Judit
-2 °C
8 °C

Washingtoni csúcs: javult a transzatlanti viszony

2003.06.25. 21:51
Eltökéltek vagyunk abban, hogy legyőzzük a nemzetközi terrorizmust, amely egyaránt fenyegeti az Egyesült Államokat és az Európai Uniót - jelentette ki George Bush amerikai elnök a Fehér Házban az EU vezetővel közösen tartott sajtóértekezletén. Romano Prodi szerint továbbra is számos nézeteltérés terheli a transzatlanti viszonyt, de már kevesebb a feszültség Washington és hagyományos európai szövetségesei között.
Az Európai Unió és az Egyesült Államok szerdán megtartott szokásos évi csúcsértekezlete után Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy "zsugorodnak a nézeteltérések" Washington és hagyományos európai szövetségesei között. A viszonyt különösen az iraki háború körüli vita élezte ki, noha más ellentétek, egyebek között a génkezelt amerikai mezőgazdasági termékek unióbeli behozatalának a tilalma is megterhelik a transzatlanti viszonyt.

Még többet a terror ellen

A zárt ajtók mögött tartott csúcstalálkozón a felek megállapodtak abban, hogy felgyorsítják a terrorizmussal gyanúsított személyek kiadatási eljárását, elapasztják a terrorszervezetek pénzügyi forrásait és közös erőfeszítéssel gátat vetnek a biológiai és vegyi fegyverekkel való kereskedelemnek. A kibővített kiadatási és jogsegélynyújtási egyezményt John Ashcroft, az Egyesült Államok, illetve Filipposz Pecalnikosz, az EU soros elnökségét betöltő Görögország igazságügyi minisztere írta alá. Az egyezmény kibővíti azoknak a bűncselekményeknek a körét, amelyekben kiadatási eljárás indítható és lehetővé teszi a betekintést a terrorizmussal gyanúsított személyek bankszámláiba.

Észak-Korea és Irán

A csúcstalálkozón egyetértettek abban, hogy Amerika és az Európai Unió szorosan együttműködik Észak-Korea és Irán nukleáris ambícióinak a meghiúsításában. Felszólították Iránt, tartsa magát ahhoz az ígéretéhez, hogy nem állít elő nukleáris fegyvereket. Bush kijelentette, hogy a nemzetközi közösség számon fogja kérni a teheráni kormányon ezt a vállalt kötelezettségét. Az elnök kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy mi lesz akkor, ha Teherán megszegi ígéretét. "Ha így lesz, akkor majd foglalkozunk vele" - mondta tömören.

Palesztina és Izrael

George Bush a sajtóértekezleten kételkedett abban, hogy palesztin csoportok megegyeztek az Izrael elleni terrortámadások három hónapos szüneteltetésében. "Hiszem, ha látom!" - jelentette ki kérdésekre válaszolva azzal a hírrel kapcsolatban, hogy a Hamász, az Iszlám Dzsihád és a Jasszer Arafat vezette Fatah képviselői Damaszkuszban három hónapos tűzszünetben állapodtak meg, amely idő alatt tartózkodnak az Izrael-ellenes támadásoktól. George Bush leszögezte, hogy a béke érdekében a Hamászt le kell szerelni és fel kell számolni.

Bush: be kell tiltani a Hamászt Európában

Bush a találkozón arra kérte az EU vezetőit, hogy tiltsák be a Hamász politikai szárnyát az Európai Unió országaiban. Az Egyesült Államokban terrorszervezetnek minősülő Hamászt tekintik Washingtonban a közel-keleti rendezés legnagyobb akadályának.

A találkozón részt vett többek között Romano Prodi, az Európai Bizottsági elnöke, Kosztasz Szimitisz, az Európai Tanács soros elnöke, Javier Solana, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője, illetve George Bush elnök, Dick Cheney alelnök, Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó, Colin Powell külügyminiszter.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.