Clinton hajszállal vezet, Cruz nyert a republikánusoknál

Index
2016.02.02. 00:46

Rengetegen mentek el szavazni Iowában, a republikánusoknál rekordrészvétel mellett Ted Cruz texasi szenátor lenyomta Donald Trumpot, akit a nagyot hajrázó Marco Rubio is szinte befogott. A demokratáknál Hillary Clinton és Bernie Sanders egy százalékon belül volt, Clinton nyert. Élőben követtük végig az amerikai előválasztás nyitányát Iowában!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nincs mit ezen szépíteni: a közös bennük az, hogy nem nagyon értenek a számítógépekhez. A legfrissebb, a napokban nyilvánosságra hozott Clinton-emailek között akad egy olyan 2009-es levél, melyben Hillary Clinton kabinetfőnöke arról beszél, egy kisebb probléma lehet abból, hogy

    Clinton nem tudja, hogyan kell emaileket írni és olvasni számítógépen,

    ugyanis kizárólag a Blackberry telefonjáról tud levelezni. Ez persze annyira nem meglepő, hiszen Clinton egyébként korábban arról is beszélt, külügyminisztersége idején még csak nem is volt számítógépe az irodájában.

    Hillary Clinton ugyebár a világ első számú szuperhatalmának talán legfontosabb miniszteri tárcáját töltötte be. Irodai számítógép nélkül.

    Mindez pedig ismét csak megerősíti, hogy Bernie Sanders az iowai felmérésekben, na meg az országosakban is nem véletlenül veri rommá Hillary Clintont a fiatalabb, a számítógépet és a kütyüket a mindennapjaik részének tartó korosztályok körében - annak ellenére, hogy azért jópár évvel idősebb nála. 

  • Pszichológiai jelentősége van persze a kaukusznak, ha itt megbotlanak az esélyesek, azzal megnehezíthetik a dolgukat – ez most főleg Hillary Clintonra igaz a meglepetésemberrel, Bernie Sandersszel szemben –, de ami az elmúlt 44 évet illeti, túl sok következtetést nem lehet levonni az eredményből:

    • 1972 óta az itt nyerő demokrata jelöltből 43 százalékban lett elnökjelölt,
    • és az itt győztes republikánusból 50 százalékban lett elnökjelölt.
    • Viszont 1972 óta nem vesztett jelölt, ha megnyerte Iowát és a másodikként választó New Hampshire-t is.
  • A gumimacik fogsorától rémálmaim lesznek, de amúgy remek kis összefoglalót készített az LA Times a kaukuszról

    • A republikánusoknál vezető Donald Trump ingatlanmágnás utolsó iowai gyűlésén megint feltűnt Sarah Palin volt alelnökjelölt és alaszkai kormányzó.
    • A felmérésekben a második helyre mért Ted Cruz texasi szenátor úgy tűnik, a négy éve győztes Rick Santorumról vett példát, egy fekete pulcsiban győzködte az utolsó szavazókat.
    • Az utolsó pollokban felívelő Marco Rubio floridai szenátor ingben-nyakkendőben kampányolta végig az utolsó órákat.
  • Szép estét mindenkinek, hosszú és szórakoztató éjszakának nézünk elébe, és ha Donald Trump magabiztosan nyeri az iowai republikánus kaukuszt, akkor tuti, hogy még annál is hosszabb és szórakoztatóbb kampányra számíthatunk! És mi másnak lehetne drukkolni, mint ennek?

    De van még egy érvem Donald Trump mellett: Ivanka Trump. 

    Az alma néha elég messzire esik a fájától, vagy nem, ki tudja, a látszat mindenesetre az, hogy a nyers, arrogáns és erőszakos Donald Trump lánya semmiben nem emlékeztet az apjára. A korábban modellkedő Ivanka Trump az iowaiaknak most egy videóban magyarázza el, hogyan tudnak majd az apjára szavazni a kaukuszon, olyan beleéléssel, hogy amikor a telefonszámot mondja, már majdnem én is tárcsáztam: 

    Az 1981-ben született, most 34 éves Ivanka Trumpnak nem véletlenül ilyen szlávos hangzású a neve: édesanyja, Donald Trump első felsége, Ivana Zelníčková egykori síelő és modell ugyanis Csehországból származik.

    Ivanka jelenleg édesapja ingatlanbirodalmában tölt be vezető pozíciókat, emellett saját ékszer- (Ivanka Trump Fine Jewelry) és divatmárkája (Ivanka Trump Lifestyle Collection) is van. És ami még igazán pikáns: jó barátnők Chelsea Clintonnal, Hillary Clinton és Bill Clinton lányával. Legalábbis voltak idáig, és ki tudja, mi lesz, ha az elnökválasztási küzdelemből végül tényleg egy Trump-Clinton párharc kerekedik.

  • Így jutottunk idáig

    Hosszú utat tettek meg az amerikai elnökjelöltségre pályázó indulók, de még annál is hosszabb áll előttük a november 8-i elnökválasztásig. Timeline-unkban áttekintettük, mi történt eddig, és mostani tudásunk alapján mi várható még.

  • A kaukusz, az kaukusz

    Egy ország figyel majd az alig több mint hárommillió lakosú Iowára, ahol a demokrata és republikánus szavazók hamarosan felkerekednek, hogy tornatermekben, tűzoltóállomásokon, könyvtárakban összegyűlve sajátos szokásaik alapján nyílt vitában döntsenek arról, kit tartanak a legmegfelelőbbnek arra, hogy pártja jelöltje, végső soron pedig az Egyesült Államok elnöke legyen.

    A kaukusz (jelölőgyűlés), ami kicsit sem hasonlít egy szokványos előválasztásra. Miután a pártok szavazói összegyűltek a kijelölt körzetekben egy nagy teremben, ott csoportokba szerveződnek. Az egyes jelöltek támogatói csoportjainak vezetői beszédeket mondanak, majd nagyjából fél-egy óra alatt megpróbálják meggyőzni a többi jelölt támogatóit.

    • A republikánusoknál egy fokkal egyszerűbb a folyamat, ott mindegyik jelölt mellett érvelhetnek röviden a szavazóik, végül saját kezűleg felírják jelöltjük nevét egy üres papírra, amelyet egy dobozba dobnak.
    • A demokratáknál még van annyi bonyolítás, aminek végső soron jelentősége is lehet, hogy a csoportokon belül is kisebb csoportokba kell tömörülniük az egyes jelöltek támogatóinak. Amelyik jelölt támogatói így nem érik el a 15 százalékot, azoknak vagy tartózkodniuk kell, vagy meggyőzhetik őket, hogy inkább az egyik erősebb jelölt mellett álljanak ki.
  • Szóval ide figyel most mindenki.

    2000px-Iowa in United States.svg.png
    Fotó: Wikipedia
  • Mi pedig itt vagyunk megint, újra indul a Fehér Ház blog, ahol végigkövetjük majd Iowától egészen az új elnök jövő januári beiktatásáig az izgalmasnak ígérkező amerikai elnökválasztást!