Zalán
6 °C
19 °C

Megvan a Watergate-botrány kiszivárogtatója

2005.05.31. 21:50
Az FBI egykori második embere volt "mély torok", aki kiszivárogtatta az információkat a Demokrata Párt lehallgatásáról, amely Richard Nixon amerikai elnök 1974-es lemondásához vezetett. A 91 éves W. Mark Felt harmincöt év után fedte fel magát.
Nagyágyúkra gyanakodtak

Szereti a skót viszkit, dohányzik és hímnemű. Ennyit lehetett tudni februárban Mélytorokról, a Watergate botrány kiszivárogtatójáról. Akkor a Washington Post nyilvánosságra hozta a botrányt kirobbantó két újságíró, Bob Woodward és Carl Bernstein kéziratait, a titkos információkat kiszivárogtató kormányzati alkalmazottra utaló nyomokat azonban eltüntették. Ban Bradlee, aki a botrány idején a Post főszerkesztőjeként tudta a titkot, februári nyilatkozatában csak annyit árult el, hogy hamarosan fény derülhet a titokra.

Mélytorkot csak halála után kívánták leleplezni. Bradlee akkor úgy nyilatkozott, hogy informátoruk súlyosan beteg.

Bradlee nyilatkozata után újra indult a találgatás. Mélytorokként meggyanúsították az idősebb george Busht, akit azonban több körülmény is mentesített. Egy egyetemi kutatócsoport hat főre szűkítette a lehetséges informátorok körét, közülük azonban csak egyet, Fred Fieldinget nevezték meg. Fielding az elnöki főtanácsadó - és sokak szemében szintén gyanús - John Dean segítője volt. Azt nem tudni, hogy Mark Felt szerepelt-e az egyetemi csoport listáján. Feltehetőleg nem, a kutatók inkább Nixon szűkebb környezetére gyanakodtak, így került a képbe a többek gyanúját is felébresztő Henry Kissinger nemzetbiztonsági főtanácsadó/külügyminiszter is.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) akkori második embere, W. Mark Felt volt saját bevallása szerint a Richard Nixon elnök lemondásához vezető Watergate-botrány titokzatos belső kiszivárogtatója, a "mély torok", a "Deep Throat" - adta hírül kedden a Vanity Fair magazin.

A kaliforniai Santa Rosa városában élő 91 éves férfi a lapnak maga mesélte el a történetet. Felt a The Washington Post két újságírójának mondta el a demokrata párti ellenzék törvényellenes lehallgatásának és az eltussolására tett kísérleteknek a botrányát. Mark Felt az Egyesült Államok egyik legjobban őrzött politikai és újságírói titkáról lebbentette fel a fátylat.

Bob Woodward és Carl Berstein, a liberális napilap két újságírója sosem fedték fel, hogy kitől szerezték értesüléseiket. Szereti a skót viszkit, dohányzik, hímnemű. Évtizedekig csupán ennyit lehetett tudni a huszadik század legnagyobb botrányát kirobbantó illetőről.

Az évtizedekig tartó találgatások során Felt neve is felmerült, de ő 1999-ben cáfolta, és egészen 2002-ig még a családja előtt is elhallgatta, hogy ő volt a két újságíró informátora.

"Nem hiszem, hogy büszke lehetek arra, amit tettem. Sose szivárogtass ki információt senkinek" - tanácsolta egyszer fiának a Vanity Fair cikke szerint, amelyről a magazin sajtóközleményben adott hírt. A család mindenesetre meggyőzte róla, hogy cselekedete hősies, elismerésre méltó volt.

A botrány egy betöréssel indult, amelynek az volt a célja, hogy mikrofonokat helyezzenek el a Demokrata Párt választási bizottságának a washingtoni Watergate épületében bérelt és alig használt irodájában. Richard Nixon két évvel később, 1974 augusztusában mondott le elnöki hivataláról. Nem a betörés miatt, amelyről talán nem is tudott előre, hanem azért kényszerült távozásra, mert az ügyet megpróbálta eltussolni. Nixon volt az egyetlen elnök az Egyesült Államok történetében, aki lemondott hivataláról.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Hajóutak

Csodás hajóutak: Olaszország, Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!