Hősök előtt tisztelegnek

2008. szeptember 3., 03:47 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A második videóvetítés hőse egy Irakban hősi halált halt Navy SEAL, azaz különleges alakulatos katona volt, aki rávetette magát egy gránátra, hogy megmentse társai életét. Hősiességéért a Medal of Honourral, az Egyesült Államok legmagasabb katonai kitüntetésével tüntették ki halála után. A küldöttek álló ovációval köszöntötték a konvención megjelent nővérét, akit Cindy McCain magához is ölelt. Ezt követően álló ovációval köszöntöttek öt másik veteránt, akiket szintén kitüntettek a Medal of Honourral, és köszöntötték John McCain volt hadifogolytársait is.

Előkerült McCain örökbe fogadott gyermeke

2008. szeptember 3., 02:47 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Karakterépítő beszédet mondott Wes Gullett, McCain egyik legközelebbi tanácsadója. Gullet bangladesi kislányával együtt lépett fel, és el is mesélte Nikki történetét. Nikkit Cindy McCain hozta az Egyesült Államokba, akkor, amikor maga is örökbe fogadott egy életveszélyes betegségben szenvedő kislányt, Bridgetet. Gullett beszédében Cindy McCain jószolgálati tevékenységéről és John McCain karakteréről beszélt.

Isten hozta Disznószemben

2008. szeptember 3., 02:14 Módosítva: 2009.02.07 11:05

"Isten hozta önöket Disznószemben" - vicceskedett a vendéglátó minnesotaiak nevében Norm Coleman, az állam republikánus szenátora. St. Paul/Minneapolist ugyanis eredetileg Pig's Eye-nak, azaz disznószemnek hívták, ahol egy katolikus pap Szent Pál tiszteletére kápolnát emelt. "Bár jómagam zsidó vagyok, gyakran megfordultam már abban a templomban" - mondta Coleman, majd a republikánusok helyi sikereit kezdte sorolni munkahelyteremtéstől a konvenció helyszínéül is szolgáló csarnok felépítéséig.

Rosa Parks és Martin Luther King a videóprezentációban

2008. szeptember 3., 02:06 Módosítva: 2013.01.31 15:30

 Első a Haza címmel vetítettek az imént egy videoinstallációt a küldötteknek. A republikánus sztárok (Schwarzenegger, Reagan és a legnagyobb tapsot kapó George W. Bush - mi van itt?) mellett felbukkant a fekete polgárjogi mozgalom két legnagyobb hősének, Rosa Parksnak és Martin Luther Kingnek a képe is. Barack Obama jelölése tényleg megváltoztatta az Egyesült Államokat.

A CNN szerint buli van

2008. szeptember 3., 02:02 Módosítva: 2009.02.07 11:05

És tényleg, az egész pont úgy néz ki, mint amilyennek egy republikánus bulit képzelnénk. Középkorú öltönyösök és amúgy viszonylag sok jó nő barna, "Szolgálat" feliratú táblákat lenget valami későnyolcvanasévek-beli New Jersey-i prolirockra. A kezdés előtt viszont remek jazz szólt.

Osztályfényképezés

2008. szeptember 3., 01:55 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A republikánus jelöltek két percre hátat fordítottak a pódiumnak, hogy egy panorámakamerával osztályfényképet készíthessenek róluk. A gyűlést Joe Boehman, a republikánusok képviselőházi (kisebbségi) vezére nyitotta meg. Boehman McCain reformerségét hangsúlyozta, egyből odadöfve a demokratáknak, mondván ő és McCain többször is harcba szálltak Nancy Pelosi demokrata képviselőházi elnökkel, hogy véget vessenek a pántlikázott pénzek osztogatásának. Úgy látszik, ez lesz az egyik fő témája a konvenciónak - mit is várhatnánk egy elméletileg fiskális konzervatív párt gyakorlatilag is fiskális konzervatív jelöltjétől. (Bush alatt nehéz volt észrevenni, de valójában a republikánusok a kis kormányzat pártja.)

Leveszik a kesztyűt

2008. szeptember 3., 01:41 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A CNN értesülései szerint a republikánusok minden tekintetben visszatértek eredeti konvenciós terveikhez - azaz most már nem fogják vissza magukat, lekerülnek a kesztyűk, a nap  javarészt a demokraták gyalázásáról fog szólni. Fred Thompson a szivárogtatások szerint a Sarah Palin elleni támadások miatt fog tüzet okádni a demokratákra, egyben tovább erősítve az alaszkai kormányzó konzervatív hitelét. Nagy rá az esély, hogy ahogy a demokratáknál a kedd volt a szélsőbalos hülyék napja, úgy a republikánusoknál a kedd lesz a szélsőjobboldali idiótáké. És még George W. Bush is beszélni fog, úgyhogy ma kijut a jóból.

Ma tényleg elkezdődik

2008. szeptember 3., 01:30 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Ugyan technikailag már hétfőn megkezdődött, ténylegesen csak ma indul el a republikánusok elnökjelölő gyűlése, hiszen a Gustav hurrikán végül a vártnál kisebb felfordulást okozott. Így viszont nem ússzuk meg George W. Bush nélkül, aki műholdas kapcsolással fog bejelentkezni. Hétfői, a hurrikán áldozatai javára történő adakozásra felhívó beszéde után Laura Bush kedden is szót kap. Felszólal McCain régi cimborája, Joe Lieberman volt demokrata alelnökjelölt, független szenátor is. A liberális szárny ellenpontozására Lieberman után Fred Thompson, a konzervatív szárny egykori üdvöskéje is szót kap. Abból ítélve, hogy Minnesota szenátora, Norm Coleman, és egyik képviselője, Michele Bachmann is beszédet mond, arra következtetünk, hogy McCain stábja harcba szállna az állam megszerzéséért - hogy is mondjam, inkább vak, mint bátor.

Hopp, már vége is van

2008. szeptember 2., 00:11 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Egy pillanatra kimentem, így le is maradtam Cindy McCain beszédéről. Mire visszaértem, a konvenció levezető elnöke éppen szavazást kezdeményezett a gyűlés berekesztéséről szóló indítványról. A konvenció közfelkiáltással elfogadta az indítványt, kedden, egyelőre meg nem határozott időben és egyelőre ismeretlen programmal folytatják a gyűlést.

Valóban szó volt róla, hogy a konvenció első napját a szabályok szerint előírt minimumra korlátozzák, de ennél egy picit többre számítottunk.

Vigyázat, Bush szemmel tartja a helyzetet

2008. szeptember 1., 23:54 Módosítva: 2009.02.07 11:05

"Bush elnök figyelemmel kíséri a [hurrikán okozta] helyzetet" - mondta a republikánus konvención Laura Bush. Nem tudjuk, hogy ezt megnyugtatónak szánta-e. A First Lady a nap tematikájának megfelelően visszafogott volt, gyakorlatilag semmit sem mondott azon kívül, hogy a hurrikán veszélyeztette államokban a republikánusok kormányoznak, és mind a négy kormányzó nagyon felkészült vezető. Ezzel fel is konferálta Bobby Jindal louisianai kormányzó videoüzenetét.

Szappanoperai fordulat Sarah Palin életében

2008. szeptember 1., 23:50 Módosítva: 2009.10.08 12:12

Egyszerűen nem tudunk betelni Sarah Palinnal. Pár órával a republikánus konvenció előtt újabb remek fordulattal gazdagodott története. Az alelnökjelölt bejeletette, hogy 17 éves, végzős gimnazista lánya, Bristol öt hónapos terhes. A hívő keresztény Palin rögtön hozzátette, hogy Bristol megtartja a babát és feleségül megy gyermeke apjához.

Tovább

És ha már Sarah Palinnál tartunk

2008. szeptember 1., 23:39 Módosítva: 2009.02.07 11:05

McCain választása azért is eshetett Sarah Palinra, mert ismeretlenségével a jelölt lázba hozhatja a médiát. Ha ez volt a cél, sikerrel jártak. Kérdés, hogy mennyire készültek fel Palin múltjából. A Washington Post máris kiásta, hogy az alaszkai kormányzó, még mielőtt alaszkai kormányzó lett volna, Alaszka korrupcióval gyanúsított szenátorának politikai akcióbizottságát vezette. A szervezeteket az adótörvény vonatkozó paragrafusa alapján 527-eseknek hívják, a lényegük, hogy míg egy politikus nem gyűjthet korlátlanul adományokat, egy 527-es igen. Palin 527-esét "Ted Stevens Kiválóság a Közszolgálatban"-nak hívták.

Tovább

Hatalommal való visszaélés ügyében faggathatják Palint

2008. szeptember 1., 23:23 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Az este nyilvánvalóan nem tartogat sok izgalmat, ahogy valószínűleg az egész konvenció elég lapos lesz. De legalább lesz időnk más dolgokról is beszélni. Kezdjük egyből egy zaftos sztori fejleményeivel.

John McCain alelnökjelölt-választásában nem csak az volt a meglepő, hogy egy szinte teljesen ismeretlen, mindössze húsz hónapja hivatalban levő kormányzót választott társnak, de az is, hogy választottja ellen nyomozás folyik. Sarah Palin életrajzában már röviden említettük a történetet, de foglaljuk össze újra, kiemelve az új feljeményeket.

Tovább

Louisianaiaknak adakoznak a republikánus konvención

2008. szeptember 1., 23:20 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A Gustav hurrikánra tekintettel szinte észrevétlenül vette kezdetét a republikánusok Minnesota-St. Paul-i elnökjelölő gyűlése. Hangulatról aligha beszélhetünk, hiszen maga John McCain kérte a mulatság hanyagolását, a hurrikánra tekintettel. A vihar egyértelműen uralja a tematikát, a konvenció küldöttei és vendégei emeltdíjas sms-ekkel adakoztak a Vöröskereszt javára.

Obama nézettebb, mint az olimpia

2008. augusztus 31., 16:31 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A helyszínen 80 ezren, a tévén keresztül pedig több mint 38 millióan láttak, amikor Barack Obama csütörtök este hivatalosan is elfogadta pártja elnökjelöltségét. A Nielsen Media Research adatai alapján az illinois-i szenátor beszéde az Egyesült Államokban nézettebb volt, mint a pekingi olimpia megnyitóünnepsége, az Oscar-díjátadás vagy éppen a Megasztár népszerű amerikai megfelelőjének, az American Idolnak a döntője.

Tovább

Borulhat a republikánus konvenció programja

2008. augusztus 31., 12:58 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Az amerikai partokhoz közeledő Gustav hurrikán miatt átszervezhetik az eredeti tervek szerint hétfőn kezdődő republikánus jelöltállító gyűlés egész programját. George W. Bush elnök szinte biztosan nem lép színpadra a nyitónapon Minnesotában, és az is elképzelhető, hogy John McCain is a veszélyeztetett térségből, műholdas kapcsolaton keresztül mondja majd el csütörtöki beszédét, amelyben elfogadja pártja hivatalos jelölését. (CNN, Politico)

Tovább

Szarvasvadász

2008. augusztus 30., 15:34 Módosítva: 2009.10.08 12:12

John McCain 2008. augusztus 29-én, nagy meglepetésre Sarah Palint, Alaszka 44 éves kormányzóját kérte fel alelnökjelöltjének. Palin neve ugyan már 2007-ben lehetséges alelnökjelöltként merült fel - Rudy Giuliani volt New York-i polgármester lehetséges társaként emlegették -, és neve szerepelt McCain alelnökjelöltjei között is, a többség tapasztaltabb társaira tippelt volna. Mert Sarah Palinról nem sokat tudtak - a CNN tudósítói a bejelentés után azon viccelődtek, hogy a hír kiszivárgása utáni első órában azt találgatták, hogyan kell ejteni a nevét. Nem úgy, mint a híres Michael Palinét, hanem az "a" hangot amerikaiasan elnyújtva, kb péjlinnek.

Nézük, ki is ő.

Tovább

McCain meglepetése: Palin az alelnökjelölt

2008. augusztus 29., 16:56 Módosítva: 2009.02.07 11:05

John McCain és kampánystábja egészen váratlan, első blikkre zseniálisnak tűnő döntést hozott. Miközben az elemzők folyamatosan Mitt Romney-t emlegették alelnökjelöltjeként, nagy meglepetésre Sarah Pallint, Alaszka újonc kormányzóját választotta alelnökjelöltnek. Palin hosszabb bemutatására csak szombaton kerítünk sort (végkimerültség a konvenció miatt), így előzetesen csak három ok, ami miatt Palin remek választásnak tűnik: Palin 44 éves, így fiatalos lendületet hozhat a 72 éves szenátor kampányába; Bár csak két éve kormányzó, de a posztját a helyi korrupt republikánus vezetést, majd egy volt demokrata kormányzót legyőzve szerezte meg, és makulátlan a múltja, a népszerűsége meg a csillagokat veri; és végül, de nem utolsó sorban Palin egy igazi republikánus MILF vadmacska. 1984-ben második volt a Miss Alaska szépségversenyen - a díjából fedezte egyetemi tanulmányait. Ötgyerekes családanya, gyerekkorában pedig hajnali háromkor kelt, hogy suli előtt még rénszarvasra vadászhasson apuval. Ja, és férjével kereskedelmi halászok voltak, ami igen kemény munka, így nem kell félteni semmitől. Emellett a választás annyira meglepő, hogy az elmúlt órákban már igen kevés szó esett Obamáról.

Az amerikai sajtó gyakorlatilag - amerikai idő szerint - reggel óta arról a rejtélyes magángépről beszélt, ami csütörtök éjjel érkezett Alaszkából Ohióba, ahol McCain délben hivatalosan is bemutatja választottját.

Demcon, 4. nap, összefoglaló

2008. augusztus 29., 07:48 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Ezzel megvolnánk, Barack Obama nyolcvanezer ember előtt a Denver Broncos amerikafutball-csapat stadionjában elfogadta a Demokrata Párt elnökjelöltségét. Beszédét, amit, ne legyen kétségünk, az amerikai kommentárok nyilván minden idők egyik legjobbjának fognak nevezni, részletesebben kiellemeztük az eseményről élőben tudósító Fehér Ház blogban. Szerintünk messze nem volt olyan jó beszéd - szokás szerint hiányzott a tartalom a nagy szavak mögül -, bár a célnak, a nyolcvanezer néző és a demokrata bázis feltüzelésének kétségtelenül megfelelt. Összefoglaló a demokrata konvencióról az Indexen.

Álmai Amerikája

2008. augusztus 29., 06:20 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Egy dolgot sosem vitattunk el Barack Obamától. A demokraták elnökjelöltje szónokolni nagyon tud. Legjobb szónoklatát még januárban mondta el, Dél-Karolinában az előválasztási győzelme után. A legrosszabbat pedig Berlinben, világkörüli turnéja csúcsán. Dél-karolinai beszéde annyira jó volt, hogy eszünkbe nem jutott volna számon kérni tartalmi hiányosságait. Berlini beszéde annyira semmitmondó volt, hogy csak tartalmi hiányosságain és felületességén tudtunk gondolkozni. Az elnökjelöltséget elfogadó csütörtöki denveri beszéde valahol a kettő között volt.

Tovább

Hillary hívei megtértek

2008. augusztus 29., 05:32 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A CNN Obama beszéde után a stadionban megszólaltatott több delegáltat, akik közül néhányan korábban Hillary elszánt támogatói voltak. „De csak eddig” - jegyezte meg viccesen egyikük. A hírtelevízió tudósítója szerint a megkérdezettek közül sokakat annyira megérintett Obama fellépése, hogy meg sem tudtak szólalni. „Sokat sírtunk, pedig nem is lehetnénk boldogabbak” - mondták a mégis nyilatkozó delegáltak.

A következő napokban kiderül, hogy a csütörtöki beszéd mennyire győzte meg a konvenciót csak a tévé képernyőjén nyomon követő clintonitákat.

Obamára meglesz a teltház

2008. augusztus 29., 03:25 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A denveri rendőrség szerint csütörtök délután több tízezren várakoztak órákon keresztül, hogy időben bejussanak a demokrata konvenciót megkoronázó stadionba. Most már csak elvétve látni üres helyeket, a közép-európai idő szerint hajnali négykor kezdődő Obama beszédre már minden bizonnyal teltház lesz.

Nagyjából tíz kilométer hosszú sorok alakultak ki a stadion környékén, a hírtelevízió helyszíni tudósítója szerint a 80 ezres stadionba 85-90 ezren is érkezhettek, sokan még most is a bebocsátásukra várnak. Az egyik nyilatkozó, Charlie Dominguez például a sorban ünnepelte 47. születésnapját, remélve, hogy a legszebb ajándékként sikerül valahogyan jegyet szereznie Obama beszédére.

Al Gore nemcsak klímaváltozásról beszélt

2008. augusztus 29., 03:07 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A CNN helyszíni csapatát vezető Wolf Blitzer által az est fénypontjának nevezett Stevie Wonder előadását követően a rendkívül népszerű Al Gore szólt az Obamát váró tömeghez. Az este kapcsán Obamát hasonlították már Martin Luther Kinghez és John F. Kennedyhez, Gore pedig egy harmadik nagy történelmi alakkal vont párhuzamot: Abraham Lincolnnal.

Tovább

Hozták a kötelezőt

2008. augusztus 29., 02:26 Módosítva: 2009.02.07 11:05

„John McCain azt mondja, azért vagyunk itt, hogy egy hírességet ünnepeljünk. Azért vagyunk itt, hogy megválasszunk egy elnököt” - nyitotta beszédét Bill Richardson, Új-Mexikó kormányzója. Az olajvita és Irak mellett még féltucat témát érintett, majd Joe Bident méltatta röviden. „Van itt valaki, akinek hiányozni fog Dick Cheney?” - viccelődött.

Richardson előtt Tim Kaine, Virginia kormányzója elitistaként állította be McCaint, amikor felemlegette, hogy a republikánus elnökjelölt az előző héten egy riporter kérdésére bevallotta, hogy azt se tudja, hány háza van valójában.

Mert a változás jó

2008. augusztus 29., 02:02 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Sheryl Crow az A Change Would Do You Good című dalát adta elő, de a szöveget kicsit átalakítva már arról énekelt, hogy a változás jót tesz nekünk. Hivatalosan egyébként az egész este az Obama kampány egyik központi témája, a változás köré van felépítve. Úgy tűnik, Crownak sikerült kicsit feltüzelnie a közönséget, akik kilométeres sorokban vártak a beengedésre a kapuknál. Következik Bill Richardson új-mexikói kormányzó.

Megjött a Yes We Can kórus

2008. augusztus 29., 01:40 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Nem sikerült maradéktalanul a tömeg feltüzelése Will.i.amnek, ennél azért hangosabb Yes We Can skandálást vártunk a stadion közönségétől, ha már egyszer ilyen ismert internetes videó élő előadásáról van szó. Lehetne jobb is a hangulat a Denver Broncos otthonában, néhány perc múlva Sheryl Crow próbálkozhat.

McCain megtorpedózza Obama estéjét

2008. augusztus 29., 01:07 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Már korábban megírtuk, hogy a republikánus elnökjelölt John McCain szakít a hagyományokkal, és nem húzódik a háttérbe a demokrata konvenció alatt, és az arizonai szenátor a csütörtök estét sem engedi át az elnökjelöltséget 80 ezer ember előtt elfogadó Barack Obamának. A McCain kampány közleménye szerint nagyjából Obama beszédével egyidőben mutatják majd be legújabb, izgalmasnak és egyedülállónak nevezett tévés hirdetésüket számos billegő államban, emellett megindították az alelnökjelöltre vonatkozó találgatásokat.

Tovább

Minden félórára jut egy híresség

2008. augusztus 29., 00:54 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Sztárokból nem lesz hiány az este, Jennifer Hudson énekelte el a nemzeti himnuszt, most pedig Will.i.am lép fel a színpadon, aki a szuperkedd előtt megjelent „Yes We Can” videó szülőatyja. A következő órákban Sheryl Crow és Stevie Wonder is fellép majd a 80 ezres tömeg előtt.

Obamán múlik minden

2008. augusztus 28., 23:40 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A demokrata konvenció negyedik napján, csütörtök este Barack Obama is színpadra lép, hogy Martin Luther King emlékezetes “Van egy álmom” beszédének 45. évfordulóján az első afro-amerikaiként nagyszabású szónoklattal hivatalosan is elfogadja pártja elnökjelöltségét. A jelöltállító gyűlés utolsó napján eldől, hogy ki tudják-e használni a demokraták az országszerte rájuk irányuló figyelmet, vagy elvesztegették a lehetőséget.

Tovább

Demcon, 3. nap, összefoglaló

2008. augusztus 28., 05:35 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Színjátékká butított szavazás, jelöltválasztás közfelkiáltással, visszafogott Bill Clinton és egy rémisztően érzelgős alelnökjelölt a demokrata konvenció harmadik napján. Elemzés az Indexen.