Hajnalka
0 °C
14 °C

Vallomás támasztja alá egy iraki lány meggyilkolását

2006.08.07. 16:10
Egy írásos vallomás alátámasztja azt a korábbi vádat, miszerint Irakban szolgáló amerikai katonák megöltek egy iraki családot, előtte a 14 éves kamaszlányt megerőszakolták.

Írásos vallomást tett egy amerikai katona iraki foglyokon elkövetett nemi erőszak ügyében, közölte hétfőn Bagdadban a vizsgálat egyik amerikai vezetője. Benjamin Bierce különleges ügynök a bagdadi Liberty táborban tett vallomást azon az előzetes kihallgatáson, amelynek célja eldönteni, hogy a négy, erőszakkal és gyilkossággal vádolt amerikai katonát hadbíróság elé kell-e állítani.

Bierce elmondta, hogy az egyik gyanúsított, a 23 éves James Barker beismerte: részt vett az idén márciusban a Bagdadtól 30 kilométerre délre fekvő Mahmúdíjában egy 14 éves iraki lány megerőszakolásában és meggyilkolásában, valamint három családtagjának megölésében. Vallomását aláírásával is szentesítette.

Az egyikük, a 20 esztendős Steve Green egy italos este után azt javasolta a többieknek, hogy menjenek el egy házba és öljenek meg irakiakat. Greent július 4-én már vád alá helyezték az Egyesült Államokban. Ő tagadta bűnösségét, ügyében polgári bíróság ítélkezik majd, miután a hadsereg elbocsátotta "pszichológiai zavarok" címén.

Az erőszakban Barker, Green és harmadik társuk, a 23 éves Paul Cortez is részt vett, míg a negyedik őrt állt ez idő alatt. Green közben átvezette az áldozat apját, anyját és ötéves húgát egy másik szobába, Barker szerint lövések hallatszottak, majd Green közölte: "Mind halottak. Megöltem őket". Ezt követően a kamaszlányt is lelőtték. A katonák megpróbálták elégetni a holttesteket, majd visszatértek a háztól 200 méterre lévő bázisukra.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!