Trump nyert Dél-Karolinában, Clinton legyőzte Sanderst Nevadában

Élő
GettyImages-511356932

A legfontosabbak

Index
2016.02.20. 22:46

Az utolsó felmérések szoros versenyt jósoltak, de végül Hillary Clinton nyerte a demokraták kaukuszát Nevadában. A republikánusoknál Donald Trump tíz százalékos előnnyel New Hampshire után az első déli államban is nyerni tudott. Rubio egy hajszállal legyőzte Cruzt a texasi szenátornak jobban fekvő államban, és a floridai szenátor abból is sokat profitálhat, hogy Jeb Bush csalódást keltő eredménye után kiszállt a versengésből. Olvassa vissza az események alakulását!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ez az első fontos állam, ahol kiderül, a jelöltek hogy teljesítenek ennél, a demokraták novemberi győzelméhez is kulcsfontosságú választói csoportnál (ami országos szinten a lakosság 17,4 százalékát teszi ki). Billegő államként Nevada azért is fontos, mert 1976 kivételével mindig a nyertes jelölt mellé állt az elnökválasztáson, vagyis mindkét pártnak fontos itt a korai mozgósítás már az előválasztások alatt is.

    nevada.png
  • A demokraták kaukuszáról már jönnek be az eredmények Nevadából. 35,6 százaléknál

    • Hillary Clinton 51,8 százalékkal vezet,
    • Bernie Sanders pedig 48,1 százalékkal áll.
  • Nevadában is azt tartottak a demokraták. A kaukusz (jelölőgyűlés) kicsit sem hasonlít egy szokványos előválasztásra. Miután a pártok szavazói összegyűltek a kijelölt körzetekben egy nagy teremben, ott csoportokba szerveződnek. Az egyes jelöltek támogatói csoportjainak vezetői beszédeket mondanak, majd nagyjából fél-egy óra alatt megpróbálják meggyőzni a többi jelölt támogatóit.

    A demokratáknál még van annyi bonyolítás, hogy a csoportokon belül is kisebb csoportokba kell tömörülniük az egyes jelöltek támogatóinak. Amelyik jelölt támogatói így nem érik el a 15 százalékot, azoknak vagy tartózkodniuk kell, vagy meggyőzhetik őket, hogy inkább az egyik erősebb jelölt mellett álljanak ki.

    Viszont Iowával ellentétben Nevadában nincs az emberek vérében a kaukuszolás, hiszen 2008 előtt még rendes előválasztást tartottak, úgyhogy hosszas magyarázó videókat készítettek, és felkészítéseket is tartanak. A kaukuszokról kicsit belülről, magyar szemmel itt olvashat bővebben.

  • Ha gyorsan képbe akar kerülni, hogyan jutottak el idáig a jelöltek, és mi vár még rájuk a november 8-i amerikai elnökválasztásig, akkor pörgesse át az eseményeket összefoglaló timeline-unkat itt>>>

  • Már a harmadik állomásához érkezik szombaton a demokrata és a republikánus indulók küzdelme pártjaik elnökjelöltségéért. Azonban ezúttal nem egyszerre szavaznak egy államban a két párt támogatói, hanem a republikánusok élükön Donald Trumppal az első déli államban, a rekordrészvételre esélyes Dél-Karolinában, a demokratáknál Hillary Clinton és Bernie Sanders pedig a kiszámíthatatlannak tűnő Nevadában csap össze egymással.