Emánuel
3 °C
12 °C

Walesa kilépett a Szolidaritásból

2006.08.22. 15:23
A Nobel-békedíjas politikus kilépése a 26 évvel ezelőtt alapított szakszervezetből várható volt, már a tavalyi évfordulón kijelentette, hogy nem érzi magáénak eszméit.

Lech Walesa, a volt lengyel államfő elhagyta a Szolidaritás szakszervezetet, amelynek alapításához ő is hozzájárult 1980-ban, jelentette be kedden Jerzy Borowczak, a szakszervezet jelenlegi vezetője.


Lech Walesa
Walesa, aki akkoriban Gdanskban villanyszerelőként dolgozott, és a kommunista világ első szabad szakszervezetének történelmi vezére volt, a tavalyi év vége óta nem fizet tagdíjat, és tagsága tulajdonképpen már január 1-jén megszűnt, közölte Borowczak.

Walesa lépése várható volt, mert a szakszervezet alapításának 25. évfordulóján, tavaly augusztus végén kijelentette: "Ez már nem az én szakszervezetem." Magáról pedig kijelentette, hogy ő továbbra is forradalmár maradt. Walesa 1983-ban Nobel-békedíjat kapott.

Szakszervezeti körökből ismertté vált, hogy az idei évfordulós ünnepséget nagy valószínűséggel bojkottálni fogja, mert nézeteltérése támadt Lech Kaczynski konzervatív lengyel elnökkel és annak kormányfő ikertestvérével, Jaroslaw Kaczynskival.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.