Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Európaiak ellen vetik be Zarkavi kiképzett embereit?

2006.06.11. 10:35
Abu Muszab az-Zarkavi több száz szélsőségest képzett ki Irakban, akik most arra várnak, hogy utasítást kapjanak - állítja a The New York Times.
Több száz szélsőségest toborzott és képzett ki Irakban Abu Muszab az-Zarkavi, s a javarészt közel-keleti származású verbuváltak a The New York Times című amerikai napilap szerint csak az utasításra várnak, hogy merényletet kövessenek el hazájukban. A lap a jordániai titkosszolgálat magas beosztású tisztségviselőire hivatkozva 300-ra tette azon iszlámisták számát, akik Zarkávi hívására Irakban összegyűltek, kiképzésen estek át, s aztán hazatértek.

A cikk szerint a közel-keleti országokból önkéntesek hada juthatott el Irakba Szírián, Iránon és Líbián keresztül. A The New York Times idézi Steven Simont, az amerikai nemzetbiztonsági tanács egykori munkatársát is, aki szerint a következő lépés az lesz, hogy ezen önkénteshálózat mozgásba lendül, s támadásokat követ el európaiak ellen.

Előzőleg amerikai szakértők is jelezték, hogy iszlámisták - javarészt szaúdiak és egyiptomiak - érkeznek Irakba, kiképzésen esnek át, hogy aztán hazaküldjék őket azzal, hogy várjanak a parancsra, de számuk jóval alatta marad a jordániai hírszerzők által említett 300-nak. Az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat iraki szárnyának vezetőjeként emlegetett Abu Muszab az-Zarkávival szerda este végzett amerikai légi csapás az iraki fővárostól, Bagdadtól északra.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.