Ágnes
-13 °C
0 °C

Friss Irak elleni haditervek Bush asztalán

2002.08.06. 15:57
Még mindig nem döntött Husszein megbuktatásának módjáról Bush, akinek a katonai akció parancsnoka hétfőn bemutatta a legfrissebb inváziós terveket. Az amerikai kormányzat nevetségesnek minősítette az irakiak javaslatát a kongresszusi megfigyelők országba engedéséről. Az iraki külügyminiszter eközben az amerikaiak két, az iraki háborút ellenző közel-keleti szövetségesével tárgyalt.
Bemutatta az Irak elleni háború legfrissebb terveit a jövőbeni inváziót levezénylő és az afganisztáni hadműveletekért is felelős Tommy Franks tábornok Bush amerikai elnöknek és stábjának hétfőn. Egyelőre azonban nincs jele annak, hogy Bush döntött volna Husszein megbuktatásának mikéntjéről - írja az AP.

Nevetséges javaslat

Nevetségesnek minősítette ellenben az amerikai kormányzat azt az iraki javaslatot, mely szerint egy kongresszusi képviselőcsoport számára engedélyeznék, hogy tömegpusztító fegyverek után kutasson az országban. A javaslatot egy héttel megelőzően Irak az ENSZ fegyverellenőreit is meghívta.

Két kongresszusi képviselő utazik a sivatagban

"El sem tudok képzelni viccesebbet egy csapat képviselőnél, amint fel-alá járkál Irakban. Ötven évig kutakodhatnának, akkor sem mutatnának meg nekik semmit" - válaszolta Donald Rumsfeld védelmi miniszter az iraki kezdeményezésre. Hasonlóan vélekedet Tom Daschle, a szenátusi többségi demokraták vezetője. "Nem meghívást várunk, azt kérjük Iraktól, hogy biztosítsa az ENSZ megfigyelőinek, hogy bárhova bejuthassanak" - mondta a BBC-nek.

Mindent átvizsgálhatnak

Az amerikai küldöttség az "összes intézményt átvizsgálhatja, melyről azt feltételezik, hogy ott tömegpusztító fegyvereket gyártanak, gyárthatnak, vagy tárolnak" - írta meghívólevelében az iraki parlament elnöke. Irak 1998-as távozásuk óta nem engedte vissza az országba az ENSZ fegyverellenőreit. Az ellenőrök akkor azért hagyták el az országot, mert Irak akadályozta őket a vizsgálatok szabad lefolytatásában.

Az iraki külügyminiszter mindeközben találkozón vesz részt a támadás terve miatt aggodalmát kifejező Abdullah jordán királlyal és a török külügyminiszterrel Jordániában. A közel-keleti ország régóta az Egyesült Államok szövetségesének számít a térségben, most azonban a régió stabilitását félti egy esetleges támadástól. A NATO-tag Törökország, melyre mint lehetséges katonai bázisra is számítottak az amerikaiak, szintén ellenzi az Irak elleni háború.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.