Miklós
-7 °C
4 °C

A tálibok lelőttek egy kémrepülőgépet

2001.09.22. 10:16
A tálibok kormány szóvivője megerősítette, hogy légvédelmük lelőtt szombat reggel "egy külföldi kémrepülőgépet", és közölte, hogy Afganisztán lezárta a légterét mindenféle légi jármű előtt.

A pilóta nélküli külföldi gép engedély nélkül szállt be az ország légterébe, ezért kellett lelőni - jelentette ki a szóvivő, de nem mondta ki, hogy amerikai gépről van szó.

A tálib kormány tájékoztatási minisztériumában később - enek ellentmondóan - azt közölték , hogy nem amerikai repülőgépet lőtt le a tálibok légvédelme Afganisztán északi részén. A Reuters tudósítója által megkérdezett minisztériumi tisztségviselő azt mondta, hogy a tálibok ellen harcoló afgán ellenzék Északi Szövetségének egy helikopterét semmisítette meg a tálib légvédelem. "Még nem tudjuk, hányan voltak a fedélzeten" - mondta a névtelenül idézett tisztségviselő.

Szamangán tartomány, ahol az eset történt, az ország északi részén terül el, az üzbég és a tádzsik határ közelében. Mindkét szomszédos ország ellenségesen tekint a tálibokra, de egyik sem engedélyezte hivatalosan az Egyesült Államoknak, hogy repülőgépeket vagy katonákat vonultasson fel területén az Afganisztán ellen tervezett támadásához.

Az amerikai védelmi minisztéium nem kívánta kommentálni a hírt. A CNN szombaton közölt értesülése szerint Tádzsikisztán engedélyezte légtere használatát az amerikai légierő számára.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.