Vilma
-7 °C
4 °C

Szerbia újra választ

2004.10.03. 07:59
Szerbiában helyhatósági, a Vajdaságban parlamenti választás kezdődött. A két héttel ezelőtti első forduló komolyabb szabálytalanságok nélkül, alacsony részvétel mellett zajlott.
Szerbiában vasárnap megkezdődött a helyhatósági, a Vajdaságban pedig a parlamenti választás második fordulója. A köztársasági helyhatósági választás első, két héttel ezelőtti fordulójában megválasztották az önkormányzati képviselőket, és most vasárnap a városok polgármestereit választják meg az első fordulóból továbbjutott jelöltek közül.

Belgrádban és Újvidéken az ellenzéki Demokrata Párt (DS) jelöltjével szemben ugyancsak az ellenzéki Szerb Radikális Párt (SRS) jelöltje áll, s könnyen megtörténhet, hogy a vajdasági székvárosban a radikális párti Majd Gojkovic kerekedik felül. A magyar pártok közül csak a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) polgármesterjelöltjei jutottak tovább a második fordulóba Szabadkán, Zentán, Magyarkanizsán, Bácstopolyán, Kishegyesen, Óbecsén és Csókán. Szabadkán és Csókán szoros verseny várható, míg Magyarkanizsán a VMSZ jelöltjének nem sok esélyt adnak.

Meghatározó a részvételi arány

A polgármester-választással egy napon a Vajdaságban megtartják a tartományi parlamenti választás második fordulóját. Az első körben pártlistáról választották meg a 120 tagú parlament felét, most a fennmaradt képviselői helyek betöltéséről döntenek: egyéni körzetekben továbbjutott jelöltekre lehet szavazni.

Az első fordulóban pártlistáról a VMSZ hat képviselőt juttatott be a parlamentbe, illetve abszolút többség birtokában a kishegyesi jelölt, Hallgató Sándor egyéni körzetből már az első körben bejutott a tényleges jogalkotási jogosítványokkal nem rendelkező tartományi parlamentbe. Más magyar párt érvényes jelöltlistát sem tudott állítani.

Egyéni körzetből a VMSZ 10 jelöltje, illetve a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) egyik jelöltje jutott tovább a második fordulóba. A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének egyik képviselőjelöltje sem járt sikerrel. A vasárnapi szerbiai helyhatósági és a vajdasági parlamenti választáson meghatározó lesz a részvételi arány, illetve az, hogy a demokratikus tömb két, egymással amúgy rivalizáló pártja: a DS és a Szerbiai Demokrata Párt megállapodott arról, hogy csakis demokratikus jelölteket támogatnak a második fordulóban.

Szélsőségesek előretörése

Az első fordulóban fölényes szélsőjobboldali győzelem született a vajdasági parlamenti választáson. A rendkívül alacsony, harminc százalék alatti részvételi arányú szavazáson a háborús bűnök miatt nemzetközi bírósági eljárás alá vont Vojislav Seselj Szerb Radikális Pártja (SRS) a szavazatok 31 százalékát szerezte meg.

Második helyen az ellenzéki Demokrata Párt végzett 21 százalékkal, harmadik a Vajdasági Magyar Szövetség 11 százalékkal. A kormányzó Szerb Demokrata Párt hét, koalíciós partnere, a G17 Plus öt százalékos eredményt ért el. Milosevics Szocialista Pártja hat százalékot szerzett.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.