Fehér ház

A republikánus jelöltséget elfogadó, rekordhosszú beszédében sötét képet festett, de azt ígérte, ő biztonságossá teszi Amerikát, legyőzi Clintont.

Friss kommentek

Elnökválasztási térkép

Az amerikai választók negyede már szavazott

2012. november 4., 22:01 Módosítva: 2012-11-05 10:35:40
23
3 hozzászólás

Barack Obama vezet a legtöbb fontos felmérésben, és az előzetesen leadott szavazatok alapján is előrébb vannak a demokraták, mint a republikánusok, de úgy tűnik, Mitt Romney-nak jobban megy a mozgósítás, mint négy éve John McCainnek, és több okból is bizakodhat. A függetlenek megoszlása kulcsfontosságú lehet. Még két nap az elnökválasztási hajrá.

„Egyedül vagy, de ismerkednél? Találd meg azt a különleges valakit az előzetes szavazáson!”, „Most őszintén, nem akarsz már túl lenni ezen a választáson?” – ilyen, és ehhez hasonló érveket sorakoztatott fel Joe Biden amerikai alelnök David Letterman show-jában az előzetes szavazásra buzdítva az amerikaiakat a november 6-i elnökválasztást megelőző héten. Habár a Sandy hurrikán miatt több államban egy időre szüneteltetni kellett a korai szavazást, de általában így is hosszú sorok kígyóztak a szavazóhelyiségek előtt a héten, eleget téve mindkét kampánycsapat, és aktivisták ezrei sürgetésének.

3 hozzászólás Tovább

Balfékek okozhatják a Tea Party vesztét

2012. november 4., 17:56 Módosítva: 2012-11-05 10:35:44
11
8 hozzászólás

Janis Lane júniusban kijelentette: jobb volna Amerikának, ha a nők sose kaptak volna választójogot. A konzervatív politikusnő kemény szavai a Jackson Free Press nevű mississippi lapban jelentek meg, nagy port kavarva. Lane a közép-mississippi Tea Party vezetője, maga is aktív szavazó, így nyilatkozatáért sokan kinevették. A vonalas beszólás azonban kiválóan megvilágítja, mi a kritikusok fő baja a Republikánus Párt eme frakciójával.

8 hozzászólás Tovább

A Tea Party politikai öröksége maradandó

2012. november 4., 17:55 Módosítva: 2012-11-05 10:35:47
7
16 hozzászólás

A cikk szerzője, Felcsuti Balázs évek óta az Egyesült Államokban él, 2008-ban Barack Obama kampányának aktivistája volt.

Az amerikai elnökválasztás közeledtével a fókusz a két jelölt, Barack Obama elnök és kihívója, Mitt Romney programjára, eredményeire, családjára, nyakkendőjének színére helyeződött. A republikánus jelölt láthatóan az előválasztások óta taktikusan a politikai közepet célozza meg, ám van egy mérsékeltnek nehezen nevezhető választói csoport, a Tea Party, amelyet szintén meg kellett szólítania a republikánus előválasztások során.

16 hozzászólás Tovább

Obama és Romney mellett is felsorakoztak a hírességek

2012. november 4., 11:19 Módosítva: 2012-11-05 10:35:50
1
2 hozzászólás

Az amerikai celebeket is feltüzelte a közelgő amerikai elnökválasztás. Barack Obama fél Hollywoodot maga mögött tudhatja, nem is beszélve a dollárszázezreket adományozó Scarlett Johanssonról. Republikánus kihívója, Mitt Romney kevesebb, de ütősebb celebnevet tudhat maga mögött. Ki is merne szembeszegülni Sylvester Stallonéval, Chuck Norrisszal és Hulk Hogannel, ráadásul a pornó királynője is mellette kampányol. A Velvet összeállítása>>>

2 hozzászólás

Jó egy Bill Clinton a háznál

2012. november 3., 16:47 Módosítva: 2012-11-05 10:35:53
6
7 hozzászólás

A kampány finisében a csataterek mellett nagy hangsúly helyeződött Pennsylvaniára, ahova Mitt Romney és alelnökjelöltje, Paul Ryan is személyesen ellátogat a hétvégén, hogy játékba hozza a hagyományosan demokrata államot. A republikánusok igyekezete ellen a demokraták egyik titkos fegyverüket, Bill Clintont vetik be.

7 hozzászólás Tovább

Romney kétszer többet költ Obamánál

2012. november 3., 10:56 Módosítva: 2012-11-03 16:24:30
8
10 hozzászólás

Hiába panaszkodtak már eddig is sokan a rengeteg politikai hirdetésre, a csatatérállamok lakói még pár napig nem nyugodhatnak, mivel a két elnökjelölt és a hozzájuk köthető szervezetek összesen 93 millió dollárért vásároltak hirdetéseket tizenegy fontos államban az utolsó kilenc napra.

10 hozzászólás Tovább

Romney csak ne vicceljen a klímaváltozással

2012. november 3., 00:12 Módosítva: 2012-11-03 07:51:30
35
4 hozzászólás

A Sandy hurrikán pusztítása előtérbe helyezte a klímaváltozás kérdését az elnökválasztási kampány utolsó napjaiban. A Forecast the Facts nevű szervezet „Szóljatok Mitt Romney-nak: a klímaváltozás nem vicc" néven készített egy videót, amelyben az augusztus végi Republikánus Nemzeti Konvención elmondott beszédéből vágtak be egy részletet a republikánus jelölttől.

4 hozzászólás Tovább

Tíz dolog, ami fontosabb az elnökválasztásnál

2012. november 2., 19:29 Módosítva: 2012-11-05 12:08:51
48
9 hozzászólás

Az amerikai választási rendszer sokat bírált jellegzetessége, hogy bármilyen kis különbséggel nyeri egy jelölt valamelyik államban a szavazást, az adott állam összes szavazatát viszi a végső elszámolásba. Ebből adódik, hogy hat-hét billegő államban dől el gyakorlatilag minden, a hagyományosan demokrata vagy republikánus elkötelezettségű helyeken pedig szinte mindegy, elmegy-e az ember szavazni, úgyis az nyer, aki mindig szokott, az arány pedig nem érdekes.

Az elnökválasztást azonban Amerikában összekötik rengeteg kisebb-nagyobb helyi választással, illetve népszavazással (Kaliforniában például összesen 20 kérdésre kell válaszolni a szavazólapon), és ezek esetenként sokkal fontosabbak a helyiek számára, mint az elnökválasztás, amit úgyis a floridaiak meg az ohióak döntenek majd el. A jelenség legjobban a reklámokon látszik: a nyugati parton például alig-alig mennek a tévékben Obama és Romney hirdetései; felesleges erre költeni a jelölteknek, úgyis Obama viszi ezeket az államokat. Rengeteg viszont az oktatás támogatására bevezetendő helyi különadó népszavazásával kapcsolatos reklám. A BBC szedte össze az elnökválasztás mellé csapott legfontosabb népszavazási kérdéseket, ezekből válogatunk.

9 hozzászólás Tovább

Váratlan támogatót kapott Obama

2012. november 2., 16:10 Módosítva: 2012-11-02 18:33:39
18
4 hozzászólás

Azt eddig is tudtuk, hogy George Clooney Barack Obamát, Chuck Norris pedig republikánus kihívóját, Mitt Romney-t támogatja, de komolyabb kiállásra már nem számítottunk az utolsó napokban. Michael Bloomberg, New York független polgármestere viszont váratlanul bejelentette Obama támogatását, amit részben a demokrata elnök klímaváltozás elleni elkötelezettségével indokolt.

4 hozzászólás Tovább

Miért jó a szoros amerikai elnökválasztás a tőzsdéknek?

2012. november 2., 14:23 Módosítva: 2012-11-02 16:28:46
40
0 hozzászólás

Amerika és a világ kíváncsian figyelik, hogy ki nyeri az elnökválasztást a tengerentúlon. A fej fej melletti állást mutató közvélemény-kutatási adatok miatt a befektetők kivárnak. Pedig éppen a szoros eredmény lehet a záloga annak, hogy a két párt lezárja végre az igazi háborúját a választások után, és ezzel középtávon is kedvező környezetet teremtsen a gazdaság és a tőzsdék számára.

Néhány héttel ezelőtt minden világosnak tűnt. Barack Obama egyértelműen vezette a közvélemény-kutatásokat. Előnye 3-4 százalékos volt országosan, ami nem tűnik soknak, de ha nem is földcsuszamlásszerű, mégis magabiztos győzelmet jelenthetett volna a jelenlegi amerikai elnöknek. Azonban az első elnökjelölti vita megfordította a trendeket, és a republikánus kihívó, Mitt Romney kiegyenlítette az állást.

Szólj hozzá! Tovább

Sandy kettétépte az elnökválasztási kampányt

2012. november 2., 08:00 Módosítva: 2012-11-02 18:33:41
20
7 hozzászólás

Hogyan érintheti a Sandy hurrikán a jövő keddi elnökválasztást? Az amerikai politikai élet egyik legnépszerűbb kérdése ez, de a szokásos hasonló kérdésekkel ellentétben most a legmagabiztosabb szakértők is leginkább csak csóválják a fejüket, miközben a hurrikán pusztítása után csütörtökön újrakezdődött a kampány.

7 hozzászólás Tovább

Ismerkedjen meg az elnök embereivel!

2012. november 1., 00:54 Módosítva: 2012-11-02 16:29:12
101
10 hozzászólás

Javában zajlik az elnökválasztási kampány az Egyesült Államokban, ahol szinte minden figyelem Barack Obama demokrata elnökre és republikánus kihívójára, Mitt Romney-ra irányul. Kevés szó esik azonban Obama és Romney választási stábjáról és legfőbb tanácsadóikról. Annak ellenére is, hogy legalább annyira az ő teljesítményükön múlik a választás kimenetele, mint a jelöltekén.

10 hozzászólás Tovább

Mi vár Obamára, ha veszít?

2012. október 31., 21:54 Módosítva: 2016-03-02 18:03:29
0
11 hozzászólás

Az amerikai elnökválasztási verseny pár nappal a nagy nap előtt a végletekig kiélezett, és a Sandy hurrikán pusztítása is alaposan felkavarta a közvéleményt, így épeszű elemző most nem is nagyon próbálkozik az eredmény megjóslásával. Ehelyett mi is inkább egy ritkán boncolgatott témát veszünk elő: mi történik a volt elnökökkel?

A hivatalból leköszönő elnököknek járó juttatásokat és privilégiumokat a Former Presidents Act részletezi. Ezt 1958-ban hozták, azelőtt az exelnököknek még nyugdíj sem járt a hivatalban töltött éveik után. A törvény ma a volt elnököknek járó nyugdíj mértékét az aktív miniszterek fizetésének összegében állapítja meg, ez jelenleg évi bruttó 191300 dollár (közel 42 millió forint), ami nagyjából az amerikai átlagfizetés négy-ötszörösének felel meg. Az elnöki fizetés ennek kicsit több mint a duplája, 400 ezer dollár évente (ami egyébként az inflációt is figyelembe véve most a legalacsonyabb az elmúlt bő 200 évben). Jár ezen felül nekik egészségbiztosítás, és a legjobb katonai kórházak ellátása szükség esetén.

A volt elnökök saját személyzetet tarthatnak, amit a kormány fizet, az egyetlen kikötés, hogy legfeljebb évi 150 ezret kaphat egy ilyen alkalmazott. 1965 és 1996 között az exelnököknek életfogytig tartó védelem járt az aktív elnökre is vigyázó titkosszolgálattól, azonban mára ezt eltörölték, és Obamának csak a leköszönés (legyen az most, vagy négy én múlva) utáni tíz évben fog vigyázni a szolgálat, a feleségével együtt. Az exelnökök gyerekeire csak 16 éves korig vonatkozik a védelem, Obama két lánya most 14, illetve 11 éves, vagyis ha megnyeri a választást, ha nem, 4-5 évnél tovább nem kap titkosszolgálati védelmet Malia és Natasha. A titkosszolgálati védelmet egyébként vissza is lehet utasítani, de ezzel eddig egyedül Nixon élt a lemondása után.

Elvileg semmi nem tiltja, hogy egy leköszönő elnök munkát vállaljon, vagy vállalkozást indítson, de ezzel a lehetőséggel nemigen szoktak élni - ami logikus is, hiszen olyan információk és államtitkok birtokában van minden exelnök, ami az üzleti életben biztosan jogosulatlan előnyhöz, az pedig végeláthatatlan pereskedésekhez vezetne. Ehelyett jellemzően könyveket írnak, alapítványokat vezetnek, jótékonykodnak, előadásokat tartanak. Általában tanácsadóként az utódok mellett maradnak, illetve egyfajta speciális nagykövetként diplomáciai feladatokat látnak el, Jimmy Carter például emberi jogi aktivistaként béke Nobel-díjat is kapott 2002-ben. Rajta kívül még három volt amerikai elnök van életben. Bill Clinton különösen aktív a politikai életben, támogatja Obama újraválasztási kampányát, emellett az ENSZ speciális nagyköveteként katasztrófa sújtotta országok segítségkérő akcióiban segít, és a William J. Clinton alapítványt vezeti, ami a klímaváltozás és az AIDS kutatóit támogatja. A két Bush a közélettől visszavonulva él Texasban, az ifjabbat a Texas Rangers baseballcsapat meccsein látni a legsűrűbben (a csapat tulajdonosa volt, mielőtt az állam kormányzója lett), az idősebb Parkinson-kórral küzd, de az orvosai szerint jól van.

11 hozzászólás

Romney még a hurrikánnal is kampányol

2012. október 30., 07:39 Módosítva: 2012-10-31 00:54:12
0
7 hozzászólás

Másként reagált az Egyesült Államok keleti partvidékén pusztító Sandy hurrikánra Mitt Romney és Barack Obama. Az elnök - akinek elnökként kötelessége is, hogy válsághelyzetekben a válsággal foglalkozzon - hétfőn lemondta az ebből a viharból amúgy kimaradó Floridában esedékes kampányrendezvényét. Ami amúgy nem jelentéktelen áldozat, a csatatérállamok legnagyobbikában ugyan stabilnak tűnik Romney előnye, de a különbség hibahatáron belüli. És ha november 6-án Florida Obamára szavazna, Romney-nak gyakorlatilag esélye se volna az elnöki címre.

7 hozzászólás Tovább

Ilyen sokszínű igazából az amerikai politika

2012. október 29., 08:35 Módosítva: 2012-10-30 10:24:41
13
10 hozzászólás

Mitt Romneyt és Barack Obamát szinte egyedüli alternatívaként kínálja az elnöki posztra az amerikai politika. Mint előző cikkünkben bemutattuk, vannak ugyan olyan figurák és pártok az Egyesült Államokban, akik faltörő kosként nekimennek a rendszernek, de az ő szarvuk is beletörik a kínlódásba. A libertárius, zöld és alkotmánypárti jelöltekre ugyan az államok zömében lehet szavazni, de arra, hogy megszorongassák a nagyokat, nekik is kevés esélyük van.

A kis vagy harmadik pártok (azaz Third Parties) alapvető nehézségekbe ütköznek már az induláskor, ugyanis az is nagy küzdelem számukra, hogy egyáltalán felvergődjenek a szavazólapokra. A legalább 1-1 százalékra mért Gary Johnson, Jill Stein és Virgil Goode után most azokra a pártokra és jelöltjeikre koncentrálunk, akik meg akarják mutatni magukat, de egyelőre kevés sikerrel.

10 hozzászólás Tovább

Obama megduplázta az arany árát

2012. október 26., 11:47 Módosítva: 2012-10-26 11:47:53
1
4 hozzászólás

Barack Obama elnöksége alatt, 2009. január 20. óta 850 dollárról megduplázódott az arany árfolyama. Ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, szükség volt egy pénzügyi és gazdasági válságra, valamint egy erre reagáló válságkezelő pénzügyi és gazdaságpolitikára Amerikában, írja az aranypiac.hu.

4 hozzászólás Tovább

Fűpárti elnökjelöltek Obamáék ellen

2012. október 25., 00:49 Módosítva: 2012-11-02 16:29:41
10
11 hozzászólás

Miközben Barack Obama elnök és republikánus kihívója, Mitt Romney nagyon szoros küzdelemben fordult rá a november 6-i elnökválasztásig hátralévő utolsó két hétre, a két nagy jelölt harmadik vitája után egy nappal megtartották a rajtuk kívül induló kisebb elnökjelöltek külön vitáját is egy chicagói szállodában. A Libertárius Pártot képviselő Gary Johnson, a zöldpárti Jill Stein, az alkotmánypárti Virgil Goode és a tavaly alapított Igazság Pártot képviselő Rocky Anderson vitáján a moderátor pedig a showman Larry King volt. A felhajtás messze elmaradt attól, ami Obama és Romney vitáit kísérte, de az interneten ennek ellenére sokan követték az eseményeket.

Szó volt a klímaváltozásról, mind a négyen elítélően beszéltek a pénz szerepéről a politikában, ellenezték a külföldi háborúkat, Goode-on kívül pedig a többiek egyetértettek abban, hogy az Egyesült Államoknak legalizálnia kellene a marihuánát. A vita részletes ismertetése helyett azonban inkább ismerjük meg a fontosabb harmadik párti (vagyis nem demokrata vagy republikánus) jelölteket. Felvázoljuk azt is, ki melyik nagy jelölttől lophat értékes szavazatokat, és mennyire boríthatja ez a nagy pártok terveit.

11 hozzászólás Tovább

Romney Bostonban, Obama Chicagóban

2012. október 24., 12:44 Módosítva: 2012-10-24 12:44:03
3
16 hozzászólás

Mitt Romney kampánycsapata bejelentette, hogy a republikánus elnökjelölt Bostonban, a Boston Convention and Exhibition Centerben várja majd a november 6-i eredményeket. Romney korábban – az egyébként biztosan Obamára szavazó – Massachusetts állam kormányzója volt, és Belmontban él családjával.

16 hozzászólás Tovább

Nem torpedóban kell háborút nyerni

2012. október 23., 06:26 Módosítva: 2012-11-02 16:30:00
12
63 hozzászólás

A második vita harciassága ugyan elmaradt, de Barack Obama a hétfő esti, utolsó elnökjelölti tévévitában is keményen támadta republikánus kihívóját, Mitt Romney-t, aki inkább arra helyezte a hangsúlyt, hogy hihető főparancsnokként adja el magát az elnöknek inkább kedvező külpolitikai témákban.

63 hozzászólás Tovább

Így kampányolt Obama és Romney

2012. október 23., 06:12 Módosítva: 2012-10-23 06:54:52
0
0 hozzászólás

A harmadik elnökjelölti vita után már csak két hét marad a november 6-i amerikai elnökválasztásig, és csúcsra pörög a kampánygépezet. Tíz hónappal a republikánus előválasztások kezdete után még mindig nem dőlt el az elnökség sorsa, szoros a verseny országosan és a csatatérállamokban is Barack Obama elnök és kihívója, Mitt Romney között. Az elnökválasztási kampány képei fekete-fehérben a Nagyképen.

Szólj hozzá!

Beizzítják az utolsó gyomrosokat

2012. október 22., 21:23 Módosítva: 2012-10-23 09:00:23
0
4 hozzászólás

Két héttel a november 6-i elnökválasztás előtt a külpolitika lesz a hétfő este rendezett harmadik, egyben utolsó tévévita középpontjában Barack Obama elnök és republikánus kihívója, Mitt Romney között. A külpolitika alapvetően Obama terepe, mégis az lesz a legfontosabb kérdés, hogy mennyire tudják a gazdasághoz és a belpolitikához kapcsolni a felmerülő kérdéseket.

4 hozzászólás Tovább

Obama és Romney fej fej mellett

2012. október 22., 18:18 Módosítva: 2012-10-22 18:18:05
4
7 hozzászólás

Hajszálra megegyezik és egyaránt 47-47 százalékon áll Barack Obama elnök, valamint republikánus kihívója, Mitt Romney országos támogatottsága a valószínű választók között a (helyi idő szerint) hétfő esti, utolsó elnökjelölti tévévita előtt – derült ki a The Wall Street Journal és az NBC News közös közvélemény-kutatásából.

7 hozzászólás Tovább

Ennyi pénzt öntenek a kampányba

2012. október 18., 11:48 Módosítva: 2012-10-22 18:18:07
0
22 hozzászólás

Már kevesebb, mint három hét van hátra a november 6-i amerikai elnökválasztásig, az állás pedig nagyon szoros, ezért mindkét jelölt önti a dollármilliókat azokba a csatatérállamokba, amelyek majd eldöntik az elnökség sorsát.

22 hozzászólás Tovább

Obama keményen támadta Romney-t

2012. október 17., 06:25 Módosítva: 2012-10-22 18:18:09
22
21 hozzászólás

Az első, elveszített tévévita után harciasabb fellépést vártak az újraválasztásáért küzdő Barack Obama elnöktől, aki ennek megfelelően támadó üzemmódba ment át a második vitában, és lépten-nyomon bírálta republikánus kihívóját, Mitt Romney-t. A volt massachusetts-i kormányzó próbálta megőrizni két héttel ezelőtti magabiztosságát, azonban több rossz pillanata is volt, és többek között egy Obamának kényes külpolitikai témából is ő jött ki rosszabbul.

21 hozzászólás Tovább

Obamának most oda kell tennie magát

2012. október 17., 00:49 Módosítva: 2012-10-22 18:18:11
1
25 hozzászólás

Különösen nagy a tétje az amerikai elnökjelöltek kedd esti, második tévévitájának, miután a két héttel ezelőtt tartott első megmérettetés után szorosabb lett az állás. Elfogyott az újraválasztásáért küzdő Barack Obama demokrata elnök előnye országosan, és több csatatér államban is feljött, vagy átvette a vezetést a republikánus jelölt, akinek saját bázisát is sikerült feltüzelnie.

25 hozzászólás Tovább

Clinton: Én vagyok felelős Bengáziért

2012. október 16., 06:24 Módosítva: 2012-10-16 06:24:06
0
6 hozzászólás

Az amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy ő a felelős a kelet-líbiai Bengáziban működő amerikai konzulátus biztonsági helyzetéért. A konzulátust múlt hónapban radikális iszlamisták megtámadták, és a támadás következtében életét vesztette az amerikai nagykövet és három másik amerikai.

6 hozzászólás Tovább

Rálőttek Obama denveri kampányirodájára

2012. október 13., 10:49 Módosítva: 2012-10-13 10:49:18
4
6 hozzászólás

Rálőttek Barack Obama kampányirodájára Denver belvárosában, senki se sérült meg. Raquel Lopez, a denveri rendőrség nyomozója elmondta: a rendőrséget az épületben dolgozók riasztották, miután a lövés következtében egy ablaktábla darabokra tört, számolt be a Reuters.

Az épületre egyetlen lövést adtak le. Az esetnek még nincs gyanúsítottja, a rendőrség jelenleg a biztonsági kamerák felvételeit elemzi. Egyelőre azonban azt sem tudni, hogy politikai célzatú merényletről van-e szó. A nyomozók ugyanis nem tudnak arról, hogy megfenyegették volna Barack Obama kampánystábját, de vizsgálják ennek lehetőségét is.

6 hozzászólás Tovább

Magyar milliárdos agitálja az amerikaiakat

2012. október 13., 00:45 Módosítva: 2012-10-13 00:55:34
77
35 hozzászólás

A magyar származású, de négy és fél évtizede az Egyesült Államokban élő Thomas Peterffy fizetett politikai hirdetésben szólítja fel az USA lakosságát arra, hogy a republikánus jelöltekre szavazzanak. A Forbes magazin nyilvántartása szerint a Soros Györgynél szegényebb, de azért négymilliárd dolláros vagyon felett rendelkező Peterffy Magyarországon, a szocializmus alatt szerzett tapasztalatait osztja meg az amerikaiakkal.

"A nép egyre szegényebb lett, és ugyanezt látom most [Amerikában] is", mondja a milliárdos, aki szerint választott hazája, az Egyesült Államok egy "csúszós lejtő" felé halad. "Amerika gazdagsága a sikerre vágyó emberek erőfeszítéseiből ered" – folytatódik a hirdetés. "Ha a siker befeketítésével elvesszük az embereket ösztönző erőt, azt a vagyont vesszük el, amivel a gazdagok segíthetik a szegényebbeket. Igen, a szocializmusban a gazdagok szegényebbek lesznek, de az eleve szegények még rosszabb helyzetbe kerülnek. Az emberek el fogják veszteni a kemény munkába vetett hitüket."

A hirdetés egyetlen szóval sem említi Obama elnököt vagy Mitt Romneyt, a republikánusok elnökjelöltjét, de egy olyan kampányban, ahol a republikánusok folyamatosan gazdagellenességgel vádolják Obamát, a célzás konkrétumok nélkül is egyértelmű. Peterffy több millió dollárt költ arra, hogy a hirdetés minél több emberhez eljusson a választásokat megelőző hetekben.

Az 1944-es születésű Péterffy Tamás 1965-ben emigrált az Egyesült Államokba, vagyonát nagyrészt az 1977-ban indított Interactive Brokers nevű, mára online tőzsdeügynökséggé fejlődött, értékpapír-kereskedelemmel és pénzügyi tanácsadással foglalkozó, 2009-ben 987 millió dolláros bevételt elkönyvelő cégének köszönheti.

35 hozzászólás

Biden kimondta, amit Obama nem mert

2012. október 12., 06:11 Módosítva: 2012-10-22 18:18:17
18
24 hozzászólás

Joe Biden megtette, amit Obama elmulasztott. Az első elnökjelölti vita után a konszenzusos vélemény Romney győzelmét részben Obama visszafogottságának tulajdonította. A demokraták leginkább azért bírálták, mert nem használta ki Romney botlásait, nem támadta például az elhíresült 47 százalékos nyilatkozata miatt. Biden most többször is előhozta ezt. „Néha, és ezt az alelnök maga is tudja, a szavak nem úgy jönnek ki az ember száján, ahogy akarja” – vágott vissza az első alkalommal Paul Ryan, Romney alelnökjelöltje. A poénon még a legendás elszólásairól ismert Biden is nevetett, igaz, azt is hozzátette, hogy ő maga mindig úgy is érti, ahogy mondja.

24 hozzászólás Tovább

Obamáéknak fontos lett az alenökjelölti vita

2012. október 12., 00:54 Módosítva: 2012-10-22 18:18:20
0
5 hozzászólás

„Akár az elnökválasztás kulcsfontosságú pillanata is lehet” – írja a Washington Post a csütörtök esti, magyar idő szerint péntek hajnali háromkor kezdődő alelnökjelölti tévévitáról.

De félre a tréfát. Az alelnökjelölti vita, vagy akár az alelnökjelölt személye ritkán fontos. Sőt. Az alelnök nem fontos. A toposz szerint ugyan egy szívdobbanásnyira van az elnökségtől (az elnök halála esetén az alelnök ül az elnöki székbe), de az HBO-n futó vígjáték, a Veep túlzásai ellenére is hitelesebb képet ad szerepéről. „Sue, hívott az elnök? Nem? Nem.”

5 hozzászólás Tovább