Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Csehországban lelőhetik a gyanús személyszállító repülőket

MTI
2001.10.11. 10:34
Csehországban a hatályos törvények szerint civil személyszállító repülőgépet is lelőhet a légvédelem, ha megbízható információi vannak arról, hogy a gépet eltérítették, s azt terrorista cselekményre akarják felhasználni. Erre a következtetésre jutott a cseh kormány, amely szerdán este vizsgálta meg az ügyet.

Az elmúlt napokban több magánrepülőgép is megsértette a Dukovany és a Temelín melletti atomerőművek feletti lezárt légteret. Incidensre nem került ugyan sor, de két esetben is vadászgépek szálltak fel, hogy a civil pilótákat a biztonsági okokból lezárt légtér elhagyására kényszerítsék. A terroristák elleni amerikai támadás megindítása után a cseh kormány az atomerőművek körül 18 kilométeres tiltott repülési zónát hozott létre.

A cseh védelmi miniszter kifejtette: a civil repülésről szóló nemzetközi megállapodások a civil gépek lelövését határozottan tiltják. Ezt a megállapodást Csehország is elfogadta. Ugyanakkor a cseh büntetőtörvénykönyvnek van egy paragrafusa, amely szerint nem büntetendő az a bűncselekedet, amelynek elkövetésével sokkal több emberéletet veszélyeztető bűncselekményt sikerül elhárítani.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.