Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Putyin pártja nyerte az orosz választásokat

2003.12.07. 20:24
A Vlagyimir Putyin elnökhöz kötődő Egységes Oroszország párt a szavazatok 37 százalékát szerezheti meg az orosz alsóházi választáson egy exit poll szerint, míg a kommunista párt 15 százalékkal végezhet a második helyen.
A FOM közvélemény-kutató által az urnáktól távozó szavazók megkérdezése alapján készített előzetes becslést nyomban azután tették közzé, hogy a kalinyingrádi exklávéban is bezártak a szavazóhelyiségek, véget vetve a választásnak, amely 22 órán át tartott Oroszország 11 időzónájában. Egy másik exit poll, amelyet a ROMIR közvélemény-kutató készített, valamivel kisebb különbséget jelzett az Egységes Oroszország (34 százalék) és a kommunista párt (14 százalék) között.

A két becslés egybecseng viszont abban a tekintetben, hogy bejut a dumába mindkét kis liberális párt, átlépve az ötszázalékos küszöböt: a Jobboldali Erők Szövetsége és Jabloko 6-6 hat százalékot kaphat. Az ultranacionalista-populista Vlagyimir Zsirinovszkij liberális demokrata pártja 12 százalékra számíthat a FOM és 11-re a ROMIR szerint, míg a baloldali-hazafias Haza tömb 9 százalékra mindkét exit poll szerint.

(A ROMIR a Soros Alapítvány által finanszírozott Nyílt Társadalom Intézet, a Renaissance Capital cég, a The Moscow Times megbízásából készítette becslését 150 orosz városban, húszezer szavazó megkérdezése alapján. A FOM erről nem közölt adatokat.) A voksolás viszonylag nyugodtan zajlott, komolyabb incidenseket, szabálysértéseket nem jelentettek, csak Gennagyij Zjuganov kommunista pártvezető panaszkodott rendellenességekre a távol-keleti Habarovszkban, és Mihail Kaszjanov miniszterelnököt dobták meg tojással.

"A választás különösebb kihágás nélkül zajlott"' - mondta Alekszandr Vesnyjakov, a központi választási bizottság elnöke az Interfax hírügynökség szerint, bár hozátette: a "forró dróton" érkeztek jelentések különböző hiányosságokról. A szavazást országszerte 370 ezer rendőr felügyelte, miután egy kamikaze-robbantás 42 halálos áldozatot szedett a Csecsenföldhöz közeli észak-kaukázusi országrészben.

A választáson 23 párt és tömörülés versengett az Állami Duma 450 helyéért, amelyek felét pártlistákon, másik felét egyéni választókörzetekben lehetett megszerezni. A (listás és egyéni) jelöltek száma ötezer körül volt. Az orosz pártok és jelöltek 800 ezer megbízottján kívül 1200 nemzetközi megfigyelő kísérte figyelemmel a szavazást, köztük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ötszáz küldötte. Rita Süssmuth volt német alsóházi elnöknő, aki az az EBESZ emberjogi irodájának delegációját vezeti, elégedetten nyilatkozott a választás "technikai részéről".

A választási bizottság szakértői rámutattak, hogy a választási eredményeket nem lehet meghamisítani, mert az elektronikus szavazatszámlálás zárt hálózatban zajlik, amelybe az internetről nem lehet betörni.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.