Salamon
7 °C
13 °C

Az iraki kormányfő-helyettest fogadja a pápa

2003.02.05. 18:56
Joaquín Navarro Valls, a Vatikán szóvivője nyilatkozatában megerősítette azt a korábban felröppent hír, amely szerint Tárik Aziz iraki miniszterelnök-helyettes találkozót kért a katolikus egyházfőtől, s a szentatya eleget is tesz e kívánságnak a jövő hét péntekén. Az Egyesült Államok az utóbbi időben jelentős nyomást gyakorolt a Vatikánra, hogy hagyjon fel az iraki kérdéssel kapcsolatos amerikai álláspont bírálatával.
II. János Pál február 14-én fogadja a Vatikánban Tárik Aziz iraki miniszterelnök-helyettest - erősítette meg szerdán a Szentszék szóvivője. Joaquín Navarro Valls nyilatkozatában megerősítette azt a korábban felröppent hír, amely szerint Aziz találkozót kért a katolikus egyházfőtől, s a szentatya eleget is tesz e kívánságnak a jövő hét péntekén.

A várható találkozásról nem közöltek hivatalosan részleteket, de az elmúlt hetek eseményei alapján bizonyosnak tűnik, hogy az iraki vezető - Szaddám Huszein elnök jobb keze - diplomáciai lehetőséget keres a háború elkerülésére. Az Il Sole 24 Ore című olasz napilap az elmúlt napokban tudni vélte: az Egyesült Államok az utóbbi időben jelentős nyomást gyakorolt a Vatikánra, hogy hagyjon fel az iraki kérdéssel kapcsolatos amerikai álláspont bírálatával.

A Szentszék állítólag nem rejtette véka alá ingerültségét emiatt. A pápa, néhány magas rangú vatikáni tisztségviselő és a katolikus sajtó az elmúlt hetekben egyértelműen állást foglalt az Irak elleni esetleges hadművelettel szemben. E megnyilvánulások mindegyikében az volt az alapgondolat, hogy a békés eszközöket teljes mértékben ki kell használni, a háború csak a legvégső esetben képzelhető el, de ha bekövetkezik, az mindenképpen kudarc az emberiség számára.

A Szentszék tevőlegesen is meg akarja akadályozni a fegyverek használatát. A Vatikánban konkrétan is folynak az előkészületek egy bagdadi misszióra, amelyet a Római Kúria valamelyik felelős bíborosa vezetne. A küldöttség jobb belátásra akarja bírni Szaddám Huszein elnököt, és a Fehér Ház felé is közvetíteni kívánja a szentatya háborúellenes érveit. A Szentszék ugyanis - az iszlám országokban élő keresztény közösségeket féltve - el akarja kerülni, hogy egy ilyen hadművelet a "kultúrák közötti" összecsapás jellegét öltse.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!