Clinton és Trump nagyot nyert Floridában

Index
2016. március 15., 23:11 Módosítva: 2016.03.20 08:07
93
  • A republikánusoknál Donald Trump három államban, Floridában, Illinois-ban és Észak-Karolinában is nyerni tudott a március 15-én szavazó fontos államok közül.
  • Floridában a győztes mindent visz elv alapján megnyerte az összes delegáltat, és nagy különbséggel legyőzte Marco Rubiót, aki hazai államát is elveszítve kiszállt a versengésből.
  • John Kasich-nek viszont sikerült megnyernie saját államát Ohióban, ezzel első győzelmét aratta.
  • A demokratáknál Hillary Clinton nagyot nyert Floridában, Ohióban, Észak-Karolinában és Illinois-ban is.
  • Szorosan alakul azonban Missouri mindkét oldalon, így Ted Cruznak és Bernie Sandersnek is van esélye győzelemre.
  • Mindezt percről percre közvetítettük, olvassa vissza!

Trump most kiütésekre mehet rá

2016. március 15., 20:37 Módosítva: 2016.03.16 01:41
20

Nagyon fontos államokban szavaznak kedden a demokrata és a republikánus előválasztáson. Több republikánus jelölt sorsa is az eredményektől függ, Donald Trump pedig akár jókora előnybe kerülhet. A demokratáknál az a kérdés, hogy Hillary Clinton az előnye növelése mellett viszi-e a novemberi elnökválasztáson is fontos összes államot, vagy tud-e meglepetésgyőzelme után megint több helyen fordítani Bernie Sanders. A szuperkedd után most osztják ki a legtöbb delegáltat, de a republikánusoknál talán a március 1-jei szavazásoknál is fontosabb állomásához ért most az előválasztás.

Tovább

Nézze meg, hogyan színezte be a térképet eddig Clinton és Trump!

2016. március 14., 20:23 Módosítva: 2016.03.21 11:17
72

Nagyon fontos szakaszához érkezik kedden az amerikai előválasztási küzdelem. A demokratáknál és a republikánusoknál is olyan meghatározó államokban szavaznak, mint Florida, Ohio, Illinois, Missouri és Észak-Karolina, emellé pedig még a második legtöbb delegáltat is kiosztják a szuperkedd után.

A fontos új forduló előtt, az előválasztó államok közel felét magunk mögött tudva térképen mutatjuk meg, hogyan szerepeltek eddig az egyes jelöltek, de azt is megnézheti, a hátralévő államokban mikor szavaznak majd.

Tovább

Rubio bevette Washingtont, de Trump már nem számol vele Floridában

2016. március 14., 00:05 Módosítva: 2016.03.14 12:52
1

Marco Rubio még elkönyvelhetett egy győzelmet a keddi nagy összecsapás előtt, szombaton megnyerte a fővárosban, Washingtonban rendezett kaukuszt. A floridai szenátor szoros csatában győzte le John Kasich ohiói kormányzót, akinek a túlélése szintén a keddi előválasztásoktól függ majd.

Tovább

Trump szerint Sanders a hibás a rendezvényein történő erőszakért

2016. március 13., 20:31 Módosítva: 2016.03.14 11:59
4

Donald Trump ingatlanmágnás és republikánus elnökjelölt-aspiráns az amerikai televíziók szokásos vasárnap délelőtti politikai vitaműsorainak mindegyikében szerepelt, és mindenütt a kampányrendezvényein egyre gyakrabban eluralkodó erőszakkal kapcsolatban kellett magyarázkodnia, írja az MTI. 

Tovább

Csúnyán beégett a gyurcsányi értelemben vett reformharcosként pózoló Hillary Clinton

2016. március 13., 10:17 Módosítva: 2016.03.14 00:19
558

Nagyon beégett Hillary Clinton, amikor szombaton az egészségbiztosítási reform iránti elkötelezettségben akarta ledorongolni a még mindig meglepően jól szereplő kihívóját, Bernie Sanderst.

Tovább

Martin Schulz beszólt Donald Trumpnak

2016. március 12., 12:34 Módosítva: 2016.03.13 12:08
8
Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerint sem az Európai Unió, sem az Egyesült Államok nincs felkészülve Donald Trump esetleges amerikai elnökségre. Nem titkolta, hogy Hillary Clintonnak szurkol. Schulz a francia Nemzeti Frontot is kiosztotta.

"Sem Európa, sem az Egyesült Államok nincs felkészülve egy olyan elnökre, akinek az én szememben, semmilyen nemzetközi tapasztalata nincsen" - mondta szombaton a német politikus az I-télé francia hírtelevíziónak adott interjúban. 

Trump olyan emberekhez tartozik, amilyeneket jól ismerünk Európában is, akik bármit megtesznek bűnbaknak, de soha nem szolgálnak konkrét megoldással

- mondta Schulz, párhuzamba állítva az Európai Unióban tapasztalható "vad populizmust" a Republikánus Párt vezető elnökjelölt-aspiránsának javaslataival. 

Trump kezeiben "azon politikai és katonai eszközök ereje, amelyekkel az Egyesült Államok rendelkezik, lehetőséget teremtenének számára valós opciókra nagyon veszélyes döntésekhez" - tette hozzá Martin Schulz. Az Európai Parlament Elnöke egyértelműen jelezte, hogy Hillary Clinton demokrata jelöltet, volt külügyminisztert támogatja. 

Összeverekedtek Donald Trump támogatói és ellenzői

2016. március 12., 08:01 Módosítva: 2016.03.13 12:07
85

Lemondta Chicagóban tervezett kampányrendezvényét a Republikánus Párt vezető elnökjelölt-aspiránsa, Donald Trump pénteken, mert a jelenlévők között összetűzések törtek ki, írja az MTI.

Donald Trump több ezer híve gyűlt össze a chicagói rendezvény helyszínén - az Illinoisi Egyetemen -, ám megjelentek Trump-ellenes jelszavakat skandáló tüntetők is. Az elnökjelölt-aspiráns hívei és ellenzői nemcsak kiabáltak és táblákat emeltek a magasba, hanem össze is verekedtek. A tömegjelenet mintegy fél órája tartott, amikor megjelent a helyszínen Trump kampányának egyik munkatársa és közölte, hogy a rendezvényt biztonsági okok miatt elhalasztják.

A Trump-ellenes tábor azonban tovább tüntetett. Ekkor a rendőrség - a komolyabb összecsapások elkerülése érdekében - közbeavatkozott és feloszlatta a tüntetést. Helyszíni beszámolók szerint a Trump ellen tüntetők elsősorban afroamerikaiak és spanyol ajkú amerikaiak voltak, akik rasszizmussal és kirekesztéssel vádolták Donald Trumpot. A milliárdos üzletember sok híve pedig amiatt kesergett, hogy elnapolták a rendezvényt, ezt ugyanis úgy élték meg, mintha a tüntetők győztek volna.

A rendőrség korábbi információival ellentétben Donald Trump chicagói kampányrendezvényén mégis voltak sebesültek és letartóztatások. Donald Trump az MSNBC televíziónak adott nyilatkozatában elítélte az erőszakot, s úgy fogalmazott, hogy ami történt, az "magáról a társadalomról" jelez valamit.

Szombaton délelőtt blogján Trump azt írta: a chicagói tüntetők szervezett csoportokban érkeztek, és semmibe vették az amerikai alkotmány első kiegészítését. Ez az alkotmány-kiegészítés garantálja a szólás-, és gyülekezésszabadságot. A New York-i üzletember még hozzátette: a Chicagóban történtek mozgósították Amerikát.

Donald Trump rendezvényein az elmúlt napokban nem egyszer tört a felszínre elégedetlenség, rasszista felhangokkal tűzdelt feszültség. Csütörtökön az egyik kampánygyűlésen letartóztattak egy Trump-párti férfit, mert belerúgott egy afroamerikai férfiba, aki Trump ellen tüntetett a nagygyűlésen.

Donald Trumpot pénteken támogatásáról biztosította korábbi vetélytársa, Ben Carson sebészprofesszor. Carson a múlt héten szállt ki az elnökjelöltségért folyó küzdelemből. Úgy fogalmazott, hogy Trumpnak "van esze" s bár a kampányban harcias, nemegyszer durva is volt, de az amerikaiaknak módjuk lesz megismerni őt a kedvesebb oldaláról is.

Tovább

Még Trump feje se vöröslött Miamiban

2016. március 11., 15:36 Módosítva: 2016.03.13 12:07
10
Szinte már békésen zajlott a republikánusok vitája a március 15-i fontos előválasztási kör előtt. Az iszlám, a politikai korrektség és a Kubával való kapcsolat is téma volt. Trump a vitán azt is bejelentette, hogy Ben Carson már visszalépett elnökjelölt hivatalosan is őt támogatja.

Heves összecsapások és durvább személyeskedés nélkül ment le csütörtökön Miamiban a republikánus elnökjelöltek vitája, az egyik utolsó az előválasztási szezonban. Március 15-én öt államban tartanak előválasztást: John Kasich-on, az ohiói kormányzón és Marco Rubión, a floridai szenátoron is nagy lesz a nyomás, hogy hozzák a győzelmet a saját államukban.

Tovább

Három éve volt ennyire népszerű Obama

2016. március 10., 16:44 Módosítva: 2016.03.10 23:17
9

Nem mondjuk, hogy feltétlen összefüggésben van a több mint egy hónapja élesben zajló amerikai előválasztások alakulásával, de mégis látványosan most javult a RealClearPolitics összesítésében is pozitívra Barack Obama munkájának megítélése.

obama
Fotó: RealClearPolitics
Tovább

Sanders váratlanul meglepte Clintont

2016. március 9., 09:21 Módosítva: 2016.03.11 15:02
104
  • A demokrata elnökjelöltségért harcoló Bernie Sanders eddigi legnagyobb győzelmét aratta Michiganben. Bár csak kevesebb, mint két százalékkal előzte meg Clintont, de az összes felmérés a volt first lady kétszámjegyű előnyét vetítette előre.
  • Sandersnek kellett egy ehhez hasonló fordulat, hogy maradjon esélye, és a szimbolikus győzelem mellett az is fontos volt a vermonti szenátor szempontjából, hogy javítani tudott az államban a fekete szavazók között.
  • Clinton azonban nagy fölénnyel besöpörte Mississippit, és összességében még növelte is előnyét az elnökjelöltséghez szükséges delegáltakban. Már most akkora az előnye, amit csak nehezen lehet behozni, viszont a michigani vereség intő jel is lehet neki.
  • A republikánusoknál Donald Trump a pártelit oldaláról indított támadások ellenére megint három államot, köztük a nagyon fontos Michigant megnyerte, de Ted Cruz texasi szenátor is örülhetett.
  • Marco Rubio floridai szenátor lejtmenete viszont folytatódik, három államban sem kapott egyetlen delegáltat sem. John Kasich ohiói kormányzóval együtt mindenképpen meg kell nyerniük saját államukat jövő kedden, hogy versenyben maradhassanak.

A demokratáknál nagy meglepetést hozott a michigani előválasztás, ahol a felmérések egyértelműen az elnökjelöltségre nagy esélyes Hillary Clinton győzelmét jelezték, végül azonban hajszállal kihívója, Bernie Sanders vermonti szenátor tudott nyerni. A republikánusoknál viszont a várakozásoknak megfelelően szerepelt Donald Trump, rajta kívül csak az elmúlt szavazásokon első számú ellenfelévé előlépő Ted Cruz texasi szenátor nyert államot.

Mindkét oldalon nagyon fontos volt a keddi eredmény az egy hét múlva következő államok, többek között Florida, Ohio és Illinois előtt, azok ugyanis már sok mindent eldönthetnek.

Tovább

Ted Cruz a pörgőrúgást is beveti a győzelemért

2016. március 8., 19:35 Módosítva: 2016.03.09 01:20
1

Elkezdték bevetni az igazi nagyágyúkat a republikánus elnökjelöltek. Nemrég John Kasich mellett állt ki publikusan Arnold Schwarzenegger volt kaliforniai kormányzó és Terminátor, most pedig Ted Cruz kampányához csatlakozott egy legalább ekkora hatású figura. Az olyan népszerű filmjei, mint a Karatés védőangyal, Egyszemélyes hadsereg és az Országúti bunyós miatt is ismert hivatásos pörgőrúgó, Chuck Norris lesz Cruz vendége. Nem ez az első alkalom, hogy Walker, a texasi kopó kiáll egy politikus mellett, 2008-ban Mike Huckabee kampányát támogatta.

Trump volt a fő téma a titkos találkozón

2016. március 8., 11:30 Módosítva: 2016.03.11 13:28
148

Huffington Post szerint a techvilág nagykutyái is találkoztak a republikánus párt vezetőivel, szenátoraival és néhány milliárdossal egy Georgia tengerpartjának közelében található magánszigeten múlt hétvégén. A beszámoló szerint a fő téma az volt, hogyan állíthatnák meg a leghatékonyabban Donald Trump diadalmenetét. Az American Enterprise Institute által szervezett World Forumon részt vett Tim Cook, az Apple vezérigazgatója, a Tesla- és SpaceX-főnök Elon Musk, és Larry Page, a Google társalapítója.

Tovább

Mégsem indul Michael Bloomberg az elnökjelöltségért

2016. március 8., 00:06 Módosítva: 2016.03.08 07:37
2

Saját véleményoldalán, a BloombergView-n jelentette be New York korábbi polgármestere, Michael Bloomberg, hogy a hosszas készülődés ellenére mégsem indul az amerikai elnökválasztáson, mert nem szállhat be olyan harcba, ami végül Trump győzelméhez vezethet.

Tovább

Trump megállíthatónak tűnik Floridában

2016. március 7., 21:00 Módosítva: 2016.03.11 13:28
1

Érthetetlen módon viszonylag régóta nem jött ki friss közvélemény-kutatás a republikánus elnökválasztási küzdelemben sorsdöntőnek várt floridai előválasztás állásáról, most viszont igen. 

Tovább

Sanders bevallotta, hogy fiatal korában kipróbálta a füvet

2016. március 7., 20:05 Módosítva: 2016.03.07 22:22
288

Bernie Sanders hétfői michigani kampánygyűlésén szóba hozta a drogkérdést, ráadásul általános véleményén kívül személyes tapasztalatait is megosztotta a közönséggel. Hillary Clinton vetélytársa a demokrata elnökjelöltségért elmondta, minden eszközzel küzdenünk kell az ellen, hogy a gyerekeink heroinfüggők legyenek, de a marihuána nem egyenlő a heroinnal. 

Tovább

Horror lenne Orbánéknak Clinton elnöksége

2016. március 7., 07:54 Módosítva: 2016.03.11 13:28
1269
Donald Trump pedig vagy fenntartások nélkül bizniszelne a Fidesszel, vagy kilóra eladna minket Putyinnak: igazából teljes lutri, mihez kezdene a külpolitikával a milliárdos, de közös hangot könnyen találhatna Orbánnal. Vajon melyik elnökjelölt sikerének örülne a leginkább a magyar kormány, és Kubatovék melyik jelöltek kampányait tanulmányozták? Elemezgettünk egy kicsit arról, hogy kinek a győzelme mit jelentene a Fidesznek, és hogyan befolyásolná a két kormány kapcsolatát.

Miközben a magyar közvélemény a Kubatov Gáborhoz több szálon kötődő kopaszokkal és a választási iroda előtti botránnyal volt elfoglalva, a Fidesz alelnöke az Egyesült Államokban testközelből figyelte az elnökjelölti kampányokat és próbált kapcsolatokat építgetni a reményei szerinti majdani elnök stábjával.

A Fidesz vezetésének ugyanis van arról egy elképzelése, hogy melyik elnökjelölttel járnának a legjobban, és kivel a legrosszabbul. A helyzet azonban jóval bonyolultabb, mint elsőre látszik: a Fehér Házért folyó verseny pont nem úgy alakul, ahogy azt a magyar kormánypártban szeretnék, és ha úgy is alakulna, akkor sem biztos, hogy annyira jól járnának a favoritjukkal. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Tovább

Schwarzenegger a Snapchaten állt be Kasich mögé

2016. március 7., 00:32 Módosítva: 2016.03.11 15:01
3

A volt kaliforniai kormányzó, most pedig újból színész Arnold Schwarzenegger is előállt, és a Snapcheten jelentette be, hogy teljes mellszélességgel kiáll az egyik republikánus elnökjelölt mellett. „John Kasich legyen a következő republikánus elnökjelölt, és az Egyesült Államok következő elnöke" – mondta, majd a telefont továbbforgatva mutatta be mosolygó választottját: „Itt is van."

Tovább

Megint Cruz, két államban is legyőzte Trumpot

2016. március 6., 11:18 Módosítva: 2016.03.07 22:39
4

A szuperkedd hetében több amerikai oldalon mini szuperszombatnak nevezett előválasztási forduló legnagyobb nyertese egyértelműen a Tea Party-vonalat képviselő Ted Cruz texasi szenátor lett, aki két államot nagy fölénnyel megnyert, másik kettőben pedig feljött a republikánus versengést vezető Donald Trump nyakára, miközben a szintén a milliárdost legyőzni képes jelölt szerepére hajtó Marco Rubio megint rosszul szerepelt.

A demokratáknál a várakozásoknak megfelelően alakult minden, a jelöltség felé menetelő Hillary Clinton nagyon megnyert egy sok delegáltat adó déli államot, Bernie Sanders vermonti szenátor pedig két neki kedvező másik begyűjtésével tartotta életben reményeit.

Tovább

Az Anonymous feltörte Donald Trump hangpostáját

2016. március 5., 23:01 Módosítva: 2016.03.06 19:17
48

Az Independent szerint az Anonymous hackercsoport tagjai feltörték Donald Trump telefonjának hangpostáját. Az üzenetekben a baloldali sajtó több vezető személyisége nyilvánít köszönetet neki támogatásáért, dicsérik és áradoznak róla. 

A Gawker szerezte meg az üzeneteket a 4chan /b/ fórumáról, és ugyan nem száz százalékig biztos, hogy valódiak, úgy vélik, eredetinek látszanak.

Az Anonymous már decemberben hadat üzent a republikánus elnökjelöltnek, amiért azt ígérte, hogy a muszlimok nem léphetnek majd be az USA területére.

A felvételeken az MSNBC riporterei, Mika Brezinski és Joe Scarborough is hálálkodik neki egy jótékonysági esemény miatt. Scarborough azt mondja: "Annyira hálásak vagyunk mindenért, Donald, csak fel akarjuk hívni Önt, és elmondani, milyen sokat jelentett ez nekünk".

Az egyik februári MSNBC-interjúról egy olyan felvétel szivárgott ki, amin Trump arra kéri a tévéseket, hogy "jó fényben tűnjünk fel" vagy hogy "ne kérdezzenek túl nehezeket", amikor Brezinski megkérdezi, hogy kérdezheti-e a bevándorlási politikájáról. 

A szintén az MSNBC-nél dolgozó Tamron Hall egy üzenetben azt meséli el, hogy vesz egy Gucci-ruhát, ami 3000 dollárba kerül, de felhasználja a Trumpnak járó kedvezményt, és így olcsóbban jut hozzá.

Trump a liberális médiát többször hazugnak, gyomorforgatónak nevezte, és elhatárolódott tőle, ezért felettébb kínosak számára a kiszivárgott felvételek.

Trump kamerák előtt bizonygatta, nagy farka van

2016. március 4., 11:37 Módosítva: 2016.03.07 07:54
519
Igen, a republikánusok tévévitájának középpontjában szó szerint a faszméregetés volt, ez a színvonal és Donald Trump stílusa pedig egyre jobban kiakasztja a pártelitet, ami nem véletlenül zúdít rá össztüzet a szuperkedd óta. Ám egyelőre minden hiába, Trump állja az ütéseket, és előnyt kovácsol belőle, hogy még folyamatosan minden róla szól. Riválisai közben egyre kétségbeesettebb forgatókönyveken gondolkoznak.

A szuperkedd utáni első tévévitán egy megfogyatkozott és elkeseredett republikánus mezőny állt a kamerák elé. A nemrég még Donald Trump kihívójának tekintett Marco Rubiót sokan már temetik, miután csak Minnesotában tudott nyerni március 2-án, Ben Carson két napja visszalépett, a republikánus pártelit pedig tegnap úgy indított egy utolsó nagy rohamot Trump ellen, hogy egyik versenyben maradt jelölt esélyeiben sem bíznak már igazán.

Tovább

Mentességet kapott Clinton segítője az emailbotrányban

2016. március 3., 22:58 Módosítva: 2016.04.07 17:44
8

Az amerikai igazságügyi minisztérium mentességet biztosított Bryan Paglianónak. Ő volt a külügyminisztérium informatikusa, aki 2009-ben segített Hillary Clintonnak az azóta nagy botrányt kavart privát emailszerver felállításában és üzemeltetésében.

Pagliano egyúttal bejelentette, hogy együttműködik az FBI-jal a nyomozásban, amelyben azt próbálják kideríteni, hogy a volt külügyminiszter visszaélt-e vagy gondatlanul kezelt-e minősített kormányzati információt. Clinton szóvivője, Brian Fallon azt mondta, örülnek, hogy Pagliano az együttműködés mellett döntött, miután korábban az ötödik alkotmánykiegészítésre hivatkozott, amely szerint nem kötelezhető arra, hogy önmaga ellen tanúskodjon.

Tovább

Az előző elnökjelölt durván nekiment Trumpnak

2016. március 3., 21:15 Módosítva: 2016.03.07 07:54
4

A republikánus elnökjelöltségre pályázó milliárdos menetelését szörnyülködve figyelő republikánus vezetők egy része úgy tűnik, elszánta magát, hogy rohamot indítson a szuperkedden 11-ből 7 államot megnyerő Donald Trump ellen. Mitt Romney, a 2012-es republikánus elnökjelölt minden eddiginél keményebben kiosztotta Trumpot a Utah-ban tartott beszédében. (CNN)

Tovább

Ennyi volt, újabb republikánus jelölt száll ki

2016. március 2., 23:55 Módosítva: 2016.12.06 11:36
2

A Donald Trump győzelmét hozó szuperkedd után négyszemélyesre szűkül majd a republikánus mezőny, miután Ben Carson visszavonult idegsebész is kiszáll a versengésből. Az eddig szavazó összes államban leszereplő Carson nem lát már utat maga előtt, ezért a csütörtök esti tévévitán már nem vesz részt, de hivatalosan majd pénteken jelentheti be visszalépését.

Tovább

Szuperkedd: Trump és Clinton is nagyot nyert

2016. március 2., 09:54 Módosítva: 2016.03.11 14:59
131
  • A szuperkedden a demokrata és a republikánus oldalon is 11 államban szavaztak egyszerre az amerikai előválasztáson
  • Hillary Clinton hét állammal győzött, és komoly előnybe került a delegáltakat tekintve kihívójával, Bernie Sandersszel szemben
  • A vermonti szenátor négy államot húzott be, és jelezte, hogy továbbra is küzdeni fog, amihez a pénze is megvan
  • Donald Trump nem söpört be minden lehetséges államot a republikánusoknál, de héttel így is ellépett, és riválisai megosztottsága is neki kedvez
  • Két komoly ellenfele is állva maradt, miközben azonban Ted Cruz meglepetésre három államot is hozott, és erősebbnek bizonyult, mint várták, a fő kihívónak tartott Marco Rubio egy győzelme ellenére csalódást keltően szerepelt
  • A lassan meghasonló republikánus párt fontos arcai közül is egyre többen sorakoznak be Trump mögé, miközben a többség még mindig szörnyülködve figyeli kitartó menetelését

Hillary Clinton és Donald Trump is megerősítette előnyét a pártjuk elnökjelöltségéért folyó küzdelemben a fontos fordulópontot jelentő szuperkedden. A demokrata és a republikánus oldalon is egyszerre szavaztak 11 államban, így az eddig egy-egy államra koncentráló versengés hirtelen országossá szélesedett ki.

Mindketten jóval több delegáltat gyűjtöttek, mint riválisaik, és az sem volt véletlen, hogy a győzelmi beszédeikben már egymást is bőven támadták. Az előválasztás folytatódik, de várhatóan mindketten egyre inkább koncentrálnak egymásra is a következő hetekben a minden bizonnyal tényleg sorsdöntő, március 15-én szavazó államok előtt. A szuperkedd eseményeit itt olvashatja vissza percről percre>>>

Tovább

Clinton és Trump menetel a jelöltség felé

Index
2016. március 1., 22:11 Módosítva: 2016.03.07 07:54
312
  • A fontos fordulópontot jelentő szuperkeddhez érkezett az amerikai előválasztási küzdelem, mindkét oldalon egyszerre szavaztak 11 államban, Texastól Vermontig.
  • Hillary Clinton és Donald Trump nagyot nyertek. Menetelnek a jelöltség felé. Az este vesztesei Bernie Sanders és főleg Marco Rubio.
  • Demokraták: Clinton 7, Sanders 4 államot nyert. Sandersnek hoznia kellett volna Massachusettset is, de elbukta. A feketék körében brutális, 80-90%-os fölénye van Clintonnak, aki magabiztos, energikus volt győzelmi beszédében.
  • Republikánusok: Trump 7 államot nyert, beszédében mérsékeltebbnek mutatta magát, de befenyegette a republikánus pártvezetést. Ted Cruz a várakozásokkal szemben két államot is nyert, köztük a legértékesebb Texast. Rubio viszont csak egy jelentéktelen államot húzott be, és kikapott a neki fekvő Virginiában.

Clinton és Trump is nagy tarolásra készül

2016. március 1., 18:34 Módosítva: 2016.03.11 14:58
35

A fontos fordulópontot jelentő szuperkeddhez érkezett az amerikai előválasztási küzdelem, aminek végén júliusban majd a demokraták és a republikánusok is döntenek arról, melyik jelöltek képviseljék pártjukat a november 8-i elnökválasztáson. A szuperkedden mindkét oldalon egyszerre szavaznak 11 államban, így az eddig egy-egy pontra koncentráló versengés hirtelen országossá szélesedik ki Alaszkától Vermontig.

A republikánusoknál Mitt Romney legutóbb lényegében a szuperkedden biztosította be jelöltségét 2012-ben, és még ha most nem is lesz várhatóan ennyire sorsdöntő, de Hillary Clinton és Donald Trump is arra készül, hogy különböző mértékben, de bebetonozza előnyét. A szuperkedd után pedig hamar felgyorsul majd az eddig szimbolikus győzelmekről, és fontos második helyekről is szóló előválasztás.

Tovább

Ők öntik a pénzt a legdrágább elnökválasztásba

2016. február 29., 16:23 Módosítva: 2016.03.07 07:54
106

Az amerikai előválasztási kampányban már eddig is rengeteg emlékezetes fordulat történt, és még mindig 9 hónap van hátra addig, hogy az amerikaiak november 8-án tényleg döntsenek arról, ki legyen Barack Obama utódja a Fehér házban. Az viszont már most biztos, hogy

ez lesz az amerikai történelem eddigi legdrágább választási kampánya,

amiben a jelöltek már most majdnem egymilliárd dollárt kalapoztak össze, amit persze el is fognak mind költeni. A jelöltek mind kinyújtották a markukat, abba pedig eddig soha nem látott vehemenciával öntik bele a pénzt a milliomos üzletemberek, cégek, különböző lobbiszervezetek, és persze az egyszerű szavazók is beledobnak egy kis aprót. De ki fizet a világ legnagyobb politikai kampányáért, és hogyan teheti meg ezt egyáltalán? A március 1-jei szuperkedd előtt megnéztük, ki, hogyan, mennyit és kinek adott eddig az amerikai elnökválasztási kampányban, amiben vannak azért olyan kuriózumok is, mint hogy az egyik jelölt, Donald Trump nagyrészt önmaga finanszírozta magát.

Tovább

Nagyon hülyét csináltak Donald Trumpból

2016. február 29., 12:39 Módosítva: 2016.02.29 21:13
295

A szuperkeddet is a legjobb helyzetből váró Donald Trump egyértelműen az amerikai elnökválasztási kampány, sőt, az egész amerikai politika legszórakoztatóbb figurája – igaz, politikai ellenfeleinek, meg úgy általában a republikánus pártnak egyre kevésbé őszinte a mosolya a produkcióit látva. Az ingatlanmilliárdos-valóságshowsztár amellett, hogy folyamatosan vérig sérti a riválisait, és olykor a saját támogatóit is, magabiztosan vezet a republikánus elnökjelöltségért vívott versenyben. A nagyotmondási versenyben néha persze beleszalad a késbe, ilyen volt például, amikor a múlt héten a Merriam-Webster szótár kiadója élcelődött a helyesírási hibáin. Az eddigi messze legviccesebb eset azonban most hétvégén történt.

Tovább

Clinton besöpörte Dél-Karolinát a szuperkedd előtt

2016. február 28., 05:18 Módosítva: 2016.02.29 13:04
158

Hillary Clinton a felmérésekben jelzettnél is nagyobb különbséggel nyerte meg a demokraták dél-karolinai előválasztását, erre építve pedig nagy előnyből fordulhat rá a szuperkeddre, ami három nap múlva lesz. Akkor egyszerre 11 államban küzd meg egymással a demokraták elnökjelöltségéért versengő volt first lady és kihívója, Bernie Sanders vermonti szenátor.

„Ezzel üzenetet küldtetek – ha összefogunk, akkor nincs előttünk legyőzhetetlen akadály" – mondta támogatóinak dél-karolinai győzelmi beszédében. „Nem kell újra naggyá tennünk Amerikát, Amerika most is az" – üzent Donald Trump kampányszlogenjére utalva a milliárdosnak is, aki a republikánusok közül a legkedvezőbb helyzetből várja a szuperkeddet.

Tovább