Fehér ház

Friss kommentek

 • Mannlicher: Kérdés: A 10 millió dollárnál nagyobb vagyon, az nincs átfedésben a 10-50 millió közötti vagyonnal? Vagy az első a házaspárokra, a második az egyénre vonatkozik? A milliárdos gondo... 2016-09-24 19:07
  Clinton keményen rátámadt a milliárdosokra
 • Egri János, kvíznagymester: Az mondjuk érdekes volt mennyire elvárták, hogy beálljon Trump mögé, amikor minden kérdésben mást vall (jobb-rosszabb vagy egyáltalán jó-e az álláspontja az most lényegtelen), ille... 2016-09-24 17:26
  Ted Cruz bejelentette, hogy Trumpra fog szavazni
 • CS úr: Pár évtizede még tűzzel vassal irtották arra fele még a kommunizmus gondolatát is. Most lassan már a magántulajdont is megkérdőjelezik. 2016-09-24 13:23
  Clinton keményen rátámadt a milliárdosokra

Elnökválasztási térkép

Bejelentette Donald Trump az alelnökjelöltjét

július 15., 17:05 Módosítva: 2016-07-19 16:58:30
3
6 hozzászólás

Úgy volt, hogy Donald Trump leendő republikánus elnökjelölt ma jelenti be hivatalos sajtótájékoztatón, kit választ maga mellé alelnökjelöltnek, csakhogy jött a nizzai terrortámadás és az egészet elhalasztották. Legalábbis tizenvalahány órája még így tűnt, majd a milliárdos egy Twitter-posztban magyar idő szerint kevéssel öt óra előtt mégiscsak megtette a nagy bejelentést: az előzetes híreknek megfelelően Mike Pence-t, Indiana állam kormányzóját választotta maga mellé.

6 hozzászólás Tovább

Elnézést kért a Legfelső Bíróság tagja Trump szapulása miatt

július 15., 00:09 Módosítva: 2016-07-15 07:20:33
3
2 hozzászólás

Meggondolatlan megjegyzései miatt csütörtökön elnézést kért Donald Trumptól a legfelső bíróság egyik tagja, Ruth Bader Ginsburg, írja a New York Times. "Hosszas mérlegelés után arra jutottam, a sajtónak adott megnyilvánulásaim meggondolatlanok voltak, és sajnálom, hogy azok elhangzottak" – írta csütörtöki közleményében, és arra is kitért, hogy a többi bírónak is kerülni kellene az ilyen helyzeteket. "A jövőben körültekintőbb leszek" – tette hozzá.

A balra hajló, magát liberálisnak valló bíró a közelmúltban több interjút is adott (a New York Timesnak, a CNN-nek és az Associated Pressnek), amelyekben többek között hazugnak, egoistának és következetlennek nevezte Trumpot, valamint azzal viccelődött, hogy amennyiben elnöknek választják, ő inkább elhagyja az országot, és Új-Zélandra költözne.

2 hozzászólás Tovább

Megvan, ki lehet Trump alelnökjelöltje

július 14., 19:37 Módosítva: 2016-07-15 10:46:39
29
7 hozzászólás

Egyre több jel és forrás utal arra, hogy Donald Trump eldöntötte, kit választ alelnökjelöltjének. Eredetileg péntekre tervezték bejelenteni a jelöltet egy rendezvényen, de egyre több amerikai lap írja meg a kampánycsapathoz közelálló forrásokra hivatkozva, hogy

Mike Pence indianiai kormányzó lesz a befutó.

Trump kampánycsapata hangsúlyozta, hogy még nincs végleges döntés, és csak helyi idő szerint péntek reggel jöhet hivatalos bejelentés.

7 hozzászólás Tovább

Elengedheti magát Trump a legújabb felmérések láttán

július 14., 09:38 Módosítva: 2016-07-14 18:01:42
2
7 hozzászólás

A republikánus párt a 2012-es elnökválasztási kudarcból azt a tanulságot vonta le, hogy az Egyesült Államok demográfiai változásai miatt soha az életbe' nem fog többé elnököt adni az országnak, ha nem bírja megszólítani aszavazóknak már több mint 30 százalékát kitevő fekete és latino népességet

A szinte kizárólag a fehér munkásosztályra támaszkodó Donald Trump sok más republikánus elképzeléshez hasonlóan ennek a prioritásnak is keresztbe tett, mivel még George W. Bushnál vagy a 2012-ben vesztes Mitt Romneynál is jobban elidegeníti magától a nem-fehér szavazókat. Az NBC News, a Wall Street Journal és a Marist csütörtökön kijött közös kutatása (amit én a Washington Postban olvastam) alapján például Pennsylvania és Ohio államokban, azaz két, potenciálisan mindkét jelölt számára megszerezhető swing state-ben 

a feketék nulla százaléka szavazna Trumpra.
7 hozzászólás Tovább

Trump pénteken állhat elő alelnökjelöltjével

július 13., 16:01 Módosítva: 2016-07-13 18:40:27
1
0 hozzászólás

A várható republikánus elnökjelölt, Donald Trump pénteken végszóra, még a hétfőn kezdődő republikánus konvenció előtt hivatalossá teheti, hogy a kiszivárgott öt név közül kit vesz majd maga mellé alelnökjelöltnek – vagy esetleg valaki meglepőbbet húz elő a kalapból. Eközben Hillary Clinton esetében azt találgatják, hogy stratégiai megfontolásból választ-e majd maga mellé második embert, és így próbálja megnyerni a politikailag megosztott Floridát.

Szólj hozzá! Tovább

Megtörtént: Sanders beállt Clinton mögé

július 12., 17:35 Módosítva: 2016-07-13 00:09:50
1416
13 hozzászólás

Hillary Clinton megnyerte a demokrata előválasztást, ehhez gratulálok neki. Ő lesz a demokraták elnökjelöltje, és mindent meg fogok tenni, amit csak tudok, hogy ő legyen az Egyesült Államok következő elnöke

– így jelentette be a volt külügyminiszterrel közösen tartott New Hampshire-i kampányrendezvényen Bernie Sanders vermonti szenátor, hogy hivatalosan is támogatja Clintont. Mint mondta, nem a múltról akar beszélni, hanem a jövőre koncentrálni.

Sanders hivatalosan nem lépett vissza az előválasztások után, de azt már június végén kimondta egy interjúban, hogy Clintonra szavaz majd, és mindent megtesz, hogy ne Donald Trump nyerjen a november 8-i elnökválasztáson. Az eredetileg politikai forradalmat hirdető Sandersnek azt sikerült elérnie, hogy számos kérdésben balra tolja Clintont.

13 hozzászólás Tovább

Emailbotrány: az ameriaki külügyben új vizsgálat lesz

július 8., 06:46 Módosítva: 2016-07-08 11:31:43
1
0 hozzászólás

Újraindítja az amerikai külügyminisztérium belső vizsgálatát Hillary Clinton volt külügyminiszter és munkatársai e-mail-botrányának ügyében. John Kirby, a külügyminisztérium szóvivője közleményben jelentette be: a tárca újrakezdi a belső vizsgálatot annak megállapítására, hogy Hillary Clinton és legfontosabb munkatársai hanyagul kezelték-e a titkosított információkat Clinton külügyminisztersége idején.

Szólj hozzá! Tovább

Nem emelnek vádat Clinton ellen

július 7., 00:31 Módosítva: 2016-07-08 06:46:46
2
2 hozzászólás

Az amerikai igazságügyi miniszter, Loretta Lynch bejelentette, hogy nem emelnek vádat az elnöki pozícióért induló Hillary Clinton ellen, amiért az korábban, még külügyminiszterként a biztonságos helyett saját rendszerét használta emailezésre, amit aztán valószínűleg fel is törtek, és a Wikileaks publikált az anyagokból.

A Twitterre is kikerült hivatalos levél részlete szerint "egybehangzó ajánlás" alapján döntött úgy, hogy nem lesz vádemelés, hiába az évekig tartó nyomozás.

Felelnie kell viszont az FBI igazgatójának, James Comeynak. Ő már kedden azt ajánlotta, hogy ne emeljenek vádat Clinton ellen, viszont elmondta, hogy „nagyon felelőtlen volt a titkos anyagokkal kapcsolatban".

2 hozzászólás Tovább

Halottlátó bróker, pimasz boszorka: akinek a nyomában jár Clinton

július 6., 17:04 Módosítva: 2016-07-07 09:24:52
164
1 hozzászólás
Halottlátó, spiritiszta, börtöntöltelék, szüfrazsett, hetilapkiadó, brókercég-tulajdonos, „Mrs. Sátán”: Victoria Woodhull kalandos, hosszú életébe sok minden belefért, és ha az ambícióján múlt volna, még egy dolog biztosan: hogy ő legyen az Egyesült Államok első női elnöke. 1872-ben indult, majd' ötven évvel azelőtt, hogy a nők egyáltalán a szavazati jogot megkapták volna.

Jövendőbeli elnöknő, Future Presidentess – volt egy nő a 19. században, aki szívesen hivatkozott így magára, és a saját korában mindenkinél közelebb jutott hozzá, hogy valóra is váltsa, amiről beszél.

Victoria Woodhullnak 75 évvel azelőtt sikerült az első női amerikai elnökjelöltté válnia, hogy a demokrata elnökjelöltség várományosa, Hillary Clinton – akinek a több mint egy éve húzódó emailbotránya ügyében kedden kiderült, hogy nem javasol vádemelést az FBI, a Wikileaks viszont nyilvánosságra hozta 1200 emailjét – egyáltalán megszületett volna, és majdnem 50 évvel azelőtt, hogy a nők szavazati jogot kaptak volna.

Pedig ahonnan és ahogyan indult, az inkább való egy Dickens-regény lapjaira, mint egy ígéretes életpálya első állomásának. 1838. szeptember 23-án született az Ohio állambeli Homerban Victoria Claflin néven, a félszemű Reuben „Buck” Claflim és az írástudatlan Roxanna, „Annie” tíz gyereke közül a hetedikként, nyomorba. Woodhull életrajzírója, Myra MachPherson szerint az anyját mindenki, aki ismerte, undok vén csoroszlyának tartotta, erőszakos ember volt, de az apa, Buck, egy piti bűnöző rajta is túltett: verte a gyerekeit, lopott és csalt, általában orvosnak, ügyvédnek adta ki magát, olyan sztorik maradtak fenn róla, mint hogy egyszer a rendőröktől szorongatva a szájába tömött és megevett pár hamis csekket.

1 hozzászólás Tovább

Trump a kivégzett iraki diktátort dicsérte

július 6., 14:25 Módosítva: 2016-07-06 18:18:01
2
3 hozzászólás

Donald Trump szerint Szaddám Huszein iraki diktátor egy valamit jól csinált: keményen fellépett a terroristák ellen. Az NBC szerint a republikánusok leendő elnökjelöltje ezt az észak-karolinai Raleigh-ben tartott kampánygyűlésén mondta. 

Szaddám Huszein tényleg rosszfiú volt, de tudják, mit csinált jól? Terroristákat ölt. És ezt nagyon jól csinálta: az iraki hatóságok nem olvasták fel nekik a jogaikat, nem beszéltek velük.

3 hozzászólás Tovább

Az FBI nem javasol vádemelést Clinton ellen az emailügyben

július 5., 17:34 Módosítva: 2016-07-07 00:30:34
9
6 hozzászólás

Az FBI a Hillary Clinton emailügyében egy éve folyó vizsgálata alapján nem javasol vádemelést a volt külügyminiszter ellen, jelentette be James Comey igazgató. Az FBI átküldi a nyomozás megállapításait és az ügyet az igazságügyi minisztériumnak.

A 30 ezer átadott emailből 110 olyan volt, ami elküldésének, vagy beérkezésének idején titkosított információt tartalmazott, mondta Comey. Az FBI több ezer olyan levelet is talált, amiket Clinton nem adott át, ezek közül három tartalmazott bizalmas információt. Titkosított információ viszont nem került nyilvánosságra.

6 hozzászólás Tovább

Csökken Hillary Clinton előnye Trumppal szemben

július 4., 21:27 Módosítva: 2016-07-05 00:48:49
2
3 hozzászólás

Hillary Clinton hat százalékponttal vezet Donald Trumppal szemben az USA Today és a Suffolk University közös felmérésében. Az eredmény mégsem megnyugtató azok számára, akik a viszonylagos racionalitást részesítik előnyben a felhőtlen idiotizmussal szemben. A két politikus közti különbség ugyanis csökken: két hónapja a különbség ugyanis még 11 százalékpont volt, írja a CNN.

3 hozzászólás Tovább

Clintont kihallgatták ímélbotránya miatt

július 2., 19:43 Módosítva: 2016-07-03 16:22:24
31
11 hozzászólás

Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt szombat reggel három és fél órát beszélgetett az FBI nyomozóival a külügyminisztersége idején fenntartott privát e-mailszerverének jogszerűsége kapcsán folyó nyomozás keretén belül.

Kampánya közlése szerint Clinton önként vállalta a kihallgatást, és örül, hogy segíthet az igazságügyi minisztériumnak pontot tenni a hosszan húzódó, és egyes vélemények szerint elnöki esélyeit is nagyban fenyegető ügy végére.

11 hozzászólás Tovább

Trump külföldi politikusoknál kuncsorog

június 29., 22:50 Módosítva: 2016-06-30 08:46:51
2
0 hozzászólás

Angol, osztrák, izlandi, dán, finn és ausztrál parlamenti képviselők kaptak levelet Donald Trump kampánycsapatától, amelyben arra kérik őket, hogy támogassák pénzadománnyal Trump kampányát - írja a The Hill. A megkeresés azért érdekes, mert az amerikai törvények tiltják, hogy amerikai elnökjelöltek külföldiektől fogadjanak el adományt.

Az ausztrál parlamenti képviselő, Tim Watts azt mondta, több levelet is kapott, és úgy véli, hogy ezzel nincs egyedül az ausztrál parlamenti képviselők között. Watts megkeresése Trump részéről azért is fura, mert Watts Twittere alapján egyértelmű, hogy Hilary CIintonnak szurkol. A Watts által posztolt screenshot alapján Trump kampánycsapata a brit népszavazásra utaló "Visszaszerezték az országukat" tárggyal írt e-mailt.

Szólj hozzá! Tovább

A botladozó Trump szerint a Brexit őt igazolja

június 27., 15:52 Módosítva: 2016-06-28 01:18:14
2
4 hozzászólás

Donald Trump kampánystábja örömmel vette tudomásul a Brexit-népszavazás végeredményét, mert szerintük az egy újabb bizonyítéka az anti-establishment hangulatnak, ami majd Trumpot is hatalomra segítheti, írja a Politico.

Paul Manafort, Trump kampánytanácsadója azt mondta az NBC-nek, hogy a Brexit-döntéssel az emberek átvették az irányítást, miután ugyanazokkal a problémákkal szembesültek, mint az amerikaiak, és amelyek vezető témái lesznek az idei választásoknak.

4 hozzászólás Tovább

Bill kokainista csajozógép, Hillary egy hisztis paranoid, állítja egy botránykönyv

június 27., 12:03 Módosítva: 2016-06-28 01:13:40
41
7 hozzászólás

Kedden jelenik meg Amerikában egy egykor a Fehér Házban szolgáló titkos szolgálati (Secret Service) dolgozó botránykönyve, amelyben Bill Clintonról és Hillary Clintonról ír meg - állítása szerint - eddig nem ismert történeteket. 

A szerző, Gary J. Byrne azt állítja, hogy Bill Clintonnak volt egy "kocogólistája", amibe amibe az őt védő titkosszolgálat munkatársai gyűjtötték azoknak a csinos nőknek a neveit, akiket az elnök kocogás közben látott. Ezekkel a nőkkel aztán Clinton megpróbálta felvenni a kapcsolatot.

Byrne szerint Clinton egyszerre három nőnek is csapta a szelet, köztük volt a volt alelnök, Walter Mondale lánya is, akikre - a könyvben legalábbis ezt írja - rá is nyitott egyszer a térképszobában. A könyvben Clintont kokainhasználattal is vádolja. 

Hillary Clintonról azt írta, a vezetői képessége kimerült abban, hogy mindenkit rettegésben tartott, és paranoid szörnyként írja le őt First Ladyként. A könyv szerint Hillary Clinton annyira hirtelen és lobbanékony személyiség, hogy az őt védők közül néhányan "szó szerint megőrültek".

Bírálói szerint Byrne egyrészt soha nem dolgozott olyan pozícióban, hogy ennyire közeli információi lehessenek Clintonról, másrészt kijelentette, hogy soha nem fog Hillary Clintonra szavazni, ráadásul Trump szólamait hangoztatja. Hillary Clinton szóvivője szerint a fikciós irodalom között van a könyv helye a boltokban.

Byrne kiáll amellett, hogy igazat ír a könyvében.

7 hozzászólás Tovább

Sanders kimondta: Clintonra szavaz majd

június 24., 14:56 Módosítva: 2016-06-25 13:06:46
83
2 hozzászólás

Bernie Sanders pénteken az MSNBC reggeli tévéinterjújában a műsorvezető kérdésére válaszolva azt mondta, Hillary Clintonra szavaz majd novemberben (az elnökválasztáson). Eddig ez a legerősebb támogatás a vermonti szenátortól a vetélytársa felé, és a legkonkrétabb elismerése annak, hogy nem ő lesz a demokrata elnökjelölt, írja értékelésében a CNN

A párbeszéd a következőképp hangzott:

- Hillary Clintonra szavaz majd novemberben?

- Igen. Igen, a helyzet az, hogy mindent megteszek, amit tudok, hogy Donald Trumpot legyőzzem. Szerintem Trump rengeteg módon katasztrófát jelentene ennek az országnak, ha megválasztanák.

A műsorvezető megkérdezte, hogy akkor Clintonra, vagy Trump ellen szavaz-e, de Sanders kitérő választ adott, mondván, nem akar szóelemzésbe bocsátkozni.

Sanders formálisan még nem adta fel a harcot a demokrata elnökjelöltségért, de gyakorlatilag biztosan Clinton nyerte kettejük versenyét.

2 hozzászólás Tovább

Orosz hackerek kezébe kerülhetett az amerikai elnökválasztás sorsa

június 22., 10:16 Módosítva: 2016-06-22 15:52:40
30
6 hozzászólás

A Bill, Hillary és Chelsea Clinton Alapítvány is orosz hackerek támadásának célpontjává válhatott az elmúlt hónapokban – írja a Bloomberg. Az alapítvány szervereinek feltörését a hackerek online tevékenységét figyelő kormányzati tisztviselők fedezték fel.

6 hozzászólás Tovább

Trump eddig 6 millió dollárt fizetett ki saját cégeinek a kampányban

június 21., 21:50 Módosítva: 2016-06-22 07:27:16
1
0 hozzászólás

Donald Trump saját vállalataiba irányította a kampánypénzek egy részét - írja az AP hírügynökség. A republikánus jelölt kampánya egy éve tart, ez idő alatt a közvetve magához visszafolyatott összeg mintegy 6 millió dollárt tesz ki. 

Szólj hozzá! Tovább

Lázad a Wall Street a népszerű Warren alelnöksége ellen

június 21., 12:39 Módosítva: 2016-06-21 13:34:20
1
2 hozzászólás
Nagy a harc az alelnöki posztért Hillary Clinton demokrata elnökjelölt mellé. A Wall Street bankárai ultimátumot adtak: ha kell a pénzük a kampányhoz, Hillary nem jelölheti Elizabeth Warrent.

Több prominens demokrata és támogatóik interjúi alapján a  CNBC arról számolt be , hogy a Wall Street egységesen kiáll Elizabeth Warren szenátor alelnökké jelölése ellen. A Harvard volt kereskedelmi jogász professzora, jelenleg Massachusets demokrata szenátora az egyik, a sajtó által legesélyesebbnek tartott jelölt Hillary Clinton helyettesének.

2 hozzászólás Tovább

Trump szegény, mint a templom egere

június 21., 06:33 Módosítva: 2016-06-21 12:47:31
1
0 hozzászólás
Legalábbis a május 31-i állapotok szerint Clintonnak sok tízmillió dollárral volt többje a kampányra.

Rég volt elnökjelöltnek olyan kevés pénze a kampányra, mint most Donald Trumpnak,  írja a CNN . Miközben Clinton 42 millió dollárt gyűjtött össze a május 31-i állapotot összegző hivatalos jelentés szerint, és 52 millió dollárja van az úgynevezett Super PAC-jének, addig Trump 1,3 millió dollárból kampányolhat.

Szólj hozzá! Tovább

Meg akarták ölni Donald Trumpot Las Vegasban

június 21., 01:22 Módosítva: 2016-06-21 15:53:21
14
14 hozzászólás

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki meg akarta ölni Donald Trumpot, a republikánusok várható elnökjelöltjét a szombati Las Vegas-i nagygyűlésén – közölte az NBC televízió és több amerikai hírforrás az amerikai titkosszolgálatra hivatkozva helyi idő szerint hétfőn.

14 hozzászólás Tovább

Trump kidobta kampányfőnökét

június 20., 17:30 Módosítva: 2016-06-21 10:04:21
2
3 hozzászólás

Corey Lewandowski már nem dolgozik a leendő republikánus elnökjelölt kampánycsapatával, jelentették be Donald Trump kampánymenedzserésnek kirúgását. Lewandowski távozása azonban állítólag még a kampánycsapatban is sokakat meglepetésként ért, és egyelőre nem derült ki, ki fogja átvenni a helyét az átszervezés után.

3 hozzászólás Tovább

Megszületett Hillary Clinton második unokája

június 19., 15:18 Módosítva: 2016-06-20 07:46:29
2
0 hozzászólás

Hillary Clinton és Bill Clinton volt elnök lánya, Chelsea Clinton bejelentette, hogy világra jött a kisfia, Aidan - írta a BBC.

A 36 éves édesanyának és férjének, Marc Mezvinsky pénzügyi szakembernek már van egy kislánya, a 20 hónapos Charlotte. A család New Yorkban él. Az apa szülei, Edward Mezvinsky és Marjorie Margolies-Mezvinsky korábban szintén képviselők voltak.

Aidan a második baba idén, aki az elnökjelöltségért kampányoló politikus unokájaként jött világra. Márciusban Donald Trump republikánus jelölt lánya, Ivanka adott életet harmadik gyermekének, Theodore Jamesnek. 

Clinton unokájának születéséhez Donald Trump is gratulált.

Szólj hozzá!

Sanders bejelentette együttműködését Clintonnal "Trump csúnya legyőzésére"

június 17., 06:28 Módosítva: 2016-06-17 13:18:58
5
4 hozzászólás

Egy élőben streamelt beszédben Bernie Sanders elnökjelöltségért küzdő demokrata politikus, vermonti szenátor bejelentette, hogy befejezi a versengést Clintonnal, a cél pedig, hogy „Trumpot durván legyőzzük” – számol be a Guardian

Bernie Sanders a támogatóit arra biztatta, hogy lépjenek túl a demokrata elnökjelölti harcon, ugyanakkor addig azért nem ment el, hogy teljes támogatásáról biztosítsa vetélytársát. Leszögezte: a „politikai forradalma” Clinton elnökjelöltségért folytatott győzelme ellenére is folytatódik

A következő öt hónap fő politikai feladata, hogy legyőzzük, és nagyon legyőzzük Trumpot. És én személyesen nagyon rövid időn belül elkezdem a szerepemet ebben a folyamatban – mondta. 

A szenátor megköszönte a támogatóinak a kampányában nyújtott segítséget. „Választások jönnek és mennek, de a politikai és társadalmi forradalmak, amik a társadalmunkat próbálják meg megváltoztatni, sosem érnek véget” – mondta. 

A Guardian összegzése szerint a nehezen dekódolható kijelentések, amelyekből nem lehet pontosan eldönteni, hogy mennyire áll be Clinton mögé Sanders, arra utalhatnak, hogy még folynak az alkuk a két fél között.

4 hozzászólás Tovább

Ki lehet a magyar Trump?

június 16., 15:49 Módosítva: 2016-06-17 09:18:12
66
12 hozzászólás
2015. június 15-én Donald Trump egy volt a sok amerikai tévés celeb és gazdag üzletember közül, talán csak mérhetetlen önimádatával és exhibicionizmusával tűnt ki közülük (pedig pont ilyesmikben ezek a körök nemigen szenvednek hiányt). Másnap, pont egy éve viszont bejelentette, hogy beszáll az elnökválasztási kampányba, és ezt mindenki egy extrém reklámfogásnak vélte. Tíz és fél hónappal később az utolsó vetélytársak is feladták a küzdelmet, és május elején biztossá vált, hogy Trump lesz a republikánusok hivatalos elnökjelöltje a novemberi választáson. A történetnek rengeteg tanulsága van. Az egyik az, hogy a celebséget ügyes taktikázással simán politikai hatalomra lehet váltani, akármekkora ellenszélben is. A kérdés adott: akár Magyarországon is?

Akármi is lesz a novemberi végeredmény, az már szinte biztos, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztás úgy fog bekerülni a történelemkönyvekbe, mint A Választás, Amit (Majdnem) Meghekkelt Donald Trump. A celeb-milliárdos-bohóc sikerének titkát már eddig is sokan elemezték, foglaljuk össze röviden, mivel ért el szűk egy év alatt a politikai értelemben vett nulláról egészen a csúcs közelébe:

 • Az emberek csalódtak a politikában, és utálják a politikusokat. Trump ezzel szemben azt mondja, ő nem is politikus, hanem sikeres üzletember, és ha egy cégbirodalmat jól tud vezetni, akkor egy országot is.
 • Az emberek rühellik a politikát átszövő korrupciót és annak hivatalos formáját, a lobbizást. Trump ezzel szemben azt mondja, ő már elég gazdag ahhoz, hogy visszautasíthasson minden ilyesmit.
 • Az embereknek jólesik, ha a saját életük sikertelenségéért másokat okolhatnak. Trump bőven nyújt nekik ellenségképet (mexikóiak, muszlimok, a kínaiak, a média), és brutális fellépést ígér velük szemben.
 • Az emberek nem látják át a gazdaságot működtető bonyolult mechanizmusokat, és tetszik nekik, hogy Trump egyszerű megoldásokat kínál a problémákra, „ha nincs pénz, majd nyomtatunk” szinten.
 • Az emberek jó részének imponál, hogy Trump kimondja a dolgokat, ahogy vannak”, vagyis magasról tesz a civilizált viselkedés és kommunikáció hallgatólagos szabályaira.

Ehhez adjuk hozzá, hogy Trump tényleg karizmatikus előadó, zseniálisan tudja kezelni és manipulálni a médiát, és hosszú évtizedek munkája van a botrányhős figura felépítésében, abban, hogy olyan gazdag, híres és megosztó személyiség legyen, akiről mindenkinek van véleménye, és akire mindenki odafigyel, ha kinyitja a száját. Akkor is, ha nem is veszi komolyan.

Úgy tűnik, ennyi elég ahhoz, hogy valaki elérjen egészen a küszöbére annak, hogy a világ ura lehessen.

Ez valahol egészen félelmetes, és mindent felborít arról, amit a politika működéséről eddig gondoltunk – és persze felveti a kérdést, hogy ki tudná Trump után csinálni ugyanezt Magyarországon, akár már a 2018-as választásokon. Elvégre minden hozzávaló megvan: az emberek itthon is utálják a politikusokat, a korrupciót, szeretnek gyűlölködni, és vevők a demagógiára. Már csak egy olyan figura kell, aki ezt ki tudja használni, elég távol van a politikától, eléggé celeb, elég gazdag, elég nagy rajongótábora van, és elég ügyesen tud összevissza beszélni. Összegyűjtöttük azt a tíz embert Magyarországon, akiben látjuk a potenciált a hazai Trumppá válásra – még akkor is, ha nekik ez legdurvább lázálmukban sem jutna eszükbe:

(Figyelem, a cikk innentől nem veszi magát 100 százalékosan komolyan, a párhuzamokkal inkább az egész Trump-jelenség abszurditására, és a politika celeb-valóságshow-vá válásának jelenségére igyekszünk rávilágítani.)

12 hozzászólás Tovább

Hillary Clinton nyerte az utolsó előválasztást is

június 15., 06:23 Módosítva: 2016-06-15 09:18:11
23
2 hozzászólás

Hillary Clinton nyerte az utolsó előválasztás magyar idő szerint szerda hajnalban Washington DC-be (azaz a fővárost és környékét felölelő szövetségi területen) rendezett előválasztást az elnökjelöltségért folyó demokrata küzdelemben.

2 hozzászólás Tovább

Orosz hackerek feltörték az amerikai demokraták adatbázisát

június 14., 21:01 Módosítva: 2016-06-14 21:56:51
1
0 hozzászólás

Orosz kormányzati hackerek két csoportja is behatolt az amerikai demokrata párt fő szervének számító Demokrata Országos Bizottságnak számítógépes adatbázisába és fontos információkat tulajdonítottak el - írja a Washington Post. 

A hackerek azokat a kulcsfontosságú adatokat szereztek meg, amelyeket a demokraták a republikánus elnökjelölt Donald Trumpról gyűjtöttek, például a stratégiájukra vonatkozó kutatásaik eredményeit.

A rendszerbe sikerült olyan mélységig eljutniuk, hogy csetelések és levelezések tartalmaihoz is hozzáfértek, de csak a Trumpra vonatkozó adatokat mentették le, így inkább kémkedésről van szó. A Demokrata Párt megerősítette a lap értesüléseit.

Szólj hozzá! Tovább

Clinton és Trump szerint is őt igazolja az orlandói merénylet

június 14., 05:57 Módosítva: 2016-06-14 08:50:55
3
0 hozzászólás

Az amerikai elnökségre pályázó Hillary Clinton és Donald Trump is rávetette magát az Orlandóban vasárnap történt vérengzésre, ami mindkettőjük szerint pont azt bizonyítja, amiért eddig is kampányoltak. Persze hogy mit látnak igazolva az amerikai történelem egyik legvéresebb fegyveres terrortámadásával, az nagyon különbözik. Ez volt az első alkalom, hogy Trump és Clinton elnökjelöltként nyilatkozhatott egy ilyen fontos témában.

Szólj hozzá! Tovább

Trump ellen fogtak össze a pénzemberek

június 12., 12:45 Módosítva: 2016-06-13 08:48:38
4
6 hozzászólás

Mitt Romney volt republikánus elnökjelölt péntek estétől kétnapos találkozót szervezett a Utah államban lévő Park Cityben a párt vezető személyiségei és anyagi támogatói számára, hogy együtt kritizálhassák Donald Trumpot - írja az MTI. A meghívottak között volt Paul Ryan, a szövetségi képviselőház republikánus elnöke, Meg Whitman, a Hewlett-Packard milliárdos vezérigazgatója, és tekintélyes pénzemberek, a Republikánus Párt anyagi támogatói.

Amerikai sajtójelentések szerint a találkozón feszült volt a légkör, többen felelősségre vonták Paul Ryant, hogy hosszas tépelődés és habozás után miért támogatta mégis Donald Trump elnökjelöltségét. Ryan humorral próbálta elvenni a támadások élét, és azt mesélte, hogy nemrégiben David Copperfielddel, a neves illuzionistával beszélgetve azt kérdezte, el tudná-e őt, Ryant tüntetni a politika színpadáról?

6 hozzászólás Tovább