A demokraták üthetik ki Romney-t Michiganben

2012.02.28. 19:00
11 hozzászólás

Hihetetlen izgalmakra van kilátás az Arizonában és Michiganben rendezett előválasztásokon, amelyekkel három hetes kihagyás után folytatódik a küzdelem a republikánus elnökjelöltségért. Az elnyerhető 59 delegáltnál sokkal fontosabb, hogy melyik jelölt tud lendületet venni az akár sorsdöntő március 6-i szuperkedd előtt, amikor tizenegy államban szavaznak egyszerre.

A két állam közül Arizonában nem várható öldöklő küzdelem az élen, a RealClearPolitics összesítése szerint Romney 41,4 százalékával szemben Santorum csak 28,2 százalékon áll, és a jelöltek sem fektettek túl nagy energiákat már az itteni kampányba az elmúlt napokban. Arizonában már egy ideje lehet előzetesen szavazni, és a CNN becslése szerint keddig a választásra jogosultaknak feltehetően már nagyjából a fele leadta szavazatát.

Sokkal inkább Michigan lesz a döntő, ahol a legutóbbi felmérések alapján teljesen kiegyenlített az állás, Mitt Romney mindössze 1,5 százalékkal vezet. 37,3 százalékával szemben Santorumot 35,8 százalékra mérték. Ahogy arra Nate Silver is felhívja a figyelmet a FiveThirtyEight blogon, ilyen szoros küzdelemben az is fontos lehet, hogy melyik jelölt hozza az egyes kongresszusi körzeteket, mivel az államban elnyerhető harminc delegáltból csak kettőt ítélnek oda az összesen a legtöbb szavazatot elnyert indulónak.

Könnyen lehet, hogy végül nem is a republikánusok, hanem a demokraták döntenek majd a győztesről: Michiganben ugyanis nyílt előválasztást tartanak, ami azt jelenti, hogy a regisztrált republikánus szavazók mellett a függetlenek és a demokraták is szavazhatnak, ez pedig adott esetben befolyásolhatja is a végeredményt. Rick Santorum számolt is ezzel a taktikával, automata telefonokkal buzdította az államban a válság idején az autógyárak kisegítését ellenző Romney elleni szavazatra a demokratákat.

Mitt Romney
Mitt Romney
Fotó: Joe Raedle

A demokrata stratégák is számolnak ezzel a lehetőséggel, többségük a november 6-i elnökválasztáson veszélyesebbnek érzi Obamára Romney-t, mint a túlságosan a konzervatív bázist megszólító, és a gazdasági helyzet helyett az elmúlt napokban megosztó kérdésekre koncentráló Santorumot. Ugyan volt olyan demokrata stratéga, aki nyíltan támogatta a Romney ellen leadott protestszavazatokat Michiganben, ugyanakkor a helyi demokrata párt jelezte, aktívan nem kampányolnak az átszavazás mellett.

Michigan fontos, szimbolikus állam Romney-nak, ott született és nőtt is fel, apja az állam kormányzója volt. „Detroti gyerek vagyok" – hangoztatta kampányeseményeken. A három hete elért hármas siker után Santorum már több mint tíz százalékkal is vezetett Michiganben, de Romney hiába dolgozta le a hátrányát és jött ki jobban az előző szerdán rendezett elnökjelölti vitából, jelentős előnyt nem tudott szerezni. Romney megint tett több szerencsétlen kijelentést is, többek között arról beszélt, hogy még a feleségének is két Cadillacje van, emellett a mozgósítással is lehet problémája.

Rick Santorum
Rick Santorum
Fotó: Scott Olson

A 2008-as republikánus elnökjelölt és arizonai szenátor John McCain úgy vélte, hogy Arizona mellett Michigant is megnyeri Romney, és a volt massachusettsi kormányzó is győzelmi várakozásokról beszélt. Ugyanakkor hiába van esély ennek ellenkezőjére is, Santorum részben öngólt is lőtt a demokraták átszavazását buzdító taktikájával, hiszen így Romney adott esetben könnyű mentséget kapott arra az esetre is, ha szorosan bukná az előválasztást.

Santorum kampánycsapata sem bízik ugyanakkor feltétlenül a győzelemben, már próbálta csökkenteni a várakozásokat. „Nem számít, mi az eredmény, nyertünk. Ez Romney hazai pályája” – mondta John Brabender, a volt pennsylvaniai szenátor egyik tanácsadója. Azt is győzelemként értékelték, hogy Romney kampánycsapatának jelentős összegeket kellett a Michigant elárasztó pozitív, és még inkább negatív tévéhirdetésekre szánnia egy olyan államban, ahol néhány hónapja még sima győzelemmel számolhattak. Szerintük Romney-nak így ennyivel kevesebb ideje és forrása jut a szuperkedd államaira.

Santorum hangsúlyozta, hogy ő a konzervatív értékek valódi megjelenítője ebben a kampányban, ellentétben az esélyesnek beállított Romney-val. Azt is fontos eredménynek nevezték, hogy sikerült a volt massachusettsi kormányzó egyértelmű konzervatív kihívójaként előlépniük februárban, ami üzenet volt Newt Gingrichnek is.

000 Was6196317
Fotó: Stan Honda

A szintén inkább a konzervatív szavazókra utazó volt házelnök meglehetősen a háttérbe szorult az elmúlt egy hónapban, és nehéz úgy komolyan versenyben maradni, hogy a februárban szavazó államok közül Nevada óta egyikben sem volt esélye még csak a második hely megszerzésére sem, és nincs ez másként most Arizonában és Michiganben sem.

A libertárius Ron Paul kampányolt egy kicsit Michiganben, ugyanakkor alapvetően a március 3-án kaukuszt tartó Washington államra koncentrált, valamint a szuperkedden tartott kaukuszokon akar jól szerepelni. Emellett Paul aktivistái állítólag gőzerővel azon dolgoznak, hogy a kaukuszállamokban a lehető legtöbb delegáltat szerezzék végül a királycsinálónak is készülő jelöltjüknek.

000 140084707
Fotó: Joe Raedle

Órákon belül kiderül, hogy számít-e a demokraták szavazata Michiganben, és Romney vagy Santorum fordul majd helyzeti előnnyel a közelgő szuperkeddre. Az izgalmasnak ígérkező michigani és arizonai előválasztásokat éjszaka élőben közvetítjük, tartsanak velünk!

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!