Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

A vitatott megyék szavazatait a bíróságra szállítják

2000.11.30. 15:52
Kapcsolódó cikkek (1)
Egy floridai bíróság elrendelte, hogy egymillió szavazatot szállítsanak az állam fővárosába a következő meghallgatás előtt. A jogi viták az állami és a szövetségi Legfelsőbb Bíróságon is folytatódnak. Gore saját győzelmét hirdeti a tévében, Bush viszont már védelmiminiszter-jelöltjével tárgyal. Ha december 12-ig nem jelölik ki a floridai elektorokat, akkor az Elektori Kollégium azok nélkül választja meg az elnököt.
Egy floridai kerületi bíróság döntése alapján egymillió szavazatot kell a különböző megyékből Tallahassee-be szállítani. A szavazócédulákat rendőri kísérettel viszik a fővárosba, ahol szombaton folytatódnak a meghallgatások a vitatott szavazócédulákkal kapcsolatban.

A bíró Al Gore ügyvédjeinek javaslatára kedden rendelte el 14 ezer szavazat beszállítását, de később Bush jogászainak petíciója nyomán úgy döntött, hogy mindkét vitatott megyéből (Miami-Dade és Palm Beach) be kell vinni az összes szavazócédulát.

December 12-ig kijelölik az elektorokat

Gore-ék azonban le akarják rövidíteni a döntési procedúrát, ezért csütörtökön arra kérik a floridai Legfelsőbb Bíróságot, hogy azonnali hatállyal rendelje el az újraszámlálást. A Gore-stáb december 12-ig akar kedvező bírói döntést elérni, mivel a floridai törvényhozás addig jelöli ki azt a huszonöt elektort, akik december 18-án az Elektori Kollégium tagjaként részt vesznek az elnök megválasztásán.

A floridai képviselőház rendkívüli bizottsága várhatóan csütörtökön dönt arról, hogy elektorjelölő rendkívüli ülésre hívják-e össze a törvényhozást. Ha december 12-ig nem nevezik meg a elektorokat, akkor a Kollégium floridai résztvevők nélkül ül össze.

Gore tévényilatkozataiban rendszeresen elismétli, hogy még nincs végleges eredmény, és meggyőződése szerint ő a nyertes. A közvélemény-kutatások adatai szerint a választók 48 százaléka szerint Gore-nak folytatnia kell a küzdelmet, 42 százalék szerint vissza kéne vonulnia.

A szövetségi Legfelsőbb Bíróságon republikánus keresetet tárgyalnak

A szövetségi Legfelsőbb Bíróság pénteken ül össze, hogy a republikánusok keresetét tárgyalja. Bushék szerint a floridai Legfelsőbb Bíróságnak nem lett volna joga a kézi számlálást elrendelnie. A demokraták szerint az állam választási ügyeiben a szövetségi bíróság nem illetékes.

Bush még texasi főhadiszállásán tartózkodik, és valószínűleg csütörtökön találkozik Colin Powell nyugalmazott tábornokkal, a védelmi miniszteri poszt várományosával.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.