Fehér ház

Legalább 290 elektort szerzett, és országosan is csak 0,2 százalékkal kapott kevesebb szavazatot. Ő az Egyesült Államok új elnöke.

Friss kommentek

Elnökválasztási térkép

Obama alámerül, de nem tűnik el teljesen

1 órája Módosítva: 2017-01-20 14:06:58
2
0 hozzászólás

Nem lesz George W. Bush, aki lényegében úgy eltűnt, mintha tényleg nyugdíjazták volna, de nem lesz Bill Clinton sem, aki folyamatosan ott virított a különböző jelöltek kampánykörútjain.

A hozzá közel álló források szerint Barack Obama az elnöksége végeztével, még mindig csak 55 évesen valahol a kettő között képzeli el a saját szerepét. Obama pénteken nyolc év után költözik ki a Fehér Házból, és a most következő első időszakot az önreflexiónak és memoárja összeállításának szentelné. Viszont ezzel párhuzamosan az elnöksége elején még az egész kongresszusban többséggel bíró, a végére viszont mindent elveszítő Demokrata Párt új vezetői bázisának kiépítésében is segédkezne; és bár a napi politikától távol maradna, az egész országot érintő ügyekben nem fél majd megszólalni – mint mondta, akár egyszerű állampolgárként.

Szólj hozzá! Tovább

Trump már az első napokban nagy döntésekre készül

4 órája Módosítva: 2017-01-20 13:25:32
198
0 hozzászólás

Lesz majd néhány jó kis aláírás hétfőn. És kedden és szerdán és csütörtökön és pénteken. Aztán a következő héten is

– lengette be beiktatása utánra Donald Trump még a múlt szerdán tartott sajtótájékoztatóján. Szerinte első munkanapján jó sok mindent kell elnökként aláírnia, a toll ki se esik majd a kezéből a héten, annyi dolga lesz.

Ugyan Trumpot már pénteken beiktatják az Egyesült Államok 45. elnökének, és be is költözik a Fehér Házba, de a sajtótájékoztatón még azt mondta, hogy első teljes értékű munkanapjának a következő hétfőt tartja, mert „így az aláírások nem fognak összecsúszni a beiktatási ünnepségekkel”. A közösségi médiában el is indult a viccelődés, hogy Trump iskolai megnyitóként kezeli a pénteki napot: beiratkozik, de még pihen egy hétvégét az igazi munka előtt.

Csütörtökön viszont már azt mondta, hogy pénteken rögtön a beiktatási beszéde után aláír néhány nagyon fontos dokumentumot, hogy beindítsa a dolgokat. Azt viszont a sajtószóvivője még nem tudta megmondani, hogy melyik elnöki rendeleteket veszik előre péntekre, és mik maradnak majd a terveik közül hétfőre, és a jövő hétre.

Szólj hozzá! Tovább

No drama, Obama

január 18., 22:13 Módosítva: 2017-01-19 09:43:38
44
2 hozzászólás

Megtartotta utolsó fehér házi sajtótájékoztatóját Barack Obama. A leköszönő elnök valószínűleg most szólalt fel utoljára a nyilvánosság előtt, péntektől már Donald Trumpnak hívják az Amerikai Egyesült Államok elnökét.

2 hozzászólás Tovább

Három évig tartott, mire Obama megkapott egy levelet

január 18., 01:04 Módosítva: 2017-01-18 11:19:16
3
0 hozzászólás

Három év késéssel csak e héten kézbesítettek Barack Obama amerikai elnöknek egy levelet, amelyet a 2001. szeptember 11-i merényletek egyik kitervelője, Khalid Sheikh Mohammed írt neki. Az ok nem az amerikai posta túlterheltsége, hanem a védelmi minisztérium tilalma, írja az MTI.

Szólj hozzá! Tovább

Halálspirállal kell megbirkóznia Trumpnak indításként

január 17., 07:01 Módosítva: 2017-01-17 15:37:09
244
29 hozzászólás

Kedves adósságtanácsadó! Perforált vakbéllel operáltak, és a kórház küldött egy 44 ezer dolláros számlát. Hogy tudnék ebből kijönni, ha esélyem sincs kifizetni?

A fenti kérdés beküldőjének egy szava sem lehet, hiszen viszonylag olcsón megúszta a 13 millió forintnyi költséggel: egy kígyómarás akár 153 ezer dollárba (45 millió forint) is kerülhet az iszonyú drága ellenszérum miatt.

Az amerikaiaknak az óriási orvosi számlák rengeteg gondot okoznak. Ez a magáncsődök első számú oka, megelőzi a jelzáloghiteleket is. Évente majdnem kétmillió ember szívja meg irgalmatlanul az amerikai egészségügyi-biztosítási rendszert, de 56 milliónak okoz gondot csőd nélkül is az egész. Még akkor is, ha van biztosításuk, olyankor ugyanis még simán előfordulhat, hogy olyan szerződést kötöttek, hogy hirtelen egy 5 vagy 10 ezer dolláros önrészt kell előrántaniuk.

De akkor miért nem csinálnak egy olyan rendszert, amibe nem döglik bele az átlagamerikai?

A válasz egyáltalán nem egyszerű. Történeti okai éppúgy vannak, mint elvi és gazdasági. De kezdjük az elején.

29 hozzászólás Tovább

Trump: További országok lépnek majd ki az EU-ból

január 15., 23:43 Módosítva: 2017-01-16 15:07:40
173
2 hozzászólás

Donald Trump szerint Angela Merkel német kancellár "nagyon katasztrofális hibát" követett el "az illegális" migránsok befogadásával, írja az MTI. A megválasztott elnök a menekültválságot jelölte meg okként akkor is, mikor azt jósolta, hogy további országok lépnek majd ki az EU-ból, szerinte a válság megtörte az együttműködést.

A jövő héten hivatalba lépő következő amerikai elnök a The Timesnak adott - a konzervatív brit napilap online kiadásán vasárnap éjjel megjelent - interjúban szólt a brit EU-tagságról tartott népszavazásról is, kijelentve: mint minden ember és ország, az Egyesült Királyság is önazonosságának megőrzésére törekedett.

Donald Trump hangot adott annak a nézetének is, hogy a nukleáris fegyverek számát "igen jelentősen" csökkenteni kellene, és egyenes utalást tett a londoni The Timesnak nyilatkozva arra, hogy ha Vlagyimir Putyin orosz elnök hajlandó a nukleáris fegyverzet jelentős csökkentésére, akkor felülvizsgálhatók lennének az Oroszország elleni szankciók.

A pénteken hivatalba lépő következő amerikai elnök kijelentette: meg kell vizsgálni, hogy "lehetséges-e jó megállapodások elérése Oroszországgal". Trump szerint ebbe beletartozik az is, hogy a nukleáris fegyverzetet "nagyon jelentősen csökkenteni kell". "Oroszország nagyon megszenvedi a szankciókat, és én úgy gondolom, hogy (ebben az ügyben) történhet valami, amivel sokan jól járnának" - fogalmazott a gondolatot továbbfűzve a megválasztott elnök.

Trump kijelentette: azzal az alapállással kezdi elnöki tevékenységét, hogy megbízik Putyinban, csakúgy, mint Angela Merkel német kancellárban. "Majd meglátjuk azonban, hogy ez meddig tart. Lehet, hogy egyáltalán nem sokáig" - tette hozzá.

Közben a Bloomberg azt is kiszúrta az interjúban, hogy Trump idejétmúlt, meghaladott dolognak nevezte a NATO-t, egyrészt mert "régen találták ki", másrészt pedig mert "a tagországok nem fizetik ki, amit kell".

Az interjú egy másik részlete szerint hamarosan komoly szigorításokat vezetnek majd be az USA határellenőrzésében, és ez egyes európai országokból érkező utazókat is érinthet, de elsősorban a terrorgyanús személyek kiszűrése lesz a cél.

2 hozzászólás Tovább

Levelet írtak a Bush-nővérek az Obama lányoknak

január 14., 07:57 Módosítva: 2017-01-14 20:35:08
1861
12 hozzászólás

A TIME csütörtöki számában jelent meg Jenna Bush-Hager és Barbara Bush levele a Fehér Házból távozó Obama-lányokhoz. Az írásban tapintható az együttérzés: a Bush-nővérek tudják, milyen érzés összebarátkozni a Fehér Ház személyzetével, biztonsági őrökkel a hátuk mögött randizni, vagy úgy járni iskolába, hogy a szüleid folyamatosan az újságok címlapjain szerepelnek. Nyolc évvel ezelőtt az ő feladatuk volt, hogy az akkor tíz- és hétéves Malia és Sasha Obamát körbevezessék új otthonukban. Barbara Bush (aki azóta megalapította és vezeti a Global Health Corps nevű segélyszervezetet) és Jenna Bush-Hager (aki a TODAY Show-nál dolgozik) levelének fordítását olvashatják.

12 hozzászólás Tovább

Hírszerzők védik a botrányos Trump-jelentés szerzőjét

január 13., 15:01 Módosítva: 2017-01-16 13:13:38
45
1 hozzászólás

Volt hírszerzőkollégái keltek védelmére Christopher Steele-nek, annak az ex-MI6-ügynöknek, akiről a napokban kiderült, hogy ő állította össze a nagy vihart kavart Trump-dossziét.

1 hozzászólás Tovább

Trump embere plagizálta a doktoriját

január 13., 11:42 Módosítva: 2017-01-13 16:53:22
10
2 hozzászólás

Összesen több ezer szónyi részletet plagizált a doktori disszertációjában Monica Crowley, akinek fontos nemzetbiztonsági kommunikációs szerepet szán az egy hét múlva hivatalba lépő Donald Trump amerikai elnök – írja a CNN.

2 hozzászólás Tovább

Bármit hord össze Trump, emberei odacsapnának Putyinnak is

január 12., 20:16 Módosítva: 2017-01-13 06:46:17
16
1 hozzászólás

Donald Trump oroszbarát álláspontjával teljesen ellentétesen kemény fellépést ígért Putyinnal szemben James Mattis leendő védelmi miniszter. Hozzá hasonlóan Mike Pompeo, a CIA következő vezetője is erősen fogalmazott, amikor az orosz agresszióról kérdezték a szenátusban. Eközben a leendő külügyminiszter, Rex Tillerson szenátusi meghallgatása is folytatódott, ő Kínának küldött kemény üzenetet. Az Obama-érához képest jóval agresszívabb amerikai külpolitika jöhet – már ha elhisszük azt, amiről a Trump-adminisztráció kulcsemberei csütörtökön beszéltek. 

1 hozzászólás Tovább

Trump fel akarta vinni Sarka Katát a hotelszobájába Moszkvában

január 12., 16:15 Módosítva: 2017-01-13 14:37:21
4796
0 hozzászólás
Legalábbis ezt állítja a celeb még egy tavalyi videóban. A Blikknek a milliárdos névjegyét is megmutatta.

Noha a CNN és a Buzzfeed által kirobbantott, egy 35 oldalas, ellenőrizetlen állításokkal teli jelentésre alapozott legújabb Trump-botrány igencsak bűzlik, egészen más megvilágításba helyez egy tavalyi, akkor még teljesen ártatlannak tűnő magyar celebtörténetet. Az egy volt brit kém által összeállított dokumentum egyik legpikánsabb állítása, hogy Trump moszkvai prostituáltakkal keveredett pisiszex-partiba egy luxushotelben, mindezt pedig az orosz titkosszolgálat lefilmezte. Trump mindent kategorikusan tagadott – arra viszont igenis van egy konkrét állítás, hogy a leendő amerikai elnök 2013-ban csajozni próbált Moszkvában, és fel akart vinni egy magyar nőt a szobájába.

2016-11-09T082647Z 1552295400 HT1ECB90NG31V RTRMADP 3 USA-ELECTI
Fotó: Carlo Allegri / Reuters
Szólj hozzá! Tovább

Búcsúzik a leglazább first lady

január 12., 09:05 Módosítva: 2017-01-12 17:28:44
8655
7 hozzászólás
A kezdetben dühösnek, megközelíthetetlennek látszó, vagy legalábbis ezzel támadott Michelle Obama a valaha volt legnépszerűbb first ladyk egyikeként, igazi popkulturális ikonként távozik a Fehér Házból. A botrányok elkerülték, még Trump is békén hagyta, emlékirataira pedig akkora az igény, hogy egy vagyont kereshet majd vele. A gyerekek és a fiatal lányok jövőjéért tett a legtöbbet first ladyként, és egyik legnagyobb büszkesége, hogy két gyereke apjuk elnökségének végére is normális maradt.

„Minden reggel egy olyan házban ébredek fel, amelyet rabszolgák építettek. Elnézem a lányaimat, két gyönyörű, intelligens fekete nőt, amint a kutyáikkal játszanak a Fehér Ház gyepén" – sokakat megindított Michella Obama beszéde a júliusi demokrata konvención. Most, hogy a történelmi nyolc év véget ért, és távozik a Fehér Házból az első fekete amerikai elnökkel együtt az első fekete first lady is, Michelle Obama is élete valószínűleg legkeményebb, ráadásul egy fillér fizetéssel sem járó munkával töltött időszakán van túl.

7 hozzászólás Tovább

Obama: Amerika jobb és erősebb lett

január 11., 08:28 Módosítva: 2017-01-11 14:17:16
653
3 hozzászólás

„Amerika szinte minden tekintetben jobb és erősebb hely lett" – mondta Barack Obama utolsó elnöki beszédében, amit Chicagóban tartott 18 ezer támogatója előtt. A BBC szerint a leköszönő politikus nagyrészt pozitív üzenetekre koncentráló, emelkedett búcsúbeszédet tartott.

Chicagóban tartotta győzelmi beszédét 2008-ban, majd 2012-ben is, most pedig ezzel a helyszínválasztással bezárult a kör. Az érzelmekkel teli beszéd alatt a tömegből többször is felhangzott a „még négy évet" kórus, de ezt Obama mosolyogva intette le.

3 hozzászólás Tovább

Népirtáshoz hasonlította a védőoltást, most Trumpnak fog dolgozni

január 11., 00:29 Módosítva: 2017-01-11 10:56:18
48
4 hozzászólás

Robert F Kennedy Jr., az egykori amerikai elnök unokaöccse nemrég még a holokauszthoz hasonlította a kötelező védőoltásokat. Kedden a megválasztott amerikai elnök, Donald Trump mégis őt kérte fel, hogy vezesse a védőoltásokat felügyelő bizottságot -írja a Telegraph.

Ez arra enged következtetni, hogy Trumpot nem nagyon hatotta meg, hogy tudományos vizsgálatok cáfolták, hogy bármi köze lenne a védőoltásoknak az autizmushoz. A témában több mint 15 kutatás volt amióta elterjedt ez a téveszme, amiben legalább száz ezer gyermek vett részt.

A témával kapcsolatban még azelőtt posztolt Twitterén, hogy indult volna az amerikai elnökválasztáson, de 2015-ben is volt olyan nyilatkozata, amiben fenntartotta az álláspontját, ami szerint az a baj, hogy túl nagy adagot adnak az orvosok az oltásból ahhoz képest, hogy milyen kicsik a gyerekek, és ez okozza a problémát. 

Szerencsére a hülyeségben nincsenek magukra hagyva, többek között a szintén  nem tudományos kutatásairól ismert Robert de Niro is szereti összekapcsolni az autizmust a védőoltásokkal. 

4 hozzászólás Tovább

Több országban is befolyásolhatták a választásokat az orosz hackerek

január 10., 23:20 Módosítva: 2017-01-11 08:35:52
314
3 hozzászólás

James Clapper amerikai hírszerzési vezető szerint többféle forrásból származnak az adatok az amerikai számítógépes rendszerek elleni orosz hackertámadásokról, és az oroszok legalább kéttucat más országban is megpróbálták befolyásolni a választási folyamatot, írja az MTI.

3 hozzászólás Tovább

Trump a vejét tenné meg főtanácsadónak

január 9., 21:41 Módosítva: 2017-01-10 08:32:03
177
2 hozzászólás

Lánya, Ivanka Trump férjét, Jared Kushnert választaná főtanácsadójának Donald Trump megválasztott amerikai elnök - írja az NBC News egy Trump kormányalakítási csapatában dolgozó forrásra hivatkozva. Azt viszont, hogy Kushner apósa kormányában dolgozzon, több jogi és etikai kérdés is nehezítheti a hírtelevízió szerint. 

2 hozzászólás Tovább

Trump: Hülye, aki nem akar jóban lenni az oroszokkal

január 7., 18:02 Módosítva: 2017-01-08 11:21:57
599
0 hozzászólás

Az Egyesült Államok hírszerzésének titkosítás alól feloldott anyagaiból pénteken kiderült, hogy Vlagyimir Putyin utasítására az oroszok hekkertámadásokkal próbálták befolyásolni az amerikai elnökválasztást és csökkenteni a demokrata párti Hillary Clinton győzelmi esélyeit. A megválasztott elnök, Donald Trump szombaton kedvenc nyilvános fórumán, a Twitteren reagált a történésekre, és mint kiderült, szerinte nem az oroszokkal van a baj.

Trump tweetjeiből kiderült, hogy szerinte

  • csak a hülye emberek, a bolondok gondolják úgy, hogy rossz dolog jóban lenni Oroszországgal;
  • csak azért van ügy a Demokrata Párt meghekkeléséből, mert a demokraták "olyan nagy vereséget szenvedtek, hogy az már teljesen ciki nekik";
  • és eleve a demokraták felelőssége, hogy hagyták meghekkeltetni magukat;
  • ha pedig ő lesz az elnök, az oroszok sokkal jobban fogják tisztelni az Egyesült Államokat, mint most.
Szólj hozzá! Tovább

Hivatalos: Putyin támadta meg az elnökválasztást

január 6., 22:27 Módosítva: 2017-01-12 10:54:49
4833
6 hozzászólás

Az Egyesült Államok feloldotta a titkosítást a hírszerzés anyagain az orosz hackertámadásokkal kapcsolatban. Már régóta hangoztatták, hogy az támadások Oroszországból indultak, amit Donald Trump még a nap során, január 6-án adott interjújában is tagadott. Míg a megválasztott elnök "politikai boszorkányüldözésnek" nevezte az ügyet, a hírszerzés kiadott egy 15 oldalas tanulmányt, ami bizonyítja: Vlagyimir Putyin elnök támadó kampányt indított a 2016-os amerikai elnökválasztás ellen.

6 hozzászólás Tovább

Hitelesítették Donald Trump győzelmét

január 6., 22:06 Módosítva: 2017-01-07 08:08:51
7
1 hozzászólás

Az amerikai törvényhozás január 6-án pénteken hitelesítette az elektorok szavazatait, amik megerősítették a republikánus párti Donald Trump győzelmét az elnökválasztáson. Néhány demokrata törvényhozó jelezte, hogy fellebbezni fog a döntés ellen. Ehhez viszont legalább egy szenátorra szükségük lesz. 

1 hozzászólás Tovább

A CIA már biztos abban, hogy Putyin rendelte el a demokrata párt elleni hekkertámadásokat

január 6., 12:48 Módosítva: 2017-01-13 13:19:18
12
8 hozzászólás

A CIA azonosította azokat az orosz kormányzati figurákat, akik a Demokrata Párttól és vezető demokrata tanácsadóktól elcsent adatokat kiszivárogtatták a WikiLeaks-nek – állították a Reutersnek név nélkül nyilatkozó amerikai titkosszolgálati vezetők egy friss jelentésre hivatkozva. A jelentés – melynek tartalmát csütörtökön ismertették Obama elnökkel, pénteken pedig Trumppal - már egyértelműen megnevezi Vlagyimir Putyint, mint akinek tudtával, sőt utasítására történet a Hillary Clintonra nézve kellemetlen információk szivárogtatása.

8 hozzászólás Tovább

Colleen Bellnek két hét múlva el kell hagynia Magyarországot

január 6., 09:54 Módosítva: 2017-01-07 11:06:10
316
25 hozzászólás

A New York Times több diplomatától is úgy értesült, hogy Donald Trump stábja január 20-val távozásra szólította fel az összes olyan amerikai nagykövetet, akit a demokrata kormányzat politikai kinevezettjének tart. A rövid felszólítást még december 23-án küldték ki az amerikai külügy kommunikációs csatornáin.

25 hozzászólás Tovább

Trump leendő titkoszolgálati igazgatóját kitiltották Oroszországból

január 6., 09:11 Módosítva: 2017-01-06 13:06:58
7
0 hozzászólás

Nahát, nahát. Donald Trump megválasztott amerikai elnök valószínűleg egy Oroszországból kitiltott volt republikánus szenátort jelöl majd a hírszerzés csúcsvezetőjének. A 73 éves Dan Coats mostanáig indianai szenátor volt, s egyike annak a hat szenátornak és három fehér házi tisztségviselőnek, akiket Moszkva 2014-ben - válaszul a Krím bekebelezése miatti szankciókra - kitiltott Oroszországból. A szenátor akkor úgy nyilatkozott:

Megtiszteltetésnek érzem, hogy a Kreml célkeresztjébe kerültem.

Dan Coats 2001 és 2005 között az Egyesült Államok Németországban akkreditált nagykövete volt, az elmúlt négy esztendőben pedig a szenátus hírszerzési bizottságának tagja volt. A Krím annexiójára válaszul Mark Kirk szenátorral együtt levelet írt Joseph Blatter FIFA-elnöknek, melyben Oroszország tagságának felfüggesztését, valamint az orosz válogatott kizárását kérte a 2014-es brazíliai vb-ről.

Szólj hozzá! Tovább

Jobb ma feketének lenni Amerikában, mint Obama előtt?

január 6., 07:08 Módosítva: 2017-01-06 11:44:20
454
9 hozzászólás
A feketék és fehérek közti egyenlőtlenségeket mérő mutató csak egy hangyányit mozdult előrébb, a köztük lévő viszony a Rodney King zavargások óta nem érződött olyan rossznak, mint Barack Obama 8 éves elnökségének végén. A kezdeti derűlátás után sokan csalódtak az Egyesült Államokban a szimbolikus győzelem, a 2008-as történelmi mérföldkő erejében.

Fogalmam sem volt róla, mennyire rasszista Amerika, amíg meg nem választotta az első fekete elnökét

– így foglalta össze saját és sok más fekete amerikai érzéseit Barack Obama elnökségének vége felé a CNN-nek egy afro-amerikai rendezvényszervező, Linnyette Richardson-Hall.

9 hozzászólás Tovább

Isten és Trump is azt akarják, hogy gazdag légy!

2016. december 29., 17:38 Módosítva: 2016-12-30 12:45:21
61
10 hozzászólás

Az élvonalbeli zenészek egyelőre nem tülekednek, hogy fellépjenek Donald Trump január 20-i beiktatási ünnepségén, de az imafelelős már megvan. Paula White, a meglehetősen ismert tévés hitszónok lesz az egyike azoknak, akik nyilvánosan imádkozni fognak a republikánus elnök beiktatásakor.

10 hozzászólás Tovább

Trump beszólt még egyet az ENSZ-nek

2016. december 27., 06:24 Módosítva: 2016-12-27 11:46:46
4
1 hozzászólás

Donald Trump megválasztott amerikai elnök úgy döntött, nem éri be a múltkori Twitter-bejegyzésével ENSZ-ügyben, és utána küldött még egyet, egy kekecebbet. Ezúttal ezt írta:

Az ENSZ-ben óriási potenciál van, de most nem több mint egy klub, ahol az emberek összejönnek beszélgetni és jól érezni magukat. Olyan szomorú! 

1 hozzászólás Tovább

Obama: Megint megválasztottak volna

2016. december 26., 23:59 Módosítva: 2016-12-27 10:24:46
3
15 hozzászólás

A január 20-án leköszönő Barack Obama azt mondta, hogy még mindig hisz „a remény és a változás" üzenetében, amivel 2008-ban kampányolt, és szerinte ezek segítségével egy harmadik ciklusra is megválaszthatták volna Donald Trump ellen, ha az amerikai alkotmány ezt lehetővé tette volna.

15 hozzászólás Tovább

Gyönyörűen megtrollkodták Obamát búcsúzóul

2016. december 24., 09:19 Módosítva: 2016-12-24 18:03:29
684
5 hozzászólás

A világ legnagyobb hatalmú embereinek is vannak irracionális félelmeik, fóbiáik. A leköszönő amerikai elnök, Barack Obama például irtózik a hóemberektől. Ezt a People magazinnak adott interjújában árulta el, azt mondta, ijesztőnek tartja őket, és a híres horrorfilmes gonosz játékbabára, Chuckyra emlékeztetik. (Ezzel egyébként sokan vannak hasonlóan, a jelenség pszichológiai hátteréről itt írtunk) Ráadásul a first lady folyton azzal ugratja, hogy ha egyszer nagyobb hó esik, éjjel a hálószobában épít egy hóembert, hogy az legyen az első dolog, amit ébredés után meglát.

obama-snowman
Fotó: Pete Souza / The White House

Lehet, hogy Michelle Obama ezt viccnek szánta, de a Fehér Ház személyzete, akik lassan elbúcsúznak az Obama-családtól, egy utolsó trollkodásként rájátszottak kicsit az elnök hóemberfóbiájára. Négy hóembert építettek a Fehér Ház kertjében, majd ezeket minden nap pár lépéssel közelebb mozgatták az épülethez. Végül az elnöki dolgozószoba, a híres Ovális Iroda ablakaihoz telepítették őket, mintha befelé leselkednének. A Fehér Ház hivatalos fotósa pedig megörökítette az elnök reakcióját, és ki is tette az Instagram-oldalára.

5 hozzászólás Tovább

Trump növelné az Egyesült Államok atomarzenálját

2016. december 22., 19:08 Módosítva: 2016-12-22 22:14:21
150
1 hozzászólás

Az Egyesült Államok következő elnöke, Donald Trump azt írta Twitterén csütörtökön, hogy az országnak ki kell terjesztenie a nukleáris képességeit, amíg a világ jobb belátásra nem tér.

1 hozzászólás Tovább

A hadsereg Manhattan felett készül a Trump Mentőakcióra

2016. december 22., 13:49 Módosítva: 2016-12-22 20:32:00
3
2 hozzászólás

Alacsonyan repülő katonai szállítógépeket és helikoptereket szúrtak ki New York lakosai a múlt héten Manhattan felett. Az NBC-nek a hatóságok azt is elárulták, hogy a gépek arra az esetre gyakorlatoznak, ha a megválasztott elnököt ki kéne menteni a Trump Toronyból. A csupa arany felhőkarcolót nem a világ leendő legveszélyeztetettebb emberének találták ki, ezért dolgozott ki a légyügyi hatóság a hadsereggel és közösen egy vészforgatókönyvet arra az esetre, ha a megválasztott elnököt támadás érné. Egy esetleges mentőakcióban két UH-60 Blackhawk helikopter és egy C-130-as szállítógép venne részt - a gyakorlat során azt próbálták el, hol lehetne a legnagyobb biztonsággal felvenni Donald Trumpot.

2 hozzászólás Tovább

Megszavazták Trumpot elnöknek az elektorok, de 2-en ellene, 5-en Clinton ellen lázadtak fel

2016. december 20., 00:00 Módosítva: 2016-12-20 15:32:46
80
6 hozzászólás

Az AP számításai szerint már néhány állammal a vége előtt biztossá vált, hogy Donald Trump megszerezte legalább 270 elektor támogatását, ezzel hivatalossá vált, hogy őt iktatják majd be január 20-án az Egyesült Államok 45. elnökének.

Trump győzelme előzetesen sem nagyon volt kérdés, az már inkább, hogy mennyi elektor ad majd le tiltakozó szavazatot egyik vagy másik jelölt ellen:

végül 2-en Trumpra, 5-en pedig Hillary Clintonra nem szavaztak le, annak ellenére, hogy az adott jelölt nyerte az államukat november 8-án.

Az elmúlt évtizedekben csak egy-egy tiltakozó kiszavazás történt, úgyhogy a mostani elektori kollégium is történelmet írt.

6 hozzászólás Tovább