Elemér
5 °C
16 °C

Blair hisz a bizonyítékokban

2003.06.02. 14:11
Nincs szükség parlamenti vizsgálatra az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló titkosszolgálati jelentések miatt - véli Tony Blair. A Munkáspárt háborúellenes szárnya és a liberális demokraták mellett az iraki hadműveletet támogató konzervatívok is belenéznének a jelentésekbe. Blair azonban töretlenül hisz a bizonyítékokban, csak egy "kis türelmet" kér.
"Száz százalékig megbízom az iraki tömegpusztító fegyverekre vonatkozó bizonyítékokban" - jelentette ki a G8 eviani csúcstalálkozóján Tony Blair. A brit miniszterelnök szükségtelennek tartja a parlamenti ellenzék és a Munkáspárt "lázadói" által követelt független vizsgálóbizottság felállítását.

Nem hamisítottak

"Őszintén szólva teljesen elhibázottnak tartom azt a feltételezést, hogy megpiszkáltuk a titkosszolgálatok jelentéseit" - mondta Blair a BBC-nek. Pedig a parlamenti vizsgálatot még az iraki háborút amúgy támogató és a kormány kényelmes többségét a munkáspárti lázadás ellenére biztosító konzervatívok is fontosnak tartanák egy független vizsgálóbizottság felállítását.

"Feljavított" jelentés

"Elég erős érvek szólnak egy vizsgálat mellett" - nyilatkozta a brit közszolgálati adónak Michael Howard, a tory árnyékkormány vezetője. Mint mondta, a Konzervatív Párt vezetése nem kétli, hogy Huszein "hozzáfért" tömegpusztító fegyverekhez, így a háború megindítása is jogos volt. "Más kérdés, hogy a kormány igazat mondott-e a háború előtt, vagy egy kicsit feljavította a titkosszolgálatok jelentéseit" - tette hozzá.

A legnagyobb vitát utólag az az állítás váltotta ki, miszerint Irak "akár negyvenöt percen belül" képes tömegpusztító fegyvereket kilőni a szomszédos országokra. "Hatalmas baklövés" - jellemezte az állítást Robin Cook, a Munkáspárt az iraki háború miatt lemondott frakcióvezetője. "Még olyan eszközöket sem találtunk, amivel negyvenöt óra alatt támadhattak volna" - mondta.

Clare Short, Blair kormányának nemrégiben lemondott minisztere szintén csalással vádolja a kormányfőt. A kisebbik ellenzéki párt, a liberális demokraták szintén független vizsgálóbizottság felállítását követelik.

Blair bízik a nemzeközi vizsgálatban

Blair türelemre intette a bírálókat. Mint mondta, a héten kezdi meg az iraki tudósok kihallgatását és a feltételezett fegyvergyárak átvizsgálását egy nemzetközi kutatócsoport. A kormányfő bízhat abban is, hogy az a két kamion, amiket a brit és amerikai szakértők eddig találtak, valóban mozgó biológiai labor.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.