Ágnes
-13 °C
0 °C

Hatszázmillió dollár az afgán menekülteknek

MTI
2001.10.06. 18:14
A legfontosabb adományozó országok szombaton elvben megegyeztek, hogy készek több mint 600 millió dollárt átutalni az ENSZ számára az Afganisztánt és a környező országokat sújtó humanitárius katasztrófa enyhítésére - közölték ENSZ-források.

Az Afganisztánnal és a térséggel foglalkozó és szombaton véget ért kétnapos genfi tanácskozáson 180 millió dolláros konkrét felajánlás érkezett a világszervezet Afganisztánnal kapcsolatos felkérésére. A donorok ezen kívül 24 millió dollárt ígértek a nem az ENSZ-hez tartozó segélyszervezeteknek, köztük a Nemzetközi Vöröskeresztnek, s - konkrétumok nélkül - kilátásba helyezték további 400 millió dollár folyósítását. A tanácskozás végén nyilatkozó ENSZ-tisztségviselő mindenesetre úgy vélte: a genfi fórumon még maradtak tisztázásra váró kérdések.

Osima Kenzo, az ENSZ segélyeinek koordinátora a tanácskozást követően üdvözölte azt a tényt, hogy több kormány is élt a felajánlás lehetőségével. Osima Kenzo fontosnak nevezte továbbá, hogy biztosítani kell a humanitárius szervezetek akadálytalan bejutását Afganisztánba, mert ez javítaná a segélyezés hatékonyságát.

A genfi afgán fórumon az ENSZ szervezetein kívül huszonkét tagállam - a nyugati adományozók, az Afganisztánnal határos Pakisztán, Irán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán és Türkmenisztán, továbbá Oroszország és Kína képviselői vettek részt.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.