Dömötör
11 °C
14 °C

Abbahagyja a nácivadász

2001.09.10. 18:00
Kapcsolódó cikkek (1)
Befejezettnek tekinti munkáját és visszavonul Simon Wiesenthal. A 92 éves holokauszt-túlélő által vezetett Wiesenthal-központ több mint háromezer háborús bűnöst kutatott fel, köztük Adolf Eichmannt, az "Endlösung" megtervezőjét.
Simon Wiesenthal, ahogy egy nyugati kommentátor megjegyezte, valószínűleg egyike azon keveseknek, akik hosszú életet kívánnak a náci háborús bűnösöknek. Nem emberbarátságból: a 92 éves holokauszt-túlélő inkább börtönben vagy a bitón akarja tudni egykori kínzóit. Mindet.

Simon Wiesenthal
Legalábbis eddig. A Wiesenthal-központ alapítója, aki többek között Adolf Eichmannt, az Endlösung, a zsidók tömeges meggyilkolásának elmebeteg kitervelőjét is jól megérdemelt helyére juttatta, visszavonul. "Talán akadnak még valahol háborús bűnösök, de akiket kerestem, megtaláltam" - mondja. "Örülök, hogy az igazság érvényesítésének szenteltem életem".

Wiesenthal az Osztrák-Magyar Monarchiában született, Buczacz városában (ma Ukrajna), 1908-ban. Tanulmányait a prágai műszaki egyetemen végezte építészmérnökként, majd hazatért Ukrajnába. A nácik 1941-ben vitték el családjával együtt, és a visszavonuló SS-alakulatok egész Mauthausenig, egy ausztriai koncentrációs táborig hurcolták. Feleségét leszámítva egész családja meghalt, de őt életben találták a felszabadító amerikai katonák.

Wiesenthal soha nem tért vissza polgári foglalkozásához. 1947-ben az ausztriai Linzben megalapította a mai Wiesenthal-központ elődjét, azzal a céllal, hogy információkat szolgáltasson a szövetségeseknek a háborús bűnösök felelősségre vonásához. Bár Nürnbergben a főbb német vezetők nagy részét elítélték, sokan - főképp a közép- és alsószintű vezetők közül - nyomtalanul eltűntek. Ráadásul a hidegháború beköszöntével a nácik felelősségre vonása lekerült a politikai napirendről. A linzi irodát 1954-ben bezárták, és a dokumentumokat átadták Izraelnek.

Wiesenthal maga azonban nem adta fel, és idejének nagy részét - a vasfüggöny mögül érkező menekültek megsegítése mellett - a legnagyobb szabadlábon lévő háborús bűnös, Adolf Eichmann utáni nyomozás töltötte ki. Eichmann a Gestapo zsidókkal foglalkozó osztályát vezette a háború alatt, és nevéhez fűződik a hatmillió európai zsidó meggyilkolásának megtervezése és lebonyolítása, az Endlösung - "a zsidókérdés végső megoldása".

Adolf Eichmann
Wiesenthal 1953 értesült róla, hogy Eichmann - sok száz más nácihoz hasonlóan - Argentínában bujkál. Évekig tartott, míg tartózkodási helyét sikerült pontosan beazonosítani, végül 1959-ben fogták el izraeli ügynökök. Eichmannt Izraelben állították bíróság elé, tömeggyilkosságért halálra ítélték, és 1961-ben kivégezték.

Eichmann elfogásán felbuzdulva Wiesenthal megalapította a Zsidó Dokumentációs Központot. A központ számos háborús bűnös azonosított be és állított bíróság elé, köztük Fritz Stanglt, a treblinkai és sobibori koncentrációs táborok vezetőjét, és Karl Silberbauert, a Gestapo tisztjét, aki letartóztatta Anna Frankot. A központ összesen több mint háromezer nácinak bukkant a nyomára.

A központ mai formájában 1977-ben alakult, Simon Wiesenthal-központ néven, New York-i székhellyel. A háborús bűnösök felkutatása mellett ma elsősorban tanácsadást, holokausztoktatást, felvilágosítást és általános rasszizmusellenes tevékenységet folytat.

Akik megúszták
Josef Mengele, az "auschwitzi doktor". Született 1911-ben. Az elmebeteg "orvos" különféle embertelen kísérleteket végzett a tábor foglyain, többnyire halálos kimenetellel. Bár a szövetségesek a háború után letartóztatták, mivel nem sikerült azonosítani, szabadon engedték. Évtizedekig Dél-Amerikában bujkált, Brazíliában halt meg 1979-ben. Hollétét csak 1992-ben sikerült tisztázni.

Heinrich Müller, berlini Gestapo-főnök. Született 1901-ben. A német titkosszolgálat "zsidóügyekkel" megbízott egyik vezetőjeként Müller szorosan együttműködött Adolf Eichmannal, az Endlösung megtervezőjével. 1945 áprilisában eltűnt, soha nem akadtak a nyomára.

Alois Brünner, SS-hadnagy. Született 1912-ben, Ausztriában. Franciaországi, görögországi és macedóniai koncentrációs táborok vezetőjeként legalább 75 ezer zsidó haláláért felelős. A háború után nyomtalanul eltűnt, majd Szíriában bukkant fel. Több ország is kérelmezte kiadatását, de a szír kormány mindeddig nem reagált. Nem megerősített hírek szerint 1996-ban meghalt, de többek szerint ma is él Damaszkuszban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.