium

A kormányzat által kidolgozott tervezet szerint a belbiztonsági minisztérium "alapértelmezésben" nem lenne jogosult követelni az FBI-tól és a CIA-tól minden "nyers adatot", amit ezek a titkosszolgálatok összegyűjtenek, hanem csak az ilyen adatok alapján készült, kiemelt jelentőséggel bíró elemzéseket kérhetnék be. A belbiztonsági minisztérium a vízumkiadási politika fölött is felügyeleti jogot szerezne, de ez nem csorbítaná a külügyminisztérium azon jogát, hogy külpolitikai okokból megtagadja az amerikai vízum kiadását külföldi személyeknek.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.