Ágnes
-13 °C
0 °C

Wolfowitz: Magyarország kétévszázados partnerünk

2003.10.13. 17:07
A Pentagon háborúpárti főideológusa Kovács Mihály ezredes példájával támasztotta alá az örök magyar-amerikai partnerséget.
"A szabadság szeretete és a béke iránti elkötelezettség még szorosabbra fogja kovácsolni" a már "több mint kétszáz éves múltra visszatekintő" magyar-amerikai kapcsolatokat - jelentette ki Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszter-helyettes New Yorkban. A Bush-kormányzat háborúpárti ideológuscsapatának egyik alaptagja Michael Kovats de Fabricy (Kovács Mihály) ezredes példájából kiindulva dicsőítette az amerikai-magyar katonai együttműködést is.

Az 1777-ben az Egyesült Államokba érkező huszár, Kovács az amerikai függetlenségi háború charlestoni ütközetében vesztette életét 1779-ben - írja a New York Jewish Times. Az ezredes emlékére szombaton avattak szobrot a washingtoni magyar nagykövetségnél.

A történelmi példabeszédekben szívesen elmerülő főideológus szerint Kovács és további száznegyven magyar származású katona halála a britek elleni háborúban bizonyítja, hogy a két ország már több, mint két évszázada "partner a szabadságban". Ez, mint mondta, most Irakban, Afganisztánban és a Balkánon nyilvánul meg, ahol magyar és amerikai "együtt tart fent békét, véd emberi jogot és segít elő nemzetközi együttműködést".

Wolfowitz emellett elismerően beszélt a "magyar, illetve magyar származású" Nobel-díjasokról, illetve Magyarország a berlini fal ledöntésében játszott szerepéről is. Az ünnepségen Magyarországot Simonyi András nagykövet mellett Juhász Ferenc védelmi miniszter is képviselte.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.