Előd
5 °C
12 °C

Pert indítanak az amerikai kormány ellen

2004.04.06. 17:55
Pert indít a washingtoni kormány ellen az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU), mivel jogsértőnek találja azokat a listákat, amelyeken a hatóságok a polgári repülés számára biztonsági kockázatot jelentő személyek neveit tartják nyilván.
A Közlekedésbiztonsági Hivatal (TSA) két listát állított össze, a neveket hozzá a szövetségi rendészeti és hírszerzési szervek "szállítják". Az egyik listán szereplő személyeket a légitársaságok nem engedhetik fel a gépekre, a másikon felsoroltakat pedig tüzetesen át kell vizsgálniuk beszállás előtt.

Harc a bürokraták ellen

Az USA Today internetes honlapja szerint az ACLU hét panaszos, köztük egy katona, egy diák és egy lelkész képviseletében gyűjtőpert indít a kormány ellen. A polgárjogi szervezet álláspontja szerint számos személyt tévedésből, névazonosság, névhasonlóság miatt vettek lajstromba, sok ártatlant vetnek alá minduntalan megalázó motozásnak vagy zárnak ki a légi közlekedésből.

Nem tudni, pontosan hányan vannak a listákon és milyen kritériumok alapján kerülnek fel rá, viszont többen is már régóta reménytelennek tűnő szélmalomharcot vívnak a bürokráciával azért, hogy tisztázzák magukat és végre töröljék őket a légiközlekedésre veszélyes személyek névsorából.

Kék, sárga és piros utas

A Közlekedésbiztonsági Hivatal tervei szerint a mostani gyakorlatot egy olyan számítógépes nyilvántartással váltják fel, amely minden légi utast három - kék, sárga, piros - kategóriába sorolná a kockázatok alapján. A bírálók szerint csak káosz lenne belőle, ha mostani két, viszonylag rövid lista is ennyi zűrzavar és melléfogás forrása.

A tervek szerint a légitársaságok a jegyvásárlás után küldenék meg az utas személyes adatait és utazása részleteit. Az utazókat nem értesítenék besorolásukról, így számos meglepetés érheti őket a reptéren.

A "zöld" jelzést kapó utasok a terv szerint könnyen átjuthatnának az ellenőrzőpontokon. A "sárga" színnel kódolt utasokat külön biztonsági vizsgálat alá vetik. A legveszélyesebb, "piros" kóddal illetett utasoktól megtagadják a felszállás lehetőségét és rendőri kihallgatásra viszik őket. Ezeket az utasokat akár őrizetbe is vehetik.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!