Orsolya
7 °C
10 °C

Floridában 19000 szavazat érvénytelen

2000.11.09. 11:31
Kapcsolódó cikkek (1)
A választási bizottság döntése alapján az újraszámlálás eredményének csütörtökön meg kell lennie, de a jogi kifogások és a külföldi szavazatok miatt valószínűleg még napokig nem lesz végleges eredmény. Kiderült, hogy 19000 szavazócédula érvénytelen, mert a megtévesztő jelölések miatt két indulót is bejelöltek rajtuk.
A floridai szavazatok felének újraszámlálásakor úgy tűnik, hogy Gore behozott valamennyit a lemaradásából. Az első, szerdai végeredmény szerint végül is 1700 szavazat volt a különbség Bush javára, a csütörtöki számlálás eddigi állása szerint a különbség körülbelül 1200 lehet - közölte a BBC.

A floridai választási bizottság illetékesei délután öt órára tűzték ki az újraszámlálás határidejét. Ez nem jelenti azt, hogy akkor hivatalos eredményt hirdethetnek, mivel a jogi kifogások, illetve a külföldről postán érkező szavazatok miatt november közepéig elhúzódhat a végleges összesítés.

A hetedikén postázott nagyjából 30000 szavazócédulát tíz napon belül kell visszaküldeni. Elemzők szerint a külföldön állomásozó katonák tradicionálisan republikánus szavazók, de a többiek feltehetően nagyrészt Gore-ra szavaznak majd.

Mivel a választás sorsát a floridai eredmény dönti el, mindkét jelölt szakértői csoportokat küldött az államba, hogy az állítólagos törvénysértéseket kivizsgálják. Több demokrata szavazó keresetet nyújtott be, mert szerintük a szavazócédula megtévesztő volt, és emiatt nem azt a személyt jelölték meg, akit eredetileg akartak.

A Palm Beach-i demokraták új szavazást kérnek
A választási bizottság bejelentette, hogy 19000 szavazat érvénytelen, mert a cédulák tényleg rosszak voltak: sokan tévedésből a reformpárti Buchanant ikszelték be, és miután észrevették a hibát, bejelölték Gore-t. A két szavazat egy cédulán természetesen érvénytelen.

A Palm Beach-i demokraták aláírásokat gyűjtenek és új szavazást kérnek, de a republikánusok szerint ez nonszensz, mert a demokraták jóval a szavazás előtt jóváhagyták a cédulát.

Az újraszámolás még Oregonban is folyik, de mivel erre az államra csak hét elektori szavazat jut, így ez már nem döntő.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!