Fehér ház

Friss kommentek

Elnökválasztási térkép

Horror lenne Orbánéknak Clinton elnöksége

március 7., 07:54 Módosítva: 2016-03-11 13:28:41
1180
18 hozzászólás
Donald Trump pedig vagy fenntartások nélkül bizniszelne a Fidesszel, vagy kilóra eladna minket Putyinnak: igazából teljes lutri, mihez kezdene a külpolitikával a milliárdos, de közös hangot könnyen találhatna Orbánnal. Vajon melyik elnökjelölt sikerének örülne a leginkább a magyar kormány, és Kubatovék melyik jelöltek kampányait tanulmányozták? Elemezgettünk egy kicsit arról, hogy kinek a győzelme mit jelentene a Fidesznek, és hogyan befolyásolná a két kormány kapcsolatát.

Miközben a magyar közvélemény a Kubatov Gáborhoz több szálon kötődő kopaszokkal és a választási iroda előtti botránnyal volt elfoglalva, a Fidesz alelnöke az Egyesült Államokban testközelből figyelte az elnökjelölti kampányokat és próbált kapcsolatokat építgetni a reményei szerinti majdani elnök stábjával.

A Fidesz vezetésének ugyanis van arról egy elképzelése, hogy melyik elnökjelölttel járnának a legjobban, és kivel a legrosszabbul. A helyzet azonban jóval bonyolultabb, mint elsőre látszik: a Fehér Házért folyó verseny pont nem úgy alakul, ahogy azt a magyar kormánypártban szeretnék, és ha úgy is alakulna, akkor sem biztos, hogy annyira jól járnának a favoritjukkal. Elmagyarázzuk, hogy miért.

18 hozzászólás Tovább

Schwarzenegger a Snapchaten állt be Kasich mögé

március 7., 00:32 Módosítva: 2016-03-11 15:01:34
3
1 hozzászólás

A volt kaliforniai kormányzó, most pedig újból színész Arnold Schwarzenegger is előállt, és a Snapcheten jelentette be, hogy teljes mellszélességgel kiáll az egyik republikánus elnökjelölt mellett. „John Kasich legyen a következő republikánus elnökjelölt, és az Egyesült Államok következő elnöke" – mondta, majd a telefont továbbforgatva mutatta be mosolygó választottját: „Itt is van."

1 hozzászólás Tovább

Megint Cruz, két államban is legyőzte Trumpot

március 6., 11:18 Módosítva: 2016-03-07 22:39:00
4
7 hozzászólás

A szuperkedd hetében több amerikai oldalon mini szuperszombatnak nevezett előválasztási forduló legnagyobb nyertese egyértelműen a Tea Party-vonalat képviselő Ted Cruz texasi szenátor lett, aki két államot nagy fölénnyel megnyert, másik kettőben pedig feljött a republikánus versengést vezető Donald Trump nyakára, miközben a szintén a milliárdost legyőzni képes jelölt szerepére hajtó Marco Rubio megint rosszul szerepelt.

A demokratáknál a várakozásoknak megfelelően alakult minden, a jelöltség felé menetelő Hillary Clinton nagyon megnyert egy sok delegáltat adó déli államot, Bernie Sanders vermonti szenátor pedig két neki kedvező másik begyűjtésével tartotta életben reményeit.

7 hozzászólás Tovább

Az Anonymous feltörte Donald Trump hangpostáját

március 5., 23:01 Módosítva: 2016-03-06 19:17:54
48
14 hozzászólás

Az Independent szerint az Anonymous hackercsoport tagjai feltörték Donald Trump telefonjának hangpostáját. Az üzenetekben a baloldali sajtó több vezető személyisége nyilvánít köszönetet neki támogatásáért, dicsérik és áradoznak róla. 

A Gawker szerezte meg az üzeneteket a 4chan /b/ fórumáról, és ugyan nem száz százalékig biztos, hogy valódiak, úgy vélik, eredetinek látszanak.

Az Anonymous már decemberben hadat üzent a republikánus elnökjelöltnek, amiért azt ígérte, hogy a muszlimok nem léphetnek majd be az USA területére.

A felvételeken az MSNBC riporterei, Mika Brezinski és Joe Scarborough is hálálkodik neki egy jótékonysági esemény miatt. Scarborough azt mondja: "Annyira hálásak vagyunk mindenért, Donald, csak fel akarjuk hívni Önt, és elmondani, milyen sokat jelentett ez nekünk".

Az egyik februári MSNBC-interjúról egy olyan felvétel szivárgott ki, amin Trump arra kéri a tévéseket, hogy "jó fényben tűnjünk fel" vagy hogy "ne kérdezzenek túl nehezeket", amikor Brezinski megkérdezi, hogy kérdezheti-e a bevándorlási politikájáról. 

A szintén az MSNBC-nél dolgozó Tamron Hall egy üzenetben azt meséli el, hogy vesz egy Gucci-ruhát, ami 3000 dollárba kerül, de felhasználja a Trumpnak járó kedvezményt, és így olcsóbban jut hozzá.

Trump a liberális médiát többször hazugnak, gyomorforgatónak nevezte, és elhatárolódott tőle, ezért felettébb kínosak számára a kiszivárgott felvételek.

14 hozzászólás

Trump kamerák előtt bizonygatta, nagy farka van

március 4., 11:37 Módosítva: 2016-03-07 07:54:07
519
15 hozzászólás
Igen, a republikánusok tévévitájának középpontjában szó szerint a faszméregetés volt, ez a színvonal és Donald Trump stílusa pedig egyre jobban kiakasztja a pártelitet, ami nem véletlenül zúdít rá össztüzet a szuperkedd óta. Ám egyelőre minden hiába, Trump állja az ütéseket, és előnyt kovácsol belőle, hogy még folyamatosan minden róla szól. Riválisai közben egyre kétségbeesettebb forgatókönyveken gondolkoznak.

A szuperkedd utáni első tévévitán egy megfogyatkozott és elkeseredett republikánus mezőny állt a kamerák elé. A nemrég még Donald Trump kihívójának tekintett Marco Rubiót sokan már temetik, miután csak Minnesotában tudott nyerni március 2-án, Ben Carson két napja visszalépett, a republikánus pártelit pedig tegnap úgy indított egy utolsó nagy rohamot Trump ellen, hogy egyik versenyben maradt jelölt esélyeiben sem bíznak már igazán.

15 hozzászólás Tovább

Mentességet kapott Clinton segítője az emailbotrányban

március 3., 22:58 Módosítva: 2016-04-07 17:44:01
8
1 hozzászólás

Az amerikai igazságügyi minisztérium mentességet biztosított Bryan Paglianónak. Ő volt a külügyminisztérium informatikusa, aki 2009-ben segített Hillary Clintonnak az azóta nagy botrányt kavart privát emailszerver felállításában és üzemeltetésében.

Pagliano egyúttal bejelentette, hogy együttműködik az FBI-jal a nyomozásban, amelyben azt próbálják kideríteni, hogy a volt külügyminiszter visszaélt-e vagy gondatlanul kezelt-e minősített kormányzati információt. Clinton szóvivője, Brian Fallon azt mondta, örülnek, hogy Pagliano az együttműködés mellett döntött, miután korábban az ötödik alkotmánykiegészítésre hivatkozott, amely szerint nem kötelezhető arra, hogy önmaga ellen tanúskodjon.

1 hozzászólás Tovább

Az előző elnökjelölt durván nekiment Trumpnak

március 3., 21:15 Módosítva: 2016-03-07 07:54:07
4
6 hozzászólás

A republikánus elnökjelöltségre pályázó milliárdos menetelését szörnyülködve figyelő republikánus vezetők egy része úgy tűnik, elszánta magát, hogy rohamot indítson a szuperkedden 11-ből 7 államot megnyerő Donald Trump ellen. Mitt Romney, a 2012-es republikánus elnökjelölt minden eddiginél keményebben kiosztotta Trumpot a Utah-ban tartott beszédében. (CNN)

6 hozzászólás Tovább

Ennyi volt, újabb republikánus jelölt száll ki

március 2., 23:55 Módosítva: 2016-03-03 11:42:32
2
4 hozzászólás

A Donald Trump győzelmét hozó szuperkedd után négyszemélyesre szűkül majd a republikánus mezőny, miután Ben Carson visszavonult idegsebész is kiszáll a versengésből. Az eddig szavazó összes államban leszereplő Carson nem lát már utat maga előtt, ezért a csütörtök esti tévévitán már nem vesz részt, de hivatalosan majd pénteken jelentheti be visszalépését.

4 hozzászólás Tovább

Szuperkedd: Trump és Clinton is nagyot nyert

március 2., 09:54 Módosítva: 2016-03-11 14:59:09
131
6 hozzászólás
 • A szuperkedden a demokrata és a republikánus oldalon is 11 államban szavaztak egyszerre az amerikai előválasztáson
 • Hillary Clinton hét állammal győzött, és komoly előnybe került a delegáltakat tekintve kihívójával, Bernie Sandersszel szemben
 • A vermonti szenátor négy államot húzott be, és jelezte, hogy továbbra is küzdeni fog, amihez a pénze is megvan
 • Donald Trump nem söpört be minden lehetséges államot a republikánusoknál, de héttel így is ellépett, és riválisai megosztottsága is neki kedvez
 • Két komoly ellenfele is állva maradt, miközben azonban Ted Cruz meglepetésre három államot is hozott, és erősebbnek bizonyult, mint várták, a fő kihívónak tartott Marco Rubio egy győzelme ellenére csalódást keltően szerepelt
 • A lassan meghasonló republikánus párt fontos arcai közül is egyre többen sorakoznak be Trump mögé, miközben a többség még mindig szörnyülködve figyeli kitartó menetelését

Hillary Clinton és Donald Trump is megerősítette előnyét a pártjuk elnökjelöltségéért folyó küzdelemben a fontos fordulópontot jelentő szuperkedden. A demokrata és a republikánus oldalon is egyszerre szavaztak 11 államban, így az eddig egy-egy államra koncentráló versengés hirtelen országossá szélesedett ki.

Mindketten jóval több delegáltat gyűjtöttek, mint riválisaik, és az sem volt véletlen, hogy a győzelmi beszédeikben már egymást is bőven támadták. Az előválasztás folytatódik, de várhatóan mindketten egyre inkább koncentrálnak egymásra is a következő hetekben a minden bizonnyal tényleg sorsdöntő, március 15-én szavazó államok előtt. A szuperkedd eseményeit itt olvashatja vissza percről percre>>>

6 hozzászólás Tovább

Clinton és Trump menetel a jelöltség felé

Index
március 1., 22:11 Módosítva: 2016-03-07 07:54:07
312
0 hozzászólás
 • A fontos fordulópontot jelentő szuperkeddhez érkezett az amerikai előválasztási küzdelem, mindkét oldalon egyszerre szavaztak 11 államban, Texastól Vermontig.
 • Hillary Clinton és Donald Trump nagyot nyertek. Menetelnek a jelöltség felé. Az este vesztesei Bernie Sanders és főleg Marco Rubio.
 • Demokraták: Clinton 7, Sanders 4 államot nyert. Sandersnek hoznia kellett volna Massachusettset is, de elbukta. A feketék körében brutális, 80-90%-os fölénye van Clintonnak, aki magabiztos, energikus volt győzelmi beszédében.
 • Republikánusok: Trump 7 államot nyert, beszédében mérsékeltebbnek mutatta magát, de befenyegette a republikánus pártvezetést. Ted Cruz a várakozásokkal szemben két államot is nyert, köztük a legértékesebb Texast. Rubio viszont csak egy jelentéktelen államot húzott be, és kikapott a neki fekvő Virginiában.
Szólj hozzá!

Clinton és Trump is nagy tarolásra készül

március 1., 18:34 Módosítva: 2016-03-11 14:58:05
35
2 hozzászólás

A fontos fordulópontot jelentő szuperkeddhez érkezett az amerikai előválasztási küzdelem, aminek végén júliusban majd a demokraták és a republikánusok is döntenek arról, melyik jelöltek képviseljék pártjukat a november 8-i elnökválasztáson. A szuperkedden mindkét oldalon egyszerre szavaznak 11 államban, így az eddig egy-egy pontra koncentráló versengés hirtelen országossá szélesedik ki Alaszkától Vermontig.

A republikánusoknál Mitt Romney legutóbb lényegében a szuperkedden biztosította be jelöltségét 2012-ben, és még ha most nem is lesz várhatóan ennyire sorsdöntő, de Hillary Clinton és Donald Trump is arra készül, hogy különböző mértékben, de bebetonozza előnyét. A szuperkedd után pedig hamar felgyorsul majd az eddig szimbolikus győzelmekről, és fontos második helyekről is szóló előválasztás.

2 hozzászólás Tovább

Ők öntik a pénzt a legdrágább elnökválasztásba

február 29., 16:23 Módosítva: 2016-03-07 07:54:07
107
17 hozzászólás

Az amerikai előválasztási kampányban már eddig is rengeteg emlékezetes fordulat történt, és még mindig 9 hónap van hátra addig, hogy az amerikaiak november 8-án tényleg döntsenek arról, ki legyen Barack Obama utódja a Fehér házban. Az viszont már most biztos, hogy

ez lesz az amerikai történelem eddigi legdrágább választási kampánya,

amiben a jelöltek már most majdnem egymilliárd dollárt kalapoztak össze, amit persze el is fognak mind költeni. A jelöltek mind kinyújtották a markukat, abba pedig eddig soha nem látott vehemenciával öntik bele a pénzt a milliomos üzletemberek, cégek, különböző lobbiszervezetek, és persze az egyszerű szavazók is beledobnak egy kis aprót. De ki fizet a világ legnagyobb politikai kampányáért, és hogyan teheti meg ezt egyáltalán? A március 1-jei szuperkedd előtt megnéztük, ki, hogyan, mennyit és kinek adott eddig az amerikai elnökválasztási kampányban, amiben vannak azért olyan kuriózumok is, mint hogy az egyik jelölt, Donald Trump nagyrészt önmaga finanszírozta magát.

17 hozzászólás Tovább

Nagyon hülyét csináltak Donald Trumpból

február 29., 12:39 Módosítva: 2016-02-29 21:13:58
295
27 hozzászólás

A szuperkeddet is a legjobb helyzetből váró Donald Trump egyértelműen az amerikai elnökválasztási kampány, sőt, az egész amerikai politika legszórakoztatóbb figurája – igaz, politikai ellenfeleinek, meg úgy általában a republikánus pártnak egyre kevésbé őszinte a mosolya a produkcióit látva. Az ingatlanmilliárdos-valóságshowsztár amellett, hogy folyamatosan vérig sérti a riválisait, és olykor a saját támogatóit is, magabiztosan vezet a republikánus elnökjelöltségért vívott versenyben. A nagyotmondási versenyben néha persze beleszalad a késbe, ilyen volt például, amikor a múlt héten a Merriam-Webster szótár kiadója élcelődött a helyesírási hibáin. Az eddigi messze legviccesebb eset azonban most hétvégén történt.

27 hozzászólás Tovább

Clinton besöpörte Dél-Karolinát a szuperkedd előtt

február 28., 05:18 Módosítva: 2016-02-29 13:04:11
158
3 hozzászólás

Hillary Clinton a felmérésekben jelzettnél is nagyobb különbséggel nyerte meg a demokraták dél-karolinai előválasztását, erre építve pedig nagy előnyből fordulhat rá a szuperkeddre, ami három nap múlva lesz. Akkor egyszerre 11 államban küzd meg egymással a demokraták elnökjelöltségéért versengő volt first lady és kihívója, Bernie Sanders vermonti szenátor.

„Ezzel üzenetet küldtetek – ha összefogunk, akkor nincs előttünk legyőzhetetlen akadály" – mondta támogatóinak dél-karolinai győzelmi beszédében. „Nem kell újra naggyá tennünk Amerikát, Amerika most is az" – üzent Donald Trump kampányszlogenjére utalva a milliárdosnak is, aki a republikánusok közül a legkedvezőbb helyzetből várja a szuperkeddet.

3 hozzászólás Tovább

Elkezdtek gyűlni a Trumpot támogató republikánusok

február 27., 21:54 Módosítva: 2016-03-07 07:54:07
8
9 hozzászólás

Az elsőként előválasztó négy államból februárban hármat megnyerő Donald Trump megint tett róla, hogy a hírek ne sokáig szóljanak a csütörtöki vitán a milliárdos betámadó Marco Rubióról. Pénteken a két hete még szintén a republikánusok elnökjelöltségéért versengő, de aztán a kampányát felfüggesztő Chris Christie-vel együtt jelent meg, és a New Jersey-i kormányzó bejelentette, hogy innentől Trumpot támogatja.

9 hozzászólás Tovább

Valaki lenne szíves megtámadni?

február 26., 12:14 Módosítva: 2016-02-26 17:09:08
2
5 hozzászólás
Személyeskedő csörték jellemezték a helyi idő szerint csütörtök este rendezett houstoni republikánus vitát, a fő csapásirányok a bevándorlás, a társadalombiztosítás és a latinó szavazatok elnyerése voltak. Az elsőként szavazó négy államból hármat Donald Trump nyert, nem csoda, hogy a március 1-jei szuperkedd előtt utolsó vitán Ted Cruz és Marco Rubio támadások sorát zúdította a végső győzelemre egyre esélyesebbnek tartott realitymogulra.

„Pompásan szórakozunk itt a pódiumon, nem?” – kérdezte egy ponton Trump, akit üzletemberi múltja, kirívó önimádata, köpönyegforgatása és elnagyolt szakpolitikai tervei miatt támadtak. De a BBC értékelése szerint egyszerűen arról van szó, hogy Rubio és Cruz kezdi megemészteni: Trump tényleg befutó lehet a versenyben, és azelőtt kell kiütni a nyeregből, mielőtt próbálkozásaik kétségbeesett kapálózásnak tűnnek.

A flordiai szenátor Marco Rubio, aki a pártelit számára elfogadható alternatívaként próbálja pozicionálni magát, feltette a sokat idézett szónoki kérdést:

Hol lenne Donald Trump, ha nem örökölt volna 200 millió dollárt? Karórákat árulna Manhattanben.

5 hozzászólás Tovább

Trump szavazóinak ötöde nem szabadította volna fel a rabszolgákat

február 24., 23:29 Módosítva: 2016-02-25 12:22:34
31
5 hozzászólás

Donald Trump támogatóinak 20 százaléka gondolja azt, hogy a feketéket nem kellett volna felszabadítani a rabszolgaság alól - írja Vox.com egy felmérésre hivatkozva, amit a YouGov és az Economist közösen készített el januárban. A kérdés, amire 10-ből 2 Trump-szavazó nemmel válaszolt, így hangzott: „elfogadja-e azt a rendeletet, amellyel a központi kormány ellen lázadó államokban felszabadították a rabszolgákat?". Az is kiderül, hogy a Trump-szavazók 17 százaléka válaszolta azt, hogy bizonytalan a kérdésben.

5 hozzászólás Tovább

Trump nyert még egy jó nagyot a szuperkedd előtt

február 24., 09:02 Módosítva: 2016-02-28 12:55:18
77
7 hozzászólás

A szombati dél-karolinai előválasztás után kedden Nevadában is nagyon biztosan győzött Donald Trump, így négyből három győzelemmel érkezik az egy hét múlva tartott szuperkeddre, amikor majd 12 államban szavaznak egyszerre a Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdő jelöltekről. 

Nevadában a nyitó államhoz, Iowához hasonlóan kaukuszt tartottak, és rekordrészvétel mellett gyűltek össze a kijelölt helyszíneken a republikánusok, hogy aztán a sajátos szabályok alapján leszavazzanak. Nevadában a kaukusz jellege és az általában alacsony részvétel miatt nehéz a közvélemény-kutatók dolga, de az a néhány poll, ami készült, szintén Trump győzelmét jelezte előre.

7 hozzászólás Tovább

Trump menetel, Clinton fellélegezhet, Bush bevégezte

február 21., 07:17 Módosítva: 2016-02-24 11:22:17
164
21 hozzászólás
 • Donald Trump New Hampshire után az első déli államban, Dél-Karolinában is tíz százalékos előnnyel tudott nyerni a republikánusok előválasztásán.
 • Ezzel nemcsak a keddi nevadai kaukuszon lesz jó esélye, hanem a tíz nap múlva esedékes szuperkedden is tarolhat.
 • A másik nagy nyertes Marco Rubio floridai szenátor, aki egy hajszállal a Dél-Karolinában korábban sokkal esélyesebbnek tűnő, de a sok evangéliumi szavazó ellenére is csak harmadik Ted Cruz előtt végzett.
 • Jeb Bush csalódást keltő negyedik helyével bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.
 • A demokratáknál Hillary Clinton fellélegezhetett, az utolsó héten szoros küzdelmet jósoló felmérésekhez képest végül 5,5 százalékkal sikerült legyőznie Bernie Sanderst a Nevadában rendezett kaukuszon.

A republikánusoknál Donald Trump, a demokratáknál pedig Hillary Clinton is fontos győzelmet aratott pártjaik előválasztásainak harmadik állomásain. A republikánusok a szuperkedd főpróbájának tekinthető Dél-Karolinában csaptak össze, míg a demokraták a kiszámíthatatlan Nevadában tartottak Iowa után újabb kaukuszt. Percről percre itt olvashatja vissza az események alakulását>>>

21 hozzászólás Tovább

Trump nyert Dél-Karolinában, Clinton legyőzte Sanderst Nevadában

Index
február 20., 22:44 Módosítva: 2016-02-21 10:50:00
10
0 hozzászólás

Az utolsó felmérések szoros versenyt jósoltak, de végül Hillary Clinton nyerte a demokraták kaukuszát Nevadában. A republikánusoknál Donald Trump tíz százalékos előnnyel New Hampshire után az első déli államban is nyerni tudott. Rubio egy hajszállal legyőzte Cruzt a texasi szenátornak jobban fekvő államban, és a floridai szenátor abból is sokat profitálhat, hogy Jeb Bush csalódást keltő eredménye után kiszállt a versengésből. Olvassa vissza az események alakulását!

Szólj hozzá!

Trump hadakozott egy sort a pápával, és két elnökkel a szuperkedd főpróbája előtt

február 20., 19:26 Módosítva: 2016-02-21 01:21:54
37
1 hozzászólás

Már a harmadik állomásához érkezik szombaton a demokrata és a republikánus indulók küzdelme pártjaik elnökjelöltségéért. Azonban ezúttal nem egyszerre szavaznak egy államban a két párt támogatói, hanem a republikánusok élükön Donald Trumppal az első déli államban, a rekordrészvételre esélyes Dél-Karolinában, a demokratáknál Hillary Clinton és Bernie Sanders pedig a kiszámíthatatlannak tűnő Nevadában csap össze egymással.

1 hozzászólás Tovább

Ferenc pápa: Aki csak falépítésben gondolkozik, nem keresztény

február 18., 20:13 Módosítva: 2016-03-16 10:57:27
1201
30 hozzászólás
Trump szerint falat kell építeni a mexikói erőszakolók és bűnözők ellen, a pápa szerint viszont aki falakat akar csak építeni, az nem keresztény. Trump szerint szégyenteljes a pápa, ő nagyon is keresztény, és másik keresztény ne ítélje meg az ő hitét. A Vatikán szerint Trump reakciója nagyon furcsa.

Ferenc pápa komoly szócsatába keveredett Donald Trump republikánus elnökaspiránssal a bevándorlókon és a menekülteken. Az ügy ott tart, hogy a pápa épp visszaszólt Trumpnak, azzal, hogy Trump "nem keresztény". 

Egészen pontosan azt mondta, hogy "az az ember, aki csak falak építésére gondol... és nem a hidak építésére, nem keresztény." És hogy ilyesmi "nincs az evangéliumban". Előtte ugyanis Trump arról értekezett, hogy Mexikó nemi erőszakolókat és bűnözőket küld Amerikának, írja a BBC. Aztán Trump rögtön visszalőtt a pápára a CNN-en azzal, hogy ő egy "jó keresztény" és egyébként sincs joga egy kereszténynek megítélnie egy másik keresztény hitét, illetve "szégyenletes" a pápa viselkedése.

30 hozzászólás Tovább

Tied a sztori, de nem írhatod azt, hogy megzsaroltunk

február 17., 23:34 Módosítva: 2016-02-18 15:16:18
281
16 hozzászólás
Sorra hozza nyilvánosságra a Gawker azokat az emaileket, melyek az amerikai külügyminisztérium egykori sajtófőnökének módszereire derítenek fényt. Volt, akivel arról alkudozott, hogy csak előre egyeztetett kérdéseket tegyen fel egy interjúban, többször konkrét szavakat íratott készülő anyagokba információkért cserébe. Akkori főnöke, Hillary Clinton volt külügyminiszter most az elnökválasztás egyik legnagyobb esélyese, akinek az előválasztási szezon közepén nem épp a legjobbkor jön az újabb emailbotrány, ami az amerikai sajtó működéséről is húsbavágó kérdéseket vet fel.

„Nem jellemző, sőt, ellentmond a szakmai elvárásainknak” – zárta rövidre az Atlantic magazin szóvivője a Gawker Hillary Clinton volt külügyminiszter bizalmasának módszereibe betekintést engedő tényfeltáró anyagát. Akár rendszeres volt, akár egyedi eset, a Marc Ambinder (az Atlantic politikai rovatának akkori szerkesztője, jelenleg a Week újságírója) és Philippe Reines (Hillary Clinton hírhedten rámenős bizalmasa, volt külügyminisztériumi sajtófőnök) közötti emailváltás ijesztő tanmese a sajtó függetlenségéről.

A portál egy 2012-ben beadott közérdekű adatigényléssel szerezte meg a külügyminisztériumi levelezést, az ügyben azóta is perben állnak a minisztériummal. (A Fox már úgy vette át a sztorit, hogy az FBI nyomozott az ügyben, ez nem igaz, egyszerű adatigénylésről van szó.)

16 hozzászólás Tovább

Sanders megint meglepheti Clintont

február 17., 13:56 Módosítva: 2016-02-17 16:07:25
9
0 hozzászólás

Miközben a republikánusok szombaton a rettentő fontos Dél-Karolinában tartanak előválasztást, Hillary Clinton és Bernie Sanders egy másik államban, Nevadában csap össze, ahol a nyitóállamhoz, Iowához hasonlóan kaukuszt tartanak a demokraták.

Nevada még év elején is egy viszonylag biztos győzelemnek tűnt Hillary Clintonnak, azonban a vermonti szenátor New Hampshire-i győzelme után hirtelen rettentő szoros lett, és a felmérések alapján nem elképzelhetetlen egy újabb Iowa sem, ahol mindössze 0,25 százalékkal győzött végül Clinton.

Szólj hozzá! Tovább

Jeb Bush bevetette az utolsó csodafegyverét

február 16., 15:08 Módosítva: 2016-02-16 23:09:25
11
7 hozzászólás

Sokáig vívódott, hogyan is álljon családnevéhez, arról beszélt, hogy saját jogon akar indulni, de mostanra már minden segítségére rászorul Jeb Bush volt floridai kormányzó, akit egy hétfői rendezvényen bátyja, George W. Bush volt elnök támogatott meg kicsit Dél-Karolinában. Egyelőre azonban nagy kérdés, hogy a felmérésekben továbbra is szenvedő fiatalabb Bush mennyit tud profitálni bátyja csatasorba állításából.

George W. Bush már két hete feltűnt egy öccse mellett forgatott kisfilmben, és rádióhirdetésekben is Jeb mellett korteskedett, de most először kapcsolódott be nyilvános rendezvényen is a kampányba.

7 hozzászólás Tovább

Trump: Te vagy a legnagyobb hazug!

február 14., 13:23 Módosítva: 2016-02-15 00:14:47
6
2 hozzászólás

Személyeskedésektől sem mentes vitában csapott össze a talpon maradt hat republikánus jelölt, akik sokszor egymás szavába vágva próbálták túlharsogni egymást, miközben a középpontban természetesen megint a felmérésekben vezető Donald Trump ingatlanmágnás volt. A CBS szombat esti vitája volt az utolsó az egy hét múlva tartott dél-karolinai előválasztás előtt. Dél-Karolinának szimbolikus jelentősége is van: 1980 óta a legutóbbi előválasztást leszámítva mindig az az induló lett később a republikánusok elnökjelöltje, aki győzni tudott az államban.

Dél-Karolinában is a keddi New Hampshire-i előválasztást megnyerő Trump vezet a felmérések alapján, de mögötte négyen is egymáshoz közel küzdenek a második helyért. Az iowai győztes Ted Cruz texasi szenátor mellett ráadásul a másik három jelölt, Marco Rubio floridai szenátor, Jeb Bush volt floridai kormányzó, és a New Hampshire-ben második John Kasich ohiói kormányzó külömeccset is vív a Trumptól és Cruztól is ódzkodó pártelit és befolyásos támogatók kegyeiért.

2 hozzászólás Tovább

Már a horrorfilmekben is elnökválasztás van

február 13., 17:08 Módosítva: 2016-02-14 11:00:48
1
3 hozzászólás

Azon kívül, hogy kevésbe került, és sok pénzt hozott, tényleg nem értem, hogy A bűn éjszakája-sorozat eddig két része hogyan lehetett sikeres: egy kapósnak tűnő, de elég bénán kidolgozott alapötletet szörnyen valósítottak meg benne, ráadásul a legtöbb horror- és akciójelenetet a rángatózó kamerával gyakorlatilag nézhetetlenné tették. De mivel az előző mondat úgy indult, ahogy, ezért idén már érkezik is a harmadik rész, a The Purge: Election Year, ami nyilván teljesen véletlenül kapta ezt a címet abban az évben, amikor elnökválasztás van Amerikában.

3 hozzászólás Tovább

Újabb republikánus politikus lépett vissza az elnökjelöltségtől

február 13., 09:38 Módosítva: 2016-02-13 14:47:24
1
0 hozzászólás

Visszalépett az elnökjelöltségtől a republikánus Jim Gilmore. A 68 éves politikus nem tartozik a legismertebb arcok közé az amerikai politikában, ennek ellenére jóideje a politikai élet meghatározó alakja volt - írja az MTI. A katonai hírszerzés tisztjeként 1997-ben kezdte politikai karrierjét, 1998-ban már meg is választották Virginia szövetségi állam kormányzójává. 2002-ig irányította a legészakibb déli államként hívott Virginiát, majd 2007-ben próbálkozott, hogy a Republikánus Párt elnökjelöltje legyen, de akkor is abbahagyta egy rövid kampány után. 

    Gilmore tavaly júliusban jelentette be, hogy indul az elnökjelöltségért, abban bízva, hogy nemzetbiztonsági kérdésekben szerzett tapasztalata, valamint hírneve segíti őt a kampányban. Végül nem sikerült támogatást szereznie, sem a pártjában, sem a választók körében, s még az elnökjelölt-aspiránsok országos televíziós vitáira sem hívták meg. Most közleményt adott ki, amiben azt mondja, hogy kiszáll a választási harcból, de egyúttal azt is megjegyezte, hogy támogatja majd pártja elnökjelöltjét, bárki is legyen az, és továbbra is felemeli szavát Hillary Clinton, vagy Bernie Sanders, a demokraták két elnökjelölt-aspiránsa megválasztásának "veszélye" ellen.

Szólj hozzá!

Véletlenül softcore pornós szerepelt Ted Cruz reklámjában

február 12., 19:51 Módosítva: 2016-02-13 12:31:12
1
0 hozzászólás

Nem sokkal azután, hogy megjelent, már el is távolították azt az új videót, amely Ted Cruz támogatására buzdította Dél-Karolina állam republikánus szavazóit az elnökjelölti versenyben.

A héten bemutatott videóban kiábrándult republikánus szavazók ülnek egy terápiás foglalkozáson, és épp azt a traumát beszélik ki, amit az általuk támogatott jelölt hazugságai okoztak nekik. Az elhangzó vádakból nem nehéz felismerni Marco Rubio floridai szenátort. A gond azzal a szőke nővel van, aki az egyik kesergő sorstársának azt válaszolja:

Legközelebb talán többre kéne szavazni egy csinos arcnál.

Szólj hozzá! Tovább

Clinton Obamával próbálta megfogni Sanderst

február 12., 16:33 Módosítva: 2016-02-12 19:12:59
2
0 hozzászólás

Újabb tévévitán vannak túl a demokrata elnökjelöltek, Hillary Clinton és Bernie Sanders február 11-én Milwaukee-ban, az egyébként csak április 5-én előválasztó Wisconsin államban ültek le egymással. Most találkoztak először New Hampshire után, ahol Sanders, a vermonti szenátor söpörte be a győzelmet.

A vita nem volt különösebben izgalmas, és kiélezett sem, alapvetően udvariasak voltak egymással a jelöltek, ha csípősek is. Az Economist elemzése szerint Clinton legerősebb érve Sanders ellen az volt, hogy a szenátor fantazmagóriákkal házal a rajongóinál (főleg a fiataloknál), például akkor, amikor azt állítja, hogy át tudna verni a kongresszuson és a közvéleményen egy európai stílusú egészségügyi rendszert. Csakhogy ez az érv akkor tudna működni, ha Clinton meg tudná győzni a Sanders-híveket arról, hogy nem látják jól a dolgokat, hogy naivak.

Szólj hozzá! Tovább