Beáta, Izolda, Lea
8 °C
20 °C

Lebontották az illegális magyar házakat Viren

2006.05.22. 14:02
Magyar szempontból lezárult a Vir szigeti házrombolási akció. A bontásra ítélt 48 ingatlanból 18 volt magyar tulajdonban. Az építésügyi hatóság az adriai szigeteken folytatja akcióját.

Elbontották az összes, engedély nélkül, nem építési területen, a part hetven méteres körzetében épített magyar tulajdonú ingatlant Vir szigetén, jelentette be az építésügyért felelős horvát környezetvédelmi minisztérium (MZOPUG).

A szigeten több száz olyan ingatlan van, amit a sziget most elkészült, egyelőre még nem hivatalos területrendezési terve szerint nem építési területen építettek. A MZOPUG minden ilyen épületre bontási határozatot adott ki, de végül csak a 2004. szeptemberében hozott partvédelmi törvény hatálya alá esőket bontatták el. A törvény szerint a parttól számított hetven méteres sávban nem szabad építkezni, hacsak a területrendezési terv nem engedi.

A tiltakozó horvát
A tiltakozó horvát

Vir szigetén szerdán kezdődtek a bontások. A magyar ingatlanfejlesztők helyszínen tartózkodó képviselői magyarellenes intézkedésként állították be az eseményeket, ugyanakkor a horvát hatóságok a 18 - igaz, több lakásos - apartmanházon kívül 23 horvát, 6 bosnyák és egy szlovén tulajdonú ingatlan bontását is megkezdték, Virrel párhuzamosan pedig a Split közeli Rogoznicában is megkezdték az illegális épületek lerombolását - ott pedig szinte kizárólag horvát tulajdonosok érintettek.

A horvát hatóságok 2000-ben kezdtek neki a törvénytelen építkezések felszámolásának, az azóta folyamatos akciók idén a tengerparti szigeteken - Hvaron, Korculan, Dugi otokon, Pagon - folytatódnak.

Maros hiába tiltakozott?

Ugyancsak hétfői hír, hogy Niko Maros 58 éves, Ausztriából visszatért horvát állampolgárt a vizsgálóbíró egy hónapi elzárásra ítélte. A Zára megyei bíró, Vladimir Mikolcevic azért döntött így mert Niko Maros a Vir szigeti házát veszélyeztető bontás ellen úgy tiltakozott, hogy öngyilkosságot próbált elkövetni egy gázpalackkal az épületben. A bíróság az ítéletet azzal indokolta, hogy Niko Maros cselekedetével más emberek életét és vagyontárgyait veszélyeztette.

Büntetőfeljelentést is tettek egyébként Maros ellen közveszély-okozás miatt - erősítette meg a rendőrség. A férfit egészségügyi okok miatt a férfit már vasárnap átszállították a zárai általános kórházba.

A zágrábi környezetvédelmi, területrendezési és építésügyi minisztérium hétfőn a nagy közérdeklődésre hivatkozva internetes honlapján adott hírt arról, hogy a fenyegetőző nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy Vir szigetén felépített kétemeletes háza az egyetlen ingatlana neki és a családjának.

A minisztérium szóvivői irodájának közleménye szerint Niko Marosnak 2 háza és földje is van a bosznia-hercegovinai Vitez térségében, egyik fiának pedig telke ugyanabban az utcában Vir szigetén, ahol az apjának, és építkezni is elkezdtek ott. A minisztérium szerint így nincs ok arra, hogy megváltoztassák az építésellenőrzési hatóság operatív tervét, ami feltehetően azt jelzi, hogy a fenyegetőző házát is le fogják bontani.

Megkezdődött a magyarok pere

Egy másik per is megkezdődött hétfőn. A Hina horvát hírügynökség jelentése szerint a zárai városi bíróságon indult meg azoknak a Vir szigeti magyar háztulajdonoknak a pere, akiknek az építési engedély nélkül épült víkendházát lerombolták a hatóságok. Marijana Bitange, a bíróság elnöke tárgyalja a magyarok beadványát a horvát állam ellen. A procedúra több napot igénybe vesz, mert az ügy tárgyalásába be kell vonni további bírókat is.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.