Piroska
-10 °C
1 °C

Bush előnye 327 szavazatra csökkent

2000.11.10. 12:00
Elképzelhető, hogy csak jövő héten dől el, hogy ki lesz az Egyesült Államok negyvenharmadik elnöke, mivel péntekig postán beérkezhetnek a külföldről feladott szavazatok - közli a CNN. Hírügynökségi jelentések szerint a 67 megye eredményeinek összesítése után Bush vezet 327 szavazattal.

A floridai szavazatok újraszámlálása után egyre csökken Bush előnye. Míg magyar idő szerint négy órakor 830, este kilenckor már csak 787, este tíz óra után 403 szavazat volt a különbség, reggelre, nem hivatalos eredmények szerint 327-re csökkent a republikánus jelölt előnye.

Bush pártja bizakodó

Don Evans, a republikánusok választási kampánystábjának tagja szerint, ha a szavazatok floridai újraszámlálása után megmarad Bush előnye, akkor a republikánus elnökjelölt megválasztott elnökként cselekszik, és az elnökségi feladatok átvételére készül. A republikánus párt képviselője azt nyilatkozta: nem fél a levélben érkező szavazatoktól, hiszen azokat, az elmúlt évek tapasztalatai alapján, a republikánus jelöltre adják.

Kézi számlálást kérnek a demokraták

Al Gore választási kampányvezetői szerint a Demokrata Párt négy floridai megyében - ezek között Palm Beach-ben is - a szavazatok kézi újraszámlálását kérik. A Demokrata Párt Bill Daley kampányfőnököt és Warren Christopert, a republikánusok James Bakert küldték Floridába az újraszavazás megfigyelésére.

A legellentmondásosabb városnak West Palm Beach mutatkozik, ahol 19 120 szavazatot semmisnek nyilvánítottak, mert a szavazók két jelöltre szavaztak. A szenátusi listán csupán 3783-an követtek el hasonló hibát. Az elnökjelöltekre adott szavazatok ,,elrontása" azért volt lehetséges, mert Al Gore és Pat Buchanan neve mellett lévő jel nem volt egyértelműen elhatárolva a szavazólapon.

Tüntettek a Gore-pártiak

A szavazatukat elrontók és Gore hívei már délelőtt tüntettek West Palm Beach városában, újabb szavazás kiírását kérvén. Három elégedetlen választó pert indított a helyi bíróságon, mondván a szavazólap megtévesztette őket, és akaratuk ellenére Gore helyett Buchanonra szavaztak. Egy szövetségi bíró gyorsított eljárásban meghallgatást tart az ügyben amerikai idő szerint délután fél háromkor. Maga Pat Buchanan azt nyilatkozta a CNN-nek: bűntudatot érez, hogy olyan szavazatokat gyűjtött be, melyeket nem neki szántak.

A demokraták ingyenes zöld számot hoztak létre a floridaiak számára, ahol mindenféle szavazási problémát jelezhetnek. Főleg az afrikai amerikaiak jeleztek hibákat, képviselőjük, Jesse Jackson arról tájékoztatta a CNN-t, hogy több helyen azt mondták: elfogyott a szavazólap vagy a választási körzet bezárt.

Az új amerikai elnökre azonban nem csak az újraszámlálás miatt kell még várni: közel 2000, levélben érkező szavazatot várnak, a szavazatok megérkezési határideje november 17. A floridai első számlálás után Bush 1784 szavazatos előnyre tett szert. A keddi szavazáson Bush 246, Gore 260 elektor szavazatát kapta meg.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!