Rekordot hozott az elnökjelölti vita a Twitteren

2012. október 4., 15:36 Módosítva: 2012.10.06 00:43

Az amerikai elnökjelöltek szerda esti első televíziós vitája volt a Twitter történetében a legnagyobb érdeklődéssel kísért politikai esemény: Barack Obama és Mitt Romney másfél órás összecsapása alatt 10,3 millió bejegyzés érkezett a közösségi portálra.

Tovább

Romney nagyon élt, Obama fakóbb volt

2012. október 4., 06:50 Módosítva: 2012.10.06 00:43
22

Mitt Romney nem hibázott nagyot. Mivel eddigi, bakikkal teli kampánya után előzetesen mindenki katasztrófát várt, csupán ezzel is nyertesnek érezhetné magát. De még Barack Obama is rásegített, aki a demokraták szeptember eleji konvencióján elmondott beszéde után ismét csalódást okozott visszafogottságával a szerda este rendezett első elnökjelölti vitán.

Miközben kampánya dollármilliókat költ Romney támadására, ő kihagyta a ziccereket. Sokak számára meghatározó lehetett a vitát záró képsor, amikor a magabiztos republikánus kihívó már azt is megengedte magának, hogy hangosan nevessen Obama viccén.

Tovább

Obama és Romney szemtől szemben

2012. október 3., 18:14 Módosítva: 2012.10.06 00:43
17

Finiséhez közeledik az amerikai elnökválasztási kampány: szerdán este, harmincnégy nappal a november 6-i szavazás előtt Barack Obama elnök és republikánus kihívója, Mitt Romney először csap majd össze az idei elnökjelölti vitasorozatban, ahol a testbeszédet ugyanúgy elemzők csapatai lesik majd, mint az egyszeri kiszólásokat.

Tovább

Amerika újabb konfliktusba keveredhet a Közel-Keleten

2012. október 2., 00:26 Módosítva: 2012.10.02 00:26
6

Az Egyesült Államok újabb konfliktusba keveredhet a Közel-Keleten, ha nem hirdet új stratégiát a régióban és ha nem sikerül megakadályozni, hogy a térség káoszba süllyedjen - hangoztatta Mitt Romney republikánus elnökjelölt a The Wall Street Journal hétfői számában megjelent írásában.

Azzal vádolta Barack Obama elnököt: "nem érti meg, hogy egy olyan amerikai politika, amely híján van az eltökéltségnek, agressziót provokálhat és bátorítást adhat a zűrzavarkeltéshez". Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak meg kell védelmeznie saját embereit és szövetségeseit, még szorosabbra kell fűznie az együttműködését Izraellel, amelynek biztonsága nem szenvedhet csorbát, s helyre kell állítania szavahihetőségét a nukleáris áttörésre törekvő Iránnal szemben.

Tovább

Soros újabb egymilliót ad Obamának

2012. szeptember 28., 11:38 Módosítva: 2012.09.28 11:38

Soros György, a magyar származású amerikai üzletember újabb egymillió dollárt ajánlott fel a Barack Obama újraválasztását támogató Super PAC-nek, állította két forrás is. A kampány finisében minden hasonló adomány fontos hirdetéseket jelenthet a jelölteknek.

Tovább

Obama népszerű a csatatérállamokban

2012. szeptember 23., 21:43 Módosítva: 2012.09.23 21:43
6

Mivel a keleti és a nyugati partvidék liberális államai rendre a demokratákra szavaznak, az amerikai Középnyugat és Dél viszont stabilan a republikánusokat támogatja, az elnökválasztási küzdelem rendszerint abban a 8-12 csatatérállamban dől el, ahol a többség a kampány eredményeképpen éppen másképp is szavazhat, mint az előző választáson. Jim Messina, Obama kampánymenedzsere vasárnap újságíróknak kijelentette, hogy noha az országos adatok szerint ismét szorossá vált a küzdelem a két elnökjelölt között, a csatatérállamokban mért eredmények szerint a Fehér Ház jelenlegi lakója nyerésre áll.

"Úgy gondolom, hogy az országos eredmények a továbbiakban még szorosabbakká válnak. Ami számomra fontosabb, hogy mi történik Ohióban, Coloradóban, Virginiában, Wisconsinban és több más államban. Úgy érzem, hogy ezekben az államokban megvan az esélyünk a győzelemre. Két különböző kampány folyik, egy a csatatérállamokban, egy pedig mindenütt máshol. Az országos szintű közvélemény-kutatási adatok ezért nem mérvadóak most" - mondta Messina.

Ahhoz hogy nyerjen, Mitt Romney republikánus elnökjelöltnek győznie kell minden olyan államban, amelyben John McCain is diadalmaskodott a 2008-as elnökválasztáson, plusz vissza kellene hódítania azt a féltucatnyi államot, amelyet Obama elvett a republikánusoktól. Ha Romney nem nyer a két legfontosabb csatatérállamban, Ohióban és Floridában, mindenképpen veszít.
Floridában, a legfontosabb ingaállamban - amely 29 tagot delegál majd az elnökség sorsát eldöntő elektori testületbe - Obama az NBC News, a The Wall Street Journal és a Marist közvélemény-kutató intézet közös, valamint a Fox News önálló felmérése szerint egyaránt 49:45 arányban vezet. Ohióban mindkét kutatás 7 százalékpontos Obama-fölényt mutatott ki, igaz, az American Research Group csak kétpontos előnyt, ami belül van a statisztikai hibahatáron. A Washington Post úgy tudja, Virginiában Obama 8, a Fox News pedig úgy, hogy 7 százalékponttal vezet.

A Quinnipiac Egyetem, a CBS News és a New York Times közös felmérése szerint az előny csak négypontos, ami szintén belül van a hibahatáron. Wisconsinban, Romney alelnökjelöltjének, Paul Ryannak a hátországában a Marquette Jogi Egyetem szerint a Barack Obama-Joe Biden páros 14 százalékponttal vezet. A Quinnipiac-CBS-NYT szerint viszont ez a fölény csak 6, az NBC/WSJ/Marist szerint pedig csak 5 százalékpontos. Michiganben, Romney szülőföldjén, ahol a republikánus elnökjelölt apja a hatvanas években két ciklus erejéig az állam népszerű kormányzója volt, a CNN és az ORC International szerdán nyilvánosságra hozott közös felmérése szerint a hivatalban lévő elnök előnye 8 százalékpont. Az EPIC és az MRA a múlt héten még 10 pontos különbségről számolt be. Coloradóban és Nevadában sokkal szorosabbak az eredmények.

Rich Beeson, a Romney-kampány politikai igazgatója Messina nyilatkozatára válaszul vasárnap kiadott egy közleményt, és ebben leszögezte, hogy a republikánus elnökjelölt támogatottsága erős a csatatérállamokban, és ezekben az ellenzéki párt erőteljes kampányt folytat. A pártnak szerinte most Wisconsinban is van esélye, holott ebben az államban a republikánusok 1984 óta nem győztek.

Füstölt Ann Romney repülőgépe

2012. szeptember 21., 23:36 Módosítva: 2012.09.22 00:04

Kényszerleszállást hajtott végre a republikánus elnökjelölt Mitt Romney feleségének, Ann Romney-nak a repülőgépe, mert a kabinban elektromos tűz ütött ki.

Tovább

Tavaly biztosan fizetett adót Romney

2012. szeptember 21., 22:59 Módosítva: 2012.09.21 22:59

Mitt Romney amerikai republikánus elnökjelölt jövedelme 2011-ben 13,7 millió dollár volt, ami után 1,94 millió dollár, azaz 14,1 százaléknyi adót fizetett  - jelentette be pénteken a politikus kampányszervezete.

Tovább

Romney nekiment a palesztinoknak és Iránnak

2012. szeptember 19., 01:02 Módosítva: 2012.09.21 22:59
11

A palesztinok nem akarnak békét, az irániak pedig piszkos bombát csempészhetnek be Amerikába - jelentette ki Mitt Romney, amerikai republikánus elnökjelölt egy kampányadomány-gyűjtő találkozón titokban rögzített videofelvételen, amelynek újabb részleteit kedden szivárogtatták ki az amerikai médiában.

Tovább

Romney beszólt a szegényeknek

2012. szeptember 18., 11:19 Módosítva: 2012.09.19 01:02
10

Támadhatóan nyilatkozott a szegényekről és a latinokról Mitt Romney republikánus elnökjelölt egy adománygyűjtő magánrendezvényen, amiről az amerikai médiumoknak hétfőn szivárogtattak ki egy titokban készített videofelvételt.

Tovább

Ha hallgatott volna, bölcs maradt volna

2012. szeptember 13., 00:08 Módosítva: 2012.09.18 11:19
30

Emlékeznek Cargill ezredesre Joseph Heller A 22-es csapdája című remekművéből? Ő volt az, aki a háború előtt, civilben félelmetes hírű börzeügynök volt, akinek a szolgáltatásaiért egész New York sorban állt. Különleges képessége volt, hogy szinte bármilyen sikeres vállalkozást a biztos pusztulásba tudott vezetni, remek adóleírási lehetőségeket teremtve ezzel a tulajdonosoknak. Cargill nem egyszerűen buta vagy inkompetens volt, hanem tökéletesen alkalmatlan.

Tovább

Obama többet kalapozott, mint Romney

2012. szeptember 10., 20:02 Módosítva: 2012.09.11 23:15

Obama augusztusban megelőzte a pénzgyűjtésben republikánus ellenfelét, Mitt Romney-t. A múlt hónapban Obama 114 millió dollárt tudott összekalapozni, míg ellenfele 111, 6 milliót gyűjtött. Júliusban még nagyon nagy előnnyel vezetett Romney, hiszen a jelenleg elnök mindössze 75 milliót kapott híveitől, hogy reklámokra elszórja.

Hiába sikerült azonban jól Obamának az augusztus, azért a republikánusok még mindig több pénzből gazdálkodhatnak, hiszen különböző republikánus szervezetektől jelentős támogatást kaptak még a kampány kezdetén, így jelenleg is 168,5 millió, azonnal mozgósítható és bevethető dollárjuk van, míg Obama kampánystábja hónapról hónapra él.

Tovább

Obama a harcot választotta

2012. szeptember 7., 05:46 Módosítva: 2013.01.09 00:59
9

A várakozásokkal szemben nem hozott békülékeny hangulatot a demokrata konvenció zárónapja. Az elnök pártja továbbra is kultúrharcos hangulatban, abortuszról és bevándorlásról beszélt, és Obama sem próbálta meggyőzni azokat, akik nem hisznek neki. Inkább azokat próbálta felrázni, akik négy éve is rá szavaztak. Abban igaza van, hogyez elég lehet a győzelemhez.

(Obama beszéde egészben, angolul a Washington Postban)

„A problémáink megoldhatók.” Ezzel az üzenettel kezdte meg hivatalosan is újraválasztási kampányát Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke. Csütörtöki, egy akár 85 ezer ember befogadására is képes stadionból egy 15 ezres sportcsarnokba áthelyezett beszédében Obama "két, alapvetően különböző jövőkép" közötti választásként jellemezte a novemberi elnökválasztást. Szerinte a választás amerikaiak generációinak a gazdasági lehetőségeit határozhatja meg.

Tovább

Egymillió dollárt érnek Romney adóadatai

2012. szeptember 6., 23:10 Módosítva: 2012.09.11 23:15

A Romney házaspár ellopott adóokmányainak nyilvánosságra hozatalával fenyegetőzik egy ismeretlen csoport, ha nem kap egymillió dollárt a papírok őrzéséért felelős PricewaterhouseCoopers auditáló és adótanácsadó cégtől - közölte csütörtökön a CNN.

Tovább

Mit várjunk ma Obamától

2012. szeptember 6., 23:00 Módosítva: 2012.09.06 23:58

A demokraták, ki tudja miért, nem szeretik előre nyilvánosságra hozni a programjukat. Így például egy órája még semmit sem lehetett olvasni arról a jelölőgyűlés hivatalos honlapján, hogy mit nézhetünk ma - ezért is maradt el szokásos előzetesünk. Aztán, a szokásosnál fél órával korábban minden figyelmeztetés nélkül elkezdődött a gyűlés, amit az eredeti tervekkel szemben nem a 65 ezres, de akár 85 ezer néző befogadására is képes Bank of America stadionban tartanak, mert megijedtek attól az Észak-Karolinában ilyenkor korántsem szokatlan dologtól, hogy akár eshet is.

Tovább

Egy ötödikes szintjén beszélt Ann Romney

2012. szeptember 6., 18:27 Módosítva: 2012.09.06 23:10
28

A minnesotai egyetem Smart Politics blogja rendszeresen elemzi amerikai politikusok beszédeit, amihez most a republikánus és demokrata konvenciók jó alapanyagot adnak, az egymásnak könnyen megfeleltethető előadók összehasonlításával. A legfrissebb elemzés tárgya az elnökjelöltek feleségeinek beszéde volt, amelyeket a Flesch-Kincaid tesztnek vetettek alá. Ez a teszt a szöveg tartalmától függetlenül annak bonyolultságát, érthetőségét méri, Amerikában sok helyen használják hivatalos szövegeknél, például műszaki leírások, szerződésszövegek esetében szokott követelmény lenni, hogy a teszten bizonyos értéket üssön meg.

Tovább

Clinton adna még négy évet Obamának a kupleráj feltakarítására

2012. szeptember 6., 05:34 Módosítva: 2012.11.03 16:24
17

Immár Barack Obama is hivatalosan elnökjelölt, de talán ez volt az egész demokrata konvenció legérdektelenebb kérdése. Cserébe volt minibotrány, csodálatos fekete szónok, óvatos exelnök és siránkozás, mert a gonosz republikánusok igazolványt kérnének a szavazóktól. És a demokratákból is hülyét csinált az időjárás.

Bár ez az újságíró összességében túljátszottnak és giccsesnek érezte, az amerikaiakat láthatóan megindította Michelle Obama beszéde.

Mégis, másnap már két kellemetlen sztori következményeit kellett feledtetniük esti programjukkal a demokratáknak. Kezdődött azzal, hogy miután a múlt héten joggal röhögték körbe a saját konvenciójukat a Tampát párszáz kilométerrel elkerülő Izsák hurrikán miatt egy nappal elhalasztó republikánusokat, ők maguk most Barack Obama csütörtöki beszédét költöztették át egy 65 ezres stadionból egy 15 ezres fedett csarnokba, mert a meteorológusok szerint teljes 20 százalék esély van rá, hogy esni fog.

Tovább

Elázott a pénzügyminiszter

2012. szeptember 6., 04:06 Módosítva: 2012.09.06 05:02

A demokratáknál akkora a buli, hogy a Politico tudósítója szerint Bob Rubin, Bill Clinton kormányának pénzügyminisztere, beleesett a medencébe. A tudósító, Lois Romano meg is örökítette az elázott minisztert.

Obama mégsem ad stadionkoncertet

2012. szeptember 6., 00:49 Módosítva: 2012.09.06 04:14

Joggal röhögött az értő publikum a republikánusokon, amikor egy képzelt viharra, a Tampát párszáz kilométerre elkerülő Izsák hurikánra hivatkozva lemondták a jelölőgyűlés teljes első napi programját. De mit szóljunk ahhoz, hogy a demokraták most Obama csütörtöki, a Bank of America stadionba tervezett beszédét helyezték át egy sokkal kisebb, fedett sportcsarnokba. Az ok: a meteorológusok szerint 20 százalék esély van egy kisebb záporra.

Tovább

A demokraták beleléptek a közel-keleti problémába

2012. szeptember 6., 00:20 Módosítva: 2012.09.06 23:10
13

A republikánus konvencióra emlékeztető pillanatok játszódtak le szerdán a demokraták gyűlésének elején. Ami csak azért meglepő, mert míg a republikánusoknál tapintható volt a megosztottság a Romney-t támogató többség és a Ron Pault támogató kisebbség között, a demokratáknak eddig sikerült fenntartani az osztatlan egység látszatát.

Eddig.

Tovább

A first lady lenyomta Romneyt Twitteren

2012. szeptember 5., 17:56 Módosítva: 2012.09.06 23:10

A demokraták konvenciója körüli érdeklődés simán lemossa a republikánusokét, legalábbis a Twitteren biztosan - derült ki a mikroblogszolgáltató első hivatalos számaiból. A naggyűlés első napja alatt hárommillió Twitter-bejegyzés foglalkozott a témával, míg a republikánusoknál a három napos rendezvény végén mutatott négymilliót ugyanez a számláló.

Ahogy a helyszínen, úgy a Twitteren is Michelle Obama volt a legnagyobb sztár, a first lady beszédének végén 28 ezer feletti TPM-et (tweets per minute, az adott témában percenként születő új bejegyzések száma) mért a Twitter, míg a republikánusoknál az elnökjelölt Mitt Romney is csak 14 ezres adatot tudott kihozni az online közösségből. Julian Castro San Antonio-i polgármester is jól teljesített, nála 11500 TPM-et mértek, amivel Romney kivételével az összes republikánus felszólalót lenyomta.

Mit nézünk ma?

2012. szeptember 5., 16:03 Módosítva: 2012.09.05 16:03

Nem telhet el nap Vashti McKenzie püspökasszony nélkül a demokraták jelölőgyűlésén, a keddi nap egyik korai felszólalója ma az ülést megnyitó imádságot mondhatja el. A keddi cukibomba után, amikor egy helyi általános iskola harmadikosai mondhatták el a hűségesküt, most nincs külön kiemelve a programban, hogy kit ért a megtiszteltetés. Azt viszont tudjuk, hogy a himnuszt ki énekli: Branford Marsalis. Marsalis leginkább jazzszaxofonosként ismert, de klasszikus zenekarokkal is fellép, és szólístaként is. A legnagyobbak közül játszott Herbie Hancockkal, Miles Davisszel és Dizzy Gillespie-vel is. A populárisabb műfajok sztárjai közül együttműködött Stinggel és Phil Collinsszal, illetve a Dave Matthews Banddel.

Tovább

A nemzet anyukája

2012. szeptember 5., 05:29 Módosítva: 2012.09.05 05:29
7

Amilyen döcögősen indult, olyan jól végződött a demokraták számára jelölőgyűlésük első napja. Michelle Obama, a first lady kimondottan jó szónoklattal támogatta meg férje újraválasztási kampányát. Mi több, voltak pillanatai, amikor még ez a cinikus riporter is úgy érezte, az amerikai politikatörténet nagy szónoklatainak egyikét hallja. De végül a first lady nem tudott nagyvonalúan elsiklani a nemzet anyukájának szerepe mellett, így a beszéd vége még amerikai mértékkel is sziruposra sikeredett.

Tovább

Mindenkinek a magáét

2012. szeptember 5., 03:59 Módosítva: 2012.09.05 03:59
2

Az amerikai politika egyik sajátossága, hogy mindig az elnök pártja tartja másodikként a konvencióját. A másik sajátossága, hogy egyik párt mondanivalójában sincs semmi eredeti. Az eredmény pedig az, hogy mindig az aktuális elnök pártja ismétli meg pontosan ugyanazokat a gondolatokat konvencióján, amiket a kihívó pártén hallhattunk egy héttel korábban.

Tovább

Magyarok Charlotte-ban

2012. szeptember 4., 21:55 Módosítva: 2012.09.04 21:55
2

Kumin Ferenc, a magyar kormány nemzetközi szóvivője, egykori politológus is részt vesz a demokraták konvencióján, ahol Barack Obama, Joe Biden és John Kerry beszédét is a helyszínen hallgathatja meg. A konvención találkozik, na nem a szintén ott levő Mesterházy Attila szocialista pártelnökkel, hanem az amerikai képviselőház és szenátus vezető demokrata politikusaival és az Obama-kampány politikai elemzőivel is. Múlt héten, a republikánus konvención Szijjártó Péter, a miniszterelnök külügyi államtitkára járt.

Mit nézünk ma?

2012. szeptember 4., 16:59 Módosítva: 2012.09.04 16:59
1

Nincs könnyű helyzetben a tudósító, aki nem a helyszínről próbálja közvetíteni a Demokrata Párt charlotte-i jelölőgyűlését, melynek programját a párt érthetetlen módon nem köti az érdeklődők orrára. Két napi webes böngészés után már-már az a tudósító érzése, hogy a magyar-azeri fogolycsere-egyezményhez is könnyebb hozzájutni, mint ahhoz az egyoldalas word-dokumentumhoz, ahol óránkénti lebontásban felsorolják, hogy mi történik a jelölőgyűlésen.

Tovább

Nicki Minaj Romney-ra szavaz. Vagy nem

2012. szeptember 4., 10:29 Módosítva: 2012.09.04 16:58

Vulgáris dalban vallott (vagy nem) politikai hovatartozásáról Nicki Minaj. A feltörekvő rapsztár - aki az idei Super Bowl félidei show-jában is fellépett - legújabb mixtape-jén szavalja, hogy "Mitt Romney-ra szavazó republikánus vagyok, lusta kurvák, elbasztátok a gazdaságot". A Mercy című dal Lil Wayne legújabb válogatásalbumán jelent meg.

Tovább

Rafkósak vagy reménytelenek?

2012. szeptember 3., 22:59 Módosítva: 2012.09.03 22:59
4

Mivel a legfontosabb kérdés nem is volt kérdés, a demokraták jelölőgyűlése tökéletes alkalom volna a következő választás előkészítésére is. De mit üzen az, hogy Obama mellett szinte csak a párt polgármestereiről szól majd a háromnapos konvenció? Zseniális taktika, vagy az utánpótlás teljes hiánya?

Ha úgy vesszük, kellemesebb körülmények között nem is kezdődhetne a demokraták négynapos elnökjelölő gyűlése, amit idén az észak-karolinai Charlotte-ban tartanak. Ennek persze üzenetértéke is van, márpedig az, hogy Barack Obama még itt, a hagyományosan a republikánusok biztos bázisának számító délen is meg tudja szorongatni elnökjelöltjüket, Mitt Romney-t. Akinek a republikánus jelölőgyűlés sem hozta meg a várt áttörést, egyelőre nem sikerült fordítania a közvélemény-kutatásokban.

Tovább

Romneynak van honnan feljönnie

2012. szeptember 3., 00:12 Módosítva: 2012.09.03 00:12
12

Most, hogy véget ért a republikánus konvenció, melynek a hatásai egyelőre még kimutathatatlanok a felmérésekben, nézzük, honnan indul neki Mitt Romney a választásoknak.

Az amerikai választási rendszer nem közvetlen, vagyis az elnököt nem egyszerű többségi szavazással választják meg. A szavazók valójában államonként adják le a szavazataikat, majd az államonként elnyert elektorok – összesen 538-an – választanak elnököt. Magyarán, a győzelemhez 270 elektort kell szerezni. A rendszer következménye, hogy a választások valójában egy tucatnyi államban, az úgynevezett csatatéren dőlnek el.

emap curr
Tovább

Obama nem haragszik Eastwoodra

2012. szeptember 2., 22:23 Módosítva: 2012.09.02 22:23
3

A 82 éves, Oscar díjas színész-rendező-zeneszerző csütörtökön, a republikánus konvenció záró estjén, nem sokkal Mitt Romneynak az elnökjelöltséget elfogadó beszéde előtt egy monológot adott elő. Ennek során úgy tett, mintha egy üres székkel beszélgetne, amely Obamát jelképezte. Az előre megírt szöveg nélkül, meglehetősen csapongóra sikeredett, 12 percig tartó előadás során Eastwood egyebek között a be nem tartott ígéreteit kérte számon láthatatlan beszélgetőpartnerén. Egyértelművé tette, hogy most már ideje lenne átadnia a helyét Romneynak és a közönség derültsége közepette, két alkalommal is úgy tett, mintha Obama alpári sértéseket vágott volna a fejéhez.

A jelenet végén a vele kórusban együtt tartó közönséggel együtt mondta ki – a hivatalban lévő elnöknek szánva – az általa a hetvenes években alakított kemény, San Francisco-i zsaru, "Dirty" Harry Callahan szállóigévé vált fenyegetését: „Gyerünk! Hadd legyen egy jó napom”.

Az Eastwood-monológ Amerika-szerte vitákat váltott ki, és több médiumban közel akkora figyelmet kapott, mint a Romney-beszéd. A republikánus vezetés félig-meddig el is határolódott tőle, rámutatva, hogy a 82 esztendős művész nem hivatásos politikus.

Obama a USA Today-nek az elnöki különgép fedélzetén nyilatkozva kijelentette, hogy „hatalmas Clint Eastwood-rajongó”, aki szerinte „nagyszerű színész, de még jobb rendező”. Az elnök a kérdésre, hogy megsértődött-e, így válaszolt: ha valaki tényleg megsértődik, annak talán egy másik hivatást kellene választania.

Az elnök a Twitteren is megválaszolt Eastwoodnak. A mikroblog-oldalán közzétett egy fotót, amely egy széken ülve, egy kabinettanácskozáson ábrázolja. „Ez az ülés foglalt” – kommentálta a képet Obama.

A demokraták kedden ülnek össze a saját elnökjelölt-jelölő konvenciójukra az észak-karolinai Charlotte-ben. Az elnöknek, akit a pártja ismét felhatalmaz majd a Fehér Házért folytatott küzdelemre, feltették a kérdést, vajon az övéi is készülnek-e hasonló előadásra? „Az hiszem, mi elég egyenesen fogunk játszani” – felelt Barack Obama.