Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Százezrek menekülnek a láva elől Kongóban

2002.01.18. 14:02
Több tucat ember veszthette életét a Kongói Demokratikus Köztársaság nyugati határán, amikor egy nagyváros közelében kitörő vulkáni lávafolyama elérte a települést. A kitörés környékéről több százezer ember menekült a szomszédos Ruandába.
Negyvenöt ember veszthette életét az elmúlt huszonnégy órában, miután a Nyiragongo vulkán kitörése következtében egy ötven méter széles lávafolyam szelte ketté a félmillió lakosú Goma városát. A felkelők ellenőrizte területen található városból százezrek - ruandai katonák becslése szerint háromszázezer ember - menekült a szomszédos Ruandába.

A Nyiragongo vulkán
A Nyiragongo 3469 méter magas, és Gomától alig tíz kilométerre fekszik. A környéket sűrű esőerdő borítja, a terület a szálláshelye a ritka hegyi gorilláknak. A vulkán 1977-es kitörésekor alig harminc perc alatt kétezer ember vesztette életét, amikor egy ezer méter széles lávafolyam árasztotta el Goma északi részét.

"Humanitárius katasztrófa lesz" - nyilatkozta a kongói tűzszünetet ellenőrző ENSZ-kontingens egy tisztje a BBC-nek. Menedéket kell nekik nyújtanunk, táborokat kell felállítanunk. A környéken nincs se áram, se folyóvíz - tette hozzá.

Szemtanúk elmondása alapján az ötvenméteres lávafolyam nagy kiterjedésű tüzeket gyújtott a városban, és több épületet és egy erőművet is lerombolt. Hajnalban a mentőalakulatok megkezdték a holttestek kiásását a megkeményedett láva alól, ami több házat teljesen beborított.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!