Béla
10 °C
23 °C

Lemondott Romney meleg szóvivője

2012. 05. 02. 10:38

Hivatalosan egy napja sem volt a legesélyesebb republikánus elnökjelölt-jelöltnek, Mitt Romney-nak a szóvivője Richard Grenell, amikor kedden bejelentette, hogy lemond a pozíciójáról – írta meg a Washington Post politikai blogja.

A homoszexualitását nyíltan vállaló külügyi szóvivő személyes okokra hivatkozva lépett vissza, és közleményében megköszönte Romneynak, hogy „hitt benne". Romney kampánystábja szerint azonban csalódást okozott ez a lépés. Matt Rhoades kampánymenedzser elmondta: próbálták meggyőzni Grenellt, hogy maradjon, de hajthatatlan volt.

A külügyi szóvivőt felkérése után hamar több kritika is érte. Bryan Fischer az Amerikai Családi Egyesülettől (American Family Association, AFA) egy árpilis 20-i blogposztban úgy értékelte a nyíltan meleg szóvivő szerepét, mint egy hadüzenetet a hagyományos családmodell ellen. A konzervatív National Reviewban arról írtak publicisztikát, hogy Grenell melegházasságot támogató álláspontja tönkreteheti Romney kampányát.

Grenell korábban kénytelen volt nyolcszáz bejegyzést törölni a Twitteréről, és lekapcsolta a honlapját is. A Washington Post szerint Grenellt a Newt Gingrich elnökjelölt-jelöltre és Barack Obama elnök feleségére tett megjegyzései miatt vették célkeresztbe.

Obamát támogató LMBT csoportok szerint Grenellnek a homoszexualitása miatt kellett távoznia. „Látszik, hogy Romney kormányzatát az ilyen tipikus bigott, melegellenes szélsőségesek tarthatnák a markukban" – mondta Bill Burton, az egyik Obamát támogató Super PAC alapítója. A Log Cabin Republicans meleg republikánus csoport igazgatója szerint Grenellt a szélsőjobb és a szélsőbal is üldözte.

Hozzászólások (12)

 • Forlán2012.05.02 13:02:19

  Romney adminisztrációját? Talán Romney elnökségét.
  Tele a szöveg elütéssel, de amúgy is elég értelmetlenre sikeredett ez a fordítás.
  "A Washington Post szerint Grenell a Newt Gingrich elnökjelölt-jelölt és Barack Obama elnök feleségére tett megjegyzései miatt vették célkeresztbe."

 • spion272012.05.02 13:07:58

  jaaaa, hogy előmoderálnak. Hagyjátok inkább a csudába :D

 • BF792012.05.02 16:52:27

  Nem hiszem, hogy van előmoderálás, egyszerűen lassú a blogmotor. Szokj hozzá ;)

  A Grenell ügy azért is szerencsétlen a GOP számára, mert tavaly óta az Amerikaiak többsége már egyetért a melegházassággal.

  [link]

  A tény, hogy emiatt kellett valakinek távoznia a kampányból nemcsak erkölcsi, hanem politikai rövidlátásról tesz tanúbizonyságot.

  Hozzá kell tenni, hogy Obama ugyan kampányol a "Don't ask, don't tell" eltörlésével, de a nagy lépést, hogy támogatja a melegek hivatalos házasságát ezidáig ő sem merte megtenni.

  Nem értem miért. Ha két ember szereti egymást, akkor szabad akaratukból miért ne köthetnék össze az életüket a törvény által is elismerten?

 • BF792012.05.02 16:59:46

  OFF, de érdekes, hogy a munkaerőpiacról mennyi egymásnak ellentmondó adat lát napvilágot. Ma nagyon gyenge új állásokról szóló adat jött ki, eközben a Gallup felmérése 2008 nyara óta nem látott fejlődést mutat ki:

  [link]

  Ez arra jó a két jelöltnek, hogy dobálózzanak a számokkal.

 • Csermi2012.05.03 09:14:50

  Forlan, a cikkiro talalt valamit angolul, es az administration-t eleg szerencsetlenül forditotta. Amcsieknal ugyanis a kormanyt is illetik ezzel a szoval. Neha nekem is az az erzesem, hogy a tema irant egyaltalan nem erdeklödö, alig konyito emberek irjak ide a cikkeket ...

  Obama sokakat maga ellen forditana egy esetleges meleg hazassag tamogatasaval. Ö ugy jar a legjobban, ha a kerdest tovabbra is az allamok kezeben hagyja, hisz ahol akartak, ezt mar igy is bevezettek.

  Meglatasom szerint Grenell tavozasa es maradasa is egyarant kartekony, egyik a konzervativok, masik a mersekeltek fele rossz lepes. Kivancsi lennek mi huzodhat a hatterben, de azt hiszem ezt mar sosem tudjuk meg ...

 • BF792012.05.03 19:01:06

  "Obama sokakat maga ellen forditana egy esetleges meleg hazassag tamogatasaval."

  A többséget már nem, lásd a fenti linket, ráadásul Obama amúgy sem arról híres, hogy nem mer kockáztatni egy-egy kérdésben, akár a többség véleménye ellen sem. Pl. az egészségügyi reformja nem volt és most sincs többségben, többen akarják visszavonni.

 • BF792012.05.03 19:02:39

  "Neha nekem is az az erzesem, hogy a tema irant egyaltalan nem erdeklödö, alig konyito emberek irjak ide a cikkeket ..."

  Ebben az esetben nem tudom így van-e, de 4 éve ivand és a mostanában ritkán megjelenő akiraly sok cikket írt ide, náluk nem így van.

 • Csermi2012.05.04 12:50:38

  Obama valoban mer kockaztatni, de a meleg hazassaggal azert ovatosan bant mar 4 evvel ezelött is. Szamtalanszor kijelentette, hogy az ö allaspontja szerint a hazassag ferfi es nö közti egyesülest jelenti, ugyanakkoramelyik allamban engedelyezik, ö tiszteletben tartja es tamogatja az alkotmany ide vonatkozo cikkelye ertelmeben. Vagyis valojaban engedelyezi, de nem all mellszelesseggel ki mellette - igy nem vesziti el sem a homok szavazatat,e s nem forditja maga ellena konzervativokat sem. Ha kiallna hivatalosan mellette, rengeteg szavazot veszitene, ugyanakkor aligha nyerne valamit.

  Az egeszsegügyi reformot 4 evvel ezelött sokkal többen tamogattak mint most. Jelenleg az amerikaiak többsege ellenzi. Ez viszont Obama elnöksegenek egyik - ha nem "a" - fundamentuma, a demokratak programjanak es kezdemenyezesenek egyik sarokköve Clinton elnöksege ota. Tehat 4 evvel ezelött - mikor szinte barmelyik demokrata megverte volna McCain-t Bush öröksege miatt - semmit sem kockaztatott ezena teren, most pedig mar ertelemszerüen nem vonhatjak vissza, ha akarjak sem hangsulyossaga miatt.

 • Callie-comment2012.05.09 14:14:02

  Újabb népszavazás volt a házassági jog kiterjesztéséről, és győzött a melegek számára kedvezőtlen tiltás:

  [link]

  A választás szempontjából Obama kényelmetlen helyzetben van. Bár az "elvi álláspontja" (már ha vannak neki olyanjai) a melegházasság melletti teljes kiállás, az NC-ben lezajlott népszavazás is mutatja, hogy szavazatok szempontjából ez visszüthet rá. Még a jelentős mértékben afroamerikaiak által lakott körzetekben is a tiltás győzött, olyanokban, ahol ő 60-70%-os eredményt ért el 2008-ban.

 • BF792012.05.09 21:50:46

  "Ha kiallna hivatalosan mellette, rengeteg szavazot veszitene, ugyanakkor aligha nyerne valamit."

  Na most meglátjuk. Szerintem nyerni fog vele.

  [link]

 • Link Elek2012.05.10 07:29:47

  a latinok es az AA-k tobbsege szocialisan konzervativ, de ki nem alhatjak a repubokat.
  ha ok nem mozdulnak most rapub iranyba, akkor valoszinuleg obama nyer az ugyon. a teljes amerikai tarsadalom szoc. ugyekben egyre liberalisabb.
  4 ev mulva mar biztosan jelentos tobbseg lesz emogott.

  [link]

 • Link Elek2012.05.10 07:49:23

  menunk at ide meleghazassag ugyben:
  [link]