Orsolya
7 °C
10 °C

Tömeges letartóztatások Kínában

MTI
2001.10.11. 08:05
Tíz terrorcsoport összesen 210 feltételezett tagját tartóztatták le a napokban Kína muzulmán többségű tartományában, Hszincsiang-Ujgur autonóm területen - jelentette a pekingi sajtó csütörtökön. A helyi lapok szerint a szóban forgó terroristaszervezetek számos tagja az Afganisztánban bujkáló, de szaúdi születésű Oszama bin Laden hírhedt kiképzőtáborában szerzett tapasztalatokat.

A Kína nyugati szélén, Pakisztán és Afganisztán határán fekvő - több mint 10 milliós lakosságú - Hszincsiang-Ujgurban évtizedek óta feszült a viszony a muzulmán többség (elsősorban türk nyelvű ujgurok) és a hanok között, akik a lakosság 38 százalékát teszik ki. A feszültségek már többször erőszakba torkolló összetűzésekben tetőztek, amelyek kirobbantását a kínai hatóságok a szakadár, független Kelet-Turkesztán megteremtését követelő ujguroknak tulajdonítják. Peking most azt állítja, hogy a szeparatista törekvések súlyosbodtak az egyesült államokbeli célpontok elleni - hajszálpontosan egy hónappal ezelőtti - véres terrortámadások óta.

A terrorizmus elleni nemzetközi összefogás nyomán Kína is fokozta fellépését a jelenség ellen, ennek köszönhető az említett tíz hálózat leleplezése és a tagok őrizetbe vétele.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.