Fehér ház

Legalább 290 elektort szerzett, és országosan is csak 0,2 százalékkal kapott kevesebb szavazatot. Ő az Egyesült Államok új elnöke.

Friss kommentek

Elnökválasztási térkép

Trump kampányának új központi témája: a csalás

október 19., 17:21 Módosítva: 2016-10-29 20:27:27
3
6 hozzászólás

Még a 2016-os kampányhoz mérve is elképesztő szintre zuhant az elnökválasztási küzdelem hajrája: az egyik fő téma ugyanis nem más, mint hogy mennyire lehet elcsalni a választást. Donald Trump többek között ezzel akarta már múlt héten is mozgósítani saját táborát, illetve megágyazni a magyar idő szerint csütörtök hajnalban esedékes utolsó elnökjelölti vitának.

Közben viszont egy rejtett kamerás videófelvétel is egyre jobban terjed a neten, ezen egy demokrata pártaktivista beszélt arról, hogyan lehet balhét kirobbantani Trump gyűlésein. A videó arra utal, hogy a Clinton-kampánnyal kapcsolatban álló szervezetek egyike tudatosan szított erőszakot Trump egyes kampányrendezvényein. Egy másik videón pedig ugyanez az aktivista arról beszél, hogy már ötven éve folyik szavazók buszoztatása.

Elindult erről a vita

Trump egy korábbi narratívát felelevenítve azt mondta, a november 8-i választások „abszolút el lesznek csalva" Hillary Clinton javára, és a republikánus pártvezetést is ostorozta, amiért többségében nem álltak be mögé ebben a kérdésben. Egészen év elejéig nyúlik egyébként vissza, hogy Trump csalásra hivatkozik – mikor az elővalasztásokon a másik Republikánus jelölt, Ted Cruz nyert Iowában, Trump akkor is azt emlegette, hogy ellopták tőle a kaukuszt: 

6 hozzászólás Tovább

Á, ez csak férfibeszéd

október 19., 14:48 Módosítva: 2016-10-19 21:39:44
115
13 hozzászólás
„Ragadd meg a pinájukat. Bármit megtehetsz" – mondta úgy nagy általánosságban a szép nőkről Donald Trump egy 11 évvel ezelőtti, de másfél hete nyilvánosságra került tévéinterjún, amikor azt hitte, még nincs bekapcsolva a mikrofonja. A trumpista nők, akikkel beszéltünk, meglepődtek ugyan a másfél hete kiszivárgott felvételen hallható durva beszéd hallatán, de állítják: a férfiak már csak ilyenek, gyakran beszélnek egymás közt így a nőkről. Azt is megnéztük, milyen érvelésekkel védekezik, és megy át ellentámadásba az elmúlt napokban a választási csalás lehetőségét kampánya középpontjába helyező Donald Trump. Trump támogatottsága felmérések szerint alig csökkent az elmúlt hetek botrányai miatt saját táborában, viszont alig három héttel a választás előtt összességében Clinton tovább erősödött.

De nem csak a „Ragadd meg a pinájukat. Bármit megtehetsz" szöveg került napvilágra mostanában. Egy másik felvételen Trump elismerte, hogy a saját lánya, Ivanka Trump „jó bula", miután korábban azt is mondta róla, hogy akár le is feküdne vele, ha nem lenne a lánya. És a botránysorozat még itt sem ért véget, volt olyan nő, aki azzal vádolta meg Trumpot a múlt héten, hogy ellentmondást nem tűrően ráhajtott évekkel ezelőtt, „olyan volt, mint egy polip, a keze ott volt mindenhol."

„Nagyon meglepődtem, miután én soha az elmúlt 23 év alatt nem hallottam és nem tapasztaltam semmilyen körülmények között tiszteletlen viselkedést, vagy akar megjegyzést nőkkel szemben Donald Trumptól. Viszont hozzá kell tennem, hogy tudom azt, hogy 

férfiak egymás között szoktak így beszélni, de nyilván nem bekapcsolt mikrofonba

– mondta az Indexnek a 2005-ös felvételről Varga Ildikó, az a magyar származású amerikai nő, aki Donald Trump személyes ismerőse és Egyesült Államok-szerte huszonhét olyan nőszervezet beindításában vett részt, amelyek a republikánus elnökjelöltet támogatják. Varga Ildikó azt mondja, ugyan elítéli az ilyen és ehhez hasonló megjegyzéseket a nőkkel szemben, de alapvetően nem változott Donald Trumpról a véleménye. „Most is úgy gondolom, hogy ő az, aki az USA gazdasági és politikai problémáit helyre tudja hozni”.

A nőszervezetek, amiknek a beindításában Varga Ildikó részt vett, azért küzdenek, hogy bemutassák Trump család- és nőbarát oldalát. „A szervezeteinkben téma volt a hangfelvétel, de a nők véleménye az volt, hogy ez csak „férfibeszéd”, és hogy a Clinton-kampány próbálja elvonni az emberek figyelmet a valós problémákról. Időzítve volt az is, hogy mikor kerüljön napvilágra a felvétel” - magyarázta Varga Ildikó.

13 hozzászólás Tovább

Obama: Trump úrnak azt javaslom, ne nyafogjon

október 18., 21:15 Módosítva: 2016-10-19 10:37:32
88
20 hozzászólás

Azt javaslom Trump úrnak, hogy ne nyafogjon, és próbáljon meg szavazatokat szerezni

- ezt üzente Barack Obama a republikánus elnökjelöltnek egy keddi sajtótájékoztatón, amikor arról kérdezték, mit szól ahhoz, hogy Trump szerint biztos el lesz csalva a választás, írja a BBC.

"Egyébként meg az, hogy már az előtt nyafogsz, hogy véget ért volna a játszma, nem egészen azt a vezéregyéniséget és keménységet mutatja, amit egy elnöktől vársz" - tette hozzá.

20 hozzászólás Tovább

Emailbotrány: egy államtitkárt nyomásgyakorlással vádolnak

október 18., 11:02 Módosítva: 2016-10-29 20:27:27
1
3 hozzászólás

Donald Trumpnak sikerült magára vonnia a figyelmet a nőkre tett korábbi megjegyzéseivel, de újra felbukkant Hillary Clinton emailbotránya is, amikor hétfőn az FBI eddig ismeretlen dokumentumokat hozott nyilvánosságra korábbi nyomozásából. Ezekben az szerepelt, hogy a nyomozás során kikérdeztek egy FBI-tisztviselőt, aki többek között arra utalt, hogy Patrick Kennedy államtitkár valamit valamiért ajánlatot tett még nyáron, és nyomást próbálhatott gyakorolni a szervezetre. Az ügyben az FBI és a Clinton-kampány képviselői is tagadnak.

3 hozzászólás Tovább

Melania Trump: A férjem egy gentleman

október 18., 07:40 Módosítva: 2016-10-18 11:26:32
3
4 hozzászólás

Hazudnak azok a nők, akik azt állítják, hogy Donald Trump zaklatta őket szexuálisan – állt Melania Trump férje mellé. Igaz, az republikánus elnökjelölt felesége szerint is elfogadhatatlan dolgot mondott a nőkről, ami után egyébként sem egyértelmű támogatottsága megbomlott a Republikánus Párton belül.

4 hozzászólás Tovább

Addig vegyen fegyvert, amíg nem lesz Clinton az elnök

október 17., 21:18 Módosítva: 2016-10-18 09:38:31
5
8 hozzászólás

Egy Las Vegasi fegyverbolt úgy gondolja, hogy Hillary Clinton elnöksége esetén a fegyverárak az egekbe szöknek, írja a businessinsider.com. Ezért egy újságban meghirdették a "Pre-Hillary Sale"-t, azaz kvázi egy kiárusítást, amiben fegyvervásárlásra buzdítanak mindenkit , még mielőtt Clintont elnökké választják.

8 hozzászólás Tovább

Az USA válaszcsapást lengetett be a hekkertámadások miatt

október 17., 13:04 Módosítva: 2016-11-11 15:58:08
5
15 hozzászólás

„Hogyhogy nem üzent az USA még semmit Oroszországnak?" – ezt a kérdést kapta meg Joe Biden alelnök az NBC egyik tévéadásában, mikor a demokrata pártot ért hekkerbotrányról és szivárogtatásról kezdett érdeklődni a riporter. A válasz rövid volt, de egyértelmű:

Fogunk üzenni

– mondta Biden, egy játékos félmosollyal az arcán.

15 hozzászólás Tovább

Trump drogtesztre küldené Clintont

október 16., 14:16 Módosítva: 2016-10-17 09:11:26
321
28 hozzászólás

Donald Trump szombaton egy New Hampshire államban tartott gyűlésen azt javasolta, hogy a következő vita előtt mindkét elnökjelölt vegyen részt egy drogteszten, írja a Politico. A republikánus elnökjelölt ezt azzal magyarázta, hogy szerinte Hillary Clinton a legutóbbi vita alkalmával feltűnően fel volt spanolva, a végére azonban látványosan elfáradt. „Alig tudott elvánszorogni az autójához" – mondta.

28 hozzászólás Tovább

Trump szerint a szexuális zaklatásos vádakkal csak le akarják járatni

október 15., 19:21 Módosítva: 2016-10-28 09:25:41
3
3 hozzászólás

A republikánus elnökjelölt továbbra is teljes defenzívába szorulva tagadja, hogy szexuális ragadozó lenne. 

3 hozzászólás Tovább

Belebetegednek az amerikaiak az elnökválasztásba

október 14., 19:51 Módosítva: 2016-10-14 22:53:00
7
0 hozzászólás

A legjobb, amit barátainkkal tehetünk, ha megtartjuk magunknak a véleményünket – ez lehet a tanulsága annak a kutatásnak, amely szerint az elnökválasztással kapcsolatos hírek komoly stresszforrást jelentenek az amerikaiaknak.  Az egyik legnagyobb súlyosbító tényező a közösségi média, mivel hirtelen a magánszférában is gyűlölködő kommentekkel kell megbirkózniuk a politikát követőknek. A regisztrált demokraták 55%-a, a republikánusok 59%-a stresszel a választás miatt,  derült ki az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) felméréséből.

Szólj hozzá! Tovább

Michelle Obama remegő hangon szólt „szexuális predátor” Trumpról

október 14., 00:11 Módosítva: 2016-10-14 11:25:13
120
34 hozzászólás
Érzelmes és erős beszédet tartott Michelle Obama Hillary Clinton kampányeseményén csütörtökön: a first lady nagyon keményen nekiment a csak „egy jelölt” néven emlegetett Trumpnak a nyilvánosságra került hangszalagok miatt. „Tudom, hogy ez egy kampány, de ez már nem politika. Ez az alapvető emberi tisztességről szól.”

A 2005-ös hangfelvétel, melyen Trump nőzési szokásairól beszél („Ragadd meg a pinájukat. Bármit megtehetsz”) szavai szerint teljesen kiakasztották az elnök feleségét. „Nem tudok nem erre gondolni. Rendkívül megrázott, mélyebben, mint gondoltam volna” – idézi a CNN.

Korábban soha nem támadta ennyire direkten és erősen Trumpot egyik Obama sem. Michelle most arról beszélt, hogy nem akar szokásos kampányszöveget mondani, mert hamis lenne egyszerűen továbblépni a következő ügyre, mintha ez csak egy rossz álom lett volna.

34 hozzászólás Tovább

Sanders: Előre kell nézni, nem hátra

október 13., 15:36 Módosítva: 2016-11-11 16:08:58
1
6 hozzászólás

„A progresszív mozgalom dolga most az, hogy előre, ne pedig hátra nézzen" – reagált a Wikileaksen kiszivárgott emailekre Bernie Sanders vermonti szenátor az NBC Newsnak. A Wikileaks napok óta több ezer olyan emailt hoz nyilvánosságra, amik állításuk szerint John Podesta, Hillary Clinton kampányfőnökének a feltört fiókjából származnak.

6 hozzászólás Tovább

Polipként taperolta a nőket Trump

október 13., 12:23 Módosítva: 2016-10-18 00:54:58
7
4 hozzászólás

Úgy tűnik, tényleg kicsinálhatják a nők Donald Trumpot. A republikánus elnökjelölt – akinek a párttal kezdetektől ellentmondásos viszonya egyre ellenségesebb is – a nőkre nézve sértő, a vérfertőzéssel is zavarba ejtően viccelődő felvételek után újabb magyarázkodásra kényszerül négy nő vádja miatt, akik szerint Trump molesztálta őket. Trump kampánycsapata tagadja a vádakat, és perrel fenyegette meg többek között a New York Times-ot.

4 hozzászólás Tovább

Trump bocsánatot kért Szerbia bombázása miatt

október 13., 10:28 Módosítva: 2016-10-29 23:23:05
1
3 hozzászólás

Hiba volt bombázni a szerbeket 1999-ben - jelentette ki Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt a Nedeljnik című szerb hetilap legfrissebb, csütörtöki számának adott interjújában, majd bocsánatot kért azért, ahogyan az amerikai politika, különösen a Clinton-kormányzat bánt Jugoszláviával, illetve Szerbiával.    

"A szerbek bombázása, akik mindkét világháborúban a szövetségeseink voltak, nagy hiba volt. A szerbek nagyon jó emberek. Sajnos a Clinton-adminisztráció sok rosszat okozott nekik, de az egész Balkánnak is, amelyet kaotikussá tett. Korábban is többször bocsánatot kértem már a szerbektől az Egyesült Államok, különösen Clinton velük szembeni politikája miatt" - mondta az interjúban Donald Trump Bill Clinton amerikai elnök 1993 és 2001 közötti elnökségére utalva.

A NATO 1999 márciusában indított támadást Jugoszlávia ellen. Az akkor Szerbiából és Montenegróból álló országot 78 napig bombázták, a hadművelet legfőbb célja az volt, hogy elkerüljék a humanitárius katasztrófát Koszovóban, ahol a szerbek súlyos etnikai tisztogatást kezdtek a tartomány albán lakosság ellen.

3 hozzászólás Tovább

Újabb adagot tett közzé Clinton munkatársainak levelezéséből a WikiLeaks

október 13., 06:28 Módosítva: 2016-11-11 16:08:59
4
3 hozzászólás

Újabb 1200 elektronikus levelet hozott nyilvánosságra a WikiLeaks szerdán, állítólag valamennyi az amerikai demokraták kampányfőnöke, John Podesta magán email-fiókjából származik.

 A WikiLeaks lépésére reagálva Hillary Clinton demokrata elnökjelölt kampánycsapata megismételte egy nappal korábbi nyilatkozatát, miszerint a kiszivárogtatások hátterében Oroszország áll, amely így akarja befolyásolni az amerikai választási folyamatot.

3 hozzászólás Tovább

A nők teljesen kicsinálhatják a pártelittel hadakozó Trumpot

október 12., 22:43 Módosítva: 2016-11-11 13:17:26
706
27 hozzászólás

Bár az első felmérések Hillary Clintont hozták ki a második elnökjelölti vita győzteseként, de a megosztott értékelések alapján úgy tűnt, hogy a várakozásokat felülmúló Donald Trump azért összességében döntetlenre hozhatta az összecsapást. Viszont még ez is az előnyben lévő Clintonnak kedvezett volna, és az elmúlt napokban publikált – azaz nagyrészt még a vita előtti, sőt, részben a 11 évvel ezelőtt a nőkre tett becsmérlő megjegyzései miatt kirobbant botrány előtti adatokra támaszkodó – közvélemény-kutatások azt mutatják

a döntetlen nem lesz elég az összeomlás megakadályozásához.

A botrány és a vita hatása még csak most jelenhet meg a felmérésekben, amiket azonban az is befolyásolhat, hogy az elmúlt napokban minden más hírt agyonnyomott a Trump és a republikánus pártelit egy része között kibontakozó kvázi polgárháború, aminek már akár az elnökválasztáson túlnyúlva is komoly következményei lehetnek.

 

27 hozzászólás Tovább

Al Gore: Én aztán tudom, hogy minden szavazat számít

október 12., 16:57 Módosítva: 2016-10-12 23:40:44
4
1 hozzászólás

Ahogy erősödik a republikánusok és Donald Trump között a konfliktus, úgy nő Hillary Clinton választási esélye. A demokraták azonban nem dőlhetnek hátra – figyelmeztetett Al Gore.

„Élő bizonyítéka vagyok annak, hogy minden szavazat számít” – idézte a Politico a 2000-es elnökválasztás nagy vesztesét. A demokrata Al Gore Bill Clinton alelnökeként toronymagas esélyese volt a választásnak, amit végül mégis George W. Bush nyert meg – hiába kapott a republikánus jelölt országosan kevesebb szavazatot.

1 hozzászólás Tovább

Trump mindenkit arra kér, menjen el szavazni november 28-án

október 12., 10:13 Módosítva: 2016-10-12 15:15:15
10
10 hozzászólás

Business Insider írta meg , hogy a republikánus párt elnökjelöltje, Donald Trump egy kedd esti kampányrendezvényen szép szavakkal ecsetelte, milyen fontos is lenne. hogy támogatói  november 28-án  elmenjenek szavazni. Hogy ezzel a mozgósítással mi is a baj?

10 hozzászólás Tovább

Nem bírunk leszakadni Trumpról

október 12., 02:15 Módosítva: 2016-10-15 13:33:32
38
15 hozzászólás

Vita, vita, VITA! Bevált Hillary Clinton taktikája? A republikánus kabalaállat is jobban teljesítene Donald Trumpnál? A második elnökjelölti vita után csupa fontos és érdekes kérdést boncolgatunk a Fehér Ház-podcast második adásában.

15 hozzászólás Tovább

Trump: Végre megszabadultam a láncaimtól

október 11., 18:54 Módosítva: 2016-10-12 07:11:56
9
25 hozzászólás

Miután a nőkre tett korábbi kijelentései miatt több republikánus politikus nyíltan kritizálta Donald Trumpot, az elnökjelölt úgy kommentálta a dolgot, örül, hogy végre megszabadult a láncaitól.

Egészen pontosan azt írta twitterén, hogy nagyon jó érzés végre megszabadulni a láncoktól, így végre úgy harcolhat Amerikáért, ahogy igazán szeretett volna.

Beleszállt az egyik legbefolyásosabb republikánus politikusba, a házelnök Paul Ryanbe is, aki hétfőn kijelentette: a jövőben nem akarja védeni Donald Trumpot, és az energiáit sokkal inkább a képviselőházi és szenátusi többségük megvédésére fordítja majd.

25 hozzászólás Tovább

Negyedével kevesebben nézték a második összecsapást

október 11., 07:09 Módosítva: 2016-10-11 09:19:43
2
1 hozzászólás

Az első elnökjelölti vitára 84 millióan, Hillary Clinton és Donald Trump második összecsapására már csak 63 millióan voltak kíváncsiak – idézte a Politico a Mielsen adatait. Ez épp annyi, amennyien a Sunday Night Footballt nézték az NBC-n.

1 hozzászólás Tovább

A Wikileaks újabb Clinton-emailekkel állt elő

október 11., 00:18 Módosítva: 2016-11-11 16:09:01
1
8 hozzászólás

Hétfőn a Wikileaks újabb adag Clinton-emailt hozott nyilvánosságra, amelyek közt akadhatnak kellemetlenek a demokrata elnökjelölt számára. Az állítólag Joe Podesta, a Clinton kampány egyik vezetőjének emailfiókjának feltörésével megszerzett levelek a 2007-2016-os időszakot ölelik fel, és a második elnökjelölti tévévita – amiből egyébként elemzők szerint jobban jött ki Clinton – utáni reggel láttak napvilágot. Az amerikai sajtó már elkezdte kiválogatni az érdekesebb részeket, de az eddig megjelent cikkekből egyelőre igazán nagy leleplezés nem derült ki.

8 hozzászólás Tovább

Ryan: Nem fogom védeni Trumpot

október 10., 21:39 Módosítva: 2016-11-15 23:25:37
6
2 hozzászólás

Az egyik legbefolyásosabb republikánus, Paul Ryan házelnök egy konferenciahíváson jelezte a párt kongresszusi képviselőinek a második elnökjelölti vita után, hogy a jövőben nem akarja védeni Donald Trumpot, és az energiáit sokkal inkább a képviselőházi és szenátusi többségük megvédésére fordítja majd, írja a CNN.

2 hozzászólás Tovább

Trump ellentámadással próbált átlépni a nőkre tett megjegyzésein

október 10., 07:32 Módosítva: 2016-10-13 16:26:44
138
23 hozzászólás

Heves támadássorozattal és csúnya sárdobálással indult a demokrata Hillary Clinton és a republikánus Donald Trump második tévévitája, amin Trump belengette, hogy megválasztása esetén ügyészi vizsgálatot indíttatna Clinton ellen, míg a demokrata jelölt arról beszélt, hogy ellenfele soha semmiért nem vállalt felelősséget, és az elmúlt napokban is jól látszott, milyen ember valójában.

Talán nem volt még olyan elnökjelölt, aki annyira rossz helyzetből várhatott volna egy tévévitát, mint Donald Trump, akinek a 2005-ben nőkre tett becsmérlő megjegyzései miatt pénteken kirobbant botránya után a túlélésért kellett küzdenie. Az elmúlt két napban republikánus politikusok tömegesen hátráltak ki a milliárdos mögül, és még többen ítélték el a kijelentéseit. Ebből a felállásból kezdődött meg a vita, és a feszültség már akkor tapintható volt, amikor az első összecsapásukkal ellentétben Clinton és Trump ezúttal nem fogott kezet a bejövetelnél. A vitát éppen emiatt a különleges helyzet miatt több szinten érdemes nézni.

Nem lehet azt mondani, hogy Trump túllépett volna az eddigi magyarázatain a 2005-ös felvétel ügyében, vagy olyan nyilvános bűnbánást tanúsított volna, mint amit többen előzetesen vártak, helyette pont a legelső reakciójához nyúlt vissza. Azonban az első fél óra puffogtatásain túlnézve sikerült sokkal koncentráltabban kiállnia, mint az első vitán, ahol nagyon kijött a felkészülés hiánya a végére. Ezúttal többször is vissza tudott térni arra a múltkor is legerősebbnek ítélt üzenetére, hogy Clinton már 30 éve ott van a politikában, mégsem sikerült változást hoznia. Viszont rendszeresen méltatlankodott a moderátoroknál, amiért szerinte kevesebbet hagyták beszélni, mint Clintont (pedig mindketten nagyjából ugyanannyi, 40 percet beszéltek, Trump egy perccel többet). Azt lehet mondani, hogy az elmúlt napok után az előzetes várakozásoknál jobban szerepelt, és feltehetően sikerült a saját bázisát is feltüzelnie – ez pedig mind kulcsfontosságú volt neki a mostani helyzetben.

Az első vitához képest Clinton sokkal inkább védekezésre kényszerült, főként az emailügye miatt, viszont a Wikileaks legújabb szivárogtatásaiból sikerült valahogy kibújnia. Emellett jobban használta a town hall (kb. lakossági fórum) formátumot, amiben a helyszínen ülő bizonytalan választók is tehettek fel kérdéseket, és alapvetően egy stabil, megint elnökibbnek nevezhető teljesítményt nyújtott. Viszont nem tért vissza folyamatosan Trump botrányára, és olyan kiütéses győzelemtől nagyon messze volt, mint amiben több demokrata reménykedett az elmúlt napok után. Azonban már a vita előtt is ő vezetett a felmérésekben, és abban is bízhat, hogy Trump botránya sem fog hirtelen elhalni a vita végeztével, így egy döntetlen is neki kedvezne.

23 hozzászólás Tovább

Trump a túlélésért küzd majd

október 9., 21:21 Módosítva: 2016-10-18 00:54:59
101
23 hozzászólás

Talán nem volt még olyan elnökjelölt, aki annyira rossz helyzetből várhatott volna egy tévévitát, mint Donald Trump, akinek a pénteken kirobbant botránya után a túlélésért kell majd küzdenie magyar idő szerint hétfő hajnali háromkor, és könnyen lehet, hogy most dől el, mennyi esélye marad a november 8-i elnökválasztáson. Az elmúlt napokban minden korábbinál nagyobb hullámokat vertek ugyanis több mint tíz évvel ezelőtt nőkre tett trágár, becsmérlő kijelentései. Az előkerült felvételen Trump többek között arról beszélt 2005-ben, hogy házas nőre hajtott rá, és sztárként szerinte egyébként is bármit megtehet nőkkel.

Republikánus politikusok tömegesen hátráltak ki a kampánya során először bocsánatot kérő milliárdos mögül, és még többen ítélték el a kijelentéseit, az egész pedig akkorát robbant, hogy teljesen háttérbe szorította azokat a Hillary Clintonnak kínos emaileket is, amiket a Wikileaks rögtön Trump videója után hozott nyilvánosságra. Trump kizárta, hogy visszalépjen, de az újabb korábbi kijelentéseivel folytatódó botrány alaposan rányomhatja majd a bélyegét a sorsdöntő tévévitára, miközben Clinton egyébként is előnyben volt a felmérésekben.

23 hozzászólás Tovább

Az ősrepublikánus Schwarzenegger sem hajlandó Trumpra szavazni

október 9., 20:28 Módosítva: 2016-10-10 11:35:04
38
16 hozzászólás

Egyre több befolyásos republikánus politikus hátrál ki Donald Trump mögül az elnökválasztási kampány hajrájában, vasárnap Arnold Schwartzenegger, Kalifornia volt kormányzója közölte, nem támogatja Trumpot a novemberi választásokon - írja a Sky News. 

16 hozzászólás Tovább

Trump: A lányom jó bula, 12 éves lányokkal nem kezdek

október 9., 10:45 Módosítva: 2016-10-10 07:35:43
454
49 hozzászólás

A mostani sem Donald Trump hete: a pénteken nyilvánosságra hozott hangfelvétel után - melyen többek között arról beszél egy tévéműsor házigazdájával, hogyan ragadja “pinán” a nőket - a múltja ismét előjött. A CNN által előásott felvételeken Trump kedvenc rádióriporterének, Howard Sternnek nyilatkozik - az elmúlt 17 évet felölelő gyűjtés központi témája pedig Trump viszonya a nőkkel.

Amikor 2006-ban a lányáról, Ivankáról beszélgettek, Stern megkérdezte Trumpot, hogy vajon Ivankának volt-e mellműtétje, “mert mintha nagyobbak lennének a mellei.” Trump, aki közismerten szívesen beszél a lányáról, erre azt feleli, hogy nem, “Ivankának mindig is ilyen dús keblei voltak.” Egy ennél korábbi, 2004-es hangfelvételen Stern “jó bulának” titulálja a lányt, és megkérdezi Trumpot, hogy egyetért-e vele. “Aha” - feleli Trump, aki egy korábban már nyilvánosságra hozott tévéfelvételen azt is kijelentette, hogy legszívesebben járna Ivankával, ha lehetne.

49 hozzászólás Tovább

Meghekkelhetik-e az amerikai választást az oroszok?

október 9., 08:19 Módosítva: 2016-11-11 15:58:16
121
14 hozzászólás
Amerikában nyár óta egymást követik a nagy hekkelésekről szóló hírek, és szinte már naponta jelenik meg cikk arról a helyi médiában, hogy akkor most kell-e attól félni, hogy a kibertámadások káoszba fullasztják a novemberi elnökválasztást – ami sebezhetetlennek mondjuk tényleg nem nevezhető. Egyre hangosabbak az Oroszországot a háttérben sejtő hangok, de hivatalosan csak nagy sokára merte kimondani a kormány, hogy szerintük Putyinék hekkelgetik az amerikai politikát. Igazán erős bizonyítékkal viszont még mindig nem álltak elő nyilvánosan. A magyar szakértőt kérdeztük, hogyan lehet megbizonyosodni arról, honnan jött a támadás. Mi lesz az orosz hekkerekkel, ha Clinton vagy ha Trump lesz a következő elnök?

Mi folyik ott Amerikában?

Az Egyesült Államok kormánya hosszas időhúzás után végül péntek este mondta ki hivatalosan, amit már egyre több politikus és néhány szakértő is sürgetett:

Az Egyesült Államok Hírszerzési Közössége nagy biztonsággal állítja, hogy az orosz kormány irányította az emailek ellopását amerikai személyektől és intézményektől, köztük politikai szervezetektől.

A belügyminisztérium (DHS) és az amerikai hírszerzést összefogó Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság (ODNI) közös közleménye a legújabb fordulat az utóbbi hónapok egyre intenzívebb botrányában, amelyben az Egyesült Államokat több politikailag érzékeny hekkertámadás és szivárogtatás rázta meg. A sort a Demokrata Párt elleni támadások nyitották, de messze nem csak ők érintettek:

  • A pártvezetésként értelmezhető Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) levelezésének feltörése után Hillary Clinton elnökjelöltre nézve kínos emailek szivárogtak ki júliusban.
  • Még abban a hónapban kiderült, hogy a demokraták kongresszusi képviselői kampányát összefogó DCCC-t is meghekkelték.
  • Augusztusban az azóta nyíltan Hillary Clinton mögé álló New York Times több újságírójától is adatot loptak.
  • Szeptemberben derült ki, hogy a nyáron két állam választói adatbázisát is támadták. Arizonában júniusban próbálkoztak, de végül nem fértek hozzá az adatokhoz, Illinois-ban pedig júliusban, itt sikerrel jártak: 200 ezer választó adatait szerezték meg, mielőtt kizárták őket a rendszerből.
  • Szintén szeptemberben a first lady, Michelle Obama útleveléről kerültek fel a netre szkennelt képek.
  • Demokrata politikusok mobiljaihoz is hozzáférhettek ismeretlen támadók.
  • Közben kiderült, hogy az FBI nem kettő, hanem húsz olyan államról tud, ahol hekkerek kóstolgatták a választói adatbázisokat.
  • Október elején kiszivárogtattak állítólag a Clinton Alapítványtól lopott iratokat is, bár az alapítvány szerint ezek nem tőlük származnak.
  • Végül a kormányzati közleménnyel egy napon a WikiLeaks kiadott egy nagy adag emailt Clinton közvetlen stábjának levelezéséből, amelyből kiolvashatók részletek a demokrata jelölt korábbi, zárt körben előadott, fizetett előadásaiból.

Bár a tendencia jól látható, mindeddig kevés konkrétumot lehetett tudni arról, kik lehetnek valójában a támadók, és a kormány most se közölt semmilyen részletet a vád mellé, úgyhogy a bizonytalanság továbbra se oszlott el. Ez részben a kiberbűnözők nehéz visszakövethetőségének köszönhető, de legalább ennyire annak is, hogy szinte lehetetlen szétszálazni a technikai és politikai tényezőket. A feladat nehézségét az is jelzi, hogy az orosz kormány hivatalos megvádolása még csak a demokraták elleni akciókra vonatkozik, a választói adatbázisokat támadó hekkerekről a kormány saját bevallása szerint se tud továbbra se semmi közelebbit.

Azon naivitás lenne csodálkozni, hogy oroszok amerikaiakat hekkelnek, vagy éppen fordítva, de ha ez az egész valóban hozzájuk köthető, akkor a kémkedéssel megszerzett információ szivárogtatása és ezzel a nyilvános, direkt politikai manipuláció új szintre emelné az államok közötti kiberháborút.

Kérdés, milyen bizonyítékok alapján állíthatja az amerikai hírszerzés, hogy orosz hekkerek követték el a támadásokat? És az, hogy ezek a hekkerek ráadásul a kormánynak dolgoznak? Egyáltalán milyen bizonyítékok alapján lehet megvádolni ilyesmivel egy másik államot? Technikailag lehetséges lenne-e az amerikai elnökválasztás lényegi befolyásolása kívülről? Nézzük sorban!

14 hozzászólás Tovább

Trump távozását akarják a republikánusok, hiába

október 9., 07:34 Módosítva: 2016-10-10 07:35:41
623
23 hozzászólás

Egyre több republikánus politikus szólította fel szombaton elnöki ambíciói feladására Donald Trumpot, a párt elnökjelöltjét azt követően, hogy nyilvánosságra kerültek több mint tíz évvel ezelőtti nőkre tett trágár, becsmérlő kijelentései. Trump jelezte: nem száll ki a versenyből. Még Mike Pence, a republikánusok alelnökjelöltje is azt mondta, hogy Trump szavait se megbocsátani, se megvédeni nem lehet. Trump felesége is sértőnek, védhetetlennek minősítette szavait.

Közben kiderült, hogy nem sokkal Pence nyilatkozata után Trump kampányoldaláról eltűntek az alelnökjelölt soron következő kampányeseményei, helyettük az az üzenet fogadta a látogatókat. hogy majd később teszik azokat közzé. Nem sokkal cikkünk megjelenése előtt két nyilvános eseményt visszatettek az oldalra, de ez is azt vetíti elő, hogy a Republikánus párton belül egyre hangosabbak azok a hangok, akik Trump visszalépését és Pence elnökjelöltségét szorgalmazzák.   

23 hozzászólás Tovább

Trumpot méltatja a kormányszóvivő egy amerikai jobbos lapban

október 8., 10:36 Módosítva: 2016-10-08 16:45:19
11
6 hozzászólás

Kovács Zoltán kormányszóvivő exkluzív interjút adott az amerikai politikai paletta jobbszélét képviselő Breitbart.com internetes lapnak, amelyben kiállt Donald Trump bevándorlásellenes politikája mellett, bár azért azt leszögezte, hogy nyíltan és hivatalosan nem támogatja a republikánus elnökjelöltet a magyar kormány.

A kormányszóvivő nyilatkozata pont azzal egy időben jelent meg a nagyjából a Demokrata vagy a Pesti Srácok amerikai megfelelőjeként jellemezhető lapban, hogy Trump újabb botrányba keveredett durván szexista kijelentései miatt.

6 hozzászólás Tovább