Az utolsó felmérések szoros versenyt jósoltak, de végül Hillary Clinton nyerte a demokraták kaukuszát Nevadában. A republikánusoknál Donald Trump tíz százalékos előnnyel New Hampshire után az első déli államban is nyerni tudott. Rubio egy hajszállal legyőzte Cruzt a texasi szenátornak jobban fekvő államban, és a floridai szenátor abból is sokat profitálhat, hogy Jeb Bush csalódást keltő eredménye után kiszállt a versengésből. Olvassa vissza az események alakulását!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Trump menetel, Clinton fellélegezhet, Bush bevégezte

    Ez történt a demokraták nevadai kaukuszán, és a republikánusok dél-karolinai előválasztásán.

  • És amikor már azt hiszed, ennél tényleg nincs is lejjebb, tényleg nem lehet szánalmasabb, jön a videó legvégén Barbara Bush, és... Nem lövöm le a poént, ez a pár napja feltöltött videó összeszedte a legszomorúbb pillanatokat.

    • Dél-Karolina negyvenvalahány megyéjéből kettő kivételével az összeset Donald Trump nyerte meg.
    • A maradék kettő Richland County, ahol a főváros, Columbia is található, illetve Charleston County, melyeket Rubio nyert.
    • Cruz egyetlen megyét sem nyert meg.
  • Egy elég részletes nevadai exit poll ismertetésével búcsúzom, amiből kiderül, hogy Nevadában

    • a megkérdezettek 59%-át kitevő fehér szavazók körében Sanders 49, Clinton 47 százalékot ért el,
    • a megkérdezettek 19%át kitevő latinó szavazók körében Sanders 53, Clinton 45 százalékot ért el,
    • a megkérdezettek 13%-át kitevő fekete szavazók körében Sanders 22, Clinton 76 százalékot ért el.

    Vagyis Bernie Sanders jobban tudta megszólítani már a latinókat is, mint riválisa, a feketék körében azonban brutális a lemaradása. Ez pedig nem ígér semmi jót majd számára a dél-karolinai demokrata előválasztáson.

  • 700 ezernél is többen szavaztak Dél-Karolinában, úgyhogy Iowa és New Hampshire után megint megdőlt az eddigi rekord.

  • Az elnökjelölti kampányához. Közleményében büszkének nevezte magát, hogy öccse a jövőbe tekintő, fontos javaslatokkal előálló kampányt folytatott, közben pedig az előválasztás hangnemén is sokat finomított.

  • Donald Trump tízszer olyan hatékonyan költötte el kampánydollárjait Dél-Karolinában, mint a második helyre befutó Marco Rubio, aki közel dupla akkora büdzsével tudott épp hogy csak Ted Cruz előtt végezni.

    A legdöbbenetesebb Jeb Bush borzasztó rossz hatékonysága, aki majd' 15 millió dollárt költött a kampányra, amiből így is csak 57 ezer szavazat jött ki. Ez 254 dollárt jelent egy szavazóra vetítve. Ha szimplán csak elkezdett volna százdollárosokat osztogatni az utcán, valószínűleg mindenki, ő és a szavazói is sokkal jobban jártak volna. Íme a lista: 

    • Trump 7,5 dollár/szavazat;
      238 ezer szavazat, 1,78 millió dollár
    • Rubio 74 dollár/szavazat;
      165 ezer szavazat, 12 millió dollár
    • Cruz 44 dollár/szavazat
      164 ezer szavazat, 7 millió dollár
    • Bush 254 dollár/szavazat
      57 ezer szavazat, 14,5 millió dollár
    • Kasich 16 dollár/szavazat
      56 ezer szavazat, 880 ezer dollár
    • Ben Carson 20 dollár/szavazat
      53 ezer szavazat, 1 millió dollár
  • Roppant látványosan alakul a dél-karolinai előválasztás végeredménye, a már szinte véglegesnek tekinthető 98,7%-os állásnál teljesen kettészakadt a mezőny: van három valódi jelölt 30-20%-on, és három - vagyis Bush visszalépésével már csak kettő - a 7-8%-os alsóházban:

    • Donald Trump 32,5%
    • Marco Rubio 22,5%
    • Ted Cruz 22,3%
    • Jeb Bush 7,9%
    • John Kasich 7,6%
    • Ben Carson 7,2%

    Mindjárt kiszámolom a kampányköltések és a szavazatszámok alapján, melyik jelöltnek hány dollárba került egy-egy dél-karolinai meggyőzése.

  • Történelmet csináltunk!

    - kezdi a beszédet a harmadik helyre szorult Cruz, amin a rajongói is annyira meglepődnek és értetlenkednek, hogy hirtelen maximum ketten, ha elkezdenek csak tapsolni. Cruz rögtön az egekbe magasztalta a már visszalépett és ezért veszélytelen Jeb Busht, aki nem ment le kutyába, és aki szerinte méltóságot hozott a versenybe. Ezután csapatának mondott köszönetet, az őt támogató képviselőknek, szenátoroknak, helyi politikusoknak.

    Cruz állítása szerint majdnem 500 dél-karolinai lelkész segítette a kampányát.

    Cruz szerint túlszárnyalták a várakozásokat és rácáfoltak az elemzőkre. A "washingtoni kartell" meg van rettenve attól, hogy a konzervatív talpasok magukra találtak - folytatja, és végig borzasztó modorosan, szörnyen mesterséges hangsúlyozással, nagyon rossz színészként beszél. Ennek egyik mélypontja, amikor egy perc néma csendet kér Antonin Scalia nemrég elhunyt legfelsőbb bírónak - akinek a temetésére amúgy először el sem akart menni a tervek szerint, de végül mégis elment. 

    Cruz szerint a konzervatívoknak mögé kell beállniuk, mert ő az egyetlen valódi konzervatív, aki megnyerheti ezt a versenyt:

    A mienk az egyetlen kampány, amelyik meg tudja verni, és már meg is verte Donald Trumpot.

    Ettől függetlenül gratulált Trumpnak, de azt üzente a szavazóknak, ha erős kontrasztot akarnak a demokratákkal és Hillary Clintonnal, akkor őhozzá kell csatlakozniuk.

    Végül arról beszél, ő az egyetlen jelölt, aki a piszkos kampány közepette nem ment bele a személyeskedésbe és nem is fog. Ő az egyetlen jelölt, aki fellépett az Obamacare ellen és a szabad fegyverviselésért, valamint a korrupt washingtoni alkuk ellen. Ő az egyetlen, ő az egyetlen, ő az egyetlen - dicsérte szembe saját magát hosszú perceken keresztül.

  • 99 százaléknál Trump 32,6 százalékkal áll az élen, a második helyért tényleg pokoli szoros lett, kevesebb, mint ezer szavazat van Rubio (22,4 százalék) és Cruz (22,3) között, de továbbra is a floridai szenátor javára.

  • Hiszen végső soron értük megy a küzdelem. Trumpnak jó esélye van arra, hogy akár mind az 50 dél-karolinai küldöttet megszerezze, de 41 már egészen biztosan az övé lesz.

    Dél-Karolina előtt egyébként Trumpnak 17, Cruznak 11, Rubiónak 10 delegáltja volt. A republikánus jelöltséghez a végén majd 1237 delegáltra lesz szükség.

  • Marco Rubiót hiába támadta azzal Chris Christie, hogy előre begyakorolt mondatokat ismételget állandóan, úgy látszik, erről nem tud leszokni. Beszédében most azt a mondatot ismételgette, hogy 

    a 21. században mi, konzervatívok értetek fogunk harcolni! 

    miután a gyerekét egyedül nevelő anyákról, a több műszakban dolgozó családapákról és a 17 éves gimnazistákról is beszélt.

    Mert onnan jöttünk, ahonnan ti jöttetek, mert mi is úgy éltünk, ahogy ti éltetek. 

    - folytatta Rubio:

    Azokért harcolunk, akiknek még nem sikerült.

    Rubio szerint gyakorlatilag csak hárman maradtak a versenyben, ahol "hosszú volt az út, sokan, sok jó ember volt ebben a kampányban". Rubio szerint az ő kampánya képes egyesíteni ezeket az embereket, a republikánus pártot és az országot. 

    Végezetül reklámozta a weboldalát és beszélt a szüleiről, akik bevándorlóként jöttek Kubából Amerikába, most pedig a fiúkból lehet az Egyesült Államok következő elnöke, ha Isten is így akarja. 

  • Nikki Haley kormányzó szinte győztesként vezette fel a második helyen Cruzzal szemben az előnyét megerősítő Marco Rubiót. A floridai szenátor gratulált Donald Trumpnak a győzelméhez, de rögtön utána hozzátette, hogy „három résztvevős lett a verseny, és megnyerjük a jelöltséget." Rubio a beszéd elején még méltatta Jeb Busht, egykori mentorát, aki azonban árulásként élte meg különutas indulását. Azt mondta, Bush volt a legjobb kormányzó Florida történetében.

    Mint mondta, az üzenet egyértelmű: az ország készen áll konzervatívok egy új generációjára, aminek tagjaiként magukat mutatta be Haley-vel, valamint az őt támogató Tim Scott dél-karolinai szenátorral és Trew Gowdy kongresszusi képviselővel. Szerinte Jimmy Carter elnöksége után nagy bajban volt az ország, de aztán jött egy elnök, Ronald Reagan, aki „újra elhitette velünk, hogy több van Amerikában." Mint mondta, a Reagan-forradalom gyerm

    ekeiként készek megtenni most azt az új generációért, amit a volt elnök tett értük.

  • Ki lesz a republikánus elnökjelölt?

  • És nem is elsősorban azért, mert időközben az eredmények 79%-ánál Marco Rubio egészen stabil előnyre tett szert, és 22,4%-on áll másodikként Cruz 21,8%-ával szemben.

    Hanem mert Donald Trump óriási győzelme az egyik oldalról, az establishment-mezőny leegyszerűsödése Jeb Bush kiszállásával pedig a másikról szépen-lassan el fogja szívni előle a levegőt. A média innentől egyértelműen egy Trump-Rubio meccsről fog beszélni, mindenki velük fog foglalkozni, őket fogja összehasonlítani, az egymással szembeni képességeiket, erősségeiket és gyengeségeiket elemezni. 

  • Trump megint beszélt arról, hogy visszahozza a munkahelyeket Kínából az Egyesült Államokba, megvédi az alkotmány második kiegészítését, megerősíti a hadsereget, és a katonák olyan felszerelést kapnak, amit nem a kongresszus erőltet rájuk. „A rendőrséget is szeretjük" – szúrta közbe. Megint kiemelte, hogy ő maga finanszírozza a kampányát, nem kap milliókat a lobbistáktól és különböző érdekköröktől. Azt mondta, hogy ez egy olyan mozgalom, ami hihetetlen emberekre épül. „Újra naggyá tesszük Ameriká" – mondta, mennek tovább Nevadába, ahol kedden tartanak kaukuszt a republikánusok.

  • USA, USA, USA!-skandálás közepette fogott hozzá a láthatóan elérzékenyült, a szokásos magabiztos, arrogáns szerepéből a győzelem hatására kiesett, sőt egyenesen szétesettnek tűnő Donald Trump a beszédéhez.

    Különleges embereknek nevezte a dél-karolinaiakat, majd a családjának mondott rögtön köszönetet, köztük várandós lányának, Ivanka Trumpnak. Hogy legyen egy kis ideje összeszedni magát, rögtön átadta a szót a szörnyű szláv akcentussal beszélő szlovén feleségének, Melaniának, majd Ivankának, hogy a közben a háttérben ki tudja fújni magát. De mikor visszavette a szót, tovább folytatódtak a furcsaságok: rögtön gratulált ellenfeleinek, akik közül Marco Rubiót emelte ki. "Nehéz munka az elnökjelöltségért harcolni" - tette hozzá, sőt közben lecsitította azokat a rajongóit, akik fújolni kezdték Rubiót. 

    De azért itt már kezdett magára találni, amikor a közönség tüzelésére bedobta a leghatásosabb szlogenjét, miszerint meg fogja építeni a falat a mexikói határra.

  • Kinek köszönheti Jeb Bush, hogy földbe állt a kampánya?

  • Az újabb csalódást keltő szereplés után Jeb Bush bejelentette, hogy befejezi, felfüggeszti a kampányát. „Iowa, New Hampshire és Dél-Karolina szavazói döntöttek, én pedig tiszteletben tartom ezt" – mondta.

    Azt mondta, hogy olyan elnökre van szükség, aki szolgálni tud, és optimista, hogy erős, konzervatív vezetés mellett a republikánusok visszavehetik a Fehér Házat. Szerinte nagy szükség is van erre, mert Obama alatt megkopott Amerika dicsősége.

    Gratulált a talpon maradt jelölteknek, és megköszönte anyjának, Barbara Bushnak, és George W. Bushnak, hogy eljöttek kampányolni mellette, valamint az aktivistákat is méltatta.

    Jeb Bush a legnagyobb névként indult a rekordnépes republikánus mezőnyben, azonban nem tudott 17 százalék fölé emelkedni, és Trump júliusban át is vette tőle a vezetést. Bush pedig hosszas szenvedés után visszaesett a felmérésekben, Trump pedig különösen hatékonyan talált fogást rajta a kezdeti vitákon is.

  • Ben Carson visszavonult idegsebész, aki a hatodik helyen áll 6,5 százalékkal, jelezte támogatóinak, hogy „nem megy sehova".

  • Az éppen új támogatóknál kalapozó ohiói kormányzó kampánycsapatának közleményében belerúgtak még egyet Jeb Bushba, aki most éppen néhány szavazattal vezet John Kasich előtt. A közlemény szerint csak négy olyan jelölt van, aki a top3-ban tudott végezni az első három állam valamelyikében, és ezzel igazolhatja a folytatást. Szerintük Kasich megint a várakozásoknál jobban szerepelt, miközben messze nem költött annyi pénzt, mint riválisai.

  • Ahogy a FiveThirtyEight kiemeli, Trumpnak jelenleg 40-45%, Rubionak 35-40% esélye van a betfair oddsszai alapján arra, hogy elnyerje a republikánus elnökjelöltséget, míg a többi jelölt a maradék 10-15%-on osztozik. Persze hosszú lesz még az este, de 

    • ha Rubiónak sikerül megcsípnie a második helyet, sőt kicsit leszakítania magáról Cruzt a végére,
    • és ha Bush, Kasich és Carson közül egy vagy több nagyon rosszul szerepel és a jövő héten minél korábban visszalép,

    akkor valóban gyakorlatilag kétszereplőssé válik a republikánus meccs is, függetlenül attól, formálisan hányan maradnak még versenyben.

  • 1980 óta egyszer, legutóbb ugye már előfordult, hogy a dél-karolinai nyertes végül nem lett a párt hivatalos elnökjelöltje. De olyan még nem volt a republikánusoknál, hogy valaki New Hampshire ÉS Dél-Karolina behúzása után ne tudjon győzni. Márpedig Trump most már mindkettőt megnyerte.

  • Bevetette a kampányban édesanyját, Barbara Busht, testvérét, George W. Bush elnököt, lecserélte a szemüvegét kontaktlencsére, ő és az őt támogató Super PAC gyűjtötte együttesen az összes elnökjelölt-jelölt közül messze a legtöbb pénzt - mindezek ellenére a dél-karolinai eredmények 20%-ánál Jeb Bush már az ötödik helyre, John Kasich mögé csúszott vissza.

    A CNN műsorában az elemzők most egymásra licitálva bizonygatják, bármit csinál Bush, semmi nem fog bejönni, ideje visszalépni, sőt, egyenesen egy politikai dinasztia végét látják abban, hogy a teljes Bush-család bevetése is csak ennyire volt elég.

    Miközben tehát Trump győzelme már nem kérdéses, már nem csak a 2-3. helyen szoros a verseny Rubio és Cruz között 21-22 százalék környékén, de a 4-5. pozíció is teljesen nyitott még a 8-9%-on lévő Bush és Kasich között.

    Csakhogy míg Bush 14 millió dollárt költött Dél-Karolinában, Kasichék mindössze 900 ezret.
  • Épp nemrég találgattunk, vajon kik fognak kiszállni a versenyből Dél-Karolina után: egészen idáig szinte konszenzus volt abban, hogy Ben Carson nyugdíjas idegsebész nem lesz köztük, hiszen dőlnek hozzá az adományok. Nos, a friss jelentések szerint azonban hiába ő gyűjtötte a legtöbb pénzt a republikánus jelöltek közül, azt annyira gyorsan emészti fel a kampánya, hogy hamarosan kifut a pénzből.

    Januárban például 6,2 millió dollárt költött, miközben csak 3,8 milliót tudott felhajtani.
  • A pártvezetésnek megfelelő Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) bejelentette, hogy a március 3-ai michigani, és a március 10-ei floridai tévévita után lesz egy március 21-én Salt Lake Cityben is.

  • Hüledeznek a CNN-en, hitetlenkednek a Twitteren, mert annyira meggyőzőnek tűnik Trump elsősége - de közben még mindig csak az eredmények 3%-a jött be, Rubio és Cruz pedig oda-vissza ugrálnak a második-harmadik helyen 21 százalék környékén.

  • Meg az NBC News, az AP és a Fox News is az exit pollok és a fontos megyékből érkező szavazatok alapján. Ez azt is jelenti, hogy a milliárdos biztosan, 30 százalék felett végezhet majd. Trump eredményváróján ujjong a közönség.

  • Cruz és Rubio között, de a második helyért. Trump 34,4 százalékkal vezet, miután a körzetek 3 százaléka jelentett.

    Cruznak 4297, Rubiónak 4296 szavazata van. Jeb Bush eléggé lemaradva 9,7 százalékkal áll.

  • Nos, én egyértelműen Marco Rubiónak, a demokratáknál meg Sandersnek - leginkább persze azért, hogy Rubio jól meg tudja verni. András viszont nem hajlandó elmondani még nekem sem, ő kinek - vagy ennyire ragaszkodik a független elemző szerepéhez, vagy csak fél elárulni nekem, hogy a teszetosza, lúzer demokratákkal van. (Persze ezt én mindig is tudtam róla.)