Obama már ismeri a titkokat

2008. november 6., 11:03 Módosítva: 2009.03.02 20:58

Miután kedden eldőlt, hogy Barack Obama lesz az Egyesült Államok következő elnöke, a kormányzati átmenetet szabályozó előírásoknak megfelelően csütörtöktől ő és stábja is pontosan ugyanazt a tájékoztatást kapja a CIA-től, mint a január 20-ig regnáló George W. Bush. Obama szeptember elejétől, hivatalos jelöltté válása óta már bővített titkosszolgálati tájékoztatást kapott, de például a fedett akciókról nem értesülhetett. Mostantól viszont mindent tudni fog, amit az egyetlen szuperhatalom elnökének tudnia kell.

Vádemelés Obama fenyegetői ellen

2008. november 6., 07:09 Módosítva: 2010.10.23 11:39

Vádat emeltek két fiatal amerikai neonáci ellen szerdán Tennessee szövetségi államban, amiért halálosan megfenyegették Barack Obamát még elnökké választása előtt, jelentette az MTI.

Tovább

Véget ért az Amerikai Polgárháború

2008. november 6., 00:47 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Az amerikai és az angol sajtó pátosszal vagy tágyilagosan, de nem mulasztotta el a történelmi pillanat megörökítését. Az Index a legelső értékelések közül válogatott ki pár érdekesebb bekezdést.

Részletek >>>

Diadal és katasztrófa

2008. november 5., 23:15 Módosítva: 2009.02.07 11:06

[Ezt az írást Felcsuti Balázs jegyzi. Balázs 10 éve él a Massachusett-i Bostonban, ahol egy biotechnológiai cég munkatársa. Balázs önkéntesként segítette Barack Obama kampányát Massachusetts-ben és New Hampshire-ben.]

 

“If you can meet with Triumph and Disaster
And treat those two impostors just the same”
                                          ( Rudyard Kipling: If- )

 Rudyard Kipling “Ha” című híres versének e két sora fogadja Wimbledon, a legpatinásabb tenisztorna centerpályájára érkező játékosokat. Nyersfordításban az idézet azt a kérdést teszi fel, hogy vajon tudjuk-e a diadalt és a katasztrófát ugyanúgy kezelni. Meg tudjuk-e állni, hogy a fejünkbe szálljon a dicsőség, ha sikert érünk el, és meg tudjuk-e őrizni hidegvérünket, józan ítélőképességünket a bajban. 

Tovább

Mégse házasodhatnak a melegek Kaliforniában

2008. november 5., 23:08 Módosítva: 2010.08.05 08:27

Az elnökválasztással párhuzamosan tartottak népszavazást Kaliforniában a melegházasságról, és mivel a választók 52 százaléka ellenezte, így ismét nem lesz lehetőségük a meleg pároknak, hogy házasságot kössenek. Kalifornia legfőbb ügyésze azt mondta, hogy az eddig megkötött 18 ezer házasság érvényben marad. Több szabadságjogi kérdésről is tartottak népszavazásokat.

Részletek >>>

Miért nem tudott nyerni McCain?

2008. november 5., 20:52 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Joh McCain kikapott demokrata ellenfelétől, Barack Obama fölényes győzelemmel a háta mögött sétálhat be a Fehér Házba. De hol rontotta el McCain? Az elnökválasztás eredményeinek ismeretében azt mondta, mindent megtett, keményen harcolt, de nem sikerült.

Részletek >>>

Obamák és Michelle-ek születnek Kenyában

2008. november 5., 19:56 Módosítva: 2009.02.07 11:06

A kenyai szülészeteken Obamák és Michelle-ek tucatjai láttak napvilágot szerdán. A 44. amerikai elnöknek megválasztott Barack Obama édesapja az afrikai országból származik, ezért a kenyaiak büszkék a demokrata jelölt győzelmére. Mwai Kibaki kenyai elnök ennek tiszteletére nemzeti ünnepnapot hirdetett.

Egy kenyai nő ikreknek adott életet szerdán, a kisfiút Obamának, a kislányt Michelle-nek nevezte - jelentette az AFP francia hírügynökség tudósítója. Csak abban a kórházban, ahol az ikrek születtek, még nyolc kisfiú kapta a Barack vagy az Obama nevet, vagy mindkettőt. Hasonló nevet kaptak a kicsik a fővárosban, Nairobiban, és az ország más részein is.

"Megbeszéltük a férjemmel, és egyetértettünk, hogy a Barack Obama név ideális a kisfiunknak, mert Obama nagyszerű ember" - mondta az egyik újszülött Barack édesanyja az AFP-nek. (FH)

Valószínűleg nem lesz magyar tagja a Képviselőháznak

2008. november 5., 18:36 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Szoros versenyben alul maradt Andrew Harris magyar származású, republikánus párti amerikai kongresszusi képviselőjelölt demokrata vetélytársával szemben Maryland egyes
számú választókerületében. A csekély szavazatkülönbség miatt azonban még szerdán délelőtt sem hirdettek győztest. Andrew Harris és a Demokrata Párt színeiben indult független Frank Kratovil egyaránt a szavazatok 49 százalékát szerezte meg, de a mandátum sorsa hivatalosan még nem dőlt el, a különbség alig ezer szavazat, ami az összesen leadott 328 326 voks 0,3 százaléka.

 

A javarészt a Chesapeake-öböltől keletre elterülő, több Baltimore-i elővárosi negyedet magában foglaló kongresszusi körzet az utóbbi választásokon biztos republikánus fellegvárnak számított, de az idén, mint az eredmény is mutatja, rendkívül kiegyenlített volt a küzdelem. Harris orvos, első generációs magyar amerikai. Már nem beszél magyarul, de büszke származására. A Johns Hopkins Egyetem szülész-altatóorvosa. Egyes magyar szervezetek a választás előtt fontosnak tartották, hogy Harris személyében ismét magyar tagja legyen a washingtoni képviselőháznak. Ezt különösen annak fényében hangsúlyozták, hogy az ugyancsak magyar származású Tom Lantos idei halála óta nincs "magyar hang" a Capitoliumon. (MTI)

 

"Andy Harris pontosan az a típusú konzervatív republikánus, aki hatékonyan működhet a Capitolium dombján demokrata többség mellett" - foglalt állást hétfőn a The Washington Times. A liberális The Washington Post viszont Kratovil mellett állt ki, Harrisról azt írta,
hogy elkötelezett konzervatív szavazó, vetélytársánál kevésbé nyitott az árnyalatokra.

Bush rövid beszédet mondott

2008. november 5., 17:17 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Az emberek olyan elnököt választottak, akinek útja az amerikai történelem diadala, idézett a CNN George Bush a Fehér Házban szerdán elmondott rövid beszédéből.

„Izgalmas pillanat lesz látni, ahogy Obama elnök, felesége, Michelle és gyönyörű lányaik belépnek a Fehér Ház ajtaján” – mondta Az Egyesült Államok jelenlegi elnöke. „Tudom, hogy amerikaiak milliói büszkék erre a csodálatos pillanatra, amire régóta vártak.”

Nem lett meg a demokrata álomtöbbség

2008. november 5., 17:01 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Obama ugyan nagyon magabiztosan nyerte az elnökválasztást, de a "korlátlan" uralom egyelõre csak álom marad a demokraták számára, mivel a szenátusi versenyben kedden csak öt fõvel növelték biztosan a korábban velük szavazó két független szenátorral együtt 51 fõs csoportjukat. Négy államban nagyon szoros versenyt hozott a szenátusi választás, de az esély, hogy a demokraták hatvan szentátusi szék birtokába jussanak, elúszott.

Részletek>>>

 

Gyurcsány levélben gratulált Obamának

2008. november 5., 16:39 Módosítva: 2009.02.07 11:06

"Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormány és a magyar nép nevében hivatalos levélben gratulált Barack Obama győzelméhez az amerikai elnökválasztáson" - tájékoztatott a kormányszóvivői iroda. A magyar-amerikai kapcsolatokat sikertörténetnek nevezte levelében a magyar kormányfő, aki "a számos globális kihívás miatt is nagy várakozással néz a leendő amerikai elnökkel való együttműködés elé" - olvasható a közleményben.

"Amerika ismét bebizonyította, hogy képes történelmet írni" - jellemezte Gyurcsány Obama választási sikerét. A miniszterelnök levelében reményét fejezte ki, hogy az Amerikai Egyesült Államok leendő elnöke a közeljövőben Magyarországra látogat. (MTI)

Rahm Emanuel lehet Obama kabinetfőnöke

2008. november 5., 16:31 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Az ABC News szerint Obama Rahm Emanuelnek ajánlotta a Fehér Ház kabinetfőnöki posztját, informátoruk szerint az alsóházi demokrata képviselő egyelőre nem adott választ a felkérésre. A hezitálás oka állítólag az, hogy Rahm Emanuel nem titkolt ambíciója a házelnöki pozíció megszerzése.

Tovább

Száz év legnagyobb részvételi aránya

2008. november 5., 15:08 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Száz év óta nem volt olyan magas a részvételi arány amerikai elnökválasztáson, mint a mostanin - állította szerdán a RealClearPolitics független választási hírportál.

Tovább

Obama győzelmi beszéde, magyarul

2008. november 5., 15:01 Módosítva: 2009.02.07 11:06
10

Alábbiakban Barack Obama november negyedikén, a 2008-as amerikai választások után az illinois-i Chicagóban elmondott beszédének gyors nyersfordítását olvashatjátok. (Pontatlanságok lehetnek a szövegben.)

Hello, Chicago!

Ha még mindig van valaki, aki kételkedik abban, hogy Amerika az a föld, ahol bármi megtörténhet, ha valaki még nem biztos abban, hogy az alapító atyák álma napjainkban is él-e, ha valaki még mindig megkérdőjelezi a demokráciánk erejét, az ezzel az estével megkapta a választ.

A választ azok az emberek adták, akik az iskoláknál és templomoknál minden korábbinál nagyobb számban gyűltek össze. A válasz azoknak az embereknek a válasza, akik három-négy órát vártak, sokan közülük életükben először, azért, mert hittek abban, hogy ezúttal más lesz, hogy az ő hangjuk hozza el a változást.

Ez a válasz a fiatalok és öregek, gazdagok és szegények, demokraták és republikánusok, feketék, fehérek, hispánok, ázsiaiak, őslakos amerikaiak, melegek, heteroszexuálisok, fogyatékkal és anélkül élők válasza. Amerikaiaké, akik azt az üzenetet küldték a világnak, hogy mi soha nem pusztán egyének, vagy vörös és kék államok összessége voltunk.

Mi magunk vagyunk az Amerikai Egyesül Államok, és örökké azok is maradunk.

Tovább

Will.i.am megörökíti Obama győzelmét

2008. november 5., 14:26 Módosítva: 2009.02.07 11:06

A Black Eyed Peas együttes egyik tagja, a rapper Will.i.am egy új számmal és egy hozzá tartozó videoklippel örökíti meg Barack Obama választási győzelmét - írja az MTI a BBC News internetes oldala alapján.

Tovább

Miért volt történelmi az elnökválasztás?

2008. november 5., 14:24 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Obama az első fekete elnök, addig oké. És még? Rekordok, számok >>>

A Fehér Házba készülnek Obama kenyai rokonai

2008. november 5., 13:08 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Obama sógorai, fél-testvérei és unokatestvérei táncra perdültek Obama győzelmekor. Bővebben >>>

Lenégerszarozták McCaint a wikipédián

2008. november 5., 12:57 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Az elnökválasztás eredménye felkorbácsolta a kedélyeket a Wikipédián is, ahol a két elnökjelölt adatlapján több rosszindulatú módosítás is történt Barack Obama győzelmének hírére. Legrosszabbul McCain wikioldala járt: először csak egy "HAHAHAHAHAHAHA You Loose!" bejegyzéssel cserélte fel a "Gordonfreeman 19" nevű felhasználó a komplett szöveget, majd "Songsneeds" egy nagy, piros betűs, gyalázkodó feliratot szerkesztett a McCain szenátor képe mellé, a szövegtörzs alá: NIGGERSHIT (a négerszar szlengmagyarázata itt olvasható). Ezután bő egy órán át tartott a kötélhúzás a rongálók és a lelkiismeretes wikiszerkesztők közt, hol el-, hol feltűnt a felirat az oldalon.

Mindezzel párhuzamosan Obama lapját sem kímélték az elvetemült szerkesztők, de jóval kisebb mértékű volt a rongálás: volt aki az Obama-lap tartalmát Harrison Ford adatlapjára cserélte, mások a szövegen változtattak ezt-azt - például ujjongó részeket helyeztek el benne - és később megjelent a McCain-t gyalázó felirat is egy alkalommal, más trágárságok kíséretében.

A japán Obama ujjongva ünnepel

2008. november 5., 11:58 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Obama ujjongva ünnepelte szerdán névrokona győzelmét, mármint a japán halászvároska az amerikai elnökét, jelentette az MTI.

Tovább

Manhattanben 14% szavazott McCainre

2008. november 5., 11:46 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Az északa folyamán hirdettünk tippjátékot: vajon hány százalékot szerez a republikánus elnökjelölt a hagyományosan erős demokrata bázisnak számító New York állam még demokratább városának (New York Citynek) még annál is demokratább választókörzetében,  Manhattanben.

A CNN adatai szerint a nem hivatalos végeredmény 14 százalék. Obamára a manhattaniek 85 százaléka szavazott. Ez azt jelenti, hogy kevesebb mint 80 ezer, szavazati jogával élő republikánus él Manhattanben, viszont majdnem félmillió a demokrata érzelmű szavazók száma.

Ennél is széplsőségesebb az eredmény a szintén New York Cityben található Bronx esetében. Itt a szavazatok 88 százalékát szerezték meg a demokraták, és 12 százalékát a republikánusok.

Bekékült a komplett nyugati part

2008. november 5., 11:27 Módosítva: 2009.02.07 11:06

A kötelező Kaliforna mellett sikerült a demokratáknak megszerezni a szavazatok többségét a két másik nyugati parti államban is. Oregonban 7 elektori szavazat sorsra dőlt el. Itt Obama a szavazatok 55 százalékát hozta, míg McCain mindössze 43 százalékot szerzett.

Ennél is meggyőzőbb sikert arattak a demokraták Washington államban. A 11 elektori szavazatot 58 százalékos választói támogatottsággal hozta el Obama, míg McCain mindössze 41 százalékot tudott szerezni.

Kenyában munkaszüneti nappal örülnek Obama megválasztásának

2008. november 5., 10:53 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Az orosz elnök még nem reagált, a palesztinok a békefolyamat felgyorsítását remélik. Összefoglaló a reakciókból. Bővebben >>>

 

 

Obamának örül a világ

Montana végül republikánus maradt

2008. november 5., 09:10 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Hiába kapot sztárszerepet a demokrata konvención Brian Schweizer, az állam kormányzója, Obama végül nem tudta megszerezni Montanát a republikánusoktól. McCain végül 5 ponttal nyert.

Obama kampánystábja szinte kezdettől fogva számolt Montana megszerzésével, amiért komoly erőfeszítéseket is tett. Miközben az államot korábban soha nem keresték fel kampányoló elnökjelöltek, az illinois-i szenátor már hónapokkal a választás előtt agresszív reklámkampányt indított, és ötször személyesen is elment Montanába. A július 4-i nemzeti ünnepet is itt töltötte a családjával. Szintén fontos lépés volt, hogy Obama 19 helyi irodát nyitott az államban, miközben republikánus ellenfele egyet sem.

A republikánusok kezdetben nem foglalkoztak a demokratákkal, hiszen még szeptemberben is kéttizedes előnye volt McCainnek, ami azonban a gazdasági helyzet előtérbe kerülésével párhuzamosan október elejére hibahatár környékére csökkent. A hajrában már kapcsoltak a republikánusok, és gyorsan külön reklámidőt vásároltak az utolsó hetekre.

Megvan Amerika első fekete elnöke

2008. november 5., 08:51 Módosítva: 2009.02.07 11:06

A szokásos gyorselemzés az Indexen. Gratulálunk a győzteseknek és lelkes híveiknek.

Alaszka McCainé

2008. november 5., 08:49 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Még szép, elég ciki lett volna ha elbukja az államot, ahol alelnökjelöltje igen népszerű kormányzó. Az államban az igazi verseny a szenátori posztért folyik, ahol a szavazatok 45 százalékának feldolgozása után a korrupció miatt jogerősen elítélt Ted Stevens 49:46 arányban vezet demokrata kihívója, Mark Begich ellen. Igaz, az exit-pollok Begich győzelmét valószínűsítik.

Obama végül megszerezte Észak-Karolinát

2008. november 5., 07:45 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Elképesztő szoros volt a verseny, de teljes feldolgozottság mellett Obama végül egy százaléknál is kevesebb, 12 ezer szavazattal McCain előtt végzett Észak-Karolinában. Obama talán legmegrázóbb diadalát a fehér felsőbbrendűséget hirdetők kedvenc államában aratta - ennek az államnak volt hosszú évtizedeken át szenátora a nyiltan rasszista Jesse Helms. Az, hogy Észak-Karolina is a demokrata elnökjelöltre szavazott, egyértelmű bizonyítéka az egész Egyesült Államokon átsöprő változásnak.

Obamát ünneplik
Tovább

Indiana is Obamáé

2008. november 5., 07:27 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Bár még párezer szavazt összeszámlálásra vár, a még nyitott körzetek adatait elemezve kijelenthető, hogy Barack Obama Indianában, a republikánusok erődjében is diadalmaskodott. Jelenleg 24 ezer szavazattal vezet, és ez már behozhatatlannak látszik. George W. Bush 16, illetve 21 százalékpontos fölénnyel nyert itt az elmúlt két választáson - igaz, Obama esélyeit nagyban javította, hogy az állam északnyugati sarka valójában Chicago elővárosa, Chicago pedig Obama otthona.

Indiana amúgy tipikus kisvárosi állam, a lakók 90 százaléka fehér és minden negyedik polgár őse Németországból érkezett valamikor az Újvilágba. A demokrata előválasztásokon Clinton legyőzte Obamát, de korántsem az eredetileg remélt arányban - azaz gyakorlatilag itt bukta el végleg a versenyt az elnökjelöltségért.

A fehérek többsége a vesztesre voskolt

2008. november 5., 07:02 Módosítva: 2009.02.07 11:06

A szavazás napján végzett közvélemény-kutatások szerint sok csoport bizalmát elnyerte Barack Obama, de a fehérek többsége nem rá szavazott. Ugyanakkor sok egyéb szempont szerint kategorizált csoport bizalmát elnyerte. Rá szavazott a nők többsége (a csak fehér nők között McCain nyert), Obamát támogatták a magukat pártoktól függetlennek illetve politikailag mérsékeltnek mondók, a spanyol anyanyelvűek, a jól képzettek és a jobban keresők, a feketék és a 45 év alattiak többsége.

McCain a fehérek, a konzervatívak, az evangéliumi keresztények és az idősek többségének bizalmát nyerte el.

Alaszkában még nem számolnak

2008. november 5., 06:50 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Már csak Alaszka és Hawaii államokban nem kezdődött meg a szavazatok összeszámolása, hiszen e két államban zárnak a legkésőbb a szavazófülkék. Az ottani eredmények érdemben már nem befolyásolnak semmit.

A küszöbön torpantak meg a demokraták

2008. november 5., 06:23 Módosítva: 2009.02.07 11:06

Bár Barack Obama meggyőző fölénnyel nyerte az elnökválasztást, a párhuzamosan zajló szenátusi versenyben minden jel szerint nem sikerült a korlátlan uralomhoz szükséges 60 fős többséget megszerezniük. Azért így sem panaszkodhatnak, hiszen az 57 fős többségük már biztos, és további két államban van esélyük a győzelemre.

Ez egyben azt is jelenti, hogy bizonyos fontos kérdésekben egy-két mérsékeltebb republikánus szenátor elcsábításával így is megakadályozhatják az ellenzék obstrukcióját.