Natália
-3 °C
7 °C

Ötszáz üzbég halott

2005.05.14. 18:20
Egy emberjogi aktivista szerint ötszáz halottja lehet az andizsáni lázadók és az üzbég hadsereg összecsapásának. Egyes falvakban rendőrautókat gyújtanak fel, a határokat meg lezárják.

Pénteken délelőtt egy körülbelül száz fős fegyveres csoport több ezer foglyot szabadított ki az andizsáni börtönből. Az akciót a hírek szerint egy betiltott muzulmán szervezet, az Akrima hajtotta végre, és elsősorban olyan embereket engedtek szabadon, akik ellen muzulmán szélsőséges szervezethez tartozás vádjával folyt büntetőeljárás. A börtöntámadást követő zavargásokat a hadsereg véresen leverte.

Sok halott

Egy helyi emberjogi aktivista, Szajdzsahon Zajnatbitdinov szerint a halottak száma elérheti az ötszázat is, írta az MTI. A Fellebbezés nevű üzbég emberjogi csoport helyi szervezetének vezetője részint saját megfigyeléseire, részint más szemtanúkkal folytatott beszélgetésekre alapozza e becslését. Hivatalos közlés még nem jelent meg a civil áldozatokról, Iszlam Karimov elnök eddig csupán annyit mondott, hogy tíz katona és rendőr vesztette életét a pénteki összecsapásokban, és "jóval több civil".

A hadsereg akciója ellenére nem álltak le a tiltakozók, szombaton az Üzbegisztán és Kirgizisztán határán lévő Koraszuvban megrohanták a közintézményeket, fölgyújtottak több rendőrautót, és megvertek néhány határőrt. Az Andizsántól ötven kilométernyire keletre fekvő kistelepülés fölött helikopterek köröznek.

Zárt határ

Szombaton délután a tádzsik hadsereg egy illetékese jelezte, hogy Üzbegisztán szemlátomást lezárta Tádzsikisztánnal közös határát, senki nem engednek át. Ezzel egy időben a tádzsik oldalon is megerősítették az Andizsánhoz közeli szakaszon, ugyanis szeretnék megakadályozni a szélsőségesek és a bűnözők átjutását.

Az üzbég hadsereg és rendőrség közös osztagai a kirgiz határ mentén húzódó településeken jelenleg folyamatosan keresik az andizsáni börtönből kiszabadított foglyokat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.