Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Franciák menekítették ki Szaddám embereit?

2003.05.06. 13:15
Amerikai titkosszolgálati értesülések szerint Szíriában kapott francia útlevelet a bukott iraki rezsim több vezető tisztségviselője. Franciaország visszautasítja a vádakat, habár a Washington Times nem mulaszt el emlékeztetni: a háború előtti hetekben egy francia cég adott el fegyveralkatrészeket Bagdadnak, miközben francia mérnökök orosz társaikkal dolgoztak az iraki olajmezőkön.
A francia kormány titokban szállított iraki tisztségviselőket Szíriába, hogy utána Európába menekíthesse őket - értesült amerikai titkosszolgálati forrásokból a Washington Times. Damaszkuszban francia diplomaták látták el francia útlevéllel Szaddám Huszein kormányának egykori tagjait.

"Ez olyan, mint a második világháborúban zsidókat mentő Raul Wallenberg tette, csak éppen pepitában" - nyilatkozta a Bush-kormányzat egy magas rangú hivatalnoka. "Franciaország a rossz fiúkat segítette a meneküléshez."

Franciaország washingtoni nagykövetasszonya cáfolja a vádakat. Nathalie Loiseau szerint a háború kitörése óta Párizs nem segítette útlevélhez vagy vízumhoz a bukott bagdadi rezsim vezetőit. "Visszautasítom a nemzetemet lejárató feltételezéseket" - fogalmazott Loiseau a Washington Times.

Szaddám Huszein egykori tisztviselői az állítólagos francia útlevelekkel a zsebükben tizenkét EU-országban mozoghatnak szabadon. Nagy-Britanniába, Dániába és Írországba azonban nem léphetnek be a dokumentummal a lebukás veszélye nélkül, mivel ezek az államok nem írták alá a schengeni szerződést.

A francia útlevelek ügye azután került nyilvánosságra, hogy korábban kiderült: egy francia cég a háborút megelőző hetekben fegyveralkatrészeket adott el Iraknak, míg egy francia olajipari vállalat orosz olajcéggel dolgozott az ország területén.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!