Hillary nem közösködik Palinnel

2008. szeptember 18., 17:20 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Az amerikai sajtóban sokan felkapták a fejüket, amikor a szervezők kedden bejelentették, hogy Hillary Clinton mellett a republikánus alelnökjelölt Sarah Palin is részt vesz egy szeptember 22-i rendezvényen, amelyen amerikai zsidó szervezetek tüntetnek majd az iráni elnök Mahmud Ahmadinezsád politikája ellen. Hamarosan azonban kiderült, hogy Clinton stábja is csak a hírekből értesült az alaszkai kormányzó bevonásáról, és ezért az egykori first lady sürgősen lemondta a fellépést. (CNN)

Tovább

Feltörték Palin levelezését

2008. szeptember 18., 17:00 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Hackerek feltörték a republikánus alelnökjelölt Sarah Palin Yahoo-s emailfiókját, és a postafiókról, valamint néhány levélről készült screenshotokat szerdán nyilvánosságra hozták az interneten, írja az AP. A Wired és a Gawker információi szerint az akcióért egy Anonymous nevű csoport tagjai felelősek, akik kedd éjszaka jutottak be a postafiókba. A McCain kampány jelezte, hogy felvette a kapcsolatot a megfelelő hatóságokkal, az ügyben az FBI is vizsgálódik.

Tovább

Még sok kalapozás vár Obamára

2008. szeptember 18., 10:05 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A demokrata elnökjelölt Barack Obama augusztusban újabb rekordot kalapozott össze, azonban a látszat ellenére nincs egyértelmű pénzügyi előnyben republikánus ellenfelével szemben. Az utolsó két hónapban a kötöttségekkel járó állami pénzből kampányoló John McCainnek ugyanis komoly segítséget jelenthet az ügyesen takarékoskodó republikánus pártvezetés, miközben a másik oldalon a Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) folyamatosan feléli tartalékait. (AP, Politico)

Tovább

A nagy Hillary támogató McCainhez pártol

2008. szeptember 17., 18:58 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A demokrata elnökjelöltséget elbukó Hillary Clinton egyik fontos támogatója, Lynn Forester de Rothschild szerdán nyilvánosan bejelenti a republikánus elnökjelölt John McCain támogatását. A döntés egyrészről nem jelent különösebb meglepetést, hiszen Forester már korábban is arról beszélt, hogy arrogánsnak tartja Barack Obamát, aki szerinte nem érti meg az átlag amerikaiakat. Ugyanakkor a lépés mégis jelzésértékű, hogy az egykori first lady legelszántabb támogatóit nem hatotta meg kedvencük demokrata konvención az illinois-i szenátor mellett elmondott beszéde, és tényleg készek átszavazni a republikánus jelöltre. (AP)

„Őszintén szólva, nem igazán szeretem. Úgy érzem, elitista, és nem adott okot arra, hogy bízzak benne” - jelentette ki még a nyáron a CNN-nek Obamáról. A tervek szerint komolyan kampányol majd McCain mellett a november 4-i elnökválasztásig hátralévő másfél hónapban a Hillary egyik közeli ismerősének tartott üzletasszony, aki korábban legalább 100 ezer dollárt hozott a New York-i szenátor kampányának.

Update: A CNN-es Larry King műsorában Donald Trump is bejelentette, hogy John McCaint támogatja. Az üzletember a demokrata előválasztások alatt Hillary Clinton mellé állt, de májusban már McCainnek is utalt adományokat. A műsorban kifejtette, hogy szerinte Obama hibát követett el, amikor nem Hillaryt választotta alelnökjelöltjének.

Obama lebeszélte volna az irakiakat az amerikai csapatkivonásról

2008. szeptember 16., 11:43 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Bár Barack Obama, a demokraták elnökjelöltje kampánya egyik fő témájául az Irakban állomásozó amerikai csapatok kivonását tette, iraki látogatásán megpróbálta rávenni az iraki kormányt az amerikai csapatok kivonását szabályozó keretszerződés aláírásának elhalasztására, írja a New York Post. A bulvárlap iráni származású konzervatív publicistája, Amir Taheri Hosjar Zebari iraki külügyminisztert idézte, aki szerint Obama arra próbálta rávenni Nuri al-Maliki iraki kormányfőt, hogy ne írjon alá a csapatkivonások menetrendjét is tartalmazó megállapodást George W. Bushsal.

Tovább

McCainék szinte összenőnek

2008. szeptember 12., 16:36 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Ott még nem tartunk, hogy a vécére is kézen fogva járnának, de szakítva a hagyományokkal, a republikánus elnökjelölt John McCain és alelnökjelöltje, Sarah Palin a választásig hátralévő időszakban várhatóan leginkább együtt jelenik majd meg a különböző kampányrendezvényeken. „Nagyon komolyan megfontoljuk, hogy több időt töltsenek együtt, mint külön, és a szokásosnál mindenképpen többet” - mondta szerdán a republikánus kampánystáb egyik főtanácsadója. (AFP)

Tovább

Pamela Anderson szerint Palin bekaphatja

2008. szeptember 12., 15:50 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Az elmúlt napokban több hollywoodi híresség is kikelt a republikánus elnökjelölt John McCain alelnökjelöltje, Sarah Palin ellen, de vitathatatlanul Pamela Anderson adott hangot a legőszintébben ellenszenvének. A Velvet olvasói szerint Brigitte Bardot-ra megszólalásig hasonlító egykori playmate Torontóban szólalt fel az állatok jogai mellett, amikor az E! News egyik riportere a republikánus alelnökjelöltre terelte a szót. Arra volt kíváncsi, hogy mit szól Anderson a Newsweek egyik képéhez, amin Palin otthoni dolgozószobájában egy kiterített medvebőr látható. „Ki nem állhatom. Bekaphatja” - jelentette ki kategorikusan a Baywatch egykori sztárja. (Daily Telegraph)

Tovább

Biden szerint Clinton jobb alelnökjelölt lehetne

2008. szeptember 11., 16:51 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Miután a demokrata elnökjelölt Barack Obama kirúzsozott disznóról szóló kijelentésére lecsaptak a republikánusok, ezúttal az illinois-i szenátor alelnökjelöltje dobott fel újabb labdát az ellenfeleknek. Joe Biden egy szerdai rendezvényen egy néző felvetésére reagálva meglepő módon kelt Hillary Clinton védelmére: arról beszélt, hogy az egykori first lady akár jobb választás is lehetett volna nála a tisztségre. (ABC News)

Tovább

Kirúzsozott disznónak nevezte Palint Obama

2008. szeptember 10., 10:55 Módosítva: 2009.02.07 11:05

 A kirúzsozott disznó is csak egy disznó, mondta Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje egy kampányrendezvényen. Szavait a felháborodott republikánusok szerint nem lehet másként érteni, mint alelnökjelöltjükre, Sarah Palinra, illetve annak elhíresült rúzsos pitbullos hasonlatára tett utalást. Cikk az Indexen.

Obama muzulmán hitéről beszélt

2008. szeptember 8., 10:16 Módosítva: 2009.02.07 11:05

"Önnek teljesen igaza van, John McCain sosem beszélt a muzulmán hitemről" - válaszolta újságírói kérdésre egy tévéinterjúban Barack Obama. A demokrata elnökjelölt nyelvbotlását most ismét hamis híresztelések terjesztésére használhatják a jobboldali bloggerek, írja a Washington Times.

Tovább

Változás? Reméljük

2008. szeptember 8., 09:31 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A héten új fejezet kezdődik az amerikai elnökválasztási kampányban. Túl vagyunk a demokrata és a republikánus elnökjelölő gyűlésen, Barack Obama és John McCain immár hivatalosan is elnökjelöltek. Végre kezdődhet a kampány. Mi? De hiszen az már január óta tart, nem? De bizony. Olyannyira, hogy a sok narratíva közül már nem is tudjuk, melyiknek higgyünk. Hogy mennyire képlékeny a helyzet, azt az is jelzi, hogy ennek a cikknek eredetileg Se változás, se remény lett volna a címe. Elemzés az Indexen.

Gopcon, 4. nap, összefoglaló

2008. szeptember 5., 07:02 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A hurrikán, vagy a szélsőjobboldal rabolja-e el a republikánusok konvencióját, kérdeztük még hétfőn. Most már megválaszolhatjuk: egyik sem. A republikánusoknak is sikerült pártegységet kovácsolniuk, Sarah Palin alelnökjelötségével megbékítették a jobbszárnyukat, így John McCain visszatérhetett mérsékelt, független gyökereihez. És megígérte, hogy pártját is visszavezeti ezekhez a gyökerekhez. Két hónap múlva választás, és nem lennénk meglepve, ha a hétfői közvélemény-kutatások döntetlenre hoznák ki a verseny állását. Kezdődhet a kampány. Összefoglaló a republikánus konvencióról az Indexen.

Egy a jelszónk: tartós béke

2008. szeptember 5., 06:04 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Bár John McCain beszédének a harc volt a vezérmotívuma, az üzenete a béke volt - a szó tényleges és politikai értelmében is. Bár természetesen egy-kétszer odamondott demokrata riválisának, Barack Obamának, ugyanígy beolvasott saját pártjának is. "Azért harcolok, hogy visszaszerezzem pártunk becsületét és elveit. Azért választotak minket, hogy megváltoztassuk Washington, de hagytuk, hogy Washington megváltoztasson minket. Elvesztettük az amerikaiak bizalmát, mert néhány republikánus hagyta, hogy megkísértse a korrupció. Elvesztettük a bizalmukat, mert a kormányzat reformja helyett hagytuk hogy hízzon [...] Változtatni fogunk ezen. Lincoln, Roosevelt és Reagan pártja visszatér az alapokhoz" - mondta.

Tovább

Obama elismerte, hogy sikeres volt az iraki csapaterősítés

2008. szeptember 5., 01:53 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A jobboldali Fox Newsnak adott interjút pénteken Barack Obama. A demokrata elnökjelölt a beszélgetés során először ismerte el, hogy az általa ellenzett iraki csapaterősítések "legvadabb álmainkat felülmúlóan" sikeresek voltak. A "Surge" néven emlegetett csapaterősítéseknek köszönhetően sikerült mérsékelni az erőszakot. Obama szerint ugyanakkor Irakban még mindig hátravan a politikai kiegyezés, és az irakiak sem vállalnak még kellő felelősséget országukért.

 
Obama Iránnal kapcsolatos nézeteiről is beszélt. Mint köztudott, Obama túl harciasnak tartja Bush és kormánya Irán-politikáját, ő több teret adna a tárgyalásoknak és a szankcióknak. Szankciók jelenleg is vannak Irán ellen, a tárgyalásokhoz pedig Irán is kéne. Obama szerint "elfogadhatatlan, hogy Iránnak atomfegyvere legyen, az megváltoztatná a játszmát". Azaz, ha Irán tényleg beszerezné az atomfegyvert, akkor már ő is bevetné a hadsereget. "Nem veszem le a katonai megoldás lehetőségét a tárgyalóasztalról" - mondta, ezután azt fejtegette, hogy bár Irán egy csomó terrorcsoportnak ad otthont, ezek lehet, hogy másmilyen terrorcsoportok, mint azok, amelyikekkel az Egyesült Államok harcol.

Közfelkiáltással megválasztották Sarah Palint

2008. szeptember 5., 01:43 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A normál eljárást felfüggesztve, közfelkiáltással választották meg a Republikánus Párt alelnökjelöltjének Sarah Palin alaszkai kormányzót. A jelöltet Jon Huntsman, Utah kormányzója jelölte hivatalosan. Huntsman Palin reformerségét hangsúlyozta, majd Sarah-Sarah kántálásra bírta a küldötteket.

Olimpikonok zászlóesküje

2008. szeptember 5., 01:08 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A pekingi olimpián érmeket nyert olimpikonok mondták el a zászlóesküt a republikánus konvenció zárónapján. A nyitó imádságot pedig egy görög ortodox pap. 

McCain nagy napja

2008. szeptember 5., 00:41 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A republikánus konvenció zárónapján egyetlen csúcspont várható, John McCain elnökjelölt beszéde. McCain mellett két jelentősebb fellépő lesz csupán, két kormányzó, akiket alelnökesélyesként is említettek. Elsőként a konvenciót vendégül látó Minnesota kormányzója, Tim Pawlenty szólal fel, majd szót kap Tom Ridge, volt pennsylvaniai kormányzó és volt nemzetbiztonsági miniszter is. McCain magyar idő szerint negyed öt körül, Ridge három és négy között, Pawlenty negyed három körül szólal fel.

McCaint hivatalosan is jelöltté választották

2008. szeptember 4., 06:06 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Békésen zajlik a szavazás a republikánus elnökjelöltről, az imént Arizona szavazataival McCain megszerezte a szükséges 1191 szavazatot, így már hivatalosan is ő a Republikánus Párt elnökjelöltje.

A kirúzsozott pitbull

2008. szeptember 4., 05:33 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Amilyen visszafogottan és unalmasan indult Sarah Palin, John McCain szinte teljesen ismeretlen alelnökjelöltjének beszéde, annyira tüzesen ért véget. Az alaszkai kormányzó McCain dícséretével kezdte, majd családja bemutatásával folytatta. Anyák milliói sikíthattak fel, hogy jaj, de cuki, amikor Palin legkisebb lánya, a még óvodás Piper, amikor meghallotta a nevét, magára bökött: én? Majd felállt és körbeintegetett.

Mielőtt belepunnyadtunk volna az all-american családanya megnyugtatóan unalmas idiljébe, Palin egy remek poénnal váltott. Az alelnökjelölt magát hokianyuként jellemezte korábbi nyilatkozataiban. "Tudják, mi a különbség a hokianyuk és a pitbullok között? A rúzs" - mondta, felvezetve a beszéd hátralevő részét domináló kőkemény támadássorozatot.

Tovább

Rudy Giuliani kiszabadult a ketrecből

2008. szeptember 4., 05:10 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A volt New York-i polgármester és bukott republikánus elnökjelölt, Rudy Giuliani Barack Obama kedélyes gyalázásával emelte a republikánus küldöttek hangulatát. "Barack Obama közösségi szervezőként kezdte karrierjét. Mi?" - kezdte nevetve. Obama illinois-i szenátorkodásából azt idézte fel, hogy százharminc szavazáskor nem tudott dönteni. "Nem tudott igent vagy nemet mondani, a jelen gombot nyomta meg. Túl nehéz választás volt" - mondta, hozzátéve, hogy az nem elég, ha az Egyesült Államok elnöke jelen van, döntenie is kell.

Tovább

A Huck bedobta az abortusztémát

2008. szeptember 4., 03:41 Módosítva: 2009.02.07 11:05

 De csak említés szintjén. McCain és Palin nem akarják megváltoztatni a házasság definícióját és minden megfogant életet tiszteletben tartanak, mondta beszéde közepén egy eldugott mondatban. Sokkal hangsúlyosabb szerepet játszott beszédében kékgalléros származása - látszik, hogy az idei választás fő témája a gazdaság. Felidézte, hogy a republikánus pártot a gazdagok pártjának tartják. Ellenpéldaként magát hozta fel, aki egy csóró arkansas-i családban nőtt fel. "Apám a két kezével dolgozott, nehéz tárgyakat emelgetett, bepiszkolta a kezét. De szappanunk nem volt, csak habkövünk. Az egyetemi éveimig nem is tudtam, hogy a zuhanyzás valójában fájdalommentes" - okozott derültséget.

 
A lényeg a lényeg, a Huck nem azért lett republikánus, mert ezüstkanállal a szájában született, "hanem mert nem arra várok, hogy a kormány mentsen meg".

Nyugodjon le a baloldal napja

2008. szeptember 4., 03:30 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Mitt Romney - aki az elején egy kicsit túlhálálkodta magát, a taps már rég elült, de ő még bőszen tenkjúzott - azonnal támadással kezdte beszédét. Washington mindig keletre figyelt, a keleti parti liberális elitre és a média megmondóembereire, mondta. "Ideje, hogy Washington végre nyugatra nézze, ahonnan John McCain és Sarah Palin jön" - vezette be a konzervatív jobboldal és a liberális baloldal közti eltéréseket soroló beszédét. A liberálisok Romney szerint uralják Washingtont, a szenátus leszavazta az atomerőművek építését, behódolt a tanárszakszervezetnek oktatásügyben, satöbbi.

Tovább

Nök és kisebbségiek napja

2008. szeptember 4., 02:47 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A konvenció első órájában egymást váltották a kisebbségek képviselői a színpadon, több fekete felszólaló mellett volt egy filippínó is, és már az első órában is több nő jutott szóhoz. A második óra két sztárszónoka is nő, ráadásul mindkettő sikeres gazdasági vezető is - ma pedig McCain gazdasági programja a fő téma. Meg Whitman, McCain kampányigazgatója, az eBay alapítója mégis inkább McCain karakteréről beszélt, gazdasági kérdésekről inkább Carly Fiorina, a Hewlett-Packard volt vezérigazgatója beszélt. A lényeg, hogy a republikánusok a kis kormányzat pártja, és az adóemelő-pénzszóró demokratákkal szemben ők adócsökkentéssel élénkítenék a gazdaságot, szabad piaci versennyel törnék le az egészségügyben az árakat, így téve olcsóbbá az egészségbiztosítást. Az energiafüggőség csökkentése érdekében meg a hosszútávú célok, az alternatív források fejlesztése mellett rövidtávon, az amerikai olajlelőhelyek kiaknázásával és az atomenergia fejlesztésével is tennének.

[Érdemes megfigyelni, hogy a CNN közvetítésében a szónokok sokszínűségére rímelve kisebbségi küldötteket és küldöttnőket mutatnak vágóképként.]

[A másik érdekesség a CNN közvetítésében, hogy külön visszaszámláló órájuk van Sarah Palin beszédéig. Ezt nevezzük felfokozott várakozásnak.]

Sarah Palin bevonulása

2008. szeptember 4., 01:07 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Egészen impozáns programot állítottak össze szerdára a republikánusok. Az elnökjelölő gyűlés harmadik napján a gazdaság lesz a téma, így felszólal McCain egykori riválisa, Mitt Romney és egyik kedvenc üzletembere és kampányának társigazgatója, Meg Whitman, az eBay volt tulajdonos-vezérigazgatója. Felszólal Mike Huckabee, aki a legtovább maradt versenyben McCainnel (tudjuk, valójában Ron Paul maradt legtovább, de neki sosem volt esélye). Mindhármuk neve felmerült McCain lehetséges alelnökjelöltjeként.

Tovább

GOPcon, 2. (1.) nap, összefoglaló

2008. szeptember 3., 06:29 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Az óvatos várakozásokat felülmúlta a republikánusok elnökjelölő gyűlésének második - a hétfői kényszervisszafogottság miatt valójában első - napja. Bush maga igyekezett eltávolodni McCaintől, akit Reagan örököseként próbálnak bemutatni a republikánusok. Fred Thompson vicces beszéddel hergelte a demokratákat, akikbe, meglepetésre, még egykori párttársuk, Joe Lieberman is belerúgott. Összefoglaló az Indexen,

Oszlatás a csarnok előtt

2008. szeptember 3., 05:13 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Mintegy ezer, a sajtójelentések szerint békés tüntető vonult a republikánus jelölőgyűlésnek helyt adó Xcel  csarnok felé, amikor a rendőrség a kordonok közelében egyelőre azonosítatlan gázt vetett be ellenük. A CNN tudósítója szerint füstgránátok és egy könnyfakasztó gáz keverékéről lehet szó, ami gyorsabban hat, mint a hagyományos könnygáz. A rendőrök azt mondják, értesüléseik szerint a tüntetők egy csoportja a kordon áttörésére készült, ezt kívánták megelőzni.

Lieberman beleharapott Obamába

2008. szeptember 3., 05:09 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Sokakat meglephet, hogy demokrataként mit keresek egy republikánus konvención, mondta az amúgy csak exdemokrata, jelenleg független Joe Lieberman, Al Gore egykori alelnökjelöltje. Hát persze hogy azért, mert a haza a pártpolitika előtt jön. Lieberman McCain független imázsát jött megerősíteni, ezért pártokon átívelő kezdeményezéseiről beszélt. Gondosan felsorolta McCain független hőstetteit a pártfinanszírozásti reformtól a globális felmelegedés elleni kezdeményezéséig, sőt, még elbukott bevándorlási reformkísérletét is felidézte - pedig az ippeg a republikánusok tökfejsége miatt veszett kárba.

Barack Obamát "ékesszóló" szimpatikus fiatalembernek nevezte, de hiányolta a tetteket a szavak mögül. Bill Clintonnal hasonlította össze, aki, bár fiatal elnök volt, legalább a költségvetést rendbeszedte - a republikánusok meg látszólag Bill Clintont tapsolták - mi van itt, másodszor?

Tovább

A bajkeverők királya

2008. szeptember 3., 04:43 Módosítva: 2009.02.07 11:05

"Ha a demokratákat hallgatjuk, azt hihetnék, hogy egy gazdasági válságban vergődő, lenézett országban élünk. Pedig még mindig a világ egyik legprosperálóbb, legszabadabb országa a hazánk" - kezdte beszédét Fred Thompson volt szenátor és volt republikánus elnökjelöltjelölt.

Aztán Sarah Palin dicsőítésébe kezdett, akitől a demokraták és a liberális média szerinte beszart. Palint ő tettrekész vezetőnek, reformernek, az alaszkai pártestablishment elleni harc megvívójának és nyertesének nevezte. Szerinte a baloldal azért pánikol, mert Palin már bebizonyította, hogy képes legyőzni az establishmentet.

Tovább

Bush McCainnel történt összetűzéseivel viccelődött

2008. szeptember 3., 04:03 Módosítva: 2009.02.07 11:05

 A videótelefonon bejelentkező Bush azzal kezdte, hogy Washingtonban kellett maradnia, felügyelni a Gustav hurrikán utáni helyreállítási munkákat. Majd megosztotta nézeteit John McCainről, akit nagy amerikainak nevezett. Mint mondta, elnöksége nyolc éve alatt naponta olvasta a hírszerzési jelentéseket az országot fenyegető veszélyekről. John McCain készen áll, hogy szembeszálljon a problémákkal és vezesse az országot, mondta, felidézve katonamúltját, pártoskodáson túlmutató kongresszusi munkáját és hadifogolymúltját - amit az önérdek feladása példájának nevezett. "Ha a Hanoi Hilton nem törte meg John McCaint, a dühös baloldal sem fogja" - döfött egyet a demokraták felé a közönség nagy örömére.


John McCain szembe fog szállni az adóztatáspárti kongresszussal és be fog fektetni az alternatív energia utáni kutatásokba - hangsúlyozta McCain programjának két fontos aspektusát. Majd megnevettette a küldötteket, amikor azt mondta, "én már csak tudom, hogy John kiáll a nézeteiért" (ezzel lényegében megtette azt a szívességet McCainnek, hogy maga utalt korábbi politikai összetűzéseikre).

Laura Bush a nőkhöz szólt és az oktatásról beszélt

2008. szeptember 3., 03:53 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Másodszor szólalt fel a republikánus konvención Laura Bush, igaz, hétfőn csupán adakozásra szólította a küldötteket a hurrikánkárosultak javára. Keddi felszólalásában a nőket célozta meg, felsorolva a magas pozíciót betöltő republikánus nőket. Két másik témát emelt ki még, férje oktatási reformját, melynek köszönhetően számon kérhető az iskolákon a teljesítmény, és melynek köszönhetően a First Lady szerint javulnak a tanulók vizsgaeredményei. A másik az AIDS elleni küzdelemben tett erőfeszítéseikről szólt. Végül hálát mondott a katonai szolgálatot teljesítőknek.