Fehér ház

Friss kommentek

Elnökválasztási térkép

Ferenc pápa: Aki csak falépítésben gondolkozik, nem keresztény

február 18., 20:13 Módosítva: 2016-03-16 10:57:27
1201
30 hozzászólás
Trump szerint falat kell építeni a mexikói erőszakolók és bűnözők ellen, a pápa szerint viszont aki falakat akar csak építeni, az nem keresztény. Trump szerint szégyenteljes a pápa, ő nagyon is keresztény, és másik keresztény ne ítélje meg az ő hitét. A Vatikán szerint Trump reakciója nagyon furcsa.

Ferenc pápa komoly szócsatába keveredett Donald Trump republikánus elnökaspiránssal a bevándorlókon és a menekülteken. Az ügy ott tart, hogy a pápa épp visszaszólt Trumpnak, azzal, hogy Trump "nem keresztény". 

Egészen pontosan azt mondta, hogy "az az ember, aki csak falak építésére gondol... és nem a hidak építésére, nem keresztény." És hogy ilyesmi "nincs az evangéliumban". Előtte ugyanis Trump arról értekezett, hogy Mexikó nemi erőszakolókat és bűnözőket küld Amerikának, írja a BBC. Aztán Trump rögtön visszalőtt a pápára a CNN-en azzal, hogy ő egy "jó keresztény" és egyébként sincs joga egy kereszténynek megítélnie egy másik keresztény hitét, illetve "szégyenletes" a pápa viselkedése.

30 hozzászólás Tovább

Tied a sztori, de nem írhatod azt, hogy megzsaroltunk

február 17., 23:34 Módosítva: 2016-02-18 15:16:18
281
16 hozzászólás
Sorra hozza nyilvánosságra a Gawker azokat az emaileket, melyek az amerikai külügyminisztérium egykori sajtófőnökének módszereire derítenek fényt. Volt, akivel arról alkudozott, hogy csak előre egyeztetett kérdéseket tegyen fel egy interjúban, többször konkrét szavakat íratott készülő anyagokba információkért cserébe. Akkori főnöke, Hillary Clinton volt külügyminiszter most az elnökválasztás egyik legnagyobb esélyese, akinek az előválasztási szezon közepén nem épp a legjobbkor jön az újabb emailbotrány, ami az amerikai sajtó működéséről is húsbavágó kérdéseket vet fel.

„Nem jellemző, sőt, ellentmond a szakmai elvárásainknak” – zárta rövidre az Atlantic magazin szóvivője a Gawker Hillary Clinton volt külügyminiszter bizalmasának módszereibe betekintést engedő tényfeltáró anyagát. Akár rendszeres volt, akár egyedi eset, a Marc Ambinder (az Atlantic politikai rovatának akkori szerkesztője, jelenleg a Week újságírója) és Philippe Reines (Hillary Clinton hírhedten rámenős bizalmasa, volt külügyminisztériumi sajtófőnök) közötti emailváltás ijesztő tanmese a sajtó függetlenségéről.

A portál egy 2012-ben beadott közérdekű adatigényléssel szerezte meg a külügyminisztériumi levelezést, az ügyben azóta is perben állnak a minisztériummal. (A Fox már úgy vette át a sztorit, hogy az FBI nyomozott az ügyben, ez nem igaz, egyszerű adatigénylésről van szó.)

16 hozzászólás Tovább

Sanders megint meglepheti Clintont

február 17., 13:56 Módosítva: 2016-02-17 16:07:25
9
0 hozzászólás

Miközben a republikánusok szombaton a rettentő fontos Dél-Karolinában tartanak előválasztást, Hillary Clinton és Bernie Sanders egy másik államban, Nevadában csap össze, ahol a nyitóállamhoz, Iowához hasonlóan kaukuszt tartanak a demokraták.

Nevada még év elején is egy viszonylag biztos győzelemnek tűnt Hillary Clintonnak, azonban a vermonti szenátor New Hampshire-i győzelme után hirtelen rettentő szoros lett, és a felmérések alapján nem elképzelhetetlen egy újabb Iowa sem, ahol mindössze 0,25 százalékkal győzött végül Clinton.

Szólj hozzá! Tovább

Jeb Bush bevetette az utolsó csodafegyverét

február 16., 15:08 Módosítva: 2016-02-16 23:09:25
11
7 hozzászólás

Sokáig vívódott, hogyan is álljon családnevéhez, arról beszélt, hogy saját jogon akar indulni, de mostanra már minden segítségére rászorul Jeb Bush volt floridai kormányzó, akit egy hétfői rendezvényen bátyja, George W. Bush volt elnök támogatott meg kicsit Dél-Karolinában. Egyelőre azonban nagy kérdés, hogy a felmérésekben továbbra is szenvedő fiatalabb Bush mennyit tud profitálni bátyja csatasorba állításából.

George W. Bush már két hete feltűnt egy öccse mellett forgatott kisfilmben, és rádióhirdetésekben is Jeb mellett korteskedett, de most először kapcsolódott be nyilvános rendezvényen is a kampányba.

7 hozzászólás Tovább

Trump: Te vagy a legnagyobb hazug!

február 14., 13:23 Módosítva: 2016-02-15 00:14:47
6
2 hozzászólás

Személyeskedésektől sem mentes vitában csapott össze a talpon maradt hat republikánus jelölt, akik sokszor egymás szavába vágva próbálták túlharsogni egymást, miközben a középpontban természetesen megint a felmérésekben vezető Donald Trump ingatlanmágnás volt. A CBS szombat esti vitája volt az utolsó az egy hét múlva tartott dél-karolinai előválasztás előtt. Dél-Karolinának szimbolikus jelentősége is van: 1980 óta a legutóbbi előválasztást leszámítva mindig az az induló lett később a republikánusok elnökjelöltje, aki győzni tudott az államban.

Dél-Karolinában is a keddi New Hampshire-i előválasztást megnyerő Trump vezet a felmérések alapján, de mögötte négyen is egymáshoz közel küzdenek a második helyért. Az iowai győztes Ted Cruz texasi szenátor mellett ráadásul a másik három jelölt, Marco Rubio floridai szenátor, Jeb Bush volt floridai kormányzó, és a New Hampshire-ben második John Kasich ohiói kormányzó külömeccset is vív a Trumptól és Cruztól is ódzkodó pártelit és befolyásos támogatók kegyeiért.

2 hozzászólás Tovább

Már a horrorfilmekben is elnökválasztás van

február 13., 17:08 Módosítva: 2016-02-14 11:00:48
1
3 hozzászólás

Azon kívül, hogy kevésbe került, és sok pénzt hozott, tényleg nem értem, hogy A bűn éjszakája-sorozat eddig két része hogyan lehetett sikeres: egy kapósnak tűnő, de elég bénán kidolgozott alapötletet szörnyen valósítottak meg benne, ráadásul a legtöbb horror- és akciójelenetet a rángatózó kamerával gyakorlatilag nézhetetlenné tették. De mivel az előző mondat úgy indult, ahogy, ezért idén már érkezik is a harmadik rész, a The Purge: Election Year, ami nyilván teljesen véletlenül kapta ezt a címet abban az évben, amikor elnökválasztás van Amerikában.

3 hozzászólás Tovább

Újabb republikánus politikus lépett vissza az elnökjelöltségtől

február 13., 09:38 Módosítva: 2016-02-13 14:47:24
1
0 hozzászólás

Visszalépett az elnökjelöltségtől a republikánus Jim Gilmore. A 68 éves politikus nem tartozik a legismertebb arcok közé az amerikai politikában, ennek ellenére jóideje a politikai élet meghatározó alakja volt - írja az MTI. A katonai hírszerzés tisztjeként 1997-ben kezdte politikai karrierjét, 1998-ban már meg is választották Virginia szövetségi állam kormányzójává. 2002-ig irányította a legészakibb déli államként hívott Virginiát, majd 2007-ben próbálkozott, hogy a Republikánus Párt elnökjelöltje legyen, de akkor is abbahagyta egy rövid kampány után. 

    Gilmore tavaly júliusban jelentette be, hogy indul az elnökjelöltségért, abban bízva, hogy nemzetbiztonsági kérdésekben szerzett tapasztalata, valamint hírneve segíti őt a kampányban. Végül nem sikerült támogatást szereznie, sem a pártjában, sem a választók körében, s még az elnökjelölt-aspiránsok országos televíziós vitáira sem hívták meg. Most közleményt adott ki, amiben azt mondja, hogy kiszáll a választási harcból, de egyúttal azt is megjegyezte, hogy támogatja majd pártja elnökjelöltjét, bárki is legyen az, és továbbra is felemeli szavát Hillary Clinton, vagy Bernie Sanders, a demokraták két elnökjelölt-aspiránsa megválasztásának "veszélye" ellen.

Szólj hozzá!

Véletlenül softcore pornós szerepelt Ted Cruz reklámjában

február 12., 19:51 Módosítva: 2016-02-13 12:31:12
1
0 hozzászólás

Nem sokkal azután, hogy megjelent, már el is távolították azt az új videót, amely Ted Cruz támogatására buzdította Dél-Karolina állam republikánus szavazóit az elnökjelölti versenyben.

A héten bemutatott videóban kiábrándult republikánus szavazók ülnek egy terápiás foglalkozáson, és épp azt a traumát beszélik ki, amit az általuk támogatott jelölt hazugságai okoztak nekik. Az elhangzó vádakból nem nehéz felismerni Marco Rubio floridai szenátort. A gond azzal a szőke nővel van, aki az egyik kesergő sorstársának azt válaszolja:

Legközelebb talán többre kéne szavazni egy csinos arcnál.

Szólj hozzá! Tovább

Clinton Obamával próbálta megfogni Sanderst

február 12., 16:33 Módosítva: 2016-02-12 19:12:59
2
0 hozzászólás

Újabb tévévitán vannak túl a demokrata elnökjelöltek, Hillary Clinton és Bernie Sanders február 11-én Milwaukee-ban, az egyébként csak április 5-én előválasztó Wisconsin államban ültek le egymással. Most találkoztak először New Hampshire után, ahol Sanders, a vermonti szenátor söpörte be a győzelmet.

A vita nem volt különösebben izgalmas, és kiélezett sem, alapvetően udvariasak voltak egymással a jelöltek, ha csípősek is. Az Economist elemzése szerint Clinton legerősebb érve Sanders ellen az volt, hogy a szenátor fantazmagóriákkal házal a rajongóinál (főleg a fiataloknál), például akkor, amikor azt állítja, hogy át tudna verni a kongresszuson és a közvéleményen egy európai stílusú egészségügyi rendszert. Csakhogy ez az érv akkor tudna működni, ha Clinton meg tudná győzni a Sanders-híveket arról, hogy nem látják jól a dolgokat, hogy naivak.

Szólj hozzá! Tovább

Megtörtént: Trump és Sanders is besöpörte a győzelmet

február 10., 07:45 Módosítva: 2016-02-14 13:18:37
236
10 hozzászólás
  • Donald Trump az előzetes felméréseknek megfelelően nagy előnnyel megnyerte a republikánusok előválasztását New Hampshire-ben.
  • Bernie Sanders vermonti szenátor is tarolt, Hillary Clintonnak nem sikerült közelebb kerülnie hozzá az utolsó napokban.
  • A republikánusoknál nem tudott kiemelkedni egy olyan jelölt, aki egyértelműen számíthatna a pártelit támogatására.
  • John Kasich ohiói kormányzó lett a második, az Iowa után erősödő, de a szombati vitán bukdácsoló Marco Rubio visszacsúszott, Jeb Bush pedig túlélte a második államot.

Régóta vezetett sok államban a felmérésekben, azonban az iowai második helye után New Hampshire-ben tényleg megtörtént az, amit sokan nem hittek volna még hetekkel ezelőtt sem: Donald Trump nagy fölénnyel győzni tudott a republikánus előválasztás egyik fontos államában, ahol hosszú sorok alakultak ki, rekordközeli részvétel lehetett.

A demokratáknál pedig a magát demokratikus szocialistának valló Bernie Sanders vermonti szenátor söpörte be a győzelmet a 2008-ban még a felméréseket meghazudtolva fordító Hillary Clinton előtt, ezzel lendületet adva a még mindig hosszú út előtt álló kampányának.

Mindketten annyira biztosan nyertek, hogy már az exit pollok alapján, a körzetek zárása után azonnal kihirdették győzelmüket a nagy amerikai tévék.

10 hozzászólás Tovább

Trump és Sanders nagyot nyert New Hampshire-ben

Index
február 10., 00:41 Módosítva: 2016-02-12 15:28:58
18
0 hozzászólás

Nagy különbséggel győzött Donald Trump a republikánus, és Bernie Sanders a demokrata oldalon a másodikként előválasztó államban, New Hampshire-ben. Clintont most elhagyta a 2008-ban őt választó állam, a republikánusoknál a szombati vitán bukdácsoló Marco Rubio visszaesett, helyette John Kasich ohiói kormányzó lépett egyet előre, Jeb Bush pedig talpon maradt. Rekordközeli részvétel is lehet. Olvassa vissza az előválasztás eredményeinek alakulását!

Szólj hozzá!

Tud nyerni Donald Trump a meglepetések államában?

február 9., 21:32 Módosítva: 2016-02-12 15:28:58
35
1 hozzászólás

Az előválasztások második államában, New Hampshire-ben folytatódik a demokraták és a republikánusok versenyfutása pártjaik elnökjelöltségéért. Iowában a republikánusok versengését felforgató Donald Trump ingatlanmágnás-megmondóember egy hete elszenvedte első vereségét, Hillary Clinton pedig csak egy hajszállal győzött kihívója, Bernie Sanders vermonti szenátor előtt – ez azonban másik állam, egészen más esélyekkel.

1 hozzászólás Tovább

A régi hagyomány Sanderst és Kasich-et hozta ki győztesen

február 9., 09:58 Módosítva: 2016-02-12 15:28:58
1
1 hozzászólás

Már meg is vannak az első eredmények a keddi New Hampshire-i előválasztáson. Dixville Notch városkában a kilenc regisztrált szavazó közül a demokratáknál négyen választották Bernie Sanders vermonti szenátort, a republikánusoknál pedig három szavazattal John Kasich ohiói kormányzó nyert a két szavazatot gyűjtő Donald Trump előtt.

1 hozzászólás Tovább

FT: Michael Bloomberg indulna az elnökjelöltségért

február 9., 06:05 Módosítva: 2016-02-09 09:08:17
1
0 hozzászólás
New York városának volt polgármestere, Michael Bloomberg valószínűleg mégis indulna az elnökjelöltségért, írja az MTI.

Erről maga a milliárdos beszélt a Financial Timesnak, bár a hétfőn megjelentetett interjúban még mindig nem fogalmazott egyértelműen, vagyis nem mondta ki, hogy mikor hozza nyilvánosságra végleges döntését. Mint kifejtette, megvizsgál minden lehetőséget, figyeli, hogy az elnökjelölt-aspiránsok mit mondanak, milyen programot vázolnak fel, s hogyan reagálnak rájuk a választók. Március elején kellene bejelentenie az indulást, ha komoly kampányt akar - tette hozzá.

Szólj hozzá! Tovább

Bill Clinton kifakadt Sanders ellen

február 8., 15:52 Módosítva: 2016-02-12 15:28:58
2
7 hozzászólás

Kampányának üzenete „hermetikusan el van zárva a realitástól", ő maga pedig képmutató, és nem őszinte – többek között ezekről beszélt a felesége legnagyobb ellenfele, Bernie Sanders vermonti szenátor ellen dühösen kikelő Bill Clinton volt amerikai elnök az előválasztását kedden tartó New Hampshire államban.

Bill Clintont már Iowában is titkos fegyvereként harangozta be Hillary Clinton, de az első államban sokkal inkább az volt a célja a fellépéseinek, hogy közös emlékeket idézve, személyesebbé tegye, közelebb hozza a választókhoz a végül szoros döntetlenben győző volt first ladyt. New Hampshire-ben azonban megint olyan támadó üzemmódra állították, ami nem nagyon fordult elő vele, mióta a 2008-as előválasztás alatt Barack Obama ellen beszélt. (Politico, New York Times)

7 hozzászólás Tovább

Már a bevonulásnál jó kis kavarodás volt a republikánus vitán

február 7., 10:22 Módosítva: 2016-02-07 20:40:18
5
4 hozzászólás

A legutóbbi elnökjelölti vitát még kihagyó Donald Trump visszatért, de a többiek is próbáltak fogást találni a riválisokon a republikánus elnökjelölt-jelöltek New Hampshire-i tévévitáján, amin heten vettek részt.

Az előválasztásokat megnyitó Iowát Ted Cruz texasi szenátor nyerte, azonban a második állam a mérsékeltebb szavazóknak is elfogadhatóbb jelöltek terepe. Marco Rubio floridai szenátor bőven számíthatott támadásokra a vitán, hiszen az iowai erős harmadik helyével sikerült a kedden szavazó második államban is erősödnie, miközben a szintén a pártvezetés figyelméért harcoló három másik jelöltnek, John Kasich ohiói kormányzónak, Jeb Bush volt floridai kormányzónak és Chris Christie New Jersey-i kormányzónak is fel kell tudni mutatni valamit, vagy könnyen bajba kerülhet.

4 hozzászólás Tovább

Egyetemista srác szívatja a fotós szakmát az amerikai elnökválasztáson

február 6., 11:42 Módosítva: 2016-02-08 10:33:31
658
62 hozzászólás

Érdekes történetet göngyölítettek fel a priceonomics szerkesztői. Donald Trump hivatalos fotósáról akartak portrét írni, miután az ingatlanos-milliárdosból lett elnökjelölt népszerűsége felfelé ívelt (csak aztán hétfőn Iowában elszenvedte első vereségét). Kíváncsiak voltak rá, hogyan dolgozik és mennyit kap a fotós, akinek a fotói a Trumpról alakuló képet meghatározzák, úgyhogy onnan indultak el, ahol mindenki kezdte volna a keresgélést. Megnyitották Trump kampányoldalát, és megnézték, ki csinálta a nyitóképet, amin Trump V-betűt mutatva pózol az egész képernyőt beterítő fotón.

trumnp

Gage Skidmore nevét találták a kép alatt, akiről kiderült, hogy nem a republikánus jelölt hivatalos fotósa. Sőt, nem is fotós. Sőt. Skidmore egy 22 éves srác, aki hobbiból körbefotózta az összes elnökjelöltet egy sor kampányeseményen, és több mint negyvenezer fotót rakott fel róluk a Flickr-re, szabadon felhasználható Creative Commons licensszel.

Egy gyors kitérő, ha nem tudná mi az a Flickr vagy a Creative Commons. A Flickr az egyik legnépszerűbb online fotómegosztó, amit most a Yahoo üzemeltet, és egy egyszerű regisztrációval 1 terabyte-nyi tárhelyet kapunk tőlük a fotóinknak. A Creative Commons pedig egy nonprofit szervezet, a szellemi termékek (szöveg-kép-videó, satöbbi) szerzői jogaira hoztak létre egy iránymutatást, amit egyezményesen használunk az egész világon. A CC-licensz segítségével több fokozatban megszabhatjuk azt, hogy mások milyen feltételekkel használhatják vagy éppen nem használhatják az anyagainkat – erre pedig jogvitás esetekben is hivatkozhatunk.

62 hozzászólás Tovább

Összecsapott a forradalmár és a fennálló rend embere

február 5., 18:53 Módosítva: 2016-02-06 10:36:58
2
1 hozzászólás

Iowa után már hivatalosan is csak Hillary Clinton és a meglepetésember, Bernie Sanders párharca a Demokrata Párt előválasztása. A voksolás után először csapot tössze a két jelölt újabb tévévitában, habár egy town hallban már részt vettek.

Az első fordulót, az iowai kaukuszt, egy hangyányival megnyerte Clinton, de New Hampshire nagyon Sandersnek fekszik, és 17,6 százalékkal vezet is. A forradalmat ígérő, magát demokratikus szocialistának valló Sanders valahol már azzal kisebb történelmet írt, hogy a szocialista jelzőt felvállalva még versenyben lehet a demokrata elnökjelöltségért.

1 hozzászólás Tovább

George Bush is beszállt a kampányba

február 5., 18:02 Módosítva: 2016-02-05 22:02:09
3
1 hozzászólás

George W. Bush volt elnök is teljes mellszélességgel bedobja magát a republikánus elnökjelölti kampányba. Egy új tévészpotban próbál mindenkit meggyőzni arról, hogy öccse, Jeb Bush volt floridai kormányzó lenne a legmegfelelőbb arra, hogy hozzá hasonlóan beköltözzön a Fehér Házba.

1 hozzászólás Tovább

Clinton magyarázkodhatott a méregdrága beszédei miatt

február 4., 19:40 Módosítva: 2016-02-06 11:40:07
0
1 hozzászólás

Hillary Clinton és Bernie Sanders újabb vitán van túl. A két megmaradt demokrata jelölt – no, nem mintha a néhány százalékra mért, de hétfőn visszalépett Martin O'Malley volt marylandi kormányzó sok vizet zavart volna – a CNN town hallján a közönségtől, és Anderson Coopertől, a CNN moderátorától is kapott kérdéseket.

1 hozzászólás Tovább

Hullanak az elnökjelöltek Iowa után, mint a legyek

február 3., 22:28 Módosítva: 2016-02-04 07:13:37
2
0 hozzászólás

A február 1-jei iowai kaukusz után sorra jelentik be kampányuk felfüggesztését az elnökjelölt-jelöltek, a legújabb a sorban Rick Santorum. (Washington Post)

Szólj hozzá! Tovább

Trump össztüzet zúdított Cruzra, csalást kiált

február 3., 19:02 Módosítva: 2016-02-04 09:35:09
81
1 hozzászólás

Az iowai vereség után Donald Trump még kifejezetten visszafogott beszédet mondott, amiben minden ellenfelének, köztük a kaukuszt megnyerő Ted Cruz texasi szenátornak is gratulált, de érthető módon nem nyalogatta túl sokáig a sebeit, és átment támadó üzemmódba. Keményen nekiment Cruznak, és a Twitteren megszórt üzenetekben azt állította, hogy csalással szerezte meg a győzelmet. (Business Insider, Washington Post)

1 hozzászólás Tovább

Rand Paulnak ennyi volt, kiszállt az elnökválasztásból

február 3., 16:00 Módosítva: 2016-02-03 18:05:59
1
4 hozzászólás

Kiszállt a republikánus elnökjelöltségért folyó versengésből libertariánus eszmék atyjának, Ron Paulnak a fia, Rand Paul kentucky szenátor. Apja, Ron Paul 2012-ben még harmadik helyen futott be Iowában a kaukuszon, Rand Paul most viszont harmadannyi szavazattal még pont elcsípett egyébként 1 delegáltat, de messze lemaradva csak az ötödik hely jutott neki. Az országos felmérésekben is csak 2,4 százalékkal állt már, de a republikánus mezőny egyik színfoltjának számított, tavaly egyszer a Time is a legérdekesebb politikusnak nevezte címlapján.

4 hozzászólás Tovább

Amerikai előválasztás: Trump kapott egy pofont, elképesztő döntetlen a demokratáknál

február 2., 07:51 Módosítva: 2016-02-03 17:13:12
228
19 hozzászólás

A demokrata és a republikánus oldalon is izgalmasan alakult az amerikai előválasztásokat megnyitó Iowa államban rendezett szavazás. A republikánusoknál Donald Trump elszenvedte első vereségét, a demokratáknál pedig csak egy hajszál döntött Hillary Clinton javára.

A kezdő államok mindig nagyon fontosak, egy jó rajt után felsorakozhatnak a támogatók egy jelölt mögé, míg a leszereplő indulók pénzforrásai hamar elapadhatnak, és árral szemben is csak ideig, óráig lehet evezni. Az iowai előválasztást éjszaka élőben közvetítettük, itt olvashatja vissza az események alakulását>>>

19 hozzászólás Tovább

Vannak, akik sütivel kenyereznek le

február 2., 00:08 Módosítva: 2016-02-02 19:38:30
10
1 hozzászólás
Tóth György, a Stirlingi Egyetem történésze Iowában doktorált, ezért annak ellenére, hogy nem amerikai állampolgár, megfigyelőként részt vehetett iowai kaukuszokon – 2008-ban egy demokrata, 2012-ben egy republikánus eseményre ment el. 2008-as, egy helyi iskola dísztermében készült képeihez fűzött magyarázatából kiderül, milyen belülről egy kaukusz a lélektanilag egyik legfontosabb államban.

Tóth (aki korábban amerikanisztika szakot végzett az ELTE-n, és először a Kellner-ösztöndíjjal járt Amerikában) az idei választásról kiemelte: az egyik leginkább említésre méltó fejlemény, hogy bár 2008-ban is így volt, most talán még igazabb, hogy egy nőnek komoly esélye van, hogy megválasztják amerikai elnöknek. Amerikában ezen a téren még nem történt meg az a társadalompszichológiai áttörés, ami után egy női politikus kampányában nem az az egyik legfontosabb kérdés, hogy azért, mert nő, van-e esélye nyerni – fogalmazott.

1 hozzászólás Tovább

Most derül ki, leszavaznak-e tényleg Trumpra

február 1., 21:58 Módosítva: 2016-02-02 20:03:39
10
3 hozzászólás

Egy ország figyel majd az alig több mint hárommillió lakosú Iowára, ahol a demokrata és republikánus szavazók hamarosan felkerekednek, hogy tornatermekben, tűzoltóállomásokon, könyvtárakban összegyűlve sajátos szokásaik alapján nyílt vitában döntsenek arról, kit tartanak a legmegfelelőbbnek arra, hogy pártja jelöltje, végső soron pedig az Egyesült Államok elnöke legyen. A hosszas felkészülési időszak után most kezdetét veszi az a kilenc hónap, aminek végén majd a két párt jelöltje november 8-án összecsap egymással, hogy egyikük beköltözhessen Barack Obama utódjaként a Fehér Házba.

3 hozzászólás Tovább

Így dőlhet el a világ sorsa

február 1., 18:07 Módosítva: 2016-02-05 11:53:31
98
12 hozzászólás
Hétfőn este Iowában megkezdődik élesben is a demokraták és a republikánusok előválasztása pártjuk jelöltségéért. Az egyik oldalon a nagy esélyes Hillary Clinton és kihívója, a vermonti szenátor Bernie Sanders küzd meg egymással, míg a republikánusoknál az ingatlanmágnás Donald Trump vezet a konzervatív tábor támogatottja, Ted Cruz texasi szenátor előtt. Hosszú utat tettek meg az amerikai elnökjelöltségre pályázó indulók, de még annál is hosszabb áll előttük a november 8-i elnökválasztásig. Áttekintettük, mi történt eddig, és mostani tudásunk alapján mi várható még. Kattintsa végig a timeline-t!
12 hozzászólás Tovább

Clinton hajszállal vezet, Cruz nyert a republikánusoknál

Index
február 1., 18:02 Módosítva: 2016-02-02 13:31:20
53
0 hozzászólás

Rengetegen mentek el szavazni Iowában, a republikánusoknál rekordrészvétel mellett Ted Cruz texasi szenátor lenyomta Donald Trumpot, akit a nagyot hajrázó Marco Rubio is szinte befogott. A demokratáknál Hillary Clinton és Bernie Sanders egy százalékon belül volt, Clinton nyert. Élőben követtük végig az amerikai előválasztás nyitányát Iowában!

Szólj hozzá!

Trump népszerűsége nemcsak érthető, hanem szükségszerű is

január 31., 09:59 Módosítva: 2016-02-01 03:06:58
440
14 hozzászólás

Hétfőn az iowai kaukusszal megkezdődik a világ első számú politikai cirkusza, az amerikai elnökválasztás. A republikánus oldalon a fő attrakció egy bombasztikus ingatlanmágnás (Donald Trump) illetve a radikális nézeteiről elhíresült Tea Party-kedvenc (Ted Cruz), míg a demokratáknál egy 74 éves, demokratikus szocializmust (sic!) hirdető szenátor (Bernie Sanders) szorongatja az emailügyei miatt FBI-vizsgálat alatt álló korábbi nagy esélyes Hillary Clintont.

14 hozzászólás Tovább

Cheney lánya is indul a kongresszusi választáson

január 31., 09:26 Módosítva: 2016-01-31 14:45:10
4
0 hozzászólás

Richard Cheney (ismertebb nevén Dick Cheney), a Bush-kormány egykori amerikai alelnökének idősebb lánya, Liz Cheney kongresszusi képviselőnek készül az Egyesült Államokban idén tartandó választásokon, írja az MTI. A 49 éves, ötgyerekes, jogász végzettségű Liz Cheney két évvel ezelőtt a szenátusi választáson indult Wyoming állam jelöltjeként, de akkor kudarcot vallott. Republikánus párttársát, Mike Enzit nem sikerült legyőznie; a helyi republikánusok nem is támogatták őt, mondván, hogy csak néhány évvel korábban költözött Wyomingba, ezért nem is tudná érdemben képviselni Washingtonban ennek a szövetségi államnak az ügyeit.

Liz Cheney most is Wyomingban nyújtotta be a szövetségi választási bizottságnak a szükséges dokumentumokat. Ezúttal azonban a szövetségi képviselőház tagja szeretne lenni, változatlanul a Republikánus Párt tagjaként. Környezetéből származó hírek szerint hétfőn jelenti be indulását az északkelet-wyomingi Gillette városában, amely nagyon megszenvedte a szénbányászat hanyatlását. Cheney éppen erre építi a kampányát, már többször hangoztatta ugyanis, hogy Barack Obama elnök a globális klímaváltozással összefüggő rendelkezéseivel háborút visel a szénipar ellen.

Szólj hozzá!