Fehér ház

Friss kommentek

Elnökválasztási térkép

Így dőlhet el a világ sorsa

február 1., 18:07 Módosítva: 2016-02-05 11:53:31
98
12 hozzászólás
Hétfőn este Iowában megkezdődik élesben is a demokraták és a republikánusok előválasztása pártjuk jelöltségéért. Az egyik oldalon a nagy esélyes Hillary Clinton és kihívója, a vermonti szenátor Bernie Sanders küzd meg egymással, míg a republikánusoknál az ingatlanmágnás Donald Trump vezet a konzervatív tábor támogatottja, Ted Cruz texasi szenátor előtt. Hosszú utat tettek meg az amerikai elnökjelöltségre pályázó indulók, de még annál is hosszabb áll előttük a november 8-i elnökválasztásig. Áttekintettük, mi történt eddig, és mostani tudásunk alapján mi várható még. Kattintsa végig a timeline-t!
12 hozzászólás Tovább

Clinton hajszállal vezet, Cruz nyert a republikánusoknál

Index
február 1., 18:02 Módosítva: 2016-02-02 13:31:20
53
0 hozzászólás

Rengetegen mentek el szavazni Iowában, a republikánusoknál rekordrészvétel mellett Ted Cruz texasi szenátor lenyomta Donald Trumpot, akit a nagyot hajrázó Marco Rubio is szinte befogott. A demokratáknál Hillary Clinton és Bernie Sanders egy százalékon belül volt, Clinton nyert. Élőben követtük végig az amerikai előválasztás nyitányát Iowában!

Szólj hozzá!

Trump népszerűsége nemcsak érthető, hanem szükségszerű is

január 31., 09:59 Módosítva: 2016-02-01 03:06:58
440
14 hozzászólás

Hétfőn az iowai kaukusszal megkezdődik a világ első számú politikai cirkusza, az amerikai elnökválasztás. A republikánus oldalon a fő attrakció egy bombasztikus ingatlanmágnás (Donald Trump) illetve a radikális nézeteiről elhíresült Tea Party-kedvenc (Ted Cruz), míg a demokratáknál egy 74 éves, demokratikus szocializmust (sic!) hirdető szenátor (Bernie Sanders) szorongatja az emailügyei miatt FBI-vizsgálat alatt álló korábbi nagy esélyes Hillary Clintont.

14 hozzászólás Tovább

Cheney lánya is indul a kongresszusi választáson

január 31., 09:26 Módosítva: 2016-01-31 14:45:10
4
0 hozzászólás

Richard Cheney (ismertebb nevén Dick Cheney), a Bush-kormány egykori amerikai alelnökének idősebb lánya, Liz Cheney kongresszusi képviselőnek készül az Egyesült Államokban idén tartandó választásokon, írja az MTI. A 49 éves, ötgyerekes, jogász végzettségű Liz Cheney két évvel ezelőtt a szenátusi választáson indult Wyoming állam jelöltjeként, de akkor kudarcot vallott. Republikánus párttársát, Mike Enzit nem sikerült legyőznie; a helyi republikánusok nem is támogatták őt, mondván, hogy csak néhány évvel korábban költözött Wyomingba, ezért nem is tudná érdemben képviselni Washingtonban ennek a szövetségi államnak az ügyeit.

Liz Cheney most is Wyomingban nyújtotta be a szövetségi választási bizottságnak a szükséges dokumentumokat. Ezúttal azonban a szövetségi képviselőház tagja szeretne lenni, változatlanul a Republikánus Párt tagjaként. Környezetéből származó hírek szerint hétfőn jelenti be indulását az északkelet-wyomingi Gillette városában, amely nagyon megszenvedte a szénbányászat hanyatlását. Cheney éppen erre építi a kampányát, már többször hangoztatta ugyanis, hogy Barack Obama elnök a globális klímaváltozással összefüggő rendelkezéseivel háborút visel a szénipar ellen.

Szólj hozzá!

Titkos mailek is vannak Clinton magánszerverén

január 30., 13:59 Módosítva: 2016-01-30 19:28:48
3
1 hozzászólás

Az amerikai kormány beismerte, hogy féltett kormányzati titkokat is tartalmaz Hillary Clinton vizsgálat alá vett egykori magánszervere, és ezért kiemel onnan huszonkét e-mailt, amelyek tartalma a legmagasabb szintű titokbesorolást igényli, írja az MTI. Mindezt három nappal azelőtt közölték, hogy Clinton a legesélyesebb demokrata elnökjelölt-aspiránsként megmérkőzik vetélytársaival az első, Iowa állambeli jelölőgyűléseken.

1 hozzászólás Tovább

Hillary Clinton riválisát savazza a volt budapesti nagykövet

január 30., 10:50 Módosítva: 2016-01-30 17:10:50
14
0 hozzászólás

Ahogy közeledik az iowai kaukusz, vagyis az első előválasztás február elsején, napról napra nő a feszültség Hillary Clinton táborában. 

Szólj hozzá! Tovább

Ilyen az, ha Trump nincs ott

január 29., 15:44 Módosítva: 2016-01-29 16:49:57
1
0 hozzászólás

A felmérésekben vezető Donald Trump bojkottálta a hétfőn tartott iowai kaukusz előtti utolsó republikánus tévévitát, de a többiek azért összecsaptak még egyszer az előválasztásokat megnyitó állam fővárosában, Des Moines-ban.

A Fox és a Google közös szervezésében ment le a vita. Trump szerint nem lett volna vele korrekt Megyn Kelly, a Fox News műsorvezetője, az ebből kiindult csörte végén pedig lemondta a vitát. A csatorna az utolsó pillanatig fenntartott neki egy üres pódiumot, de a Fox szerint Trump csak akkor lett volna hajlandó elmenni, ha fizetnek ötmillió dollárt a jótékonysági szervezeteinek, ezt pedig nem tették meg.

Szólj hozzá! Tovább

A Fehér Ház rákapcsol a rák elleni harcra

január 28., 18:50 Módosítva: 2016-01-28 21:00:48
6
0 hozzászólás

Csütörtökön hivatalosan is bejelentette Barack Obama, hogy még idén  rákapcsolnak a rák elleni harcra. 

A munkacsoportot Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke fogja vezetni. Céljuk, hogy a rák elleni harc hatékonyságát duplájára emeljék. A többek között kabinettitkárokból és közgadászokból álló csoport látványos eredményeket vár a megelőzés, illetve a kezelés és gyógyítás területén egyaránt. A terv szerint öt év alatt akarnak olyan változásokat elérni, ami egyébként alsó hangon, a jelenlegi tempóban tíz évet venne igénybe. 

Joe Biden személyesen is érintett az ügyben, ugyanis nemrég hunyt el fia Beau Biden, aki 46 évesen agydaganat áldozata lett. 

Szólj hozzá!

Trump begorombult, bojkottálja az utolsó Iowa előtti vitát

január 27., 16:42 Módosítva: 2016-01-27 19:23:51
2
0 hozzászólás

A felmérésekben mind országosan, mind most már az előválasztásokat megnyitó Iowában is vezető Donald Trump bejelentette, hogy bojkottálja a szavazás előtti utolsó republikánus tévévitát csütörtök este, írja a BBC.

Szólj hozzá! Tovább

Sanders harciasabb volt, Clinton a tapasztalatával érvelt

január 26., 19:45 Módosítva: 2016-01-30 13:59:06
3
0 hozzászólás

Az előválasztásokat megnyitó államokban egyre jobban álló Bernie Sanders vermonti szenátor a szokásosnál harcosabb arcát mutatta, míg Hillary Clinton volt first lady és külügyminiszter azzal érvelt, hogy ő a legfelkészültebb elnöknek. Egy héttel az iowai kaukusz (jelölőgyűlés, az előválasztások egy speciális fajtája) előtt tartották az utolsó tévévitát a demokrata elnökjelöltek.

Ezúttal egy town hall típusú vitát rendeztek Iowa fővárosában, Des Moines-ban, ahol a meghívott nézők és a CNN moderátora, Chris Cuomo tehetett fel kérdéseket a külön-külön, egymás után a színpadra lépő politikusnak.

Szólj hozzá! Tovább

Egy újabb milliárdos indulása kavarhat még egyet az elnökválasztáson

január 24., 11:51 Módosítva: 2016-02-09 08:38:15
16
0 hozzászólás

Alig egy hétre vagyunk az amerikai előválasztási időszakot megnyitó iowai kaukusztól, a republikánusoknál és a demokratáknál is izgalmasan alakul a küzdelem, de hamarosan akár még egy újabb csavar is jöhet. A környezetéből névtelenül nyilatkozó tanácsadók ugyanis azt mondták a New York Timesnak, hogy Michael Bloomberg milliárdos üzletember, egyébként pedig volt New York-i polgármester is fontolgatja, hogy függetlenként beszálljon-e az elnökválasztásba.

Szólj hozzá! Tovább

Egyre népszerűbb elnökjelölt-jelölt a balhés Trump

2015. szeptember 3., 20:45 Módosítva: 2015-09-25 06:31:44
2
0 hozzászólás

Növelte előnyét, és elérte a 30 százalékos támogatottságot a republikánus szavazók között a Fehér Házra pályázó Donald Trump ingatlanmilliárdos a Monmouth Egyetem legfrissebb közvélemény-kutatásának csütörtökön közölt adatai szerint, írja az MTI. 

Szólj hozzá! Tovább

15 éves gyerek az amerikai elnökválasztás legnagyobb trollja

2015. augusztus 24., 17:01 Módosítva: 2015-08-25 10:08:20
11
0 hozzászólás

Egy titokzatos jelölt tartotta lázba az elnökválasztási kampányt Amerikában, most azonban kiderült ki állt az egész mögött – írja a CNN. Az Iowa államból induló Deez Nuts egész jól teljesített a kampányban, annak ellenére, hogy nem fedte fel magát. Észak-Karolinában például a harmadik helyen állt a maga 9 százalékával.

Most azonban lehullt a lepel, és kiderül: Deez Nuts valójában a 15 éves, farmercsaládból származó Brady Olson.  

Az elnöki posztra való pályázáshoz szükséges űrlapot igazából bárki kitöltheti, így Deez Nuts mellett még Julius Cézárral és Jack Sparrow kapitánnyal is meg kell küzdenie Hillary Cilintonnak az elnökségért. 

Az ilyen trollkodó jelöltek általános jelenségek, ám az meglepő, hogy ilyen mérhető népszerűséget sikerülne valakinek összeszednie. És mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy Nuts meg is előzte a keresési trendekben Clintont. 

Olsont egy szintén komoly esélyekkel induló jelölt, egy bizonyos Limberbutt McCubbins inspirálta az indulása. McCubbins egy macska, de népszerűsége sok politikusénál komolyabb. Olson azt mondta, McCubbinst kérné fel alelnöknek, úgy érzi párosuk verhetetlen lenne. 

Az egyetlen gond, hogy az USA törvényei szerint az elnöknek be kell töltenie a 35. életévét, így az úgynevezett Deez Nuts egyelőre nincs a lehetséges elnökök között. 

Szólj hozzá!

Hillary Clinton még sosem volt ilyen népszerűtlen

2015. augusztus 4., 20:08 Módosítva: 2015-08-05 09:49:13
5
0 hozzászólás

A Fox News tévécsatorna kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint 51 százalékkal minden eddiginél alacsonyabb Hillary Clinton támogatottsága a demokrata előválasztások potenciális szavazóinak körében – írja az MTI. A volt külügyminiszter azonban még így is vezeti a lehetséges demokrata elnökjelöltek listáját: az utána következő Bernie Sanderst csak 22 százalék támogatja. 

Szólj hozzá! Tovább

Felesküdtek az új szenátorok és képviselők

2013. január 3., 21:27 Módosítva: 2013-01-03 21:27:52
0
1 hozzászólás

Letették a hivatali esküt csütörtökön az új összetételű, 113. amerikai kongresszus új és újraválasztott szenátorai és képviselői.

1 hozzászólás Tovább

Obamát hivatalosan is újraválasztották

2012. december 17., 22:27 Módosítva: 2012-12-17 22:27:44
1
0 hozzászólás

Barack Obama amerikai elnök újraválasztása immár hivatalos: hétfőn az elektori kollégium is újraválasztotta.

Szólj hozzá! Tovább

Mitt Romney újra munkába áll

2012. december 5., 11:33 Módosítva: 2012-12-05 11:33:28
0
4 hozzászólás

Mitt Romney, az amerikai elnökválasztásokon elbukó republikánus elnökjelölt egy hónap pihenés után visszatér a munka világába. Romney a Marriott International szállodalánc igazgatói tanácsának lesz a tagja. Romney már kétszer is betöltötte ezt a posztot, és mindkét alkalommal politikai ambíciói miatt hagyta ott ideiglenesen a szállodaláncot.

4 hozzászólás Tovább

Együtt ebédelt a Barack Obama és Mitt Romney

2012. november 29., 21:56 Módosítva: 2012-11-29 21:56:13
31
12 hozzászólás

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön együtt ebédelt a Fehér Házban volt republikánus kihívójával, Mitt Romneyval – közölte csütörtökön a Fehér Ház.

Az elnöki hivatal kommünikéje szerint Romney kormányzó gratulált az elnöknek a kampányban elért sikeréhez és jókívánságait fejezte ki a következő négy esztendőre. A megbeszélés középpontjában Amerikának a világban betöltött vezető szerepe volt, valamint annak fontossága, hogy az ország ezt a pozíciót a jövőben is megtarthassa.

12 hozzászólás Tovább

Ron Paul elbúcsúzott a képviselőháztól

2012. november 17., 11:41 Módosítva: 2016-02-01 03:11:31
106
42 hozzászólás

Csütörtökön az amerikai képviselőházban elmondta hosszú búcsúbeszédét Ron Paul. Ezzel az amerikai politikai élet egyik meghatározó, a törvényeket az érdekek elé helyező, az elveit a legkövetkezetesebben követő alakja távozik a kongresszusból. Paul idén még indult a republikánus elnökjelöltségért, de a képviselőházba már nem akart visszamenni, így most a 77 éves szülészorvos visszavonul. Libertariánus nézeteit a jövőben valószínűleg a fia, Rand Paul fogja képviselni a leglátványosabban.

42 hozzászólás Tovább

Lesz-e fekete után női elnök?

2012. november 15., 17:36 Módosítva: 2014-05-01 22:44:22
51
14 hozzászólás

Barack Obamát újraválasztották, de sok minden megváltozhat a demokrata elnök második ciklusában az előző négy évhez képest. Egy kézzel fogható változás mindenképpen érezhető lesz hamarosan: Hillary Clinton ugyanis már év közben jelezte, az elnökválasztás eredményétől függetlenül is távozik majd külügyminiszteri posztjából.

14 hozzászólás Tovább

Obama a szegények elnöke akar lenni

2012. november 15., 09:08 Módosítva: 2012-12-10 01:17:54
16
3 hozzászólás

Nem keresi a konszenzust a republikánusokkal, sőt, az eddiginél harciasabb elnök kíván lenni Barack Obama. Első sajtótájékoztatóján közölte, hogy szerinte gazdasági programja megvalósítására, a szegények támogatására kapott felhatalmazást. Harciasságát bizonyítandó egyből beszólt a törvényhozásnak és két prominens republikánus szenátornak is.

A szegényeken és a középosztályon akar segíteni második elnöki ciklusában Barack Obama. Az amerikai elnök a választás után nyolc nappal, amerikai idő szerint szerda este tartotta meg újraválasztása óta első sajtótájékoztatóját. Ez egyébként mindössze a huszadik sajtótájékoztatója volt az elmúlt négy évben, ami egyben azt is jelzi, hogy ilyen jellegű megszólalásainak súlya van.

3 hozzászólás Tovább

Elgázolta férjét, mert nem szavazott

2012. november 13., 12:44 Módosítva: 2012-11-13 13:01:14
101
3 hozzászólás

Autóval üldözte, majd el is gázolta férjét egy nő Arizonában, mert a férfi nem szavazott a múlt heti amerikai elnökválasztáson. A 28 éves nő egy parkolóban kezdett veszekedni 36 éves férjével, majd autóba pattant és megpróbálta elütni.

3 hozzászólás Tovább

John Kerry védelmi miniszter lesz?

2012. november 13., 09:26 Módosítva: 2012-11-13 10:07:57
2
9 hozzászólás

Eldőlni látszik, hogy milyen utat választ második elnöki ciklusában Barack Obama. Az amerikai elnök újraválasztásakor azt írtuk, kereshet konszenzust a republikánusokkal, de dönthet úgy is, hogy az újraválasztás béklyójától szabadulva még inkább saját eszméi felé vezeti az országot. A kormányátalakításról terjedő pletykák ez utóbbi lehetőséget vetítik előre.

Az már az elnökválasztás előtt eldőlt, hogy a végeredménytől függetlenül Hillary Clinton jövőre már nem lesz külügyminiszter. A Washington Post értesülései szerint pillanatnyilat Susan E. Rice, az Egyesült Államok jelenlegi ENSZ-nagykövete, Obama közeli bizalmasa a poszt várományosa.

9 hozzászólás Tovább

Percről percre fogynak Romney támogatói

2012. november 12., 20:42 Módosítva: 2012-11-12 20:48:19
5
0 hozzászólás

Sokan csalódottan vették tudomásul, hogy Mitt Romney elveszítette az amerikai elnökválasztást, de az így is figyelemreméltó, milyen ütemben fogynak a Facebookon támogatói. Amikor ezt leírom, még 12 038 412 ember kedveli Romney érdektelenségbe fulladt Facebook-oldalát, de perceken belül ez már jóval kevesebb lesz.

Szólj hozzá! Tovább

Államokat buktak beszólásaikon a republikánusok

2012. november 7., 14:04 Módosítva: 2012-11-07 14:32:23
10
7 hozzászólás

Ebben a kampányidőszakban is akadtak különös jelöltek, akik egészen földönkívüli kijelentésekkel döbbentettek meg mindenkit. Valahogy a Repbulikánus Pártnak jobb érzéke van az ilyen politikusok kitermeléséhez, ez jöhet le első pillantásra a szenátusi és képviselőházi választások eredményeit böngészve.

7 hozzászólás Tovább

Obama: A legjobb még hátravan

2012. november 7., 08:50 Módosítva: 2012-11-13 18:02:35
58
42 hozzászólás

A legjobb még hátravan Amerika számára - mondta győzelmi beszédében Barack Obama, az Egyesült Államok újraválasztott elnöke. A beszédet Chicagóban óriási ünneplő tömeg előtt mondta el, és még magához képest is szenvedélyes volt. "Még négy év, még négy év" - skandálták támogatói.

42 hozzászólás Tovább

Szabadon füvezhetnek a coloradóiak

2012. november 7., 07:24 Módosítva: 2012-11-07 12:26:22
641
19 hozzászólás

38 államban 176 kezdeményezésről népszavazást is tartottak az amerikai elnökválasztással egy időben, némelyikük eredménye legalább helyi szinten történelmi. Több népszavazás a marihuána legalizálásáról szólt, egyes helyeken a melegházasságról, máshol az abortusz feltételeiről szavaztak. Puerto Rico is fontos döntést hozott.

Több államban a marihuána orvosi és rekreációs célú felhasználásáról is szavaztak. Colorado az USA történetében először szabadidős céllal is legalizálta a marihuánát. A támogatók már a holland csodát emlegetik (sok korlátozással, de itt is legális a fű), míg a legalizálást ellenző kormányzó, John Hickenlooper türelemre int, mivel szerinte a szövetségi jog szerint továbbra is illegális a marihuána.

Közben Washington államban is legális lett kis mennyiség eladása. Az említett államok masszív adóbevételekre, dollármilliókra számíthatnak a legalizálás miatt.

19 hozzászólás Tovább

A sarki kisboltokkal nyert Obama

2012. november 7., 07:12 Módosítva: 2012-11-07 11:20:51
200
7 hozzászólás

Barack Obama kampányának nagy újítása a személyesség eddig sosem látott szintje volt. A republikánusok is sokkal több energiát fektettek a választók megkeresésére mint korábban, de a demokraták nemcsak bekopogtak a lakásokba, hanem igyekeztek beépülni a célcsoportok hétköznapjaiba.

7 hozzászólás Tovább

Tovább nehezíthetik Obama dolgát

2012. november 7., 06:14 Módosítva: 2012-11-07 11:19:17
1
0 hozzászólás

Nem változik a kongresszus megoszlása, a republikánusok megtarthatják a képviselőházat, de a szenátusban továbbra is a demokraták lesznek többségben. Vagyis az újraválasztott Barack Obama elnöknek továbbra is megosztott kongresszussal kell együtt dolgoznia.

Szólj hozzá! Tovább

Négy év, ami örökre megváltoztathatja Amerikát

2012. november 7., 05:37 Módosítva: 2013-01-22 09:14:27
575
31 hozzászólás

A látszat ellenére az amerikai elnökválasztás egy percig sem volt szoros. Az igazi kérdés az, hogy Obama milyen következtetést von le az eredményből. Második ciklusában visszatérhet az amerikai konszenzushoz, de örökre meg is változtathatja országa arculatát.

Barack Obama megcsinálta. Másodszor is az Amerikai Egyesült Államok elnökének választották. Bár ez az a végeredmény, amit már hónapokkal ezelőtt is megtippeltünk volna, amerikai sporttudósítóul szólva ez no small feat, nem kis teljesítmény. Hogy mennyire nem az, arra tán elég azt elmesélni, hogy a demokraták egyik legfontosabb háttérintézetének, a Center for American Progress dolgozói hozzájuk közel álló forrásaink szerint korántsem voltak biztosak abban, hogy ez sikerülhet.

A vége mégis magabiztos győzelem lett, Obama Floridában és Ohióban is nyert, így kétség sem férhet diadalához.

31 hozzászólás Tovább