Puhul Trump muszlimellenessége

2016. május 12., 11:00 Módosítva: 2016.05.12 12:16

Donald Trump, aki egyre biztosabb, hogy a republikánusok következő elnökjelöltje lesz, az eddigieknél visszafogottabban beszélt a muszlimokkal kapcsolatos terveiről. Volt honnan hátrébb lépni: Trump korábban otthon és külföldön is nagy felháborodást váltott ki azzal, hogy a párizsi terrortámadás után bejelentette, ideiglenesen megtiltaná a muszlimok beutazását az Egyesült Államokba.

Tovább

Biden: Én lettem volna a legjobb elnök

2016. május 11., 17:04 Módosítva: 2019.04.25 13:29
1

Joe Biden alelnök nem kételkedik benne, hogy Hillary Clinton megnyeri a demokrata elnökjelöltséget, és a végén ő lesz a következő amerikai elnök, írta a Politico. Donald Trumpot ugyan jócskán alulbecsülték, de szerinte így is felül fog kerekedni a demokrata politikus.

Biden maga is tervezte, hogy elindul a demokrata elnökjelöltségért, de tavaly októberben, miután fia, Beau Biden meghalt, bejelentette, hogy nem száll be a versengésbe. Ezt most is jó döntésnek tartja, de azért azt elejtette, hogy szerinte

ő maga lett volna a legjobb elnök.

Tovább

Bernie Sanders nagy ívben tesz az esélylatolgatásokra

2016. május 11., 07:30 Módosítva: 2016.05.11 12:27
3

A papírforma igazolódott a keddi előválasztásokon: Nyugat-Virginiában és Nebraska államban a republikánusoknál az egyedüliként állva maradt jelölt, Donald Trump győzött, míg a demokratáknál Nyugat-Virginiában Bernie Sanders vermonti szenátor győzött. Ez utóbbi még nem végeredmény, de a Politico szerint 61 százalékos feldolgozottsági aránynál 51-36-ra vezet Hillary Clintonnal szemben.

Tovább

Trump milliárdos kampányt tervez, de már nem a saját pénzét költené

2016. május 10., 21:07 Módosítva: 2016.05.10 22:53

Donald Trump eddig leginkább saját vagyonából költött elnökjelöltségi kampányára, de most azt nyilatkozta, hogy akár másfél milliárd dollárra is szüksége lehet a győzelemhez a november 8-i elnökválasztáson, ezt pedig már inkább támogatóktól gyűjtené be, számolt be a New York Times.

Tovább

Eltűnt Hillary Clinton bizalmasának négyévnyi levelezése

2016. május 10., 17:24 Módosítva: 2016.05.10 18:35
1

Nincs meg Hillary Clinton volt külügyminisztériumi informatikai alkalmazottjának levelezése a volt first lady miniszterségének idejéről,számolt be az ABC News . Az amerikai igazságügyi minisztérium még március elején jelentette be, hogy  mentességet biztosított  Bryan Paglianónak.

Tovább

Csúnya véget jósol a Trumpot nem támogató házelnöknek a volt alelnökjelölt

2016. május 9., 18:31 Módosítva: 2016.05.09 23:13

A Donald Trumpot támogató Sarah Palin volt alelnökjelölt és alaszkai kormányzó keményen nekiment Paul Ryan házelnöknek, aki csütörtökön arról beszélt, hogy egyelőre nem tudja támogatni a milliárdost. Palin szerint Ryan kijelentései is bizonyítják, hogy nem érti meg a választókat, és ezért hamarosan annak az Eric Cantornak a sorsára fog jutni, aki a republikánusok befolyásos képviselőházi frakcióvezetőjeként 2014-ben meglepetésre kikapott virginiai körzetében az előválasztások alatt.

Tovább

Hiába tiltotta meg Mick Jagger, Trump használja a Stones-dalt

2016. május 6., 19:53 Módosítva: 2016.05.07 12:48
147

A héten a republikánus elnökjelöltséget bebiztosító Donald Trump továbbra is felhasználja a Rolling Stones dalait kampányeseményein, bár a zenekar szerdán közleményben kérte, hogy ne tegye ezt. Trump csütörtök esti rendezvényén is elhangzott a You Can't Always Get What You Want című Stones-szám.

Trump rendszerint egy-egy Stones-világsláger ritmusára vonul fel a kampányrendezvények színpadára, a brit zenekar szerint viszont sosem adtak engedélyt, hogy Trump kampányában a dalaikat játssza.

A New York-i milliárdos az amerikai CNBC tévécsatornának elmondta, hogy joguk van a dalok használatára. „Sok számot használunk fel, megvannak a jogok, mindig megvásárolom őket" – mondta. A CNBC kérdésére azt is elmondta, hogy se neki, se a stábjának nincs semmi gondja az együttessel. „Szeretem Mick Jaggert, szeretem a dalaikat" – mondta.

Tovább

Az egyik legfontosabb republikánus sem állt Trump mögé

2016. május 5., 23:19 Módosítva: 2016.05.06 11:43
7

Paul Ryan republikánus házelnök azt mondta, egyelőre nem tudja támogatni Donald Trumpot, a párt leendő elnökjelöltjét. „Még nem tartok ott. Remélem, és szeretném, ha már megtehetném" – mondta a CNN-nek.

Ryan korábban azt mondta, támogatni fogja a párt elnökjelöltjét, de most úgy látja, hogy van még mit tenni, mielőtt a republikánus párt összezárhatna. Szerinte sok republikánus olyan vezéralakot szeretne látni, aki az ő értékeiket képviseli.

Tovább

Egyik volt republikánus elnök sem fog Trump mellett kampányolni

2016. május 5., 11:30 Módosítva: 2016.05.05 13:47
Egyetlen, ma is életben lépő republikánus exelnök sem támogatja Donald Trump jelöltségét.

- habosíthatnám fel azt a hírt, hogy George és George W. Bush közös nyilatkozatban jelentette ki a Guardian-nek, egyikük sem kíván semmilyen formában sem beszállni az elnökválasztási kampányba, és véleményt sem akarnak nyilvánítani. 

Tovább

Tényleg ő teszi naggyá Amerikát?

2016. május 4., 19:01 Módosítva: 2016.05.05 13:59
228

Donald Trump nagyot nyert Indianában, de nemcsak az államot, hanem mindent vitt: legnagyobb riválisa, Ted Cruz rögtön a veresége után bejelentette, hogy felfüggeszti kampányát, John Kasich ohiói kormányzó pedig szerdán döntött hasonlóan. A február 1-jén a republikánusok elnökjelöltségéért indult küzdelem ezzel véget ért, két hónap múlva hivatalosan is a milliárdos lesz a korábban kézzel lábbal tiltakozó párt elnökjelöltje. Megnéztük, hogy jutott idáig, és mi következik most.

Tovább

Tényleg csak Trump maradt, Kasich is visszalépett

2016. május 4., 18:18 Módosítva: 2016.05.04 20:51
48

Teljes győzelmet hozott Donald Trump számára az Indiana államban tartott keddi előválasztás: miután legfőbb ellenfele, Ted Cruz bejelentette, hogy a számára már teljesen reménytelen versenyben visszalép az elnökjelölt-jelöltségtől, néhány órával később ugyanígy tett a még egyetlen versenyben lévő John Kasich is.

Tovább

Vereség lett Hillary Clinton érzéketlenségéből

2016. május 4., 08:57 Módosítva: 2016.09.15 16:41
127

Bár az Indiana előtti hat államból ötöt Hillary Clinton nyert, amivel bebiztosította toronymagas előnyét és az előző hónapban már jelentősen több pénzt tudott összekalapozni, mint ellenfele, Bernie Sanders, a vermonti szenátor 52,5-47,5-re aratott győzelme mégsem olyan meglepő a kedden előválasztó államban. A helyszínen járva a Clinton és a Sanders-tábor kampánygyűléseire is elmentünk, beszéltünk választókkal és a helyi kampánycsapat tagjaival, és ezek alapján négy fontos jel is utalt arra, hogy a végén a mindenki által csak Bernie-zett demokratikus szocialista szenátor jöhet ki jobban a versenyből.

A négy összetevő röviden: Indiana lakosságának összetétele, a Clinton-kampány elbizakodottsága, Hillary Clinton nem túl magas érzékenysége a melósok problémái iránt, és a Sanders-rajongó egyetemisták elkötelezettsége.

Tovább

Sanders Indianában is meglepte Clintont

2016. május 4., 06:43 Módosítva: 2016.05.04 09:02

Azt is mondhatnánk: Hoppá!, a demokrata párt elnökjelöltségéért versenyző Bernie Sanders szenátor váratlanul legyőzte Hillary Clintont az Indiana államban kedden megtartott előválasztáson. A szavazatok háromnegyedének összeszámlálása alapján 53 százalékot szerzett a volt külügyminiszterrel szemben.

Tovább

Eldőlt: Donald Trump lesz a republikánus elnökjelölt

2016. május 4., 06:27 Módosítva: 2016.05.13 19:32
827
  • Győzelmi sorozatát folytatva Donald Trump nagyot nyert Indiana államban is
  • Legnagyobb ellenfele, Ted Cruz texasi szenátor bejelentette, hogy visszalép
  • Ezzel a milliárdos előtt szabad az út a szükséges 1237 delegált összegyűjtése felé, így Trump lesz a republikánusok elnökjelöltje a novemberi elnökválasztáson
  • Az maradt kérdés, hogy összezár-e mögötte a jelöltségétől sokáig ódzkodó pártvezetés

Donald Trump a várakozásoknak megfelelően 53,3 százalékkal megnyerte az Indiana államban tartott előválasztást, legnagyobb ellenfele, a texasi szenátor Ted Cruz csak 36,6 százalékot ért el, és veresége után bejelentette, hogy vissza is lép a további versengéstől. Ezzel feleslegessé vált a titkos forgatókönyvek körüli spekuláció, és 99,9999 százalékig biztossá vált, hogy a milliárdos lesz a párt jelöltje a november 8-i elnökválasztáson.

Egyedüla zsinórban hét államot megnyerő  Trumpnak volt már csak esélye, hogy összegyűjtse a republikánus jelöltséghez szükséges 1237 delegáltat, de ellenfelei, élükön Cruzzal próbálták megakadályozni ebben. Ha ugyanis a milliárdos is alatta maradt volna a küszöbnek, akkor  nyílt konvenciót kellene tartani, amin már a texasi szenátor, vagy mások is beelőzhették volna Trumpot. Indianai győzelmével azonban a milliárdos jó úton haladt a bűvös 1237 felé, míg a Trump elleni erőknek lényegében ez volt az utolsó esélye.

Egyrészt Cruz mindent megpróbált, múlt héten korán bejelentette alelnökjelöltjét is Carly Fiorina, a HP volt vezérigazgatójának személyében, de  abból sem tudott lényegesen profitálni, hogy a két jelölt közöttkötött paktum alapján  a még versenyben lévő ohiói kormányzó, John Kasich átengedte a terepet a texasi szenátornak, és nem kampányolt Indianában. Indianai vereségével kevés jelentősége maradt, hogy az elmúlt hetekben a háttérben folyó árnyékkampányban sikerült olyan államokból is neki kedvező delegáltakat a júliusi konvencióra küldetnie, akik egy esetleges második szavazási körben már átpártolhattak volna a texasi szenátorhoz – hiszen Trump a legjobb úton haladt afelé, hogy már az elsőben megválasszák.

Az ingatlanmágnás Indianában egy olyan államban is folytatni tudta a győzelmi sorozatát, ahol papíron bőven lehetett volna esélye a közeli Wisconsinban győztes Cruznak, azonban a keleti parton túllépve is 50 százalék feletti eredménnyel tett pontot az i-re. Előzetesen is érezhető volt, hogy Trump nagyot nyer majd, a helyszínen néztük meg az egyik kampánygyűlését, amire annyian mentek, hogy be sem fértek a terembe. Az már a héten kiderült, hogy az utolsók között szavazó, de legtöbb delegáltat adó Kaliforniában is tarolhat Trump, ezért Cruz körül elfogyott a levegő.

Tovább

A Donald egy jelenség, amit meg akarnak tapasztalni

2016. május 3., 19:13 Módosítva: 2016.05.24 00:38
46

Vasárnap az Indiana állambeli, 60 ezres lakosságú Terre Haute nagyjából minden huszadik lakója megpróbált bejutni a kisváros színházába. Kilométeres sort kellett végigállni a tűző napon, a tömeg öt-hat utcasarkon át kanyargott. Szinte a teljes városközpontot körbeállták a rövidnadrágos melósok, baseballsapkás veteránok, sportcipős nyugdíjasok, a nem túl jól eleresztett, de azért nem is annyira szakadt alsó középosztálybeli családok.

Az előadás címe a színház hirdetőtábláján gyorsan magyarázatot adott mindenre:

Donald Trump 2016, Make America Great Again.
Tovább

Trump tudni akarja, mi köze Cruz apjának Kennedy gyilkosához

2016. május 3., 18:51 Módosítva: 2016.05.04 07:33
2

Ted Cruz apjának Kennedy-gyilkossághoz kapcsolódó szerepét firtatta Donald Trump a Fox News tévécsatornán. A republikánus elnökjelölt egy pár nappal korábban megjelent Miami Herald-cikkre hivatkozva mondta, hogy Rafael Cruzt még le is fotózták, ahogy 1963-ban John F. Kennedy gyilkosa, Lee Harvey Oswald egy Fidel Castrót népszerűsítő propagandanyomtatványt ad át a férfinek New Orleansban.

Tovább

Cruz alelnökjelöltje rosszul lépett, Clinton először kalapozta túl Sanderst

2016. május 2., 20:39 Módosítva: 2016.05.03 07:56
4

Rosszul lépett, és leesett a színpadról Ted Cruz texasi szenátor egyik indianai kampányrendezvényén a múlt héten kiválasztott alelnökjelöltje, Carly Fiorina. A HP volt vezérigazgatója éppen Cruzt és családját konferálta fel, mielőtt a szemből készült videón úgy eltűnt, mintha megnyílt volna alatta a föld.

Tovább

Ön szerint Cruz vagy Trump a megtestesült sátán?

2016. április 28., 19:24 Módosítva: 2016.05.20 23:43

Bár a 2016-os amerikai republikánus előválasztás alatt inkább Donald Trump milliárdos ingatlanmogul tetszelgett az antikrisztus-szerepben, John Boehner, a korábbi házelnök Ted Cruz texasi szenátort nevezte a megtestesült ördögnek csütörtökön a Stanford Egyetem lapjában megjelent interjújában. Boehner emellett azt mondta Cruzról, hogy „nem találkozott még egy ilyen szerencsétlen kurafival” – írja a CNN.

Tovább

Droglaborja volt McCain aktivistájának

2016. április 27., 16:41 Módosítva: 2016.04.27 18:05

A republikánus John McCain 2016-os választási kampánycsapatában dolgozott az a 34 éves nő, akit kedden letartóztattak, amikor a rendőrök egy droglaborra bukkantak a házában az arizonai Maricopa County-ban - írja a Raw Story.

McCain kampánycsapata közleményben határolódott el a nőtől : "értékeljük a rendőrség kemény munkáját, amit azért végeznek, hogy megvédjék az embereket az illegális drogokkal és a drogok kereskedelmével együtt járó bűnözéstől. A kampánycsapat megszakított minden kapcsolatot Emiliy Pithaval, amint megtudta, hogy köze van a droglaborhoz".

Tovább

Trump ötből öt államban tarolt, Clinton négyet vitt a keleti parton

2016. április 27., 07:48 Módosítva: 2016.04.27 14:50
62

A republikánus versenyben vezető Donald Trump ötből öt államban is nagyot nyert, míg Hillary Clinton kihívója, Bernie Sanders ugyan tudott fogni egy kisebb államot, de a legfontosabbakban a volt first lady fölénye érvényesült a kedden tartott előválasztásokon.

Trump ezzel egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy összegyűjtse a republikánus elnökjelöltséghez szükséges 1237 delegáltat, azonban nagyon sok múlik majd az egy hét múlva szavazó Indianán. Clinton tovább tudta növelni eddig is szinte behozhatatlan előnyét, elnökjelöltsége pedig már nem nagyon lehet kérdés, de Sanders ennek ellenére kitarthat a júniusban szavazó utolsó államokig.

Tovább

Trump ötből ötöt is vihet, Clinton odacsaphat Sandersnek

2016. április 26., 21:02 Módosítva: 2016.04.27 06:38
6

A New York-i nagy győzelmük után a demokratáknál Hillary Clinton, a republikánusoknál pedig Donald Trump megint erőt mutathat fel, és az éllovasoknak mindkét oldalon van esélyük egy nagy tarolásra a kedden előválasztást tartó öt keleti parti államban, Connecticutban, Delaware-ben, Marylandben, Pennsylvaniában és Rhode Islanden.

Clinton közel kerülhet ahhoz, hogy rövidre zárja az előválasztási küzdelmet, habár kihívója, Bernie Sanders vermonti szenátornak is van esélye, hogy fogjon államot az ötből, és az eredménytől függetlenül kitarthat akár az utolsóként szavazó államokig is.

Trump esetében nem ezen az öt államon fog múlni minden, de nagyon nem mindegy, mennyi delegáltat sikerül pontosan elnyernie a jelöltséghez szükséges 1237-hez vezető út újabb állomásán. Ennél is fontosabb lesz, milyen hátszéllel tud ráfordulni az egy héttel később szavazó, kulcsfontosságú Indianára.

Tovább

Összefognak Trump ellenfelei

2016. április 25., 20:23 Módosítva: 2016.04.26 07:41

A republikánusok elnökjelöltségéért folyó küzdelemben vezető Donald Trump két talpon maradt ellenfele, Ted Cruz texasi szenátor és John Kasich ohiói kormányzó megállapodott abban, hogy egyeztetik kampánystratégiáikat. A nagy taktikai húzás részeként Cruz nem kampányol majd például Oregonban és Új-Mexikóban, míg Kasich szabad utat ad texasi riválisának a másfél hét múlva szavazó, rettentő fontos Indianában.

Tovább

Az egyik befolyásos republikánus milliárdos már Clinton elnökségével szemezget

2016. április 24., 14:52 Módosítva: 2016.04.25 09:34
4

Elég egyértelmű üzenetet küldött a mostani republikánus jelölteknek, és nem zárkózott el Hillary Clinton elnökségétől sem az egyik legnagyobb amerikai vállalat, az építőiparban, beruházásokban, kereskedelemben érdekelt Koch Industries vezérigazgatója az ABC Newsnak adott interjújában. „Ez bizony lehetséges” – mondta Charles Koch arra a kérdésre, hogy jobb lenne-e egy republikánus elnöknél inkább egy újabb demokrata elnök, ha azt Clintonnak hívnák – írta a Politico.

Tovább

A republikánusoknak legalább a 2020-as elnökjelöltjük megvan

2016. április 23., 10:05 Módosítva: 2016.05.05 11:22
35
Miközben Amerikában teljes gőzzel folyik a republikánus párt elnökjelöltségéért folyó harc, illetve a pártelit – tényleg nincs jobb kifejezés erre - aknamunkája Donald Trump megfékezésére, egyik vezető politikusuk elkezdett kampányolni. Állítja, sem az elnökjelöltségre, sem az alelnökjelöltségre nem hajt. De akkor mit akar Paul Ryan?

Paul Ryan, az amerikai alsóház elnöke sorra tölti fel a zongorakísérettel aláfestett politikai hitvallásokat, beizzította az Instagramot, hogy kutyák, gyerekek és mosolygós emberek társaságában népszerűsítse magát.

Tovább

Trump állítólag imázsváltásra készül

2016. április 22., 06:51 Módosítva: 2016.04.22 09:31

A republikánus vezetők megbeszélésén a milliárdos emberei azt ígérték: vissza fog venni.

Trump és Clinton is tarolt hazai pályán New Yorkban

2016. április 20., 07:29 Módosítva: 2016.04.20 16:23
91

A demokratáknál Hillary Clinton és a republikánusoknál Donald Trump is nagyot nyert a kedden a mindkettőjük hazai pályájának számító New Yorkban tartott előválasztáson, amivel az éllovasok hetek óta először tudtak újra fontos győzelmet felmutatni.

Clinton ezzel derékba törte kihívója, Bernie Sanders vermonti szenátor elmúlt hetekben aratott győzelmeivel szerzett lendületét, és tovább erősítette eddig is tetemes előnyét az államokban elnyert delegáltak között. Trump pedig  New York szinte összes delegáltjának bezsebelésével fontos lépést tett előre, hogy legyen még esélye összegyűjteni a republikánus jelöltséghez szükséges 1237 delegáltat, és így elkerülhesse azt a nyílt konvenciót júliusban, ahol ellenfeleinek még lenne esélye az előzésre.

Tovább

Clinton és Trump is New Yorkban vághat vissza kedd éjjel

2016. április 19., 19:17 Módosítva: 2016.04.20 05:05
23

A demokratáknál vezető Hillary Clinton és a republikánusoknál vezető Donald Trump is a hazai pályáiknak számító New Yorkban nyerhet újra az elmúlt hetekben elszenvedett vereségek után, az igazi kérdés azonban a győzelmük mértéke lesz. Főként a milliárdos esetében kulcsfontosságú, hogy pontosan mennyi delegáltat tud elnyerni az államban, ugyanis nagyon ki van centizve az útja a republikánus jelöltséghez szükséges 1237 küldött felé.

Tovább

Tényleg elszabadulhat a pokol a republikánusoknál

2016. április 18., 21:28 Módosítva: 2016.04.22 06:38
56
  • Donald Trump előtt kicentizett út áll, hogy még valahogy összegyűjtse a republikánusok elnökjelöltségéhez szükséges számú delegáltakat, de ellenfelei is csak abban bízhatnak, hogy ez nem sikerül neki, és így nyílt jelöltállító gyűlést kellene tartani júliusban, amin már megfordulhatnak az esélyek.
  • Trump kedden New Yorkban javíthat az elmúlt hetek vereségei után, de a színfalak mögött zajló delegáltgyűjtésben Cruz áll a legjobban.
  • Összeszedtük, milyen forgatókönyvek jöhetnek, és hogyan nézhetne ki egy esetleges nyílt konvenció a republikánusoknál.

Több tízezer ember, mindenhol lufik, táblák, tévések, miközben az egész Egyesült Államok egyetlen nagy csarnokra figyelt, ahol akár egy óriási meglepetés is kilátásban volt. Akadt olyan delegált, akit Gerald Ford elnök elvitt egy körre az Air Force One-nal, másokat pedig meghívott vacsorára a Fehér Házba a spanyol királlyal – kihívója, Ronald Reagan kaliforniai kormányzó pedig személyesen zárkózott be egy étterembe az el nem kötelezett pennsylvaniai delegáció tagjaival.

Tovább

Jöhet a forradalom, csak ne kerüljön sokba

2016. április 15., 21:16 Módosítva: 2016.04.18 22:57
3

Bernie Sanders demokrata elnökaspiráns hiába szerzett hatalmas támogatottságot “politikai forradalmat”, többek között ingyenes állami egészségügyet és felsőoktatást hirdető kampányával, egy friss felmérés szerint még saját hívei sem lennének hajlandók megfizetni programja költségeit.

Tovább

Trump meghekkelte Amerikát

2016. április 15., 15:58 Módosítva: 2016.12.08 10:41
315

Donald Trumpról tavaly júniusban senki nem tudta elképzelni – mi sem –, hogy 2016 áprilisára a republikánusok összes mérsékelt riválisát kiüti a nyeregből, és szinte már csak egy óriási párt-összeesküvéssel lehet elütni attól, hogy ringbe szálljon az Egyesült Államok elnöki székéért.

Sikerét a Republikánus Párttól az amerikai munkásosztályig politikai és társadalmi válságok sora alapozta meg. De Trump sikere annak is köszönhető, hogy a szabad és plurális sajtó erőtlenné, sőt eszköztelenné vált az ingatlanmágnás/reality-celeb erőszakos tempójával szemben.

Tovább