Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Amerikai őrök mellett pakolták ki a fegyverraktárat

2004.11.04. 18:40
Több amerikai katona is megerősítette, hogy már az amerikaiak uralma idején fosztották ki azt a fegyverraktárt, ahonnan 380 tonna atomfegyvergyártáshoz is használható robbanóanyag tűnt el. A Los Angeles Timesnak nyilatkozó katonák szerint a tucatnyi őr tehetetlenül figyelte a fosztogatást, nem kapott erősítést. A Pentagon tagad, korábban az oroszokra próbálta fogni a robbanószer eltűntetését.
Tucatnyi tehetetlen amerikai katona szeme láttára fosztották ki az al-kakaai hadianyagraktárt, ahol 380 tonna nagy hatékonyságú, atomfegyvergyártáshoz is használható robbanószert is elraboltak, írja a Los Angeles Times. A lap értesülései szerint az amerikai hadvezetés - bár a Pentagon saját bevallása szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentései alapján ismerte a raktár jelentőségét - alig küldött katonákat a helyszín biztosítására.

Káosz, mint Los Angelesben

A Huszein-rezsim bukását követő hetekben aztán megjelentek a fosztogatók. A raktárt őrző tucatnyi tartalékos és nemzeti gárdista tehetetlen volt a túlerővel szemben. Hiába küldtek vészjelzéseket a parancsnokaiknak, választ nem kaptak, írja a Los Angeles Times.

"Teljes volt a káosz. Mint Los Angelesben, a Rodney King megverését követő zavargások idején", nyilatkozta a lapnak egy, a neve elhallgatását kérő tiszt. A lap beszámolóját a hadsereg két különböző alakulatának katonái is megerősítették. Valamennyi nyilatkozó a neve elhallgatását kérte, "mert tart a Pentagon bosszújától", írja a lap.

Tagadnak

A Pentagon bosszús is lehet, a 380 tonna robbanószer eltűnéséről szóló iraki jelentések után rögtön tagadták, hogy az már amerikai megszállás alatt történt volna. A védelmi minisztérium egyik miniszterhelyettese, John A. Show "szinte biztos" volt abban, hogy a robbanószereket egy titkos összeesküvés keretében orosz különleges alakulatok csempészték ki Irakból, hogy eltűntessék az orosz-iraki fegyverkereskedelem nyomait. A bizonyíték nélküli vádaskodást Oroszország visszautasította.

A Pentagon a kémtörténet mellett még azt is felhozta, hogy a 380 tonna robbanószer eltűntetéséhez több tucat, az amerikai csapatokkal azonos útvonalakat használó teherautó kellett volna. Ez a védelmi minisztérium szerint szintén azt bizonyítja, hogy a robbanószer nem az amerikai uralom idején tűnt el.

A Los Angeles Times megkeresésére a védelmi minisztérium közölte, hogy "komolyan veszik az eltűnt robbanószerek ügyét, ellenőrzik az incidens körülményeit".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!