Miklós
-7 °C
2 °C

Amerika villámháborúra készül

2003.03.17. 21:32
Kuvait felszabadítása hosszas légi hadjárattal kezdődött. A szárazföldi hadműveletek csak öt hetes bombázás után indultak meg és mindössze pár napig tartottak. Az újabb Öböl-konfliktus a BBC elemzője szerint gyökeresen különbözni fog előképétől.
A vezérkari főnökök tanácsának főnöke, Richard Myers tábornok a katonai fellépéssel kapcsolatban a gyorsaságot és határozottságot hangsúlyozta: a cél, hogy a leghamarabb fellökjék és lenn tartsák az iraki rezsimet.

Jonathan Marcus, a BBC védelmi szakértője szerint a hadjárat három fő összetevőből fog állni. Egy rendkívül intenzív légi hadjáratból; pszichológiai hadviselésből, amely arról próbálja meggyőzni az iraki hadsereget, hogy az ellenállás hasztalan; illetve egy Bagdad bekerítésére irányuló szárazföldi akcióból.

Az amerikai hadvezetés arra számít, hogy az iraki haderő demoralizált és elszigetelt egységei csak részleges ellenállást tudnak majd tanúsítani - amennyiben ezt teszik, igen nagy tűzerő sújt majd le rájuk. Az iraki rezsim a remények szerint, mindezzel együtt és egy időben, belülről fog összeomlani.

Rövid légi kampány - lézer helyett a műhold irányít

Az 1991-es öbölháborúval szemben a légi és szárazföldi hadmozdulatok ezúttal kevésbé fognak elkülönülni. A szárazföldi akció rögtön a hadjárat elején elindul. Amennyiben az amerikai és brit csapatok csekély ellenállással szembesülnek, folytatni fogják az előretörést.

A háború kezdete hasonlóan mutat majd, mint az 1991-ben - ez azonban megtévesztő. A támadás levegőből végrehajtandó szakaszát lerövidíti, hogy ezúttal kevesebb földi célpont kínálkozik, mint 1991-ben.

A légicsapások radarokra, a légvédelmi rakétarendszerekre és parancsnoki központokra irányulnak majd. Bevetik az ún. e-bombákat is, amelyek erős elektromagnetikus impulzus segítségével hamuvá égetik a chipeket és más primitívebb elektronikákat is. Ennek célja, hogy elszigeteljék Szaddám Huszeint magasabb rangú tisztjeitől.

1991-ben az időjárás a sokéves átlaghoz képest is cudar volt (ld.: Sivatagi vihar) és lényegesen megnehezítette a lézer-irányítású fegyverek eredményes bevetését. Ezeket most olcsóbb, így nagyobb számban bevethető műhold-irányítású fegyverekkel váltják fel. Idén a cirkálórakétákat is műholdról irányítják majd.

Észak, dél, és az ég felől

A harc feladására szólító szórólapokkal és rádióadásokkal operáló pszichológiai hadviselés már jelenleg is folyik. Fő célja, hogy eltántorítsa az iraki parancsonokokat kémiai vagy biológiai fegyverek bevetésétől.

A támadás kezdete után napokkal - egyesek szerint órákkal - megindulnak az amerikai és brit szárazföldi csapatok is. Emellett légideszantos egységek bevetésére is sor kerül, mélyen a front mögött.

A páncélozott erők túlnyomó része a leendő déli frontnál sorakozott fel. Számukra elsősorban folyók jelenthetnek akadályt, illetve az arcvonal előratolódásával az utánpótlási vonalak hosszabbodása.

Az amerikai hadsereg emellett jelentősebb erőkkel nyomul be észak felől, hogy a lehető leggyorsabban ellenőrzésük alá vonják az olajmezőket és fenntartsák a rendet a kurd területeken.

Bagdad térségében intenzív és rövid támadás várható.

A legrosszabb eset

Nyilvánvalóan rengeteg mód van rá, hogy nagyon rosszul alakuljon a helyzet, de a konfliktus kimenetele nem kérdéses. A háború elhúzódása és az áldozatok száma az iraki ellenállás mértékétől függ.

A városi harcok Bagdadban sok lehetőséget nyújtanak az irakiaknak, hogy jelentős veszteségeket okozzanak az amerikai erőknek. Ezzel azonban jelentős civil áldozatokat kockáztatnának. Hasonlóan alakulna, ha kémiai vagy biológiai fegyvereket vetnének be: az amerikai és brit csapatok ezekre felkészültek, a tömegpusztító fegyverek bevetését így az iraki lakosság sinylené meg leginkább.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.