Mária
-6 °C
-2 °C

Republikánus elnökjelölő fesztivál Philadelphiában

2000.07.31. 18:42
Kapcsolódó cikkek (1)
A hétfőn kezdődő négynapos pártkongresszuson a republikánusok elnöknek jelölik George W. Bush texasi kormányzót, és elfogadják a párt választási programját. Várakozások szerint a konvenció elsődleges célja azonban mindennek egy hatásos és ügyes prezentálása, és így a párt vonzóvá tétele lesz.

Egy lelkes szimpatizáns
Tökéletes fesztiválnak és hatalmas médiafelhajtásnak indul a hétfőn Philadelphiában megkezdődő négynapos republikánus elnökjelölő gyűlés. A ,,királyavatóra" negyvenötezer ember hivatalos, egyharmaduk újságíró - jelezve, elsősorban politikai show-ról, médiaeseményről van szó. Bush maga csak szerdán érkezik meg a gyűlésre.

A konvenció célja George W. Bush elnökké ,,szentelése" mellett egy választási program elfogadása is. Azonban miként a texasi kormányzó jelölése eldöntött ügy - előválasztási ellenfelei tavasszal feladták a versenyt -, így a választási program is jórészt kialakult már, legfeljebb kisebb módosításokat eszközölnek majd rajta. A program, ami részben tükrözi a Bush által felvázolt politikát, igyekszik a republikánusokat egy mérsékeltebb, ,,érzőbb" pártként feltüntetni.

Mégis, a kormányzó szereplése nagyon is fontos lehet ezen az, amúgy minden részletében megtervezett, százmillió dollárt felemésztő ceremónián. Részben itt dőlhet el, hogy mennyire tudja a pártra kényszeríteni akaratát Bush, hogyan ,,csomagolják" a választási programot, mennyire sikerül barátságossá, nyitottá, vonzóvá varázsolni a novemberi voksolás előtt a sokak által szélsőségesnek, túlzottan ideologikusnak tartott republikánus pártot.

Bush - természetesen - bizakodik
Hogy Bush semmit nem bíz a véletlenre, az is jelzi, hogy a felszólalók közt nem kapnak helyet azok a politikusok, akik harcias jobboldali álláspontjukról ismertek, például a Bill Clinton elleni kongresszusi felelősségre vonási kísérletet vezetői. A gyűlést megelőző kampánybeszédei is egyértelművé teszik, a kormányzó igyekszik mindent megtenni, hogy a konferencia egységesen mérsékeltnek és céltudatosnak mutassa a pártot.

Bush az elmúlt hónapokat azzal töltötte, hogy próbálta az előválasztások során jobboldalra kisodródott kampányát visszakormányozni a politikai középre. Olyan témákat vett elő, illetve célzott meg kampánybeszédeiben, amelyek hagyományosan a demokratákhoz ,,tartoznak": az egészségügy és a nyugdíjrendszer reformja vagy az oktatás problémái.

Dick Cheney
És bár az olyan, hagyományosan konzervatív álláspontok, mint a fegyverkorlátozások és az abortusz ellenzése, benne maradtak a most prezentálandó választási programban, egészében elmondható, hogy a kormányzónak sikerült ügyesen visszaeveznie mérsékeltebb politikai vizekre. Kérdés, hogyan fogja befolyásolni ezt az üzenetet annak a Dick Cheney-nek alelnökjelöltül választása, aki a párt egyértelműen konzervatív szárnyából érkezik.

Philadelphia utcáit eközben megtöltötték a tüntetők, akik a pártgyűlés alatt felvonulásra készülnek. Munkásszervezetek, melegmozgalmak, halálbüntetést ellenzők, fegyverkorlátozást követelők és természetvédő csoportok hallatják majd hangjukat a felvonuláson, ami helyi források szerint megközelítheti majd a '68-as chicagói háborúellenes tüntetés méreteit is.

Menetrend
július 31 - augusztus 4. Republikánus elnökjelölő gyűlés Philadelphiában
augusztus 10-13. Reformpárti elnökjelölő gyűlés
augusztus 14-17. Demokrata elnökjelölő gyűlés
szeptember első hétfője az elnökválasztási kampány hivatalos rajtja
október 3. első elnökjelölti vita Bostonban
október 5. az alelnökjelöltek vitája Danville-ben
október 11. második elnökjelölti vita Winston-Salemben
október 17. harmadik elnökjelölti vita St. Louisban
november 7. a voksolás napja
november 8. első eredmények hajnalban
december 18. az egyes államok elektorai leadják voksukat (jórészt ceremoniális lépés)
január 20. a negyvenharmadik elnököt felesketik a Capitolium lépcsőin

Eközben Al Gore, a demokraták jelöltje, akinek még van két hete pártja gyűléséig, bejelentette, hogy a jövő héten megnevezi alelnökjelöltjét. Hírek szerint a favorit John Kerry, Massachusetts szenátora. Elemzők szerint mellette szól, hogy fiatal, szemben Bush alelnökjelöltjével, aki már három infarktuson is túlesett. Cheney ráadásul szolgált az idősebb Bush kormányában is, és ez a tény teret enged olyan kritikáknak, hogy Bush képtelen elszakadni apja politikai köreitől, tanácsadóitól.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.