Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Nem ígér könnyű Bush-kormányzást az új kongresszus

2001.01.03. 11:39
Szerdán alakul meg az amerikai kongresszus. A megosztott törvényhozás nem ígér könnyű kormányzást a Bush-kabinetnek; a demokrata és republikánusok vezetők egyelőre még a bizottsági helyek felosztásában sem tudtak megegyezni. Demokrata vezetők szerint Bush-nak nincs felhatalmazása konzervatív programjának megvalósítására.
Szerdán tartja alakuló ülését az új, 107. amerikai kongresszus. A Capitol Hillen ülésező amerikai törvényhozás aligha fogja megkönnyíteni az amúgy is súlyos legitimációs problémákkal küzdő George Bush dolgát - maga is megosztott ugyanis, jobban, mint évtizedek óta bármikor. A képviselőházban 221-212 arányú a republikánusok többsége, a szenátusban pedig ugyanannyi szavazattal rendelkezik mindkét párt; az alelnök 101-dik szavazata billenti csak a republikánusok felé a mérleget.

A demokraták szerint Bush nem valósíthatja meg konzervatív programját

Demokrata vezetők - Richard Gephardt a képviselőházban és Tom Daschle a szenátusban - azt mondták amerikai hírtelevízióknak, hogy Bush-nak nincs felhatalmazása konzervatív programjának megvalósítására. Bár Bush megnyerte a választást, több mint 300 ezerrel kevesebb szavazatot kapott demokrata ellenfelénél. A demokraták többek közt túlzottnak tartják Bush 1,3 billió dolláros adócsökkentését; ezt számos mérsékelt republikánus szenátor is ellenzi.

A tárgyalások továbbra is folynak a szenátus demokrata és republikánus vezetői közt a bizottsági helyek felosztásáról, egyelőre eredménytelenül. A demokraták ugyanannyi helyet követelnek maguknak, mint a republikánusok, és több bizottsági elnöki posztra is igényt tartanak.

A szenátusnak egyébként 19 új tagja lesz, köztük Hillary Clinton, jelenlegi First Lady is, aki New York államot fogja képviselni.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.