Natália
-3 °C
7 °C

Gore újabb esélyt kapott Floridában

2000.11.22. 08:16
Kapcsolódó cikkek (1)
Figyelembe kell venni az elnökválasztási szavazatok kézi újraszámlálásának eredményeit is - jelentette be a floridai Legfelsőbb Bíróság szóvivője, helyi idő szerint kedden este. A döntés értelmében vasárnap új elnöke lehet az Egyesült Államoknak, ugyanis addig kell összegezni a voksokat. Az indoklás szerint a nép szavazati jogának minden más szempontnál nagyobb súllyal kell latba esnie. Al Gore a választás végeredményétől függetlenül a demokrácia győzelmének nevezte a döntést. James Baker volt amerikai külügyminiszter, George W. Bush megbízottja kijelentette: a floridai Legfelsőbb Bíróság "átírta" az állam választási jogrendjét.
A floridai szavazatszámlálás vitás kérdései közül csak egy dőlt el kedden este: a voksok kézi számlálása folytatódhat vasárnap estig, az azonban továbbra is kétséges, hogy mely szavazatokat lehet majd az érvénytelenek közül a végeredménybe számolni. A Legfelsőbb Bíróság 42 oldalas állásfoglalása arra ugyanis nem ad útmutatást, hogy az át nem lyukasztott, csak benyomódott szavazólapokat érvényesnek lehet-e tekinteni.

A nép szavazati joga a legfontosabb

Craig Waters
a floridai Legfelsőbb Bíróság szóvivője
A floridai Legfelsőbb Bíróság szóvivője, Craig Waters helyi idő szerint kedden este jelentette be: a bíróság úgy döntött, hogy figyelembe kell venni az elnökválasztási szavazatok kézi újraszámlálásának eredményeit is. A voksokat vasárnap estig kell összegezni.

A döntés indoklásában a floridai Legfelsőbb Bíróság kifejtette: miután Florida állam egyes jogi előírásait a felek ellentmondásosan értelmezték, azt a szempontot kellett szem előtt tartani, hogy a nép szavazati jogának minden más megfontolásnál nagyobb súllyal kell latba esnie.

A 42 oldalas állásfoglalás nem tartalmaz olyan rendelkezést, amely útmutatást adna a szavazólapok értékelésének szempontjait - az át nem szakított, csupán benyomódás jeleit mutató lapok minősítését - illetően.

Gore eddig 260 szavazatot hozzott be Bushon

A döntéssel tehát Al Gore - aki országos összesítésben ugyan több szavazatot kapott, mint republikánus vetélytársa, de az elektori szavazatok többségét nem tudta megszerezni - újabb esélyt kapott a győzelem megszerzésére. Amennyiben a kézi újraszámlálás során ,,ledolgozza" Bush-sal szembeni 930 szavazatos hátrányát, azzal ő szerzi meg az állam 25 elektori szavazatát, és ő kerül a Fehér Házba.

A három megyében - Broward, Miami-Dade, Palm Beach - folyó kézi összesítés során eddig azonban nem nőtt olyan nagy mértékben a demokrata jelöltre adott voksok száma, hogy az jogos reményt adna Gore-nak a szavazatarány megfordulására. Gore a nem hivatalos részközlések szerint eddig 260 szavazatkülönbséget dolgozott le hátrányából. Ha ez az adat helytálló, akkor Bush előnye jelenleg mintegy 670 szavazatkülönbség lehet.

'A demokrácia győzelme'

Al Gore demokrata elnökjelölt a döntés után nem sokkal közzé tett nyilatkozatában kijelentette: a floridai bírói testület döntése az elnökválasztás végeredményétől függetlenül a demokrácia győzelmét jelenti. Gore ismételten találkozóra hívta George W. Busht, és felszólította riválisát: hassanak oda, hogy saját híveik mindkét oldalon csökkentsék a megnyilatkozások hevét.

Gore most - az esetleges "elektorátállás" lehetőségét a maga részéről elvetve - leszögezte: nem fogadná el egyetlen olyan elektor voksát sem, aki Bush mellett elkötelezett elektor.

Lépések a floridai választási jogrend helyreállítására

James Baker volt amerikai külügyminiszter, Bush megbízottja, kedd éjjeli sajtóértekezletén kijelentette: a floridai Legfelsőbb Bíróság az elnökválasztás lebonyolítását követően "átírta" az állam választási jogrendjét. Ezzel túllépte saját hatáskörét, szembekerült a hatalmi ágak szétválasztásának követelményével.

Baker sokat sejtetően megjegyezte: nem lenne számára meglepő, ha a floridai törvényhozás lépéseket tenne az állam választási jogrendjének helyreállítása érdekében. A testületben republikánus többség érvényesül, az állam kormányzója pedig George W. Bush öccse.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.