Piroska
-10 °C
1 °C

Pénzt remélnek a viri magyarok

2006.05.23. 13:25
Visszamenőlegesen érvényesít jogszabályokat a horvát állam, véli a Vir szigetén lerombolt magyar ingatlanok tulajdonosait képviselő horvát ügyvéd. A házrombolásokat elrendelő minisztérium szerint a házak engedély nélkül épültek, így a többi körülménytől függetlenül is jogos volt döntésük.

Jogszerűtlennek tartja a Vir szigeti házrmbolásokat két magyar kivitelező és három magyar magánszemély jogi képviselője. Zoran Randjelovic eszéki ügyvéd a Centar za Nekretnine - az elsőként lerombolt, a Slatina-öbölben fekvő összesen negyvennyolc apartman és egy búvárközpont építtetője - és a Barakuda - a "magyar Utca" kivitelezője - képviseletében adott be keresetett a zadari megyei bíróságon.

Randjelovic szerint a horvát hatóságok visszamenőleges hatállyal akarnak érvényesíteni egy jogszabályt, ezért rombolták le a magyar tulajdonosok ingatlanait.

Kártérítésre számítanak

A horvát környezetvédelmi minisztérium (MZOPUG) azért rendelte el több száz viri apartman bontását idén márciusban, mert a sziget - hivatalosan még nem elfogadott, de már jóváhagyott - rendezési terve szerint olyan területen épültek engedély nélkül, ami nem minősül építési teleknek. Ezek közül azonban csak azokat bontották el eddig, amik a - egy 2004 szeptemberében elfogadott törvény értelmében védettnek minősülő - hetven méteres parti sávban épültek fel.

Az ügyvéd mindenképpen jogszerűtlennek tartja a házak lerombolását, mert szerinte az utólag megalkotott szabályozás nem érvényesíthető visszamenőlegesen, és mert a hatóságok szerinte már a házak építésének kezdetén közbeléphettek volna, de ezt elmulasztották. A perekben kártérítés megítélésére számít, azt azonban - mint mondta - nem lehet tudni, hogy a horvát államot kötelezik-e az ingatlanok teljes értékének megtérítésére, vagy csak egy kisebb összeg megfizetésére. Arra számít, hogy a perek a héten lezárulnak.

Marijan Bitanga, a Zára megyei bíróság elnöke hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a magyar panaszok ügyében néhány napon belül születik döntés.

Mindenképpen illegálisak

Az MZOPUG az Index megkeresésére korábban nem volt hajlandó a kártérítési ügyekről nyilatkozni. Mint mondták, ennek megítélése a független bíróságokra tartozik. Álláspontjuk szerint eljárásuk teljesen törvényes volt, hiszen az épületek minden egyéb körülménytől eltekintve is engedély nélkül, illegálisan épültek.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.