Mária
-7 °C
3 °C

Tüntet a Greenpeace Verespatakon

2002.10.25. 13:30
A tervezett aranybánya megnyitása ellen tüntetett a Greenpeace a bányatársaság verespataki irodája előtt. A bánya ülepítőtava a tiszai ciánmérgezést okozó nagybányai Aurul vállalat ülepítőjénél tízszer nagyobb lenne.
A tervezett aranybánya megnyitása ellen tiltakozott a Greenpeace környezetvédő szervezet a Rosia Montana Gold Corporation verespataki irodája előtt. A több országból érkezett aktivisták ezzel a megmozdulással próbálják felhívni a figyelmet a bánya veszélyeire.

Kifogások

Montanai házak
A Greenpeace kampányfelelőse, Herwig Schuster elmondta: "Elfogadhatatlan, hogy most, a Világbank múlt heti elutasító döntése után (mely magyarázatként a bánya létesítésének szociális és ökológiai kifogásolhatóságát hozta fel) a társaság tovább erőlteti a bánya megnyitását."

A létesítmény megnyitása ellen igen komoly szociális, környezetvédelmi és kulturális kifogások merültek fel -tette hozzá -, többek között három régi magyar templom léte forog veszélyben, melyeket a cég leromboltatna. A tegnapi nap folyamán emiatt katolikus papok is érkeztek Verespatakra.

Komoly veszélyforrás

A kontinens legnagyobb külszíni fejtésű aranybányájában 1 gramm arany kifejtéséhez 500 gramm igen mérgező cianidot használnának. Ennek a cianidnak egy része a jelenlegi falu helyére tervezett nyílt ülepítőtóba kerülne, s ezért a Greenpeace szerint komoly veszélyforrást jelentene. Az ülepítő a tiszai ciánmérgezést okozó nagybányai Aurul vállalat ülepítőtavánál tízszer nagyobb lenne.

A halak esetében már a literenkénti 0,03 mg cianidtartalom is halálos dózis. Három milligramm kipusztítja a folyó teljes élővilágát. Az ülepítőben a tervezett cianidtartalom mintegy 50 mg lenne literenként. Ebből a vízből egy pohárnyi elegendő lenne ahhoz, hogy megöljön egy gyermeket - az emberre számított halálos adag ugyanis egy miligramm cianid testsúlykilogrammonként.

A civilek is küzdenek

Néhány nappal ezelőtt a bányatársaság nyilvánosságra hozta a novemberben kezdődő társadalmi egyeztetési időszak időkereteit. A konzultációs periódussal kapcsolatban a Greenpeace szakértőinek komoly aggályai vannak, hogy a megbeszélések az érvényben lévő EU-s jogszabályoknak megfelelően zajlanak-e majd.

A terv értelmében mintegy kétezer embert akarnak kitelepíteni. A 300 helyi gazdát képviselő Alburnus Maior civil szervezet teljességgel ellenzi a kitelepítéseket, a külszíni fejtést, a ciánlúgozásos eljárást és a jelentős régészeti értékek és műemlékek elpusztítását. A szervezet már régóta küzd azért, hogy az aranybányászatról egy helyi népszavazás dönthessen, arra hivatkozva, hogy az Európai Unióban nem jöhetne létre egy ekkora beruházás a lakosság beleegyezése nélkül.

Képek a verespataki tiltakozásokról 2002 április 15, július 28. Fotó: Rosia Montana.org

A kitelepítés csak közérdek esetén merülhetne fel, mint amilyen a közút- vagy vasútépítés, nem pedig a privát haszonszerzést elősegítendő. Egy, a napokban adott interjújában Margot Walström, az EU környezetvédelmi főbiztosa elmondta, hogy a társadalmi egyeztetés és a részletes környezeti hatásvizsgálat ilyen esetekben rendkívüli fontosságú.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.