Fehér ház

Clintonnak sikerült többször sarokba szorítania Trumpot, de a vita első felében a republikánus jelölt volt erősebb. A CNN pollja Clintont hozta ki győztesnek, de az csak a következő napokban derül ki, hogy a döntő államokban élők kit láttak jobbnak.

Friss kommentek

Elnökválasztási térkép

Sanders és Cruz is lenyomta Clintont és Trumpot

április 6., 13:02 Módosítva: 2016-04-08 02:49:43
97
2 hozzászólás
 • A felmérésekben jelzettnél is nagyobb különbséggel kapott ki a demokratáknál Hillary Clinton, a republikánusoknál pedig Donald Trump a wisconsini előválasztáson.
 • A texasi szenátor Ted Cruz győzelmével a republikánusok egyre közelebb kerülnek egy nyílt jelöltállító gyűléshez, amin már egyáltalán nem a delegáltgyűjtésben vezető Trump lenne az esélyes.
 • A volt first lady előnye ugyan továbbra is tetemes, de Bernie Sanders győzelmével nőtt a nyomás a nagy esélyes Clintonon a két hét múlva tartott, hazai pályájának számító New York-i előválasztás előtt.

A republikánusoknál Ted Cruz texasi, a demokratáknál pedig Bernie Sanders vermonti szenátor győzte le nagyon meggyőző fölénnyel az éllovas Donald Trumpot és Hillary Clintont a kedden Wisconsinban tartott előválasztáson. Azonban míg Clinton pozíciója így sem került alapvetően veszélybe, addig Trump annak ellenére is nehéz helyzetben van a republikánus jelöltséghez szükséges delegáltak felé vezető úton, hogy messze le vannak maradva mögötte riválisai.

2 hozzászólás Tovább

Clinton és Trump is izgulhat Wisconsin miatt

április 5., 21:55 Módosítva: 2016-04-06 06:33:25
19
1 hozzászólás

Könnyen lehet, hogy a demokrata és a republikánus oldalon is vereséget szenved az éllovas Hillary Clinton és Donald Trump, ugyanis a felmérésekben ellenfeleik vezettek a kedden Wisconsinban tartott előválasztás előtt. Az sem kizárt azonban, hogy szoros legyen a vége, miközben Wisconsin fontos állomás a két hét múlva következő New York előtt.

1 hozzászólás Tovább

Hányféleképpen szólal meg Clinton és Trump?

április 5., 11:44 Módosítva: 2016-04-05 17:02:02
2
1 hozzászólás
Egész Amerikát körbekampányolják az elnökjelölt-jelöltek, és úgy tűnik, van, aki előszeretettel alakítja a hallgatósága igényeire a kiejtését. Hillary Clinton legendásan sokféle akcentussal képes különböző helyzetekben beszélni, de vajon mi a közös Donald Trumpban és Bernie Sandersben?

Mindenkinek van, valakinek több is – kezdődik a Bloomberg akcentusról szóló videója. Azért Hillary Clintont választották példának, mert jó 30 évet töltött a rivaldafényben, részben saját jogán, részben Bill Clinton arkansas-i kormányzó (1979–81, 1983–92), majd amerikai elnök (1993-2001) feleségeként.  

1 hozzászólás Tovább

Nem változik meg az amerikai választási rendszer

április 4., 23:21 Módosítva: 2016-04-05 07:29:37
0
0 hozzászólás

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága nem hagyta jóvá a republikánusok javaslatát a választási körzetek átrajzolására. Továbbra is a lélekszám alapján húzzák majd meg a körzethatárokat, nem pedig a szavazatra jogosultak száma alapján.

Szólj hozzá! Tovább

Trumppal a saját felhőkarcolóján trollkodott egy bevándorló

április 4., 20:09 Módosítva: 2016-04-05 07:29:36
384
6 hozzászólás

Diego Reyna kitett egy mexikói zászlót Donald Trump egyik vancouveri felhőkarcolójára Kanadában, a 2011 óta kanadai állampolgársággal rendelkező mexikói férfi így akart demonstrálni a bevándorlásellenes nézeteiről híres milliárdos ellen, írja a BBC.

12924401 10207474147065780 6802345110395729580 n
Fotó: Facebook
6 hozzászólás Tovább

Sanders nem kerül rá a szavazólapra, Clintont kihallgathatják

március 31., 14:44 Módosítva: 2016-04-07 13:58:54
1
8 hozzászólás

Nem jó hír Bernie Sandersnek, hogy a Demokrata Párt helyi vezetése elkövetett egy adminisztrációs hibát, ezért a szenátor neve nem lesz rajta a washingtoni szavazólapokon. A hiba annyi volt, hogy a párt egy napot csúszott egy hivatalos papír benyújtásával.

8 hozzászólás Tovább

Trumppal ellentétben a Fehér Ház nem adna atombombát Japánnak és Dél-Koreának

március 31., 00:16 Módosítva: 2016-03-31 10:33:45
5
1 hozzászólás

A Fehér Ház elítélte Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns keddi kijelentését, miszerint azzal kellene az Észak-Korea miatt az Egyesült Államokra neheződő katonai nyomást enyhíteni, hogy Dél-Koreát és Japánt atomfegyverek kifejlesztésére sarkallják, írja az MTI.

1 hozzászólás

Vádat emelt a floridai rendőrség Trump kampányfőnöke ellen

március 29., 18:28 Módosítva: 2016-03-30 07:31:35
2
2 hozzászólás

A floridai rendőrség könnyű testi sértés gyanújával vádat emelt a republikánus elnökjelöltségért folyó küzdelemben élen álló Donald Trump kampányfőnöke ellen, írja a Politico. Trump kampányának szóvivője azt állította, hogy Corey Lewandowski teljes mértékben ártatlan, és ártatlannak vallja majd magát.

2 hozzászólás Tovább

Az ex-CIA-vezér szerint Clinton a legfelkészültebb

március 28., 21:04 Módosítva: 2016-03-28 23:34:45
2
0 hozzászólás

Michael Hayden, a CIA volt igazgatója szerint az elnökjelölt-aspiránsok közül a demokrata párti Hillary Clinton a legfelkészültebb nemzetbiztonsági kérdésekben, a republikánus táborban pedig szerinte John Kasich ohiói kormányzó van leginkább képben – írja az MTI a Politico interjúja alapján.

Nem akarok sem jobbról, sem balról politikust megnevezni, de aki a legfelkészültebb és az első naptól készen áll: Hillary Clinton

– mondta Hayden, aki amúgy meggyőződéses republikánus, és a Politico állítása szerint nem híve és nem támogatója a volt külügyminiszternek, sőt, fontos ügyekben kifejezetten bírálta is Clintont. Ennek ellenére azt állította, hogy azon néhány alkalommal, amikor személyesen is találkozott vele, nagy benyomást tett rá.

Szólj hozzá! Tovább

Sanders tarolt egy sort, a republikánusoknál Cruz állítólagos félrelépésétől hangos minden

március 27., 15:03 Módosítva: 2016-03-28 23:33:12
11
12 hozzászólás

Mindhárom szombaton szavazó államban nagy fölénnyel tudott nyerni Bernie Sanders vermonti szenátor, amivel három hete elért michigani meglepetésgyőzelme óta először tudott megint lendületet venni. Erre nagy szüksége is volt, hiszen messze le van maradva a nagy esélyes Hillary Clinton mögött a demokrata jelöltségért folyó előválasztáson, és még a neki kedvező államok megnyerésével sem tudott lényegesen közelebb kerülni a jelöltséghez szükséges delegáltakban.

12 hozzászólás Tovább

Trumpra szavazol, drágám? Akkor nincs szex!

március 24., 10:48 Módosítva: 2016-03-25 08:49:59
197
14 hozzászólás

Egy új kampány arra szólít, hogy ne randizzanak és ne szexeljenek olyan emberekkel, akik Donald Trumpra szavaznak, így próbálnak szavazatokat megvonni a republikánus jelölttől.

A Huffington Post szerint a Vote Trump, Get Dumped (Trumpra szavazol? Ki vagy rúgva!) nevű kezdeményezésnek weboldala is van.  Azt írják, aki Trumpra szavaz, egyetért a nők elleni szexista, perverz, követelő, visszamaradott, támadó bánásmóddal, ezért amíg nem győzik le a jelöltet, nem fekszenek le, nem randiznak Trump-szavazókkal.  "Négy év Trump vagy négy év szex, dönts okosan!" - szól az egyik szlogenjük.

This could be our next leader #votetrumpgetdumped #mydistainmakesmeabstain #makeamericadistain

VoteTrumpGetDumped (@votetrumpgetdumped) által közzétett fénykép,

A kampánynak már 50 ezer követője van Instagramon és Twitteren.

14 hozzászólás

Mérges, becsapott melósok emelték fel Trumpot

március 22., 12:13 Módosítva: 2016-04-13 00:56:44
123
16 hozzászólás
Donald Trump szavazóit sokan kifigurázzák, sokan félnek tőlük, de egyelőre kevesen értik meg, hogy mi a bajuk és miért is szavaznak minden idők egyik legijesztőbb elnökjelöltjére. A republikánus párt évekig elhanyagolta a fehér munkás szavazókat, akik az elmúlt húsz év amerikai gazdaságpolitikájának nagy vesztesei. Trump viszont pont azt mondja, amit ők hallani akarnak, ezzel pedig fenekestül felforgatja az amerikai politikát.

Én a végsőkig kitartok Trump mellett – nyilatkozta a férfi, aki hónapokon belül meg fog halni egy petárda-balesetben.

Ez a címe annak a cikknek, amiben az amerikai Hírcsárda, a The Onion kifigurázza Donald Trump szavazóit. A kamucikkben nyilatkozó kamuszavazó egy dagadt vidéki bunkó, aki imádja a pankrációt, teherautósofőrként dolgozik, a kedvenc hobbija pedig az, hogy stoptáblákra lövöldözik a kocsijából és petárdákat robbantgat a hátsó kertben, amíg a hobbijaiba elkerülhetetlenül bele nem hal. De addig is bőszen hajtogatja, hogy a washingtoni politikusok mind hazudnak, Trump viszont nem fél elmondani az igazat.

Ez nyilván egy paródia, de sokat elmond arról, hogyan tekint az amerikai közvélemény Trump támogatóira, már ha röhögni akar rajtuk. Aki viszont inkább pánikolni szeretne – ők egyre többen vannak, ahogy Trump államról államra masírozik az elnökjelöltség felé – az röhejes redneckek helyett kaszát élező rasszista hordákat lát Trump mögött.

De kiknek köszönheti valójában Trump a sikerét, mit szeretnének igazából a szavazói és miért forgatják föl fenekestül az amerikai politikát?

16 hozzászólás Tovább

Az ember, aki nélkül káoszba fulladna Obama élete

március 20., 18:12 Módosítva: 2016-03-21 10:51:46
279
11 hozzászólás
Kollégái a kormányzat név nélküli hőseként emlékeznek meg róla, és ha a nagy dolgok nem is rajta múlnak, mégsem működne semmi olyan olajozottan a Fehér Házban, mint most. A még csak 40 éves Brian Mosteller Barack Obama különleges szárnysegédje, aki profi problémamegoldóként egyike az amerikai elnök legrégebbi munkatársainak.

Nem rajta múlik, hogy az Egyesült Államok háborúba kezd-e, hogyan viszonyul Barack Obama a bevándorlókhoz, vagy hogy az elnök odaszól-e Donald Trumpnak. Nem hallani a nevét, amikor a befolyásos kampánygurukról, vagy Barack Obama tanácsadóiról, miniszterré előlépő bizalmasairól esik szó. Mégis, nélküle az összes nehéz döntés meghozása hirtelen még nehezebb lenne, hiszen az egyébként fel sem merülő mindennapi bosszúságok vonnák el Obama figyelmét.

Egy amerikai elnök programja már-már elképzelhetetlenül sűrűnek és kacifántosnak tűnhet, ritka kivételektől eltekintve mégsincsenek fennakadások és döccenők benne. Az előre lebeszélt programokra Obama nem sokkal előbb, és nem is később, hanem pontosan időben odaér, ha pedig történik valami váratlan a világban, akkor rövid időn belül előáll, és reagál.

11 hozzászólás Tovább

Megint balhé volt Trump hívei és ellenzői közt

március 20., 08:31 Módosítva: 2016-03-20 17:01:38
7
7 hozzászólás

Autókhoz láncolták magukat Trump-ellenes tiltakozók az arizonai Phoenix városának közelében, így zárták el a milliárdos kampánygyűlésének helyszíne, Fountain Hills városka felé vezető utakat, írja az MTI. A republikánus elnökjelölt hívei és a protestálók összeverekedtek (így történt már péntek este is Salt Lake Cityben), a rendőrök választották szét a verekedőket, öt Trump-ellenes tüntetőt őrizetbe vettek.

7 hozzászólás Tovább

Romney megint megpróbálja kitaktikázni Trumpot

március 19., 17:31 Módosítva: 2016-03-20 08:07:04
1
4 hozzászólás

A 2012-es republikánus elnökjelölt Mitt Romney bejelentette, hogy Ted Cruz texasi szenátor mellett kampányol majd a kedden szavazó Utah-ban, amivel egyértelműen az a célja, hogy az összesítésben vezető Donald Trump ne szerezhesse meg az elnökjelöltséghez szükséges 1237 delegáltat a júliusi jelöltállító gyűlés előtt. Egy ilyen esetben nyílt konvenció következne, ahol az első, sikertelen szavazás után bárkinek lehetne esélye a jelöltség megszerzésére.

4 hozzászólás Tovább

11 évesek szintjén szólal meg Trump

március 18., 00:43 Módosítva: 2016-03-20 08:07:06
4
2 hozzászólás

 A legsikeresebb szólal meg a legegyszerűbben a republikánusok előválasztásán – mutatta ki a Carnegie Mallon egyetem elemzése. Eszerint Donald Trump 11 éveseknek is érthető módon fogalmaz, míg ellenfelei, Ted Cruz és a küzdelmet floridai veresége után feladó Marco Rubio kicsit feljebb mentek: 11-14 évesek számára érthető szerkezeteket és 13-16 éves szintnek megfelelő szókészletet használtak. 

2 hozzászólás Tovább

Trump megválasztása globális kockázati tényezővé vált

március 17., 13:14 Módosítva: 2016-03-20 08:07:06
484
32 hozzászólás

Donald Trump megválasztása közepesen komoly kockázatot jelentene a világ számára - ez áll az Economist csütörtökön április havi kockázat-előrejelzésében (amit nem a lap újságírói, hanem az Intelligence Unit nevű önálló elemzőegység állít össze). A 25 fokozatú skálán a republikánus elnökjelöltség felé menetelő ingatlanmágnás 12 pontot kapott - ezzel egy szintre került a dzsihád globális gazdaságra tett bénító hatásával. 

32 hozzászólás Tovább

Clinton tarolt, Trump kiütötte Rubiót Floridában

március 16., 09:01 Módosítva: 2016-03-20 11:53:31
343
24 hozzászólás
 • A demokratáknál Hillary Clinton eddigi legnagyobb győzelmét aratta március 15-én az előválasztásokon: a rettentő fontos Floridában és Ohióban is nagy különbséggel utasította maga mögé kihívóját, Bernie Sanderst, emellett Észak-Karolinában, Illinois-ban, és minden bizonnyal Missouriban is nyerni tudott.
 • Sandersnek szépségtapaszként csak egy Missouriban elért kvázi döntetlen jutott. Clinton a szimbolikus győzelmek mellett a jelöltséghez szükséges delegáltakban is hatalmas, szinte behozhatatlan előnyre tett szert.
 • A republikánusoknál Donald Trump ötből három államban, Floridában, Illinois-ban és Észak-Karolinában biztosan nyert, de a szorosan alakuló Missouriban is ő vezet.
 • Floridában a győztes mindent visz elv alapján megnyerte az összes delegáltat, és nagy különbséggel legyőzte Marco Rubiót, aki hazai pályán veszített, így kiszállt a versengésből.
 • John Kasich-nek viszont sikerült megnyernie saját államát Ohióban, ezzel első győzelmét aratta, és életben maradt. Ted Cruz texasi szenátorral együtt így három republikánus jelölt maradt, és egyáltalán nem biztos, hogy bármelyikük képes lesz összegyűjteni a jelöltséghez szükséges 1237 delegáltat a júliusi konvenció előtt.

Hillary Clinton ennél jobban nem nagyon szerepelhetett volna, de Donald Trump is nagyot nyert a demokraták és a republikánusok előválasztásának második szuperkeddként is emlegetett keddi fordulóján, amikor öt államban, köztük a november 8-i elnökválasztáson is kulcsfontosságú Floridában és Ohióban szavaztak a pártok jelöltjeiről. szuperkedd után a második legtöbb delegáltat is kiosztották, de szimbolikusan is fontos fordulóról volt szó, ami az egyik republikánus elnökjelöltnek a végállomást is jelentette. Percről percre itt olvashatja vissza az eseményeket>>>

24 hozzászólás Tovább

Clinton és Trump nagyot nyert Floridában

Index
március 15., 23:11 Módosítva: 2016-03-20 08:07:06
93
0 hozzászólás
 • A republikánusoknál Donald Trump három államban, Floridában, Illinois-ban és Észak-Karolinában is nyerni tudott a március 15-én szavazó fontos államok közül.
 • Floridában a győztes mindent visz elv alapján megnyerte az összes delegáltat, és nagy különbséggel legyőzte Marco Rubiót, aki hazai államát is elveszítve kiszállt a versengésből.
 • John Kasich-nek viszont sikerült megnyernie saját államát Ohióban, ezzel első győzelmét aratta.
 • A demokratáknál Hillary Clinton nagyot nyert Floridában, Ohióban, Észak-Karolinában és Illinois-ban is.
 • Szorosan alakul azonban Missouri mindkét oldalon, így Ted Cruznak és Bernie Sandersnek is van esélye győzelemre.
 • Mindezt percről percre közvetítettük, olvassa vissza!
Szólj hozzá!

Trump most kiütésekre mehet rá

március 15., 20:37 Módosítva: 2016-03-16 01:41:31
20
3 hozzászólás

Nagyon fontos államokban szavaznak kedden a demokrata és a republikánus előválasztáson. Több republikánus jelölt sorsa is az eredményektől függ, Donald Trump pedig akár jókora előnybe kerülhet. A demokratáknál az a kérdés, hogy Hillary Clinton az előnye növelése mellett viszi-e a novemberi elnökválasztáson is fontos összes államot, vagy tud-e meglepetésgyőzelme után megint több helyen fordítani Bernie Sanders. A szuperkedd után most osztják ki a legtöbb delegáltat, de a republikánusoknál talán a március 1-jei szavazásoknál is fontosabb állomásához ért most az előválasztás.

3 hozzászólás Tovább

Nézze meg, hogyan színezte be a térképet eddig Clinton és Trump!

március 14., 20:23 Módosítva: 2016-03-21 11:17:41
72
16 hozzászólás

Nagyon fontos szakaszához érkezik kedden az amerikai előválasztási küzdelem. A demokratáknál és a republikánusoknál is olyan meghatározó államokban szavaznak, mint Florida, Ohio, Illinois, Missouri és Észak-Karolina, emellé pedig még a második legtöbb delegáltat is kiosztják a szuperkedd után.

A fontos új forduló előtt, az előválasztó államok közel felét magunk mögött tudva térképen mutatjuk meg, hogyan szerepeltek eddig az egyes jelöltek, de azt is megnézheti, a hátralévő államokban mikor szavaznak majd.

16 hozzászólás Tovább

Rubio bevette Washingtont, de Trump már nem számol vele Floridában

március 14., 00:05 Módosítva: 2016-03-14 12:52:04
1
2 hozzászólás

Marco Rubio még elkönyvelhetett egy győzelmet a keddi nagy összecsapás előtt, szombaton megnyerte a fővárosban, Washingtonban rendezett kaukuszt. A floridai szenátor szoros csatában győzte le John Kasich ohiói kormányzót, akinek a túlélése szintén a keddi előválasztásoktól függ majd.

2 hozzászólás Tovább

Trump szerint Sanders a hibás a rendezvényein történő erőszakért

március 13., 20:31 Módosítva: 2016-03-14 11:59:28
4
1 hozzászólás

Donald Trump ingatlanmágnás és republikánus elnökjelölt-aspiráns az amerikai televíziók szokásos vasárnap délelőtti politikai vitaműsorainak mindegyikében szerepelt, és mindenütt a kampányrendezvényein egyre gyakrabban eluralkodó erőszakkal kapcsolatban kellett magyarázkodnia, írja az MTI. 

1 hozzászólás Tovább

Csúnyán beégett a gyurcsányi értelemben vett reformharcosként pózoló Hillary Clinton

március 13., 10:17 Módosítva: 2016-03-14 00:19:18
559
24 hozzászólás

Nagyon beégett Hillary Clinton, amikor szombaton az egészségbiztosítási reform iránti elkötelezettségben akarta ledorongolni a még mindig meglepően jól szereplő kihívóját, Bernie Sanderst.

24 hozzászólás Tovább

Martin Schulz beszólt Donald Trumpnak

március 12., 12:34 Módosítva: 2016-03-13 12:08:36
8
1 hozzászólás
Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerint sem az Európai Unió, sem az Egyesült Államok nincs felkészülve Donald Trump esetleges amerikai elnökségre. Nem titkolta, hogy Hillary Clintonnak szurkol. Schulz a francia Nemzeti Frontot is kiosztotta.

"Sem Európa, sem az Egyesült Államok nincs felkészülve egy olyan elnökre, akinek az én szememben, semmilyen nemzetközi tapasztalata nincsen" - mondta szombaton a német politikus az I-télé francia hírtelevíziónak adott interjúban. 

Trump olyan emberekhez tartozik, amilyeneket jól ismerünk Európában is, akik bármit megtesznek bűnbaknak, de soha nem szolgálnak konkrét megoldással

- mondta Schulz, párhuzamba állítva az Európai Unióban tapasztalható "vad populizmust" a Republikánus Párt vezető elnökjelölt-aspiránsának javaslataival. 

Trump kezeiben "azon politikai és katonai eszközök ereje, amelyekkel az Egyesült Államok rendelkezik, lehetőséget teremtenének számára valós opciókra nagyon veszélyes döntésekhez" - tette hozzá Martin Schulz. Az Európai Parlament Elnöke egyértelműen jelezte, hogy Hillary Clinton demokrata jelöltet, volt külügyminisztert támogatja. 

1 hozzászólás

Összeverekedtek Donald Trump támogatói és ellenzői

március 12., 08:01 Módosítva: 2016-03-13 12:07:35
85
6 hozzászólás

Lemondta Chicagóban tervezett kampányrendezvényét a Republikánus Párt vezető elnökjelölt-aspiránsa, Donald Trump pénteken, mert a jelenlévők között összetűzések törtek ki, írja az MTI.

Donald Trump több ezer híve gyűlt össze a chicagói rendezvény helyszínén - az Illinoisi Egyetemen -, ám megjelentek Trump-ellenes jelszavakat skandáló tüntetők is. Az elnökjelölt-aspiráns hívei és ellenzői nemcsak kiabáltak és táblákat emeltek a magasba, hanem össze is verekedtek. A tömegjelenet mintegy fél órája tartott, amikor megjelent a helyszínen Trump kampányának egyik munkatársa és közölte, hogy a rendezvényt biztonsági okok miatt elhalasztják.

A Trump-ellenes tábor azonban tovább tüntetett. Ekkor a rendőrség - a komolyabb összecsapások elkerülése érdekében - közbeavatkozott és feloszlatta a tüntetést. Helyszíni beszámolók szerint a Trump ellen tüntetők elsősorban afroamerikaiak és spanyol ajkú amerikaiak voltak, akik rasszizmussal és kirekesztéssel vádolták Donald Trumpot. A milliárdos üzletember sok híve pedig amiatt kesergett, hogy elnapolták a rendezvényt, ezt ugyanis úgy élték meg, mintha a tüntetők győztek volna.

A rendőrség korábbi információival ellentétben Donald Trump chicagói kampányrendezvényén mégis voltak sebesültek és letartóztatások. Donald Trump az MSNBC televíziónak adott nyilatkozatában elítélte az erőszakot, s úgy fogalmazott, hogy ami történt, az "magáról a társadalomról" jelez valamit.

Szombaton délelőtt blogján Trump azt írta: a chicagói tüntetők szervezett csoportokban érkeztek, és semmibe vették az amerikai alkotmány első kiegészítését. Ez az alkotmány-kiegészítés garantálja a szólás-, és gyülekezésszabadságot. A New York-i üzletember még hozzátette: a Chicagóban történtek mozgósították Amerikát.

Donald Trump rendezvényein az elmúlt napokban nem egyszer tört a felszínre elégedetlenség, rasszista felhangokkal tűzdelt feszültség. Csütörtökön az egyik kampánygyűlésen letartóztattak egy Trump-párti férfit, mert belerúgott egy afroamerikai férfiba, aki Trump ellen tüntetett a nagygyűlésen.

Donald Trumpot pénteken támogatásáról biztosította korábbi vetélytársa, Ben Carson sebészprofesszor. Carson a múlt héten szállt ki az elnökjelöltségért folyó küzdelemből. Úgy fogalmazott, hogy Trumpnak "van esze" s bár a kampányban harcias, nemegyszer durva is volt, de az amerikaiaknak módjuk lesz megismerni őt a kedvesebb oldaláról is.

6 hozzászólás Tovább

Még Trump feje se vöröslött Miamiban

március 11., 15:36 Módosítva: 2016-03-13 12:07:00
10
0 hozzászólás
Szinte már békésen zajlott a republikánusok vitája a március 15-i fontos előválasztási kör előtt. Az iszlám, a politikai korrektség és a Kubával való kapcsolat is téma volt. Trump a vitán azt is bejelentette, hogy Ben Carson már visszalépett elnökjelölt hivatalosan is őt támogatja.

Heves összecsapások és durvább személyeskedés nélkül ment le csütörtökön Miamiban a republikánus elnökjelöltek vitája, az egyik utolsó az előválasztási szezonban. Március 15-én öt államban tartanak előválasztást: John Kasich-on, az ohiói kormányzón és Marco Rubión, a floridai szenátoron is nagy lesz a nyomás, hogy hozzák a győzelmet a saját államukban.

Szólj hozzá! Tovább

Három éve volt ennyire népszerű Obama

március 10., 16:44 Módosítva: 2016-03-10 23:17:05
9
1 hozzászólás

Nem mondjuk, hogy feltétlen összefüggésben van a több mint egy hónapja élesben zajló amerikai előválasztások alakulásával, de mégis látványosan most javult a RealClearPolitics összesítésében is pozitívra Barack Obama munkájának megítélése.

obama
Fotó: RealClearPolitics
1 hozzászólás Tovább

Sanders váratlanul meglepte Clintont

március 9., 09:21 Módosítva: 2016-03-11 15:02:11
104
12 hozzászólás
 • A demokrata elnökjelöltségért harcoló Bernie Sanders eddigi legnagyobb győzelmét aratta Michiganben. Bár csak kevesebb, mint két százalékkal előzte meg Clintont, de az összes felmérés a volt first lady kétszámjegyű előnyét vetítette előre.
 • Sandersnek kellett egy ehhez hasonló fordulat, hogy maradjon esélye, és a szimbolikus győzelem mellett az is fontos volt a vermonti szenátor szempontjából, hogy javítani tudott az államban a fekete szavazók között.
 • Clinton azonban nagy fölénnyel besöpörte Mississippit, és összességében még növelte is előnyét az elnökjelöltséghez szükséges delegáltakban. Már most akkora az előnye, amit csak nehezen lehet behozni, viszont a michigani vereség intő jel is lehet neki.
 • A republikánusoknál Donald Trump a pártelit oldaláról indított támadások ellenére megint három államot, köztük a nagyon fontos Michigant megnyerte, de Ted Cruz texasi szenátor is örülhetett.
 • Marco Rubio floridai szenátor lejtmenete viszont folytatódik, három államban sem kapott egyetlen delegáltat sem. John Kasich ohiói kormányzóval együtt mindenképpen meg kell nyerniük saját államukat jövő kedden, hogy versenyben maradhassanak.

A demokratáknál nagy meglepetést hozott a michigani előválasztás, ahol a felmérések egyértelműen az elnökjelöltségre nagy esélyes Hillary Clinton győzelmét jelezték, végül azonban hajszállal kihívója, Bernie Sanders vermonti szenátor tudott nyerni. A republikánusoknál viszont a várakozásoknak megfelelően szerepelt Donald Trump, rajta kívül csak az elmúlt szavazásokon első számú ellenfelévé előlépő Ted Cruz texasi szenátor nyert államot.

Mindkét oldalon nagyon fontos volt a keddi eredmény az egy hét múlva következő államok, többek között Florida, Ohio és Illinois előtt, azok ugyanis már sok mindent eldönthetnek.

12 hozzászólás Tovább

Ted Cruz a pörgőrúgást is beveti a győzelemért

március 8., 19:35 Módosítva: 2016-03-09 01:20:49
1
3 hozzászólás

Elkezdték bevetni az igazi nagyágyúkat a republikánus elnökjelöltek. Nemrég John Kasich mellett állt ki publikusan Arnold Schwarzenegger volt kaliforniai kormányzó és Terminátor, most pedig Ted Cruz kampányához csatlakozott egy legalább ekkora hatású figura. Az olyan népszerű filmjei, mint a Karatés védőangyal, Egyszemélyes hadsereg és az Országúti bunyós miatt is ismert hivatásos pörgőrúgó, Chuck Norris lesz Cruz vendége. Nem ez az első alkalom, hogy Walker, a texasi kopó kiáll egy politikus mellett, 2008-ban Mike Huckabee kampányát támogatta.

3 hozzászólás