Schwarzenegger Obama alatt is a közt szolgálná

2008. július 15., 06:42 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Akár Barack Obama kormányában is elvállalná az energiaügyi vagy környezetvédelmi szakértői szerepet Arnold Schwarzenegger. Kalifornia republikánus kormányzója az előválasztási kampányban John McCaint támogatta, de a Kennedy-klánhoz tartozó neje, Maria Shriver révén a demokrata elittel is jóban van, ráadásul a Kennedy-klán Obamát támogatta a demokrata versenyben.

"Most is elfogadnám (Obama) felkérését, és elfogadnám, ha esetleg elnökké választása után keresne meg" - mondta a republikánus kormányzó. "Nem az a fontos, hogy ki az elnök, én ezt nem politikai kérdésként fogom fel, hanem azt tartom szem előtt, hogy az ország javát kell szolgálnom" - mondta az ABC Newsnak.

Tovább

McCain már túl idős elnöknek?

2008. július 12., 09:49 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A Gallup legutóbbi felmérése alapján az elnökségért küzdő két jelölt közül a 72 éves John McCainnek nagyobb problémát jelenthet az életkora, mint Barack Obamának a bőrszíne. A megkérdezetteknek arra a kérdésre kellett válaszolniuk, hogy ha csak ezt az egy szempontot vennék figyelembe, akkor a republikánus jelölt kora és a demokrata jelölt bőrszíne szerintük milyen hatással lenne elnökként hatékonyságukra.

Tovább

McCain Iránnal viccelődött

2008. július 11., 16:12 Módosítva: 2009.02.07 11:05

John McCain a héten egy pennsylvaniai rendezvényen megint irániak megölésével viccelődött, amikor az AP hírügynökség egyik riportere megemlített neki egy jelentést, amely szerint az Egyesült Államok 2000-hez képest tízszer többet exportál Iránba, a leginkább cigarettát. „Talán ezzel öljük meg őket” - válaszolta a 72 éves vietnami veterán, aki azért gyorsan megmagyarázta megjegyzését. „Ezt viccnek szántam, mint valaki, aki már 28 éve nem szívott el egy szálat sem.” Miután a felesége kijavította, hogy valójában már 29 éve nem gyújtott rá, McCain hozzátette, hogy utánanéz az iráni exportnak, és később bővebben is nyilatkozik majd a kérdésben. (CNN, Los Angeles Times)

Tovább

Obama már megint szánja-bánja

2008. július 11., 11:36 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Négy nappal a felvétel és egy nappal az első rész sugárzása után Barack Obama már közleményben sajnálkozott, amiért gyermekeit is felhasználta kampányában. Barack Obama valószínűleg az amerikai politikai élet legbűnbánóbb figurája, írta ennek kapcsán az Atlanta Journal-Constitution publicistája, Luke Boggs.

Tovább

McCain kínos hallgatása

2008. július 11., 10:33 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Eddigi legkínosabb perceit élte át csütörtökön az elnökválasztási kampányban John McCain. Egy riporternő arról kérdezte az Egyenes Beszéd Expresszen - kampánybuszán -, hogyan is szavazott a gyógyszerek egészségbiztosítási támogatásáról. Ugyanis McCain a Viagra egészségbiztosítási támogatását megszavazta, a fogamzásgátlókét elutasította.

Tovább

Edwards mindent nagyon átgondolna

2008. július 10., 19:55 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Az egykori demokrata elnökjelölt John Edwards kedden kijelentette, hogy amennyiben felkérnék, hogy fogadja el az alelnökjelöltséget vagy valamilyen kormányzati pozíciót Barack Obama mellett, akkor nagyon komolyan fontolóra venné, amire az illinois-i szenátor kéri, írja a CNN. Edwards még május közepén jelentette be Obama támogatását, és sokan már akkor úgy gondolták, hogy megvan az illinois-i szenátor alelnökjelöltje, amit többek között a barackobama.com-on akkoriban látható közös nyitókép is sejtetni engedett.

Tovább

Obama spanyolra tanítaná az amerikai gyerekeket

2008. július 10., 14:54 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Szokatlan felhívást intézett az amerikaiakhoz a georgiai Powder Springsben tartott kampánybeszédében Barack Obama. Az angol nyelviséget garantáló törvénnyel kapcsolatban kifejtette, hogy szerinte inkább az amerikaiaknak kéne spanyolul tanulniuk, hiszen a bevándorlók előbb-utóbb úgyis megtanulnak angolul. Különben is milyen ciki, hogy jönnek az európaiak Amerikába, és beszélnek franciául meg németül, az amerikaiak Európában meg jó, ha azt elmakogják, hogy merci beaucoup.

[A videót Hirbehozónak köszönhetjük webisztánból.]

Update

Tovább

Obama új emberként térhet vissza Irakból

2008. július 10., 13:59 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A republikánus elnökjelölt John McCain szerdán úgy vélte, hogy Barack Obama megváltoztathatja álláspontját az iraki csapatkivonás kérdésében, miután találkozik David Petraeus tábornokkal, az Irakban állomásozó amerikai erők főparancsnokával, írja az ABC News. „Örülök, hogy csaknem három év alatt először oda látogat” - vitt be egy gyomrost McCain, biztos, ami biztos. A republikánus jelölt a háború kezdete óta már nyolcszor járt az arab országban, míg Obama mindössze egyszer.

Tovább

Jesse Jackson kiherélné Obamát

2008. július 10., 09:27 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Jesse Jackson polgárjogi harcos tiszteletes szerint Barack Obama lenézi a feketéket, ezért legszívesebben "kivágnám a heréit". Jackson a Fox News stúdiójában, interjú előtt suttogta egy barátjának a mondatot, de pechjére a kamera már forgott, ahogy a mikrofon is éles volt.

A felvétel akkor nem került adásba, azt Bill O'Riley The Factor című műsorában játszották volna be, de O'Riley (kábé az amerikai Csintalan Sándor) végül mégsem adta le, mondván "nem gondoltuk, hogy bármilyen relevanciája lenne".

Tovább

Ízelítő Obama magánéletéből

2008. július 9., 18:00 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A héten a demokrata elnökjelölt Barack Obama magánéletébe tekinthetnek be egy pillanatra, akik megnézik az Acces Hollywoodnak adott négy részes exkluzív interjúját, amelynek első részletét kedd este sugározták. Az illinois-i szenátor az interjúban a felesége Michelle, és két kislányuk, a tízéves Malia és a hétéves Sasha társaságában nyilatkozott Maria Meounos-nak, aki Montanában érte utol a családot, ahol éppen Malia tizedik születésnapját és a Függetlenség Napját ünnepelték július 4-én. (ABC News, Acces Hollywood, CNN)

Tovább

Hillary egye meg, amit főzött

2008. július 9., 14:14 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Miközben szerdán és csütörtökön Barack Obama és Hillary Clinton az illinois-i szenátor novemberi győzelméért közös pénzgyűjtő rendezvényt tart majd New Yorkban, továbbra sem tisztázott, hogy mi lesz az egykori first lady 23 millió dolláros adósságával, amit az elhúzódó előválasztási kampány során halmozott fel. (International Herald Tribune)

Tovább

Obamát nem érdeklik a tévések

2008. július 9., 11:16 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Médiamegmondó testvérünk, a c:c írta meg, hogy Barack Obama elpénecolta az amerikai televíziós társaságok előre kitalált közvetítési menetrendjét. Mivel elbűvölően sok embert tud mozgósítani, a 21 000 férőhelyes denveri Pepsi Center helyett a Denver Broncos stadionjában fogadná el a jelöltséget. Ezért a tévések újabb pármillió dollárt pazarolhatnak el, vagy megsértődnek, és nem közvetítik a történelmi pillanatot. Mindenesetre egy kicsit idegesebbek lesznek Obamára a kelleténél.

A német kormány nem kér Obama beszédéből

2008. július 9., 11:06 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Nem lelkesedik a német kormány Barack Obama legújabb ötletéért. A demokrata jelölt - talán Kennedy iránti tiszteletből is - európai turnéja során nagy nyilvános beszédet tervezett Berlinbe, amit a Brandenburgi kapunál kíván elmondani. Annak idején John F. Kennedy egyik leghíresebb beszédét az akkori Nyugat-Berlinben mondta el - igaz, nem a Brandenburgi kapunál, hanem az akkori nyugat-berlini városházán.

Tovább

Kerry szerint McCain alkalmatlan

2008. július 7., 13:06 Módosítva: 2009.02.07 11:05

John Kerry szerint John McCain nincs az elnökséghez szükséges ítélőképesség birtokában, írja az AP. Pikáns megállapítás, főleg mert Kerry 2004-ben, a demokraták elnökjelöltjeként sokáig győzködte McCaint - akit akkor barátjának nevezett, és akivel együtt dolgoznak a vietnami veteránok ügyében, és aki megvédte a vietnami veteránok szélsőséges támadásaitól szenátortársát -, hogy legyen az alelnöke. Ezek szerint McCain az elmúlt négy évben meghülyült, bár Kerry erre nem tett utalást.

Tovább

Döntetlenre áll a szélkakasbajnokság

2008. július 7., 11:48 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Remek összeállítás jelent meg a BBC-n a hétvégén Barack Obama és John McCain szélkakaskodásáról. Az amerikaiban flip-flopnak nevezett jelenségen választások múlhatnak, John Kerry 2004-ben részben a vietnami veteránok kampánya, részben pedig igen gyakori nézetváltásai miatt szenvedett vereséget Bushtól.

Idén egyelőre egyik fél sem köthet bele őszintén a másikba. A BBC összeállítása szerint ugyanis pillanatnyilag döntetlenre áll a szélkakasverseny. Nézzük, ki miben hazudott gondolta meg magát.

Tovább

Obama privátpartikon mutatkozik be a zsidó közösségeknek

2008. július 3., 11:40 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Csaknem 150 zsidó szavazó gyűlt össze júniusban egy Los Angeles-i magánlakásban, ami Barack Obama részéről a zsidó közösség felé nyitás egy új fejezetét jelentheti, írja a Haarec. A résztvevők közül néhányan régi Obama-támogatónak számítanak, ők azért jelentek meg, hogy megtudják, milyen segítséget nyújthatnak a jelöltnek a választási kampányban. Mások Hillary Clintont támogatták, ők arra voltak kíváncsiak, hogyan vélekedik Obama Izraelről, a Közel-Keletről, illetve a zsidó szavazókat érintő belpolitikai ügyekről.

A rendezvényre a média nem kapott meghívást, és várhatóan ez csak az első volt a zsidó közösséghez való közeledést célzó találkozások sorozatában. Elsősorban azt akarják elérni, hogy az Illinois-i szenátort bemutassák a zsidó közösségeknek, illetve hogy a zsidó kongresszusi képviselőket megnyerjék Obama támogatására. A lap szerint következő lépésként azt tervezik, hogy Obama még november előtt Izraelbe látogat útban Afganisztán és Irak felé, ezt a hírt azonban a kampánystáb egyik tagja sem erősítette meg.

Az FBI megszállja Denvert

2008. július 1., 14:03 Módosítva: 2009.06.09 09:12

FBI ügynökök százai szállják meg a coloradói Denvert a demokraták augusztus végi elnökjelölő gyűlése idejére. Az FBI denveri irodavezetője, James Davis a coloradói közrádiónak (CPR) nyilatkozta, hogy jelentősen megerősítik az államányukat a konvenció idején, "hogy reagálni tudjunk a joghatóságunk területén bekövetkező incidensekre". Hogy ezek mik lehetnek, Davis a terrortámadást emelte ki.

Legalábbis az FBI-ügynökök fő feladata a terroristatevékenységgel kapcsolatos felderítés és a biztonsági erők koordinálása lesz, mondta Davis, aki egyébként Szadám Huszein elfogása után, a diktátor első kihallgatásakor is jelen volt. Konkrét fenyegetésekről egyébként egyelőre nincs értesülésük. Terrorista szervezkedésről egyáltalán nem hallottak, de arról tudnak, hogy egyes politikai csoportok a konvenció megzavarására készülnek - ezek többnyire a rendezvény megzavarását célozzák. Arra a kérdésre, hogy az FBI beépült-e ezekbe a csoportokba, Davis nem kívánt válaszolni. A linkre kattintva meghallgatható a CPR interjúja Davisszel.

Durvul a kampány

2008. július 1., 12:21 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Bár a hivatalos kampánykezdésig még két hónap hátra van, máris durvul a küzdelem az Egyesült Államok elnökségéért. Hétfőn a republikánusok uniszónóban támadták Barack Obama egyik aduásznak tartott támogatóját, Wesley Clark tábornokot, aki vasárnap egészen meglepő szögből indított támadást John McCain ellen.

A NATO egykori főparancsnoka McCain katonamúltjának bírálatára vetemedett. Szerinte ugyanis az, hogy McCain századparancsnok volt Vietnamban és lelőtték a repülőjét, még nem teszi alkalmassá az elnökségre. "Felfoghatatlan, hogy valaki McCain szenátor katonai tapasztalatát kérdőjelezze meg" - jelentette ki Leighton Smith admirális, McCain régi támogatója. "Clark tábornok erős tévedésben van ebben az ügyben" - nyilatkozta az International Herald Tribune-nak.

Tovább

John McCain titkos élete

2008. július 1., 11:30 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Valóságos ódát zeng John McCainről az Egyesült Államokban is igen olvasott Jerusalem Post. Az izraeli lapban az Izraelben élő republikánusok egyik tanácsadója, Abraham Katsman ömlengett - megjegyeznénk, joggal - McCain személyes karakteréről.

Tovább

Bill Clinton is Obamát támogatja már

2008. június 24., 20:14 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Bill Clinton volt amerikai elnök kedden bejelentette, hogy minden erejével támogatja Barack Obamát a novemberi amerikai elnökválasztáson. Clinton felesége, Hillary Clinton is harcba szállt a demokrata jelöltségért és egészen júniusig versengett Obamával a lehetőségért.

Az egymás ellen küzdő demokraták még látványosabb összeborulása pénteken lesz: aznap Obama és Hillary Clinton közös kampánygyűlést tartanak. Többszörösen is szimbolikus lesz ez a gyűlés, mert egy Unity (Egység) nevű városban tartják majd, ahol az előválasztás idején mindketten egyaránt 107 szavazatot kaptak.

Obamáék a volt elnök kiállását így köszönték meg: "Az egységes Demokrata Párt hatalmas ereje kikényszeríti a változsát idén, és biztosak vagyunk benne, hogy Clinton elnöknek ebben komoly szerepe lesz."

Bill Clinton és Obama viszonya eddig nagyon hűvös volt, az előválasztási kampány kezdete óta egyáltalán nem beszéltek egymással. Bill Clinton többször kritizálta újságírók előtt Obamát. Azt mondta, hogy iraki béketerve csak egy tündérmese, és azzal is megvádolta, hogy visszaél azzal, hogy fekete.

Fekete-specialista Obama kampányguruja

2008. június 13., 09:11 Módosítva: 2009.02.07 11:05
Barack Obama kampánystábja a legkevésbé sem hasonlít a republikánus John McCain dörzsölt csapatára. A demokrata előválasztási verseny győztesét chicagói kampányguruk segítették, akik ugyan komoly nevek a szakmában, de elnökválasztást most először vihetnek végig. Magukat idealista demokratáknak tartják és eddig távol tartották magukat Washingtontól.
Tovább

McCain Clintonnal támadja Obamát

2008. június 8., 20:52 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Bár Hillary Clinton szombaton felfüggesztette kampányát, az elmúlt öt hónapban Obama ellen intézett támadásai jó szolgálatot tehetnek a republikánusoknak. John McCain eddig sem titkolta, hogy rástartolt Clinton támogatói körére - az idősebb nőkre és a konzervatívabb demokratákra -, a republikánus kampánygépezet most erre erősített rá azzal, hogy az interneten köröztetik azokat a felvételeket, melyeken Clinton kétségbe vonja Obama vezetői rátermettségét. (via MTI)

Barack Obama az egész térképpel játszik

2008. június 8., 20:48 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Ötven államos stratégiával készül a novemberi választásokra Barack Obama, jelentette be vasárnap kampánystábja. Azaz, minden egyes államban kampányolni fog, és csatára készteti John McCaint.

Tovább

Clinton nem akar alelnök lenni

2008. június 6., 14:13 Módosítva: 2009.02.07 11:05

"Clinton szenátor kampánya során világossá tette, bármit megtesz azért, hogy egy demokratát vállasszanak a Fehér Házba. De nem akar alelnök lenni, és a nevében csak ő maga beszélhet" - jelentette ki csütörtökön Howard Wolfson, a Clinton-kampány egyik főstratégája. Pedig Clinton támogatói már hetek óta nyomást gyakorolnak Obamára, hogy Clintont válassza alelnökjelöltnek.

Tovább

Clinton szombaton visszalép

2008. június 5., 11:39 Módosítva: 2009.04.17 18:41
Csak röviden a legfontosabb mai hírről: Hillary Clinton szombaton, egy washingtoni rendezvényen hivatalosan is bejelenti visszalépését, egyben kampányt kezd Barack Obama mellett. A hírről és az előválasztások első öt hónapjáról az Indexen írunk bővebben.

Túl az üveghegyen

2008. június 4., 05:14 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A várakozásoknak megfelelően Clinton és Obama is nyert egyet az utolsó két előválasztás közül - Clinton Dél-Dakotában győzött a vártnál kisebb arányban, Obama Montanában. Ennél lényegesebb, hogy pár szuperdelegált támogatásának jól időzített bejelentésével Obama pont azon a napon jutott túl a jelöltség elnyerését jelentő 2118 küldöttes bűvös számon, amikor a minnesotai St. Paulban, a republikánusok szeptemberi elnökjelölő kongresszusának helyszínén megkezdte országos választási kampányát.

Tovább

Ez már a vég?

2008. június 3., 14:56 Módosítva: 2009.02.07 11:05

"Elég nyilvánvalónak tűnik, hogy Obama szenátor lesz a jelölt. A keddi előválasztások után [Clinton] jobban tenné, ha beismerné, hogy [Obama] lesz a jelölt, és mögé állna". Ezt Tom Vilsack, a volt iowai kormányzó, Hillary Clinton nemzeti kampányának társigazgatója nyilatkozta az AP-nek hétfőn, egy nappal az utolsó két előválasztás, a dél-dakotai és a montanai előtt. Clinton férje sem tűnt túl tüzesnek dél-dakotai kampánybeszédében, amikor múlt időben beszélt neje kampányáról.

Tovább

Söprés Puerto Ricóban

2008. június 2., 06:22 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Az előzetes várakozásoknak megfelelően Hillary Clinton fölényes, 2:1 arányú diadalt aratott a Demokrata Párt Puerto Rico-i előválasztásán vasárnap. Clinton 263 120 szavazatot, az összes szavazat 68 százalékát kapta Barack Obama 32 százaléknyi 121 458 szavazatával. Ez alapján Clinton 38, Obama 17 delegáltat szerzett az augusztusi jelölőkonvencióra. Mivel Obama már gyakorlatilag bebiztosította jelöltségét, Clinton győzelmének nincs különösebb jelentősége.

Félszavazatokat kapott Clinton

2008. június 1., 13:25 Módosítva: 2009.02.07 11:05

Az amerikai Demokrata Párt szombaton kompromisszumos döntést hozott két állam, Florida és Michigan elnökjelölt-állító delegátusainak az ügyében. A döntés lényege, hogy mindkét állam delegátusai részt vehetnek ugyan az augusztus végén esedékes jelöltállító konvención, de fejenként csak fél szavazattal rendelkezhetnek.

A Demokrata Párt vezetése azért vette fontolóra a két állam delegátusainak a megbüntetését, mert a párt szabályzatával szembeszegülve túl korán rendezték meg az előválasztást. Korábban felmerült annak a lehetősége is, hogy mindkét államot kizárják a pártkonvencióról, vagyis, hogy nem veszik figyelem sem Florida, sem Michigan delegátusainak a szavazatait annak a kérdésnek az eldöntésében, hogy a Demokrata Pártot Hillary Clinton New York-i vagy Barack Obama illinois-i szenátor képviselje a novemberi elnökválasztáson.

Tovább

Hillary utolsó utáni esélye

2008. május 31., 10:51 Módosítva: 2009.02.07 11:05

A Demokrata Párt szabályokért felelős bizottsága szombaton tárgyal az augusztusi jelöltállító gyűlésről büntetésből kitiltott Florida és Michigan delegáltjainak sorsáról, akiknek a beszámítása az utolsó alkalom, hogy Hillary Clinton jelentősen faragjon a hátrányából, mielőtt végképp a szuperdelegáltak kezébe kerül a demokrata elnökjelöltség sorsa. Miközben Obama már szívesen túllépne a kérdésen, Clinton jelezte, hogy egy kedvezőtlen döntés esetén akár az augusztus végi jelöltállító gyűlésig is elmegy a küldöttek beszámításáért. A kialakult helyzettel és annak lehetséges megoldásaival már bővebben foglalkoztunk egy korábbi posztunkban, a Democratic Convention Watch honlapján pedig öt forgatókönyvhöz a pontos delegáltmegoszlás is megtekinthető. (AP, CNN, Politico)

Tovább